Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Budapest legszexibb irodaháza

2010. szeptember 25. - fovarosi.blog.hu

"A minden régvolt szép és minden új csapnivaló
jelszava tömegkommunikációs eszközeink kétes
eredményű kedvence lett." (Finta József, 1985)

Cikksorozat Finta Józsefről

Valamikor két kisebb ház állt azon a saroktelken, ahol az Andrássy út, a József Attila utca és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozik. Aztán a második világháborúban ez a ház elpusztult. A nagyon nehéz helyszínre már a 30-as évekeben is írtak ki városrendezési pályázatokat. A helyére a 80-as évek második felében került új épület. Az irodaház viszonylag kis léptéke ellenére ügyesen old meg egy nagyon nehéz helyszín adta problémát. Itt torkollik be az Andrássy út, amelynek túlsó végét a Hősök tere elegánsan zárja le, itt azonban egyszerűen csak belefut a forgalom a Bajcsy-Zsilinszky útba, a Károly körútba és a József Attila utcába. Karinthy írta: "az Andrássy út a milleniumi emlékműnél kezdődik és egy kalapüzletben végződik." A feladat tehát nagyon nehéz volt: egy saroktelken kellett olyan épületet megvalósítani, amely megfelel az Andrássy út torkolatának is, a Bajcsy-Zsilinszky utat is elkezdi az Erzsébet tér után, és az Andrássy felől a József Attila utcába is "átvezet". A megvalósult ház a kapcsolatok, illeszkedések iskolapéldája. Városszerkezeti, városformáló szempontból Finta ezt a házat vallja legjobb épületének.

fovarosi.blog.hu: 1989-es kép 1989-es felvétel az irodaházról

Az udvarba eredetileg egy passzázs került volna, amely az Alpári Gyula utca egyik házának klasszicista udvarába vezetett volna át. Az első emelet galériájába kerültek volna a konferenciatermek, tárgyalók. Már a kiviteli tervek készültek, amikor a megrendelő még egyet csavart a projekten, mert még több irodát akart. A konferencia zóna a földszintre került, a passzázs ötlete meghalt. Annak idején pénz híján került beton homlokzat a díszesebb és tartósabb gránit helyére, ami azóta még be is koszolódott a hatalmas gépjárműforgalomban. Ha valamihez hozzá lehetne nyúlni a házon, talán ezzel kellene leginkább kezdeni valamit.

A ház négy építészeti elemből, részből áll össze. Finta így mesélt erről könyvében: "Ezért osztódik föl az épület négy építészeti elemre. A József Attila utcán (...) íves és tömör részre, a negatív formára, a behasításra, amely ugyanúgy önálló forma. Tehát az üveg előcsarnok félköríves beharapására. Utána arra a toronyelemre, amely valóban azért készült, hogy a Bazillika tornyainak és kupolájának mintegy vizuális villámhárítója legyen. Tehát azt a bizonyos cizellációt, amit ez a ház a Deák tér felől elvág, egy elemmel levezessem a földre. A Bajcsy-Zsilinszky út felé a ház legpuristább homlokzata jelenik meg, amely már a klasszicizáló épülettel tart rokonságot. Négy formai elem kapcsolódik össze egymással, és próbálja megoldani azt a városszerkezeti, városképi ellentmondást, amelyet az Andrássy út lehetetlen beérkezése eredményez." És tényleg. Nézd meg ezt a házat, kapcsolódik, illeszkedik. De nem alázkodik meg, nem bújik el. És két nagy tömbre osztódásával még a korábban itt állt két kis ház emlékét is felidézi.

A felvételek 2009 telén készültek.

Végül pedig álljon itt Szegő György: Kétnemű ház és androgín mítosz c. írásából egy részlet, amely a házat egészen erotikus szemszögből elemzi: "Az egykori Váczi út és Fürdő utca e saroktelkén két kis ház állott. Finta József olyan épületet tervezett, amely megőrzi ezt a hagyományt. A városnő olyan utóddal gyarapodott, amely a legősibb állapot szent értelmében kétnemű. A jobb oldali tömeg a toronnyal: hímnemű, míg a bal oldalinak szinte öle van. Ez a jelleg külsőben és belsőben is erőteljesen érződik. A bejárathoz vezető íves térfalak és a hallt lefedő dőlt síkú üvegtető összemetsződése a leghagyományosabb nőiség-szimbólumot rajzolja ki. Az üvegtetőt merevítő csőbordázat sugaras kiosztása jellegében emlékeztet az életfa koronájára vagy a fan szőrzetének (pubes crinosa) rajzolatára. A hall belső terében a pillérek és a harántfalakat kiváltó nagygerendák csomópontja is antropomorf jellegű. Az emberi vázszerkezetben csípőcsontból, ülőcsontból és szeméremcsontból álló medence-csont (os coase) éppen összetalálkozásának helyén képez félgömbös bemélyedést, amely képes a combcsont (femur) fejének befogadására. A hallban a harántfalak és gerendák a medencére, az oszloppár a combcsontokra rímelnek."

Gondoltad volna, hogy ez Budapest egyik legszexibb háza? :-)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2010.09.25. 11:46:45

Az egyik olyan irodaház, ami mindig is tetszett kívülről. Infrastruktúrában viszont gázos (ez nem feltétlenül a tervező hibája), az utólagos munkák néha a lehetetlennel vetekednek.

smalladam 2010.09.25. 12:02:23

nem tudom, hogy finta tudatosan így képzelte-e, de az épület tetején lévő torony/kupola akkor működne igazán, ha a vele átellenben az andrássy-kiskörút-paulay sarkon álló ház tetejére visszaépítenék mindkét kupolát, amik méretben és formában is hasonlóak voltak, mint a finta-épületé.

lüke 2010.09.25. 12:11:22

gyönyörü
olyan mint a Haas- Haus a Stefanplatzon, egy az egyben
copy:)

Ray2 2010.09.25. 12:18:20

Minden építészkritikust tiltsanak el a szakmájától, mert aki ebbe a házba egy p*nát lát bele, annak a pszichiátrián a helye! Ha ez Finta csúcsteljesítménye, abban az esetben gratulálok a hozzáírt kritikai megjegyzésekhez!

This_is_Sparta (törölt) 2010.09.25. 12:26:55

@cso zsi: Attól a fallosz alakú kitüremkedéstől a tetején! Szerintem!

Môžeš mi pomôct'? 2010.09.25. 12:33:19

Józsi helye ott van a filozófusok kertjében, Jézus, Ekhnaton, Gandhi, Makovecz, Osho, Justin Bever, és a többi szexi, és időálló sztárépítész mellett.
Mondjuk hajban Satyababa erősebb.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.09.25. 12:55:29

Jártam már ebben az irodaházban, úgy emlékszem a SAS-nál. Egyáltalán nem találtam az élületet szexinek. Ha szexi épületet keresünk akkor és a felújított Gresham palotát jelölném meg.

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.09.25. 13:13:51

@Myta: De itt irodaházakról van szó, az meg nem az. :) Különben nekem a Gresham-ben, főleg az előterében van valami zavaró ridegség. Szép, de valahogy nem emberi.

Egyébként régebben egy iszonyat kopár és nyomasztó szikkadt füves, kutya és nyugdíjastanya volt ennek az épületnek helyén, amitől a hideg kiráz még ma is, ha rágondolok. Az épületet meg azóta az egyik kedvencem, hogy megépült, aztán úgy alakult, hogy egy jó ideje ott is dolgozok. Így viszont tudom, hogy belül viszont sajna csak az előtérig tartanak az izgalmas megoldások, a lépcsőházak, liftek, folyosók ritka sivárak, viszont a kilátás szenzációs, főleg a toronyrészben levő irodák ablakaiból.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.09.25. 13:18:05

@Case: Igen, biztos nagyon szép lehet, amikor a park felett az egyik Finta-házból átlátni egy másik felé :-) Arról is lesz majd cikk hamarosan a cikksorozatban.

kovacsferenc123123 2010.09.25. 15:33:33

annyira elképesztően ocsmány ez az épület szerintem, őszintén nem értem miért dicsérik mindenhol.

A Sherman megsérült, végzünk vele 2010.09.25. 16:24:43

Az ízléstelen tornyot túlzásnak érzem. Mi az, hogy a Bazilika villámhárítója? Nevetséges Finta úr.

Ami viszont mindig felháborít, ha meglátom, az a két Erzsébet híd és a Lánchíd közötti Duna-parti Finta szálloda. Hogy mert ekkora ormótlan tömböket odatervezni? Az Inter Continental is egy szörnyeteg, de a jelenleg Meriott néven futó épületért csak megvetést érdemel Finta.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.09.25. 21:17:50

jaja, ez a főváros kis pöcse:P

Aranylab6 2010.10.04. 14:58:11

@aesculus: nem is olyan kicsi :)

Amúgy szerintem ez az épület max annyira szexi, mint a "megtermékenyítés" szó... köze van a dugáshoz, de semennyire nem szexi. Nem akarok trágár lenni, de az Andrássy felől nézve a tornyot: van ugye a magas, hengeres tömeg, melyhez hozzátapad egy kisebb átmérőjű, alacsonyabb henger, illetve ott van a kupola alatti vízszintes visszaugrás... ez egy anatómiailag részletesen megformált fallosz. Hát nem volt senki a finta-műveknél, aki ránézett volna a homlokzatokra, és a homlokára csapva felkiált, hogy: "gyerekek! ez egy hatalmas álló f*sz, nem kéne mégis kezdeni vele valamit!?" Vonnegutt mondta, az első amerikai rakéta hivatalos fellövéséről, hogy "a trumendous space-fuck" ez itt csak egy kisebb léptékű air-fuck. kis ország, kis fakk :) na mindegy.
aki szerint meg a bejárati beugrás hasonlít egy p*ncira, az gyorsan kattanjon le az S/M-cyber-pornóról és kezdjen el ismerkedni igazi nőkkel :)

krj 2010.10.16. 21:07:38

az a karimás fallosz hogy' jön a Bazilikához??? Finta papa talán ekkorát szeretne magának, mert az övé már nem áll? Tragédia az egész épület!
süti beállítások módosítása