Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Rövid hírek

2011. október 19. - fovarosi.blog.hu

Új Színház. Dörner György lesz az Új Színház igazgatója, intendánsnak pedig Csurka Istvánt szerződteti a főváros. Tarlós István döntése átírta a korábbi bizottsági döntést, amely egyértelműen az addigi direktort, Márta Istvánt támogatta. Závada Pál válaszul letiltatta darabjait az Új Színházban. A döntés ellen a Mazsihisz is tiltakozott. Október 9-én nyílt levélben fordult Tarlós Istvánhoz 9 fővárosi színházigazgató: "megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan". Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI-vel azt közölte, hogy a főpolgármester lezártnak tekinti a vitát, és a városvezetés elfogadhatatlannak tartja, hogy a "legkisebb változás is ilyen agresszív hozzáállást vált ki a színházigazgatókból". A névváltoztatást viszont Tarlós nem támogatta, így a színház nem változik Hátország Színházra.

***

Olcsóbb lett a rakpart. A BKK szakmai felügyelete mellett működő Parking Kft. felmérte a Carl Lutz (korábban: Pesti alsó) rakpart parkolóhelyeinek kihasználtságát. A felmérés eredménye alapján a Fővárosi Közgyűlés nem csak a parkolási díjat csökkentette óránkénti 240 forintról 160 forintra, hanem úgy döntött, hogy 3 órányi parkolási díj – 480 forint – megfizetésével az üzemidő végéig várakozhatnak az autósok azonos helyen, november 2-ától.

***

Szökőkút a József Attila téren. A XIII. kerületi József Attila téren, a JAMK-val szembeni parkban szeptember 23-án átadták az új szökőkutat. A kút környezetét a FŐKERT tette rendbe. A kivitelezés 20 millió forintba került. 2002 óta ez már a kilencedik új szökőkút a kerületben. A tér közepén álló kis körönd helyén háromszög alakú területet burkoltak le, ebbe kerültek a háromszög formájú szökőkút blokkok. (XIII. kerületi Hírnök, 2011 október 6.)

***

Buszsáv a Budaörsi úton. Októberben átadták a régi Budaörsi út új buszsávját a Virágpiac és a Gazdagréti út között. A fejlesztés előnyeit nemcsak az erre közlekedő 40-es, 240-es és 240E jelzésű autóbuszokat naponta igénybe vevő 19 ezer utas érzékeli majd, de előnyt jelent a személyautóval közlekedők számára is, hiszen nem a korábbi sávok számának csökkentésével, hanem az út szélesítésével épült meg a buszsáv. A Régi Budaörsi úti 790 méter buszsávon túl 250 méter buszsáv került kijelölésre lefelé a Gazdagréti úton a Rétköz utca és a Budaörsi út között, a Gazdagrétről a városközpont irányába közlekedő 139-es, 153-as és 239-es autóbusz-viszonylatok részére. Mindezeken felül 350 méter buszsávot jelöltünk ki a Lapu utcán a Gazdagréti csomópont és az M1/M7 autópálya bevezető szakasza közt. Ezen a felüljáró alatti szakaszon számos buszjárat közlekedik Budaörs és Gazdagrét felől, az új szakasz hatására összefüggő buszsáv-kapcsolat van a jelen projektben kiépült Régi Budaörsi úti buszsáv és az M1/M7 bevezető szakaszon a Lapu utcától befelé már meglévő buszsáv között. (BKK)

***

Jó levegő pókerből. Budapest levegőjének tisztítására fordítja a legutóbbi, 13 ezer fontos pókernyereményét Demján Sándor, a nevéről elnevezett alapítványon keresztül. A londoni pókervilágversenyen elnyert összeget, több mint négymillió forintot a Levegő Munkacsoport használhatja fel. A tervek szerint fák- és kuszónövények telepítésére hirdetnek pályázatot Budapest belső kerületeiben lakóközösségeknek és közintézményeknek. A Levegő Munkacsoport témavezetője, Pál János az MTI kérdésére azt mondta, hogy a több mint négymillió forint felhasználása attól függ, hogy hány fát és kúszónövényt tudnak ültetni. Összességében több tízezer négyzetméter felületet lehet befuttatni a több mint négymillió forintból. Felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest belvárosában egy főre egy négyzetméter zöldterület jut, míg az európai uniós előírás 24 négyzetméter. (Stop.hu)

***

Felújítás a Szent István parkban. A lakosokkal közös cserjeültetést tart a FŐKERT a XIII. kerületi Óraparcellában 2011.10.22.-én szombaton délelőtt 8 órától 12 óráig. Az önkéntes program során 1230 darab cserjét fognak elültetni, illetve lehetőség lesz a belső kerítések festésének előkészítő munkálataiban is részt venni. A közös munkával azt szeretnék elérni, hogy a környéken élők sajátjuknak érezzék a visszaparkosításra kerülő Óraparcellát. A szükséges eszközöket a FŐKERT Nonprofit Zrt. biztosítja a résztvevőknek.


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

narmer 2011.10.19. 18:55:31

Mijafenének folyton a Szent István park?Már egyszer milliókat költöttek arra, hogy a kerítés színe nem tetszett a kedves utcabelieknek, plusz parkosítás feszt és állandóan.A Wesselényi utca meg ( az Almássy tér felőli részén) úgy néz ki mint egy trágyahányás, ocsmány, mocskos, sivár.Nekünk miért nem jut egy rohadt dézsás bokor sem?Megnyitották a Ligeti zene egyetemet körötte a reve , az enyészet meg a hajléktalanok a kikövesedett kutyahúgygyal egy szintben..
süti beállítások módosítása