Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Száz éves hírek - 1912 december

2012. december 08. - fovarosi.blog.hu

Az alábbiakban száz évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a Népszava korabeli cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható. Illusztrációként a lap korabeli hirdetései szolgálnak.

"az építkezést, a külpolitikai helyzetre való tekintettel, valószínűleg csak a tavasszal fogják megkezdeni"

December 12: A Széchenyi-fürdő gyógyszállója. A közgyűlés a nyáron elhatározta, hogy 2,700.000 korona költséggel az új Széchenyi (Artézi) gyógyfürdő mellé gyógyszállót építtet. A belügyminiszter a közgyűlésnek ezt a határozatát jóváhagyta. Azonban az építkezést, a külpolitikai helyzetre való tekintettel, valószínűleg csak a tavasszal fogják megkezdeni.

December 15: A kenyérgyár kibővítése. A közgyűlés még 1911 októberében elhatározta, hogy a kenyérgyárat 1,100.000 korona költség keretében kibővítteti olymódon, hogy annak üzeme a mai 50.000 kilogramm helyett 80.000 kilogramm kenyér termelésére legyen alkalmas. A belügyminiszter most értesítette a fővárost, hogy a közgyűlésnek ezt a határozatát jóváhagyta.

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191212-02

December 17: Postahivatal a római fürdőtelepen. A főváros III. kerületében levő Római fürdőtelepen "Budapest Római fürdő" elnevezéssel e hó 16-án postai ügynökség lépett életbe, amely bárhová szóló levélpostai küldemények és postautalványok, továbbá csak a belföldre, Ausztriába, Bosznia-Hercegovinába, vagy Németországba szóló pénz- és csomagküldemények fölvételével és a Römai fürdőtelepre címzett ajánlott és közönséges levelek leadásával és postatakarékpénztári ügyletek közvetítésével bíznak meg.

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191212-03

December 19: Földalatti gyorsvasút a papíroson. Egy vállalkozó már régebben engedélyt kért arra, hogy egy földalatti gyorsvasút előmunkálatait végezhesse. A körvasút a Duna medre alatt kötné össze Pestet és Budát. A polgármester az előmunkálati engedélyt most egy évre meghosszabbította.

fovarosi.blog.hu: NepszavaHirdetesek-191212-08

December 21: A kislakások és iskolák építésére fölügyelő bizottság legutóbbi ülésén tárgyalja a VIII., Práter utcában építendő polgári és elemi fiúiskola terveit. Az új iskolában tizenegy polgári és tizenhat elemi iskolai tanterem lesz, azonkívül külön-külön tantestületi és igazgatói helyiségek úgy az elemi, mint a polgári iskola részére. Lesz még az épületben olvasóterme és könyvtára mind a két iskolának. A polgári iskola számára természettudományi termek, rajztermek és szertárak, mindegyik iskolához külön-külön tornaterem épül, öltözőteremmel egyetemben. Az építés összes költségei 800.000 koronára rúgnak, a bebútorozással és fölszereléssel együtt. Az épület a most bérházban levő iskolák elhelyezésére szolgál. Az építkezést a tavasszal fogják megkezdeni.


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása