Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Eladó a Nemzeti Szálló

2010. február 22. - fovarosi.blog.hu

A Blaha Lujza tér éke volt sokáig a Nemzeti Szálló. Tavaly már csak bugyikék színe volt feltűnő, a nagy név már a múltba veszett. Így amikor bezárva láttam a szállót, először azt hittem, hogy na, ezek is lehúzták a rolót. De nem! A 2008 novemberében bezárt szálloda ugyanis felújítás, és nem csőd miatt zárt be. Az Accor lánchoz tartozó szálloda ráadásul az első lehet Magyarországon a szeptemberben bevezetett MGallery kategóriában. "4 csillag superior" szállodaként nyitnak újra - szóltak a hírek 2008-ban.

 

A 4 emeletes épület téglalap alakú telekre épült.1895 december 20-án nyílt meg Rémi szállóként. Az utcai homlokzat a földszint felett ma is eredeti, historizáló sítlusú. A 2-3. emelet magasságában pilaszterek osztják az ablaksorokat, a legfelső szinten pedig ún. herma-pilaszterek tagolják. Elég fura látvány egy szálloda homlokzatán a sok összekötözött kezű rabszolga - persze csak épületdíszként.


(A kép forrása)

 

A földszinten 104 fős kávézó és 203 fős étterem nyílt, az utcáról is megközelíthetően. Ilosvai Hugó így írt erről útikönyvében 1896-ban: "A szállodai éttermek közül látványosságot képez a Rémi Szálloda étkezője, a legpompásabb és leggazdagabb, amit e genre-ban egyáltalán találni lehet." Az udvart színes üvegtető fedte, az így létrejövő télikert volt a szálló egyik fő attrakciója. A második emeleten üvegmennyezetű, zárt loggiát is kialakítottak, ezt reggeliző terasznak használták. A főlépcsőházban a lépcsőfokok carrarai márványból, a bejárati csarnok oszlopai vöröses kőből készültek. Minden szobában volt éjjeliszekrény villamos éjjeli lámpával, bőrönd- és ruhatartó, köpőláda, cipőhúzó, és gyufatartó is. Újdonságnak volt mondható a lift, a központi fűtés és az angol vécék beépítése is.

 

A szálloda alaprajza 1897-ben, az Építő Ipar újságban

 

1907-ben halt meg Rémi úr, utána az örökösök fokozatosan kiszálltak az üzletből, a fő tulajdonos 1927-ben már az Első Magyar Részvény Serfőzde volt. A vele szemben álló színházzal, az egykori Nemzeti Színházzal föld alatti folyosó kötötte össze, így nem csoda, hogy 1929-ben Nemzetire keresztelték át a szállót is. (A helyzetet bonyolítja, hogy a 19. század végén volt egy Nemzeti Szálló nevű is, de azt egy másik Rémi vezette.) A szerencsétlen sorsú színházzal ellentétben a szállodát többször is felújították. 1919-ben a jobboldali bejáratnál büfét alakítottak "sandwich kamrá"-val. 1936-ban a földszinti étterem erkélyt kapott, és a földszinti terek jelentősen átalakultak. Az ötvenes években a régi, díszes három tetőablakot 5, modernebb, a homlokzathoz nem passzoló ablakra cserélték le. 1962-ben a földszinti portálta alakították át Kisszebeni Marcell (KERTI) tervei alapján. Ekkor a vakolt homlokzatot leverték, és homogén, világoskék kismozaik került a külső falakra a földszinten. Ez volt a világoskék szín első megjelenése a homlokzaton. Fémtokos nyílászárókra cserélték a régi faportálokat, az előtető vasbetonból született újjá. Átalakították, modernizálták a vendéglátó helyiségeket is. A korabeli tudósítás szerint: "az étteremből javarészt száműzték a gipszstukkókat, modern, ízléses faburkolatokat alkalmaztak, a boxok kisebbítésével szélesebb lett a járótér, égszínkékre festették a mennyezetet, krémszínűre a falakat" (Kirakat, 1964/1.). Valószínűleg nem sokkal ezután vált világoskékké a homlokzat a földszint felett is. 1983-ban itt forgatták az Uramisten c. filmet (r: Gárdos Péter), amelynek több jelentében felbukkannak a szálló helyiségei: az előcsarnok, a konyha, és egyes szobák. A következő átalakítás a 80-as évek elején kezdődött, amikor Tolvaj János (KERTI) vezetésével megszüntették az előcsarnok szakaszait, keresztirányban áttörték a falakat. Az emeleteken a terek leszűkítésével több szobát hoztak létre. A második emeleti üvegteraszt irodává alakították át.
 

A felújított homlokzat 2010 elején


A jelenlegi
felújítással igyekeztek az eredeti eklektikus stílust is megőrizni. A tervező Murka István a Dóm Építészműteremtől, a belsőépítészek Göde András és Kéri Balázs. A mostani felújítás során már eltűnt a bugyikék homlokzati szín, helyére falkutatások alapján kijelölt törtfehér szín került - ilyesmi lehetett az eredeti szinezés a megnyitáskor. A belső terekben a mai kornak megfelelő funkcióváltások is lezajlanak. Az irodák egy helyen összevonásra kerülnek, a recepció mögé. Az anyagi korlátok a teljes rekonstrukciót nem teszik lehetővé, de a vendégforgalmi terek teljesen új arculatot kapnak. Sajnos a 80-as években beépített műanyag nyílászárók egyelőre maradnak. A belső terekben a látványtervek alapján újbarokk stílusban alakítják át a szobákat. Marton László egy szobrot alkotott a szállónak, amely Blaha Lujzát ábrázolja.
 

A felújítás tavaly megszakadt. A munkálatok megkezdésekor 2009 nyarára tették a megnyitás lehetséges idejét, később ez 2010 márciusára módosult, ám a munkálatok leállásával ez az időpont is ellehetetlenült. A gazdaság válság mellett az sem kedvező, hogy szinte szó szerint a szomszédban nyílik az Europeum hotel és üzletközpont, és már ott van a közelben a New York palota és az EMKE szálloda. Így egyelőre kérdéses, hogy mikor nyithatja meg kapuit a patinás szálloda, amelyet a Times egy válogatásában még 2010 legjobb szállodái között sorolt fel. Egy mintaszoba megépült a sajtó számára, de már az sincs meg. Így egyelőre csak látványtervek mesélnek arról, hogy milyen is lehet majd egyszer a szálloda. A tulajdonos pedig eladná a félkész szállót, úgyhogy ha tudsz valakit, aki pont egy patinás szállodára vágyik, most itt a lehetőség...

 

Források:

http://vg.hu/vallalatok/vg_online/vallalatok_-_belfold/081031_mgallery_246535

Szálló a József körúton. Budapest, 2009/7., p. 30.

http://www.dom.hu/

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2010.02.22. 16:09:15

A környék nagyon tele van szállóval, a felsorolásból kimaradt a Palace, az Accord (asszem, Népszínház és Csokonai sarkán), kicsit feljebb a Mercury a Rákóczi úton.
Éppen ezért lenne jó vétel. Áráról nem tudsz?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.02.22. 22:38:55

Én csak a tervező csapat egyik emberével beszéltem, úgyhogy árról nem tudok...

macskafaraok 2010.02.27. 09:01:04

Mindig kivancsi voltam az 'Uramisten.' -ben, hogy melyik szalloda volt. Koszonom.

martin86 2010.03.01. 23:09:29

először rendbe kellene tenni a blahát, hogy valaki azt megvegye. Remélem az Europeum nekiáll lobbizni a pisilős stb. felszámolására.
süti beállítások módosítása