Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Westendbe rohansz

2011. január 29. - fovarosi.blog.hu

Cikksorozat Finta Józsefről 

A fotók 2010 januárjában készültek

Érdekes a központ kapcsán elmélázni a közös területeken, folyosókon. Már az Atrium Hyatt szállodában is felbukkant a "magántulajdonú köztér", a "város a városban" elv. A bevásárlóközpont zárt tere önmagán belül mintegy nyilvánosságot, transzparenciát, kommunikációt kínál. A vállalatok által felkínált terekben a vásárlás, séta, kommunikáció már nem egy mindenki számára adott közegben zajlik, hanem a cégek jól ellenőrzött tereiben. A lekopott, kiüresedett utca helyén egy csillogó, rendben tartott, fűtött második valóságot kínálnak ezek a terek. Az emberek is megszűrtek: csak a középosztály jöhet be, a szegényeknek nincs miért, a hajléktalan pedig már a kapun se jutna be. Paradox módon pont az a bevásárlóközpont jelent menedéket, ami hozzájárult a köztér leromlásához a jobb üzletek központba csábításával. Persze közterületeink problémái annál sokkal szerteágazóbbak, mintsem hogy erre az egy problémára vezethetnénk vissza minden baját. Ám a különbség mára döbbenentessé vált, és ennek legjobb szemléltetése itt található. Az aluljáró forgóajtaja mintha két ország határa lenne: a gazdag, csillogó, mindig új világból kilépve egy már tegnap sem új, lerobbant, felújításért kiáltó, zsibárusoktól, hajléktalanoktól és kosztól hemzsegő aluljáróba érünk. És ez a probléma tartósnak ígérkezik. Ha ugyanis a módosabbak a bevásárlóközpont tereit használják csupán, az utcán sosem sétálgatnak, azt nem ismerik, akkor hogyan lehet majd rávenni őket, hogy hozzájáruljanak az utca felújításához, rehabilitációjához? Az autóval érkező gazdagabb rétegeknek sosem lesz fontos, hogy milyen az az aluljáró. Ha az állami szféra nem indítja be a változást, akkor az aluljáróban soha nem fog változni semmi.

A WestEnd City Center rekordidő alatt épült fel: csupán 370 nap telt el az alapkő letétele és a megnyitó ünnepség között. 250 000 köbméter földet termeltek ki, 83 000 köbméter szerkezeti betont, 11 000 tonna betonacélt, 186 km gépészeti csővezetéket és 534 km elektromos vezetéket építettek be. Az építési engedélyezési terv 1998 májusára készült el, augusztusban már el is kezdődött az építkezés. 1999 februárjában érték el a szerkezetkész állapotot, ősszel pedig már a megnyitók jöttek. A bevásárlóközpontot november 12-én adták át, ezt követte 2000 áprilisában az irodaház, majd júliusban a szálloda átadása. A központ ugyanis három nagy egységből áll: a ház kétharmadában a több mint 400 üzletet és egy többtermes mozit is tartalmazó bevásárlóközpont egységei kaptak helyet, emellett egy 5 csillagos, 230 szobás Hilton szálloda és egy irodaház blokk is van az épületben.

A borzasztó aluljáró dacára a Westend megítélése nem rossz. A bevásárlóközpont az egyik legnépszerűbb Budapesten, amiben benne van a jó közlekedés és parkolás lehetősége, az óriási üzletválaszték és a magasan tartott minőség is. Az utcák kialakítása is jó: a Pólus Centerrel ellentétben itt nincsenek zsákutcák, galériaszintek, így nem keletkeztek üzleti, forgalmi szempontból holt terek. Ezt az is segíti, hogy a parkolóház több szinthez is kapcsolódik a bevásárlóközponthoz, illetve hogy az aluljáró és a felszín felől is van bejárat. A tetőkerten pedig sokszor nagy az élet, akár koripálya, akár Tér-Film-Zene fesztivál van éppen "műsoron". A korábban már említett Indexes szavazásban a ház a második legjobb Finta-épület lett. Nem csak a laikus közönség díjazta a házat: az épület megnyerte a 2001. évi Prix d'Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázat 1. díját kereskedelmi létesítmények kategóriában. A Westend tervezésében óriási csapat dolgozott együtt, így hosszan sorolhatnánk a neveket. Érdemes megemlíteni Fekete Antalt (kereskedelmi területek), Z. Havas Anikót (belsőépítészet a közösségi terekben), Peschka Alfrédet (Hilton szálló), Dóczé Pétert (bejárati épület Finta Józseffel), Fazekas Arturt (irodaház Finta Józseffel), Szabó Tamás Jánost (új vasúti csarnok), Tarczi Pétert (filmszínházak, vágányfelülépítések), valamint Mezei Gábort és Walton Imrét (koordinációs munkák).

És hogy mi lehet a jövő? Bár a válság egy időre elnapolta, tervezik a Westend II megépítését az épülettől északra. Így az az elképesztő állapot állhat elő, hogy lényegében a Nyugati tér és a Lehel tér metróállomásai között végig bevásárlóközpont húzódik. A kormányzati negyed kapcsán is felmerült az építkezés - ami mögött már csak azért is lenne befektetői ráció, mert a megnyitó óta több olyan márka is hazánkba érkezett, ami a Westendben nem képviselteti magát (Vapiano étterem, Zara, Bershka stb.), de akár egy hipermarket is elhelyezhető lenne itt két szinten. Mindenesetre bérlői érdeklődés van. A WestEnd II. tervezésének korai időszakában még olyan ötlet is felmerült, hogy az Állatkert terjeszkedne ki erre a lefedett vágányokon át. A 2010 tavaszi választási kampányban pedig az merült fel, hogy múzeumi negyed jönne létre a vágányok lefedésével - ez egyben a ma kettévágott városrészeket is újra egyesíthetné.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blondiíri 2011.01.29. 15:36:48

NAgyon jó ötlet az állatkert és a pláza összekapcsolása! Tényleg! 2 gyermekes anyuka vagyok, és igen igen tetszene, ha az állatkertben hagyhatnám egy idegenvezetővel a gyerekeimet, szervezett értelmes programmal a levegőn, biztonságban, mint egy zárt izzadságszagú játszóházban (lsd. mammut), amíg bevásárolok (gyógyszetár, dm, ápisz, posta, közért) Nem mindenki ruháért megy oda... Szóval hajrá!

load error 2011.01.29. 15:47:27

Oda tervezték eredetileg a kormányzati negyedet.

lenya1 2011.01.29. 15:54:32

Sajna a szálloda már csak 4 csillalgos! :(

kaszakő 2011.01.29. 16:19:11

@blondiíri: Tééényleg nagyon jóó ötlet! Főleg a vágányok felülépítése! És milyen óóólcsóó! Pláne, hogy a WestEnd 2 sem akar épülni, pedig a terület már kipucolva ott áll jó ideje. Az állami pénzen szanált, állami tulajdonban levő Kormányzati Negyed területét pedig ki fogja beépíteni? Az állam aligha, mert Kormányzati Negyedre nincs szükség (higgye bárki az ellenkezőjét), Múzeumi Negyedre meg még kevésbé. (A meglévő múzeumok fenntartására is alig jut.)
A WestEnd amúgy -már ami az utcákról látható részét és a belső tereit illeti- még elviselhető. Az aluljáró állapota és az ott levő perzsavásár szégyenletes, de ehez a WestEndnek semmi köze.
A Nyugati 1-6. vágány felülépítése azonban -vasúti alulnézetben- katasztrofális. A tetőkert, meg ami felül van, az szinte hibátlan. De az alja... Aki ide érkezik és innen indul nap mint nap, az tudja, mire gondolok. Betonkoporsó az egész, 24 órán keresztül világítani kell, mert egyetlen négyzetméter felülvilágító nincs. Így akarják felülépíteni a vasutat az Állatkertig? Hát, az lehet hogy plázacicák naggyon tüncibüncinek fogják találni. Felülről. De alatta, ahol naponta százezer ember (bocs, utas) fog megfordulni? Talán jobb lenne, ha a pláza pláza, az állatkert állatkert, a vasút meg vasút maradna. Még akkor is, ha egyeseknek az "állatkerti plázavasút" vonzónak is tűnik.

kzolika 2011.01.29. 16:31:46

A dolgokat felesleges túlbonyolítani. Újlipótban lakom, ott tudok ingyen parkolni, illetve van egy 20 óráig nyitva tartó bank a Westendben, hát persze, hogy oda járok. Mivel az Újlipótot kocsival szelem át és a hátsó bejáraton keresztül közlekedek, ezért az aluljárót sose látom szinte, de a földszintnél nem is megyek lejjebb, mert minek. Fenn sincs semmi a bankfiókon kívül, ami érdekes lenne, akkor mi lehet lenn a mocsárban?
A másik ilyen hely az Aréna Pláza. Nem azért járok oda, mert jó üzletek vannak, hanem azért, mert ingyenes a mélygarázs. Nincs benn meleg, de arra jó, hogy ha olyan az idő, akkor leolvadjon a hó és a jég a kocsiról. Én meg viszek egy könyvet vagy laptopot, aztán fenn olvasok vagy internetezek 2-3 órát.

fidesz = házmesterek pártja 2011.01.29. 17:01:54

Szerintem Fintának van a legkevesebb köze ahhoz, hogy a Westend úgymond sikeres.
Elég nagy és jó helyen van. Ennyi.

balazsman 2011.01.29. 17:11:41

@lenya1: nekem nem rémlik, hogy valaha 5 csillagos lett volna, az a hilton eleve egy "business" hotelnek épült

balazsman 2011.01.29. 17:20:51

szerencsére ezen az épületen érezhető a legkevésbé, hogy Finta-tervezés lenne, a sablonossága miatt elég könnyű felismerni a stílusát (ami sztem ronda)

maga a pláza belül fantáziátlan és kusza, ahogy megyünk lefelé egyre inkább. A bérlői mix az aluljárószinten semmiben sem tér el a Nyugati tértől, és ez minden, csak nem pozitív. A kínai piac beemelése kicsi "butikok" formájában az üzemeltetőt minősíti, ezért kár volt tönkrevágni a környék kereskedelmét.

Ami a kulcs-bérlőket illeti: a Zara-t is magába foglaló Inditex csoporttal a Trigránit (vagy aki üzemelteti) már összerúgta egyszer a port (egy kicsit meg akarták kopasztani a spanyolokat a megajánlott bérleti díjjal) így ha lesz valaha WII, nagyon jó sales-munkát kell lerakniuk az Inditex asztalára, hogy legyen ott is Zara, Bershka, Pull&Bear meg a többi vacak.

A bp-i plázák közül jelenleg az Alle képvisel minőséget, és kicsit a Mom (építészetileg és használatilag, nem pénzköltés szempontjából), a Mamutot egyenesen le kellene dózerolni, annyira botrányosan sz*r, az Aréna meg csak szimplán szétfolyik, belül jellegtelen, kívül ocsmány.

remélem, a Váci utca és környéke a közeljövőben rendbejön, a Vörösmarty tér egész tisztességesen alakul, az utcában viszont a lelépett bérlők miatt megint elszaporodtak a szuvenírboltok, mint a csótányok...

ergerberger 2011.01.29. 17:41:56

Az állatkerti kapcsolat már megvalósult: a nyugati aluljáróban annyi állatot láthatsz, hogy beszarsz.

lutria 2011.01.29. 18:05:38

Tudja valaki hogy mi lett a tetjén lévő léggömb-kilátóval?Szimplán csődbe ment,vagy csak bevonták az engedélyét?

jezebel 2011.01.29. 18:22:34

A Westend egész korrekt szerintem, az épület viszonylag kultúrált, jó helyen van, az üzletek meg a 10-es skálán egy [-10, 10]-es intervallumban mozognak. Plázához képest szerintem OK.
De a Nyugati térről (alul/felüljáróstul) is az a véleményem, mint a Borárosról: elásni, betemetni, felszántani, sóval bevetni, és kezdeni elölről, mert ami most ott van, az botrány... :(

blondiíri 2011.01.29. 18:25:06

@kaszakő:
Baby, jussak át az állatkertbe ahogy neked tetszik, nekem mindegy. Viszont biztosan nem álltál még két fiú gyerekkel a gyógyszetárban betegek között sorban, utána rohantál két gyerekkel befizetni a csekkeket, aztán a dm-be megvenni a mosóport, wcpapírt, két gyerekkel, aztán próbáltál még a kezedbe szorítani két zacskóban a tejet, kenyeret, a két gyerekkel kocsi nélkül, babyszitter nélkül, hetente legalább egyszer. Tehát: nekem igen nagy segítség, hogy hóesésben egy helyen, meg tudok venni mindent. De ekkor még mindig igen nagy gond, hogy hogyan magyarázom meg a gyerekeknek, hogy ez nekik is jó és érdekes. Ne sírjanak minden pultnál csokiért, ruháért, játékért. Tapasztalatból mondom, nekik ez kín, nekem meg valahogyan abszolválnom kell a feladatsort. Szívesebben hegynám őket profi felügyelettel, akár állatkertben is, akár a köynvesboltban. Érted?

Píter 2011.01.29. 18:25:50

@balazsman Teljes mértékben egyetértek veled. ,,A bp-i plázák közül jelenleg az Alle képvisel minőséget, és kicsit a Mom (építészetileg és használatilag..." - pontosan így látom én is.

A Mammutot a Westenddel és a Duna plázával együtt lehetne azonnal ledózerolni. Utóbbi kettőnél a környék mérhetetlenül mocskos és igénytelen. Mind3-ra jellemző viszont a belső terek jellegtelensége, a túlzsúfoltság - a bérlői gárda béka segge alá süllyedése, a mocsok, a természetes fények hiánya, stb. stb. stb... Csak végszükség esetén megyek a nevezett műintézményekbe, kifejezetten a DP-be és a W-be.

prim 2011.01.29. 18:56:49

@lutria:
Az a bizonyos augusztus 20. vihar egy kicsit hazavágta a léggömböt. Azóta nincs ott...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.29. 19:07:51

@tiboru:

Bocsánat, nem volt szándékos.

@kzolika:

Ingyen tudsz parkolni a Westendben? Ez valami változás lehet, mert én úgy emlékszem, csak az első 30 perc (?) volt ingyenes, no meg ha a moziban érvényesítetted a parkolócédulát.

Mióta nem kell fizetni?

soproni1 2011.01.29. 19:30:49

A Westend a zsebesek paradicsoma.

Az iskolaszezonjuk volt nagy. Kiplakátolva iskolaszerrel az egész város, bent pedig ruppótlanul kipakolva pár füzet.
Walch Ottó/ László Kata duo.

Skj Joe 2011.01.29. 19:47:04

én valahogy mindig is utáltam a westendet, nekem túl zsúfolt

Chapell 2011.01.29. 19:49:14

@jezebel: a [-10, 10] 20-as intervallum, nem 10-es.

jezebel 2011.01.29. 19:53:07

@Chapell: tudok róla. De van ott olyan üzlet, amire egy 0-10-es skálán -10-et adnék.

kzolika 2011.01.29. 20:03:01

@tiboru: Nem, szemben a Balzac utcában. Ha szerencsém van, enyém az első hely a Váci - Balzac sarkon.
Amúgy lehet ingyen parkolni. Csak magyarosan (ügyesen) kell megoldani. Van olyan, akinek nincs garázsa, de van féltett autója, amit télen fedett helyen tárolna. Na, ő még soha nem fizetett a westendes hosszútávú parkolásáért.

savaz 2011.01.29. 20:18:31

Az lehet hogy az Aréna ronda kívülről, de a mögötte lévő panelsor sokkal rondább, és így legalább takarásban van.

Belülről pedig meglepően kellemes. Értsd van természetes fény a pince szinten is, szélesek a közlekedőutak (már amikor nem pakolják tele valamilyen rendezvény cuccaival), áttekinthető a struktúrája(nem kell sokat bolyongani ha valamit keresel).

A Westendben szerintem nagyon zavaró hogy szűk és zegzugos sok kis butikkal, és nincs természetes fény. A parkolás meg kimondottan szar (sok itt a k..ög) és drága is (más plázákhoz képest).

goldengiccs 2011.01.29. 20:24:15

Fintától nem kéne elájulni, ezt a szuper hidat a semmi is ő szülte most meg. Közel van a húsosfazékhoz.
Túl van értékelve rengeteg melója pl. a westend - engem nem győz meg. Jó hogy valamit oda kellett tenni, ami valahogy kinéz, de ettől azért jóval komolyabb nemzetközi példákat láthatunk bevásárlókp. tervekre. A rendőrpalota egyenesen visszataszító nekem, vagy direkt lett olyan? :D
Tényleg nagyon sok jó dolog is kijött tőlük, de akárhogy is nézzük, ez egy brigád, ahol az átlag életkor 60. Jól bevált módszerekkel, nem túl bevállalós szüttyögés. Semmi korszakalkotó frissítés vagy fiatalos lendület.

samtelen 2011.01.29. 20:35:25

Jajjdenemszeretem a Westendet. Nekem túl szűkös, és ahogy belépek az aluljáróból, pofáncsap a vízesés párája. Ott laktam a Podmaniczkyn, de inkább máshova mentem, ha kellett valami, csakhogy ne kelljen oda bemennem.

Most már szerencsére a tizenegyben lakom, és az Allee van a legközelebb; az ülőbútorai nagyon jók.

(Persze tudom, nettó baromság egy városrész élhetőségét azzal mérni, hogy mennyire színvonalas a plázája...:-)

Perillustris 2011.01.29. 21:07:05

@kzolika: Micsoda boldogság! Olvasni, miközben ingyen kiolvad a kocsi... LOL

gitáros 2011.01.29. 21:24:15

@kzolika:
Ha ennyire nem ismered a Westendet, minek írogatsz? Az általad emlegetett "mocsár" gyakorlatilag a kajálószint. Amiről szó van - és ahol te jómódodban nyilván még nem nagyon fordultál meg -, az az épületen kívüli aluljáró.

kaszakő 2011.01.29. 21:35:27

@blondiíri: Értem. Profi felügyelet miatt kell a WestEndet összeépíteni az Állatkerttel? Akkor legyen...

blondiíri 2011.01.29. 21:47:51

@kaszakő:
Háát, nem egészen... én inkább minden plázát gyerek és frisslevegő-barátabbá tennék. Hol így, hol úgy. Ja, és valami megoldást keresnék arra is, hogy télen az eladók ne papucsban rövidujju pólóban dolgozzanak, miközben én csizmában és pulcsiban izzadok. És minden második kávézóba tennék játszóteret, hogy én is ihassak egy latte-t úgy hogy nem ciánozzák ki a gyerekeim a vendégeket, mire kihozzák a kávét.
NA jó, bocsi, igazából nem is vagyok plaza szerető, de mivel egy ideig úgy sem lehet lebontani őket, legalább használhatóbbá tenném...

MaGelláN 2011.01.29. 21:57:50

Összehasonlítani az Allee-t a 14 éves Duna Plazával, vagy a 12 éves Westendel nem korrekt ... minden kor építészetének megvan a maga kultúrális-, gazdasági-, társadalmi kontextusa ... amelyből táplálkozik ...
goldengiccs ... hol vannak azok a híres nemzetközi példák bevásárlóközpontokra 1999-ből ... mondjuk kelet-európában? ... az ilyen típusú építészeti alkotás folyamatában az építészet, mint faktor ... a sor végén van ... tárgyaltál te már kelet-európába befektetni szándékozó befektetővel?

MaGelláN 2011.01.29. 22:05:39

@kaszakő: a felülépítést a Westend tartja karban- üzemelteti, az alatta lévő szutykot a MÁV ... ennyi ... a vonatra 15-20 percet várakozol a világ nagyvárosaiban általában mesterséges világítás mellett ... a metróban napi 1 millió ember várja a szerelvényt egy fika felülvilágító nélkül ... szóval ha másért nem, a Westendet, vagyis a tetőkertjét pont azért lehet szeretni, mert eltakar és hasznosít egy ocsmány rozsdaövezetet ... és élhető parkot hozott létre a helyén ... mindezt valszeg a profit rovására

olajoslajos 2011.01.29. 22:18:27

off: nagyon jó hogy a kedves cikkiró minden tervezésben részt vevő embert megemlit, kivéve a statikusokat, akiknek köszönhetően nem dőlt össze ez az egész szerkezet.. És mellesleg szerintem ők güriztek ebben a legtöbbet a kivitelezők mellett..
hiszti vége.
on:
megvan annak a diszkrét bája hogy mielőtt az ember bejut a csillogó villogó vesztendbe, át kell magát verekednie egy olyan bolhapiacon aminek a hangulata időnként visszaröpiti az embert kissé nosztalgiázni a sötét középkorba. Sűrű vizeletszag, mindenféle fekélyekkel tarkitott hajléktalanok az elmaradhatatlan kannásboral, mellettük az orákulum, a jövendőmondó cigányasszony, a "Jézus téged is szeret" zenekar ingyen koncertje, 5 pár zokni ezerért.. Egyszerűen imádni való és páratlan.

magyar ember teli szájjal 2011.01.29. 22:47:02

Nem értem miért kell minden ocsmány köztérért egyből a plazákat okolni meg a gazdagokat korholni?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.29. 22:55:53

Nekem zsúfoltnak tűnik a Westend, szűkek a folyosók, bár mondjuk nem annyira, mint a Mammut1-ben.

Nagyon nem szeretem,. hogy az "utcákat" irodalmi nagyjainkról nevezték el. Ez látszólag tiszteletadás, de szerintem pont ellenkezőleg sült el.

LittleBear 2011.01.29. 23:49:38

nekem nagyon hangos a Westend

az egy dolog, hogy bizonyos célközönséget kiszolgáló boltokban meg lehet süketülni a tüc-tüc-től, de miért kell a közös részeken is olyan hangzavarnak lennie, hogy saját gondolataimat se hallom?

ez amúgy sok helyen bajom, egy üdítő kivétel (ahová járok, azok közül) az Árkád (bár már volt ott is ricsaj, de általában nincsen)

a meleg meg egy másik - de ezt már írták - valahogy vagy több ruhatár kellene, vagy kicsit hűvösebb télen, hogy ne izzadjon rád minden (nem is értem a marketingeseket, egyszer próbálnának venni valamit úgy, hogy a hátukon csorog az izzadtság, és aztán mégis inkább hazáig szaladnak - rájönnének, hogy a kellemes hőmérséklet emeli a vásárlásszámot)

kzolika 2011.01.30. 07:02:15

@gitáros: Ha ennyire nem ismered a Westendet, minek válaszolgatsz? A "kajálószint" a -1. északi fele, a másik fele - ahova a vízeséses mozgólépcső megy le - még Westend, de nekem már mocsár. Tisztára zsibvásár hangulat a sok apró üzlettel, meg a kirakodóvásárral az üzletek előtt. A Westendben meg lehet, hogy van kajálószint, de oda is csak szegénységi bizonyítvánnyal érdemes kajálni menni. A Westendbe egy helyre érdemes enni menni, az viszont rögtön a hátsó bejárat mellett van (a Balzac utcával szembeni bejárat, ahol a rámpa is van és a Pegazus szobor - mindezt csak azért írom, hátha belémkötnél, hogy nem ismerem a bejáratokat).

kzolika 2011.01.30. 07:10:05

@savaz: "Az lehet hogy az Aréna ronda kívülről, de a mögötte lévő panelsor sokkal rondább, és így legalább takarásban van."

Ugyanabban az Arenaban jártunk? Én már voltam kinn az Arena teraszon, onnan speciel a Fiumei úti sírkertre látni, ami a teraszról egy nagy parknak tűnik, a másik oldalon pedig a (nem szép) vasutat és a Népstadiont. Panelre nem nagyon emlékszek.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.30. 08:55:08

beszarok a kommenteken :D plázába vásárolni kell járni nem álmodozni meg hallgatni a gondolataidat. arra ott a margitsziget, ülj le a fűbe egy jó könyvvel és olvasgass. 5 percig nem éri természetes fény az utasokat úristen!!! este nem utaztál még vonattal? a metró smafu?

a westendbe a parkolás nagyon gáz egyébként, szerintem kínosan ügyeltek arra, hogy egyetlen milliméterrel se legyenek nagyobbak a helyek mint a minimális előírás. legalábbis az emeleti részeken.

odamondó 2011.01.30. 09:01:03

@Precízke: Ez nem csak a westendre igaz. Én alapból utálom a plázákat, de amiket írtál ezt mégjobban erősítik.

Meleg, hangzavar, idegesítő zene, tipikus pláza szag, lézengő hülyegyerek tinik... stb.

Bár a nagyon melegnek marketing szempontból van értelme: vedd le a kabátod ha bejöttél így több időt töltesz bent.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2011.01.30. 09:01:44

@kzolika: szerintem keverte az Árkáddal.

az Aréna meg a Allé tényleg jóval ergonomikusabb és élhetőbb, de ezek egyrészt újak, másrészt az előbbi akkora mint egy hangár és kb fele annyi üzlet van mint a Westendben. az arénában van ruhatár is méghozzá ingyenes, igaz a legfelső szinten leghátul.

érdekes tanulmány lehetne még a Lurdy ház, ahogyan a kereskedelmi funkció bukása után mint szolgáltatóház éltek túl (okmányiroda, posták, bankok, kiállítások, a földszinten vmi szociális foglalkoztató stb...) boltok már szinte nincsenek is.

Pauszköpködő 2011.02.26. 12:28:00

A hagyomány és korszerűség gyönyörű találkozása mindig eszembe jut, ha a WestEndbe tévedek, és végig megyek a Kós Károly vagy a Krúdy Gyula sétányon. Olyan jó érzés!

balazsman 2011.02.26. 14:05:20

@pauszköpködő: az emberek a WestEndben folyosókon és nem kóskárolysétányon meg krúdygyulasétányon járnak

ez az egész "nevezzük el úgy, mintha tényleg városnegyed lenne utcákkal" csak nagyzolás és álszenteskedés annak igazolására, hogy itt egy városrész épült pláza helyett...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.03.20. 09:47:38

Miért, kiről kellett volna elnevezni az utcákat (folyosókat)? Talán jobb honi nagyjainkról, nem csak irodalmiakról, mint a naivan provinciális Pólus Centerben, ahol van Bronco Avenue Bill West Plaza Hollywood Sunset Drive v. mi a bánat is.

"...csak a középosztály jöhet be, a szegényeknek nincs miért..."

Dehogy nincs, lehet horpasztani órákig a kényelmes fotelekben. A Corvin Pláza amúgy hogy tetszik?
süti beállítások módosítása