Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Zöldülő házak nyomában

2016. február 10. - fovarosi.blog.hu

Ha jókora lemaradással is, de itthon is egyre terjednek a "zöld" épületek az építészetben. Hogyan csökkentsünk rezsit egy irodaházban vagy egy lakásban? Hol van a város legnagyobb zöld fala? Íme, néhány budapesti példa a legutóbbi Green Walk programjából.

Green House irodaház

XIII. kerületi Kassák-Lőportár-Tüzér utca ölelésében, a Váci úti irodatengely "kiszélesedéseként" épült fel Pintér Tamás (DPi Kft.) felelős tervező és Asa Haremst, valamint Anders Svennington (White Arkitekter AB) svéd építész tervezők közös munkájának eredményeként a Green House irodaházat. Sötét burkolatú tömege meglehetősen egyszerű megfogalmazásban született meg, ezen csak néhány sárga "betét" segít valamelyest. Az egyik oldalszárny aljában az utcáról is megközelíthető menza nyílt, ezen keresztül be tudunk nézni a belső udvarra is. Magyarországon ez az első projekt, mely megkapta a rangos nemzetközi zöld épületminősítési rendszer, a LEED Platinum minősítését, 93 ponttal. Emellett a magyar besorolás szerint "A+" kategóriát kapott, az EU-s minősítés szerint pedig " EU GreenBuilding"-nek mondhatja magát az irodaház. A FIABCI World Prix d’Excellence Awards 2014 nemzetközi versenyében, irodaház kategóriában a legfényesebb, World Gold díjat nyerte el.

A ház zöld koncepciójának egyes elemei:
- geotermikus hűtőrendszer: a talajba került résfalak aktiválása szolgálja az ún. ésszerű talaj-hasznosítást, melyek szabadon, nem kompresszorosan segítik a klimatizálást
- a melegvíz-felhasználást a napkollektorokból nyert energia támogatja
- víztakarékosság a szürkevíz hasznosításával és a csapadékvíz gyűjtésével
- a parkoló szinteken számottevő kerékpártároló épült
- több parkolóhelyet elektromos autó töltővel is felszereltek
- a beltéri világítás működése összeköthető jelenlét-, illetve mozgásérzékelőkkel
- ablaknyitásra a fűtés/hűtés lekapcsol a szobában

fovarosi.blog.hu: Skanska Green House Zold megoldasok - indafoto.hu

A gépészetet a minél csekélyebb láthatóság érdekében a pinceszinten és a tetőfelépítményben rejtették el. Az első bérlők 2015. december 15-étől költözhettek be az épületbe, a hivatalos megnyitóra 2013. február 25-én került sor. Itt dolgoznak többek között az ABB, a Skanska és az Avis alkalmazottai is.

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-05 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-33 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: GreenHouseIrodahaz-20130916-43 - indafoto.hu

Corvin sétány, Nokia Networks

A Corvin negyed "lezárásaként" 2015 eleje óta épül a Nokia Networks új irodaháza. A Green Walk program keretében ezt is megnézhettem ősszel belülről is. Az új irodaházat a Zoboki-Demeter építésziroda jegyzi - az ő nevükhöz fűződik többek között a MüPa is.

fovarosi.blog.hu: CorvinSetany-2015-NokiaNetworks-Latvanyterv - indafoto.hu

Az irodaház 2016 végére készülhet el, és lesz benne egy új kutatólaboratórium is. Emiatt különlegesen nagy elektromos kapacitás kiépítése mellett célozták be a BREEAM tanúsítást.

fovarosi.blog.hu: CorvinSetany-20150922-03 - indafoto.hu

A földszintet átjárhatóvá teszik, így az utcáról is megközelíthető lesz az étterem. A parkolást nem mélygarázsban, hanem egy külön parkolóház épületben oldják meg. Közel 25 ezer négyzetméter bérbe adható teret építenek meg, a szintek között ergonomikus, előválasztóval ellátott lift rendszer segíti majd a közlekedést.

fovarosi.blog.hu: CorvinSetany-20150922-19 - indafoto.hu

A sétányt lezáró új irodakomplexummal együtt a sétány meghosszabbítása is elkészül, ezt Andor Anikó tájépítész tervezte meg. Ezzel valósul meg az a 800 méteres sétány, amit már 15 évvel ezelőtt, a Corvin-Szigony projekt elindulásakor megálmodtak.

fovarosi.blog.hu: CorvinSetany-20150922-17 - indafoto.hu

A válság kitörése óta ez az egyik legnagyobb bérbeadás a hazai irodapiacon. Az irodaépület a "Corvin Technology & Science Park" nevet kapta.

Jász utcai passzívház

A tavalyi Green Walk keretében már másodszor nézettem be a kissé eldugott helyen felépített, ám nagyon is megismerésre méltó 100 lakásos társasházba. A XIII. kerület beruházásában felépült passzívház három szintjén önkormányzati pályázat alapján, szociális alapon laknak a bérlők. Az alapkőletételt 2013 júniusában, a bokrétaünnepséget 2014 január 28-án tartották, és novemberben már be is költözhettek az első bérlők. Az épületet Nagy Csaba Ybl-díjas építész tervezte. A XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton 2015-ben nem csak az első helyet, de a környezettudatos építés kategória díját is a Jász utcai passzívház nyerte el.

fovarosi.blog.hu: JaszUtcaiPasszivhaz-20150923-09 - indafoto.hu

A Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és Fáy utca által határolt kb. 4400 négyzetméter területű telken áll a három tömbből álló épületegyüttes.

fovarosi.blog.hu: JaszUtcaiPasszivhaz-20150923-18 - indafoto.hu

A három tömbbe 31 darab 41 négyzetméteres garzonlakás, 40 db 48 négyzetméteres másfél szobás és 29 db 60 négyzetméteres, 1+2 félszobás lakás épült.

fovarosi.blog.hu: JaszUtcaiPasszivhaz-2014-HohidMegszakitas - indafoto.hu
Hőhíd megszakítás a lakás bejárata és a függőfolyosó között (kép: holnaphaz.blog.hu)

A telek beépítésénél arra törekedtek, hogy minél jobb arány legyen az épület külső felületei és az épület térfogata között. A homlokzati üvegfelületek aránya a homlokzaton nem haladja meg a 40 százalékot. A hőszigetelésnél nem csak a megfelelő vastagságra figyeltek, hanem arra is, hogy ne alakuljanak ki hőhidak. A lépcsőházakat jól elkülönítették a lakásoktól. A lakások tájolása dél-keleti, dél-nyugati. Északra tájolt lakószoba nincsen. A házba be sem vezették a földgázt, a fűtést hőszivattyús rendszer biztosítja, összesen 20 darab 125 méter mély földhő szondával. A szellőztető rendszer a konyhánál, vécénél elszívja, a szobáknál befújja a levegőt, kétóránként kicserélve a lakás levegőjét - szellőztetni, ablakot nyitni nem kell. Nyáron sem kell légkondi, a kb. 30 centis szigetelés mellett árnyékolók védenek a túlzott felmelegedés ellen. Mindez a hatékony rezsicsökkentést szolgálja. A másfél szobásaknál az egy lakásra jutó fűtési költség kb. 15 ezer forint.

fovarosi.blog.hu: JaszUtcaiPasszivhaz-20150923-11 - indafoto.hu

Évente.

Vision Towers

Az 1971-es világkiállításra épült Volga szálló telkén, a Dózsa György út és a Váci út sarkán először egy újabb szállodát terveztek felépíteni, ehelyett végül irodaház került a remek tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező helyre.

fovarosi.blog.hu: VisionTowers-20150923-04 - indafoto.hu

Az irodaház a BREEAM rendszerben a déli szárny "excellent", az északi "very good" minősítést nyerte el. Az irodaház alatt a talajhőkollektor rendszer épült víz-víz hőszivattyú rendszerrel, a tetőn napkollektorok sorakoznak. A lapostetőkön részben a gépészet, részben zöldtető kapott helyet. A tervezés része volt a legmegfelelőbb árnyékolási, benapozási rendszer és az automatizált éjszakai hűtési rendszer is.

Az Európában elterjedt BREEAM minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származik, de 2010. január 1-jétől már az egész kontinensen lehet a BREEAM Europe Commercial 2009 minősítési rendszerrel iroda- és ipari épületeket minősíttetni. A BREEAM támogatja a csökkentett energiafogyasztású épületeket, a különféle vízcsökkentési megoldásokat, emellett az olyan beruházásokat, amelyek nem igényelnek újabb zöldterületet, hanem például barnamezős projektként valósulnak meg, és ezzel kisebb terhelést gyakorolnak a környezetre. A minősítés két fázisból, a tervezési, majd a felépítés utáni végleges minősítésből áll. (forrás)

fovarosi.blog.hu: VisionTowers-20150923-05 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: VisionTowers-20150923-10 - indafoto.huA területre a 3H tervezői, Gunther Csaba és társai három ágú, legyezőre emlékeztető épületet terveztek. A három ág egységet alkot, de jobban megnézve, a homlokzatok kiképzésében mindegyik egyedi is. Az ágak különböző magassága a szomszédos épületekhez igazodik. A középső szárny legfelső emeletén magasabb a beltéri magasság. A középső tömeg lábakra állításával a bejárat előtti térség nyitott, jól átjárható lett, és hogy legyen is miért odatévedni az utcán sétálónak is, egy kávézó is nyílt a területen. A három tömb közötti összeköttetést egy, a tervezők által "úszóhártyának" becézett, áttört tető adja, amelyben árnyékolóként is funcionál. Üveg betéteket csak a bejárathoz legközelebbi nyílások kaptak.

A recepció terét élénk almazöld színekkel dobták fel, ez egyben az irodaház "zöld" jellegét is hangsúlyozza. Mivel az irodaház rendkívül forgalmas helyre épült, a homlokzatokra különleges, öntisztító vakolat került. A Dózsa György út felőli sarkon egy kis "domb" is épült a forgalom ártalmainak enyhítésére, de ezt szolgálja az épület "visszahúzása" is az autós sávoktól. És ha már a közlekedésnél tartunk: kerékpártároló és zuhanyzós öltöző is épült az ide dolgozni járó 1500 fő egy részének ellátására.

Az irodaházat 2014 augusztusában adták át, legnagyobb bérlője a KPMG.

Eiffel Palace

A Nyugati téri felüljáró tövében álló, valamikor a Pesti Hírlap székházaként és nyomdájaként működő, nagy múltú épület bemutatását a 2013-as Green Walk keretében már megtettem, itt olvasható, ezért most csak egy témát emelnék ki: itt van a város egyik legnagyobb zöldfala, amely a Green Fortune jóvoltából került a helyére.

fovarosi.blog.hu: EiffelPalace-20150925-18 - indafoto.hu

A zöldfalak nem csak a szemünknek tetszetősek, megfelelő méretben és technológiával telepítve az épületek energiafogyasztásának csökkentésében, pontosabban a hang- és hőszigetelésben is szerepet kapnak. Hatékonyan javítják a levegő minőségét és páratartalmát. A beépített csepegtető rendszerrel nem csak a növények rendszeres és egyenletes locsolása oldható meg, hanem a tápanyag ellátás is. A felhasznált textilanyagok speciális szerkezetűek, így a mögötte levő fal nem ázik át, nem szennyeződik be. Ugyanakkor nem a legolcsóbb megoldás: egy négyzetméter zöldfal költsége 30 és 200 ezer forint közé esik.

Szabadság téri loft irodaház

fovarosi.blog.hu: SzabadsagTer14-FreedomPalace-2011-epiteszforum.hu-02 - indafoto.hu
(kép: epiteszforum.hu)

fovarosi.blog.hu: SzabadsagTer14-FreedomPalace-2011-epiteszforum.hu-01 - indafoto.hu
(kép: epiteszforum.hu)

A Szabadság tér északi térfalának ívében álló palota 1901-ben épült a Dungyerszky család palotájának, a kor sztárépítésze, Meinig Artúr tervei szerint. (Ő tervezte a Szabó Ervin könyvtárat, azaz a Wenckheim-palotát, a milleniumi kiállítás király-sátrát, és a szomszédos, Szabadság tér 16. alatti Adria-palotát is.)

fovarosi.blog.hu: SzabadsagTer14-FreedomPalace-2011-epiteszforum.hu-03 - indafoto.huA palotát kibővítették és átalakították, de megmaradt értékeit megőrizték. A megőrzés nem csupán az értékvédelem szempontjából volt fontos, de a bontással járó szennyezést, sitthalmok előállítását is megspórolta a beruházónak. A homlokzatokat, a főbejárati térsort, a második emeletig felvezető lépcsőházat, a "piano nobile" termeit megőrizték. Az új épületelemeket úgy tervezték meg, hogy egyértelműen megkülönböztethető legyen a múlt századforduló és a 21. század elejének építészete, de zavaró kontrasztok se jöjjenek létre. Az izgalmas tervezési feladatot az Archikon stúdió kapta meg, akik a Platiniumgroup Kft.-vel dolgoztak együtt. Színvonalas munkájukat 2011-ben a Magyar Építész Kamara a XIII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton különdíjjal jutalmazta.

Az átalakítás során kiemelt szerepet kapott az egyedi tetőtér beépítés. Hosszas egyeztetések zajlottak a műemlékvédelem, a beruházó és a tervezők között arról, hogy hogyan lehetne a tetőteret úgy beépíteni, hogy a tér látványában mégse jelenjen meg a századfordulós palota homlokzatába beleromboló elem. A megoldás a tető eredeti íveit követő lamellás árnyékoló lett, amely színével beleolvad a tetőtérbe, diszkréten utalva csupán az új funkcióra az épület tetején. Ez a rendszer egyben a légkondicionálás igényét is csökkenti.

Ottjártunkkor ennek a térnek egy része még kiadatlan volt, így alkalmunk nyílt benézni a lamellák mögötti irodatérbe is, és az eső dacára az innen nyíló panorámát is megnézhettük. Ebben az irodaházban található többek között a nemrég bemutatott H&M iroda is.

fovarosi.blog.hu: SzabadsagTer-20150925-01 - indafoto.hu

Az épületlátogatásokért köszönet a HuGBC szervező csapatának! Legközelebb 2016 szeptemberében lesz Budapesten Green Walk.

Források:
http://epiteszforum.hu/node/17433
http://epiteszforum.hu/green-house-hazank-elso-leed-platina-minositesu-irodahaza
http://www.ingatlanhirek.hu/hir/World-Gold-dijat-kapott-Luxemburgban-a-Green-House/45169/
http://epiteszforum.hu/green-house-hazank-elso-leed-platina-minositesu-irodahaza
http://epiteszforum.hu/epul-a-corvin-setany-uj-irodahaza
http://epiteszforum.hu/a-nokia-networks-szekhaza-a-corvin-setany-125-tombjen1
http://www.penzcentrum.hu/lakas/igy_nez_ki_magyarorszag_legmodernebb_tarsashaza_exkluziv_fotok.1039043.html
http://www.arch.hu/tovabbi-varosnezo/bokreta-az-orszagban-egyedulallo-100-lakasos-passzivhazon
http://holnaphaz.blog.hu/2014/03/24/igy_keszul_155
http://13.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/150129/elkeszult-jasz-utcai-passzivhaz-nezzetek-korul-az-epuletben
http://meonline.hu/archivum/a-szazlakasos/
http://tervlap.hu/cikk/show/id/4044
http://epiteszforum.hu/rangos-dijat-kapott-a-100-lakasos-passzivhaz
http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Kornyezettudatos-irodahaz-epult-a-Volga-szallo-helyere/45115/
http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/2827
http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Uj-irodahazak-epulnek-Budapesten/45126/
http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Uj-tulajdonosnal-a-Vision-Towers-North/45278/
http://epiteszforum.hu/a-kiforditott-logika-dinamikaja-vision-towers-irodahaz
http://greenfortune.hu/plantwall-hu.php
http://nol.hu/kultura/fuggoleges-kertek-1579803
http://epiteszforum.hu/egy-palota-otletes-tetoter-beepitese-budapest-szabadsag-ter-14
http://archikon.hu/epuletek/reprezentativ_irodahaz_-_szabadsag_ter_14.193.html


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.11. 09:16:29

Bár több ilyen épület épülne. És ne csak irodai célra, hanem lakáscélra is. Többe kerül az elkészítés, de hosszú távon ez megérné. Igaz ezt nem érné meg támogatni államilag, mert kisebb energiaigény mellett kisebb pénzmozgás valósulna meg, ami magával rántaná a munkahelykérdést is.
süti beállítások módosítása