Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Hogy került Steinmetz kapitány köve a Margitszigetre?

2013. július 11. - fovarosi.blog.hu

Steinmetz1.jpgÉrdekes információt kaptam Szerdahelyi Márktól.

A Margitszigeti halastó leengedése miatt láthatóvá váltak a "Rákász fiú" szobrának talpkövei. Egy járókelő észrevette, hogy az egyik kövön betűk, feliratok vannak. A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Budapest Galéria szakemberei a helyszínre mentek és leemeltették a szobrot, a talpkövet pedig kicseréltették. Így vált bizonyossá, hogy a kő Mikus Sándor 1949-ben készített "Steinmetz kapitány" szobrának talpazatán állt. A most a budatétényi Szoborparkban álló alkotás azonban - akárcsak az Osztapenkó - új emelvényt kapott, így érdekes kérdés, hogy vajon hogyan került - nyilván az áthelyezés ideje körül - a kőtábla a margitszigeti halastóba, a Rákászfiú alá? (Egyébként a leemeléskor egy 20 Ft-os is előkerült.)

 Steinmetz2.jpg
A "Rákász fiú" a kozterkep.hu szerint Ligeti Miklós alkotása. Eredetileg a Királyi vár Savoyay lovasszobor mögötti feljárójának grottájában állt, majd 1926-tól a Döbrentei téren. A második világháború után került át a Margitszigetre.

Steinmetz3.jpg
Steinmetz Miklós a Vörös Hadsereg katonája volt, aki kapitányi rangban harcolt Budapestnél a második világháború végén. 1944 december 29-én ő volt hivatott átadni a német-magyar alakulatokat megadásra felszólító ultimátumot. Fehér zászlós gépkocsijuk azonban aknára futott, Steinmetz meghalt. Ezt a kommunista propaganda úgy állította be, hogy a németek ölték meg a parlamentert.

Az emlékmű emeléséről 1946-ban döntöttek. Az 1948-as pályázatot Kerényi Jenő nyerte meg, de végül (valószínűleg szovjet nyomásra) nem ő, hanem Mikus Sándor készíthette el az emlékművet, amelyet Vecsés határában, a 4-es főút (akkor: Vöröshadsereg út) mellett állítottak fel. A gyömrői temetőből exhumálták, és az új emlékmű alatt helyezték el Steinmetz földi maradványait is. Az emlékművet 1948 december 29-én, a haláleset negyedik évfordulóján avatták fel. Ez az első emlékmű még kétalakos volt, és 1956-ig állt, amikor a forradalom idején a szobrot ledöntötték. A forradalom után ismét Mikust kérték fel a szobor újraalkotására, aki a régi szobor helyett egy új, egyalakos változatot készített el. Ezt 1958-ban avatták fel, és ma is megvan: a rendszerváltás óta a Mementó Parkban, a Balatoni út mentén lobog a kezében a zászló. Az áthelyezéskor új talapzatot kapott a szobor. Azt viszont nem tudni, hogy a feliratos kőlap hogyan került a margitszigeti szobor alá...


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matyas45 2018.03.08. 19:21:13

Biztos a rendszerváltás szele repítette a halastóba :)
süti beállítások módosítása