Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Száz éves hírek - 1912 augusztus

2012. augusztus 25. - fovarosi.blog.hu

Az alábbiakban száz évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a Népszava korabeli cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható. Illusztrációként a lap korabeli hirdetései szolgálnak.

"számozott helyeket akarnak a vonatok utasainak biztosítani"

Augusztus 1: Új városi bérházak. November 1-re az Angyalföldi-úti, a Lomb-utcai, továbbá a Haller-utca és Üllői-út sarkán épülő kislakásos bérházak elkészülnek és lakhatóvá válnak. A tanács az építkezési és szociálpolitikai ügyosztály, valamint a kislakások építésére fölügyelő bizottság javaslata alapján ezeknek a bérházaknak lakásbéreit megállapította és fölhívta a szociálpolitikai ügyosztályt, hogy a lakásokat november 1-re adja bérbe. A lakók kijelölése augusztus első napjaiban fog megtörténni.

Augusztus 1: A földalatti lejáró házikók eltávolítása. Már régebben tárgyalások folynak a Ferenc József földalatti villamosvasút Oktogon-téri lejáró házikóinak eltávolítása ügyében. A tárgyalások most befejezést nyertek és a tanácsa a lejáró házikók eltávolítását elrendelte. A mostani majolika helyett vaskorlátokat fognak fölállítani, amelyek a járdáról levonuló lépcsőt szegélyezni fogják. A tanács ezeknek a vaskorlátoknak fölállítását kedden tartott ülésében engedélyezte és az építkezésekre a helyhatósági építési engedélyt megadta.

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191208-01

Augusztus 3: A kultuszinisztérium új palotája részére megvásárolták az V., Honvéd- és Balaton-utcák sarkán lévő telket, amelyen a Haggenmacher-féle Hengermalom állott. Az építkezést még ebben az esztendőben megkezdik.

Augusztus 13: Készül az Artézi-fürdő. A tanács már régebben elhatározta, hogy az Artézi-fürdőszállóban a mindennapi fehérneműszükségletet házi gőzmosóban tisztíttatja. Ennek a gőzmosónak berendezési munkálataira vonatkozólag az állandó gyógyfürdő bizottság azt határozta, hogy a tanácsnak szűkebbkörű versenytárgyalás megtartását fogja javasolni. Az Artézi-fürdőben hat teherfölvonót is berendeznek. Ezeket szintén szűkebb versenytárgyalás útján fogják beszerezni.

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191208-03 Augusztus 14: Községi élelmiszerüzem a Rózsadombon. A tanács legutóbb elvben hozzájárult a közélelmezési ügyosztály ama javaslatához, hogy a II. kerület, Áldás- és Szemlőhegy-utca sarkán épülő elemi iskola alapsorában községi élelmiszerüzem rendeztessék be. Minthogy azonban az időközben megejtett vizsgálat szerint higiéniai szempontból nem volna célszerű ennek a közélelmezési üzemnek az iskola helyiségeiben való elhelyezése, a tanács most fölhívta a közélelmezési ügyosztályt, hogy az élelmiszerüzemnek bérelt helyiségben, vagy külön e célra fölállítandó bódéban való elhelyezése iránt intézkedjék.

Augusztus 17: Tüdőbajosok kórháza. A főváros közgyűlése tavaly kórházi programot fogadott el, amely az évtizedes mulasztás pótlására több új kórház építését tervezi. E kórházak közül az elmebeteg-kórház építését már megkezdték a Szentjános-kórház mögötti térségen. Legközelebb a tüdőbajosok kórházának építését kezdik meg az épülő elmekórháznak szomszédságában. A tüdőbajosok kórházának építésére a közgyűlés januárban 4,191.000 koronát szavazott meg, egy új kölcsön terhére. (...)

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191208-04 Augusztus 18: Szentlőrinc jubileuma. Szeptember hó 8-án Pestszentlőrinc községe jubileumot ül. Ekkor lesz ugyanis 25 éve, hogy a község helyén az első letelepülés történt. 8-án délelőtt a község képviselőtestülete fog díszközgyűlést tartani, délben díszebéd lesz, délután pedig népünnepélyt rendeznek. Az ünnepélyre a szomszéd községek hivatalos képviselőket küldenek ki.

Augusztus 24: Barakk iskola a várban. A miniszterlenök a Szentháromság tér és a Tárnok utca sarkán levő telket a fővárosnak két évi használatra átengedte, hogy a főváros ott barakk-iskola helyiségeket rendezhessen be. Ez a barakk-iskola a várbeli elemi és felsőbb leányiskola kibővítésére fog szolgálni.

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191208-06
Augusztus 24: Orvoshiány "Tripoliszban". Kint a külső Váci úton új városnegyed épült. Az ottani lakók ezt a negyedet Tripolisznak keresztelték el és sajnos, találóan, mert olyan viszonyok és különösen olyan egészségügyi viszonyok talán még az afrikai Tripoliszban sincsenek, mint itt Budapest székesfőváros egyik nem is nagyon eldugott helyén. Sokszór ír a Népszava a gyalázatosan rossz közegészségügyi viszonyokról. Ezek az írások legtöbbször a vidéki közegészségügy fájdalmasan szomorú ábrázolását mutatják. Azt hisszük, hogy nálunk Budapesten legalább az orvos kérdés úgy, ahogy rendezve van, pedig még itt Budapesten sincs elég orvos. (...)

Augusztus 30: A Városi Villamos új vonala. A budapesti Villamos Városi vasúttársaság, mint ismeretes, a Népszínház utcából kifolyólag a keleti- és nyugati pályaudvarok között közvetlen összeköttetést létesít. Ennek a vonalrésznek első szakasza, amely a Népszínház utcától a Tisza Kálmán térig terjed, már régebben elkészült és körülbelül egy év óta használatban is van. Most készült el a vonal másik, a keleti pályaudvarig terjedő szakasza is, amelyet legközelebb már át fognak adni a forgalomnak. Ebből az alkalomból a vasúttársaság bemutatta a főváros tanácsának a menetrendet, amelyet a tanács legközelebb tárgyani fog. Ugyancsak legközelebb tartja meg ennek a vonalrésznek műtanrendőri bejárását is. E vonalon a közlekedést a társaságnak a 20. számú relációja fogja ellátni, amely eddig a Szabadság tértől a Tisza Kálmán térig közlekedett. Ezentúl a Szabadság tértől a keleti pályaudvarig fog közlekedni.

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191208-07

Augusztus 30: Számozott helyek a vonatokon. Az államvasutak igazgatóságánál érdekes tervvel foglalkoznak. Német mintára számozott helyeket akarnak a vonatok utasainak biztosítani. A vasúti kocsik üléseit számokkal látnák el és minden utas a pénztárnál számozott helyet kapna, amelyet más nem foglalhat el.


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása