Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Többet nem mehetsz el a PeCsába

2015. október 24. - fovarosi.blog.hu

2015. október 24-25: az utolsó alkalom, hogy elmehess a PeCsába! De mi is volt ez a Petőfi Csarnok, miért szerették annyian a khm... nem túl gazdag építészetű központot? Visszapillantás az Iparcsarnoktól a bútorraktáron és a Nirvánán át a búcsú napjáig.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi08 - indafoto.hu
A Csarnok nagy múltú helyen áll: valamikor az Iparcsarnok állt a helyén. Ez 1885-ben épült fel Kohn János (a Schlick-gyár későbbi vasszerkezeti tervezője) és Ulrich Keresztély (többek között a Műegyetem tanára és a ferencvárosi Elevátorház tervezője) tervei szerint. A neoreneszánsz stílusú, téglából, kőből, vasból és üvegből épület csarnok alapterülete meghaladta az 14 000 négyzetmétert! Az 1896-os Millenniumi Kiállításon az Iparcsarnok a bútor-, szövő- és anyagipari termékek bemutatóhelyeként szolgált. A mostani szabadtéri színpad helyén akkor még a Sió szökőkút állt, amelyet hétvégeken éjszakára ki is világítottak.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Iparcsarnok - indafoto.hu

Az Iparcsarnok az ország egyik legnépszerűbb kiállítási helyszíneként működött a második világháborúig: volt itt papíráru, automobil, cukrászipari, hadirepülő, vasipari és reklámkiállítás is. Minden évben május elején Tavaszi Nemzetközi Árumintavásárt, ősszel Országos Mezőgazdasági Kiállítást tartottak, de itt rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Vásárokat is.

fovarosi.blog.hu: Iparcsarnok-1945 - indafoto.hu

A második világháborúban az épület kiégett, tetőszerkezete elpusztult, ezért lebontották.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi02 - indafoto.hu

Helyére 1947-ben húzták fel a BNV egyik pavilonját. A nagynevű vásár egészen 1974-ig ezen a területen működött – ekkor nyílt meg a mai helyszín Kőbányában. A megüresedett városligeti nagycsarnokot, amelyet ezidőtájt már Petőfi Csarnok néven emlegettek, ezután évekig bútorraktárnak használták.

A Petőfi Csarnok megszületéséhez nagymértékben hozzájárult, hogy a Várbazárban működő Ifjúsági Park a felújítások elmaradása miatt egyre rosszabb állapotú lett. 1980-ban egy ledőlő oszlop halálos balesetet is okozott, így döntés született a park bezárásáról, ami 1984-ben meg is történt. Új ifjúsági központra volt tehát szükség, erre pedig a bútorraktárként hasznosított városligeti épületre esett a választás.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-1980-TanchazTerve-06 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-1980-TanchazTerve-02 - indafoto.hu

1980 őszén az Általános Épülettervező Vállalatnál (ÁÉTV) Tihanyi Judit, Halmos György és tervezőtársaik tanulmánytervet készítettek az Ifjúsági Park kiváltására, akkor már városligeti helyszínre, de közelebb a Széchenyi Fürdőhöz. A "Városligeti Táncház" még elsősorban az Ifjúsági Park táncos szórakozóhely-funkcióját vette volna át.

1981-ben már ennél bővebb kulturális funkciókra jelölték ki a jóval nagyobb Petőfi Csarnokot. Csakhogy hiába vonták be az Állami Ifjúsági Bizottság és a KISZ pénzeit is, a válságos gazdasági helyzetben ez sem volt elég. Így került a képbe a Közlekedési Múzeum, amely már korábban is szerette volna megszerezni az épületet vagy annak egy részét. Sajátos házasság alakult így ki: az ifjúsági központ mellé a múzeum repüléstörténeti gyűjteménye költözhetett be. A Fővárosi Tanács 42 millió, a Közlekedési Múzeum 20 millió, az Állami Ifjúsági Bizottság 12 millió, a KISZ KB 30 millió, a KISZ Budapesti Bizottsága pedig 9,8 millió forinttal támogatta az építkezést.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi04 - indafoto.hu

Az ÁÉTV tervezői, Tihanyi Judit és Halmos György építészek az egykori óriási vásárcsarnokot a két fő lakó igényeire mérten szabdalták fel. A középső nagy tér köré közbenső vasbeton födémet húztak, de az egyik oldalon meghagyták az eredeti magasságot. Utóbbi teret kapta meg a múzeum. A födémmel megosztott terekben lehetett kialakítani a szabadidőközpont kisebb helyiségeit; ennek ára a rendkívül alacsony beltéri magasság lett. Az alaprajz kialakításánál azt is figyelembe kellett venni, hogy a 6000 főre tervezett szabadtéri színpad csak az egyik oldalhoz csatlakoztatható. A mindkét színpadot kiszolgálni hivatott öltözőcsoport és a kistermek így a két színpad közé kerültek.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi13 - indafoto.hu

A 2500 fős nagyterem is kompromisszumokkal épült meg. Keresztbe fordított színpadán a mobil színpad állításának lehetősége javított. A nagyterem körül J alakban húzódik az előcsarnok.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi11 - indafoto.hu

A belsőépítészeti terveket Tihanyi Judit, Halmos György és Geblusek Antal készítették. A valamikori "Ujjé a Ligetben" vidám hangulatot a tervezők élénk színekkel kívánták megidézni. Bár mára igencsak megkopott a régi kép, a sárga előtetők és a vörös oszlopok ma is megragadják a tekintetet. Az anyagi korlátok már az átalakításkor sem tették lehetővé a nemesebb, drágább anyagok használatát, így a tervezők a színek felé "menekültek", az épület szerkezete kívülről lényegesen nem változott. Az előtetők üvegszálas poliészterből készültek. Belül nyersbeton, nyerstégla és aszfaltozott felületek jelezték: drágább kialakításra nem jutott. A tervezők néhány kisebb elemmel igyekeztek ezt ellensúlyozni: színes oszlopfők, acélvázak, ernyők vittek némi színt az enteriőrökbe. Torzóban maradt az az ötlet is, hogy - a zománcozott ajtókon, a festett mennyezeten, a bazár homokfúvott üvegfalán - virágos ornamentikával díszítsék fel a belső tereket: a minta csak néhány helyen jelenik meg.

A csarnokhoz kívülről csatlakozó színpad ponyva fedésének acélszerkezetét és ponyváját Majoros Gábor építész tervezte. Itt működött a város egyik legnépszerűbb bolhapiaca is, de persze korántsem ez volt az egyetlen rendezvény. Legnépszerűbbek a táncház rendezvényei, a rock koncertek, a jazz fellépések és persze a "Csillagfény" diszkó voltak. A klubok közül a SIN-CLAIR informatikai klub, az Írd és Mondd! újságíró - rádiós klub számítottak igen népszerűnek, de volt görkorcsolya klub, tornaklub és karate klub is. Te milyen programra emlékszel, Nyájas Olvasóm?

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-1989-NirvanaKoncert - indafoto.huKöztük volt egy érdekes eset is: 1989. november 21-én a Nirvana koncertezett a PeCsában. Igaz, akkor még tök ismeretlenek voltak, amit mutat az is, hogy csupán a TAD előzenekaraként léptek fel. A koncertre úgy négyszázan voltak kíváncsiak, a Nirvana gázsija 10.000 forint volt. Kurt Cobain előtte a Művész cukrászdában is megfordult. Aztán 1990-ben megírták a Smells Like Teen Spirit-et, és a népszerűségük az egekbe szökött.

A PeCsa, bár rendkívüli pénzszűkében jött létre, valamikor jobb hírnévnek örvendhetett: átadása után több nyugat-európai szakfolyóirat bemutatta, így a Deutsche Bauzeitschrift, a Sportstättenbau és a Tennessee Architect is. Tihanyi Judit és Halmos György építészek 1990-ben kapott Ybl-díjának indoklása, "nevelési-, sport- és szabadidő létesítmények tervezéséért", erre az épületre is vonatkozott.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi21 - indafoto.hu

Az építkezés és a műszaki átadás 1984 decemberében zajlott le. A Petőfi Csarnok 1985 tavaszán nyílt meg, így a 30. születésnapját még megélhette, de a 40.-et már nem. A repüléstörténeti kiállítás viszont csak 1985 október 22-én nyílt meg. A 30 év alatt több mint 15.000 rendezvényen több mint 10.000.000 látogató fordult meg.

"A hivatalos záróhétvége során 24-én, szombaton, Tunyogi Péter emlékének szenteljük az estét. Zenésztársak, barátok idézik fel a népszerű énekes dalait, többek között Vikidál Gyula, Zeffer András, Závodi János, Donászy Tibor, Kékesi Bajnok László, Som Lajos, Tunyogi Bernadett valamint a Rock Band és a TRB adják elő a nótákat, és egy nagy meglepetés is várható. A háromórás monstre koncert után hajnalig tartó őrület kezdődik "Az utolsó éjszaka a Pecsában" címmel: a közönség a zenészekkel együtt bulizhat és emlékezhet a csarnok fantasztikus 30 évére. A végső búcsúra október 25-én kerül sor, amikor is reggel utoljára nyitja ki kapuit a kultikus bolhapiac, a csarnokban pedig a Lemezbörze várja a gyűjtőket. Este hatalmas metál ünnep veszi kezdetét, a Kalapács zenekar ünnepli 15 éves születésnapját. Az este folyamán bemutatkozik Rudán Joe új zenekara is, és természetesen Joe a Kalapács-koncerten is közreműködik. A korai Pokolgép számokat is megszólaltató záróblokk után a függöny bezárul, és már csak a Pecsa szép emléke marad meg mindannyiunk számára." (petofirendezvenykozpont.hu)

Már 2010-11 környékén kereste a főváros az új bérlőt - 2011 őszén aztán a büfés cég vette át az irányítást. 2012-től fővárosi támogatást már nem kaptak, PeCsa Music Hall néven folytatták, még több mint 300 milliós felújítási kötelezettséget is bevállaltak a 10 évre szóló szerződésben. 2013-ban új irányt vett a történet, amikor is a kormány bejelentette a Liget Budapest projekt elindulását. Ennek keretében először még a Petőfi Csarnok átalakításával egy új Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont létrehozását tervezték, az üzemeltető cég pedig állami támogatást is kapott a Széchenyi Tőkealap-Kezelő Zrt.-n keresztül. 2013 június 29-én nevet váltottak, Petőfi Rendezvényközpont néven folytatták.

fovarosi.blog.hu: PetofiCsarnok-Regi19 - indafoto.hu

2014 márciusában vált egyértelművé: a Petőfi Csarnoknak mennie kell. A nemzetközi tervpályázat meghirdetésekor jelentették be: az épületet lebontják, területét parkosítják. A repülőgépek további sorsáról azóta sem született végleges döntés: az újjáépítendő Közlekedési Múzeum valószínűleg túl kicsi lesz a teljes kollekció befogadásához (ha egyáltalán újjáépül), a ferihegyi reptér magánkézben van, esetleg még Budaörs reptere jöhet szóba lehetséges helyszínként. Az épület lebontása után 2015 augusztusi terv szerint az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum épületegyüttese kerülhet ide. De hogy az hogy is fog pontosan kinézni, még nem tudni - két terv is versenyben maradt a pályázaton.

fovarosi.blog.hu: LigetBudapest-2015-UjNemzetiGaleria-Sanaa-Latvanyterv02 - indafoto.hu
A Sanaa terve (forrás: ligetbudapest.hu)

fovarosi.blog.hu: LigetBudapest-2015-UjNemzetiGaleria-Snohetta-Latvanyterv02 - indafoto.hu
A Snohetta terve (forrás: ligetbudapest.hu)

2015 június végén a repüléstörténeti kiállítás bezárt, október 25-én pedig végleg kiürül az egész ház. (A szeptember 17-20. között megrendezett, "Mindenki menjen a Pecsába!" fesztivált nem itt, hanem a szomszédos napozóréten rendezték meg, a szervezők el is határolódtak tőle, mondván, ez nem a hivatalos búcsú.) Hogy ez a történet hogyan is folytatódik, az még a jövő zenéje...

Források:
A Petőfi Csarnok. Budapest újság, 1986 május, p.3.
Korábbi cikkem: http://hg.hu/cikkek/varos/11111-meddig-mehetunk-meg-el-a-pecsaba
A Városligeti Petőfi Csarnok rekonstrukciója. Magyar Építőművészet, 1986/1.
http://www.ma.hu/kulturport.hu/120635/Atkereszteltek_a_Petofi_Csarnokot
http://ingatlanhirek.hu/hir/Tobb-budapesti-beruhazasokrol-dontott-a-kormany/44132/
http://hvg.hu/kultura/20130724_A_Petofi_Csarnok_kalvariaja
http://budapest.reblog.hu/indul-a-liget-budapest-epiteszeti-tervpalyazata-lebontjak-a-pec
http://iho.hu/hir/bucsu-a-pecsatol-egy-repulomuzeum-utolso-kepei-150629
http://privatbankar.hu/vasarlo/akinek-csak-a-penz-jut-az-eszebe-ennek-a-koncertnek-a-kapcsan-az-tenyleg-menjen-a-284203
http://ligetbudapest.hu/index.php?page=page&id=31

További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.10.25. 21:25:00

sok régi emlék helye

bye bye

badlucktotem 2015.10.26. 08:23:41

mielőtt elsírnánk magunkat, tegnap sokadszorra is bejelentették, hogy jövő héten azért még lesz bolha.

Walter Hartwell White 2015.10.27. 23:50:14

Elmehetnek a pecsába a városliget szétdúlói.
süti beállítások módosítása