Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

120 éves a Batthyány téri vásárcsarnok

2021. március 15. - fovarosi.blog.hu

batthyanyter-2005.jpg

A budapesti vásárcsarnokok építése Nyugat-Európához képest több évtizedes késéssel indult meg. Párizsban és Londonban már a 19. század közepétől, Bécsben az 1860-as évektől, Berlinben az 1880-as évektől épültek vásárcsarnokok. A Fővám téri Központi vásárcsarnokot 1897 február 15-én adták át, vele egyidős a többi pesti Hunyadi téri, a Rákóczi téri, a Hold utcai és a Klauzál téri csarnok. A korabeli koncepció szerint minden belső kerület kapott volna egy fiók-csarnokot, a Központi Vásárcsarnok pedig egyben Ferencváros fiók-csarnoki funkcióját is ellátotta. Egy, a belvárosi nem épült meg soha (ennek pótlására a Városháza udvarán 1899-ben ideiglenes piacot nyitottak), míg Lipótváros (Hold utca), Terézváros (Hunyadi tér), Erzsébetváros (Klauzál tér) és Józsefváros (Rákóczi tér) is kapott egy-egy csarnokot. Budára először több kisebb csarnokot terveztek, ám végül ezek helyett egy nagy vásárcsarnok épült meg. A századfordulón épült csarnokok közül ez a legfiatalabb: míg a csarnokok zöme 1897-ben készült el, addig a Batthyány téren álló csak 1902-ben. Ez lett a VI. számú vásárcsarnok. Ekkorra már megtörtént a tér "megemelése". 1838-ban és 1876-ban is elöntötte az árvíz a teret, ezért feltöltötték. Ennek köszönhető, hogy a legrégebbi házak - pl. a Casanova-ház - az új földszint síkja alá kerültek. 1905-ben nevezték el a teret Batthyány Lajosról.  

A téren állott egykor a "Barna oroszlán" vendégfogadó, később Fischer Jakab tímármesteré, aki bőrszárítópadlást épített az épület tetejére. Mellette állt a "Posta ház", amely a postakocsik állomásaként és postahivatalként is működött. Mellette egy patkolókovács háza és egy kádármester háza állt. Szemben állott az Aranyhajó vendégfogadó. Ezeket az épületeket mind lebontották, hogy a helyükre felépülhessen az új vásárcsarnok.

A fővárosi közgyűlés 1894. december 12-én döntött a Bomba téren felépítendő csarnok engedélyezéséről. Több helyszínt is megvizsgáltak, majd a forgalmi szempontból legmegfelelőbb helyszínt választották ki - bár nem az volt a legolcsóbb telek. Fedett piacra is készültek tervek, de ezt végül elvetették. Az épület terveit a Mérnöki Hivatal készítette el, a tervező Klunzinger Pál volt, aki Krátky Jánossal, Máltás Hugóval, Heuffel Adolffal dolgozott együtt. Eredetileg az épület harmadát alápincézték volna, de a költségek lefaragása miatt ezt végül törölték. A költségek lefaragása okán a korábbi csarnokoknál már tapasztalatot szerzett Czigler Győzőt is felkérték tervezésre, de végül a megépült csarnok nem az ő tervei szerint épült fel. A sok vita a költségek és a tervek felett éveken át halogatta az építést.

fovarosi.blog.hu: BatthyanyTeriVasarcsarnok-1902-Epul
1902: épül a csarnok

A munkálatok 1900 augusztusában kezdődhettek csak meg. Könnyednek ható vasszerkezetét a híres Schlick gyár készítette, belső tere a fővám téri csarnokot idézi. Megépültekor alapterülete 3156 négyzetméter volt, 690 árus kapott benne elhelyezést. Az épület 2 millió koronába került. 1901 novemberében megkezdődött a bérbeadás. A hivatalos megnyitóra 1902 április 13-án került sor, Márkus József főpolgármester és Halmos János kerületi polgármester jelenlétében. Az átadással megszüntették a Bomba téri, a Corvin téri és a Fazekas téri piacokat - a Széna téri is csak a lakosság tiltakozására maradhatott meg.

A csarnok az első években nagy kudarcnak volt mondható. Alig volt vásárló - sőt, a környékbeli piacok forgalma nőtt meg. 1905-ben már évi 7000 pengő veszteséggel üzemelt a csarnok. A vásárlók idecsalogatása érdekében szorgalmazták egy csavargőzős indítását a Fővám tér és a Bomba tér között. 1936-ban már az is felmerült, hogy teniszcsarnokká alakítják át. Az Országos Testnevelési Tanács 30 évre, 20 aranypengőért évi tíz alkalomra kapta volna meg az épületet főiskolai sportrendezvények céljára. A hetvenes évekbeli átalakításig a galérián működött a nagy-budapesti virágpiac.

A Batthyány téri csarnok a metró megépültével és a HÉV meghosszabbításával "stratégiai" bevásárlóhellyé vált. Ezért a hetvenes évek elején tervbe vették bővítését. A terveket Kangyal Miklós (BUVÁTI) vezetésével készítették el. Emeletráépítéssel, a virágpiac áthelyezésével számoltak. A csarnokban ABC áruházat, zöldség-gyümölcs szaküzletet és több iparcikk boltot alakítottak ki. Ez lett a legdrasztikusabb átalakítás: a plusz szint bevágásával az eredeti térarányok megszűntek, bár az árusítás területe nagymértékben megnőtt. Az átépített csarnokot 1975-ben nyitották meg újra.

fovarosi.blog.hu: BatthyanyTeriVasarcsarnok-1990esEvek
A 90-es években, szupermarkettel

A hetvenes években az egyik legmenőbb bevásárlóközpontnak számított a csarnok. A következő évtizedekben azonban alig nyúltak az épülethez, így az új ezred első éveire már nagyon esedékessé vált a következő felújítás, amely 2003-ra készült el.

fovarosi.blog.hu: BatthyanyTeriVasarcsarnok-200209-1A
2002-ben, a felújítás előtt...

fovarosi.blog.hu: BatthyanyTeriVasarcsarnok-20030615-06
... és 2003-ban, a felújítást követően

A többi vásárcsarnokot is szinte kivétel nélkül felújították már legalább egyszer. A Klauzál térit 1987-re újították fel. A következő évben leégett a Rákóczi téri vásárcsarnok, de eredeti állapotában visszaépítették. 1994-re a Központi Vásárcsarnok, majd 1996-ban a Hold utcai csarnok is megújult. Utoljára a Hunyadi téren állót újították fel, ezt 2020-ban adták át. 


Források:
Piacok, vásárcsarnokok karrierje. Budapest, 1971/11, p. 14.
A Batthyány tér és épületei. Magyar Építőipar, 1995/4. p. 128.
Vásárcsarnok - minőségét korlátlan ideig megőrzi. Ernst múzeum, Budapest, 2005.
Budapesti vásárcsarnokok a századfordulótól napjainkig. F. Szelényi ház, Veszprém, 1997
http://www.mfor.hu/cikkek/Bomba_teri_uzlet.html

Ha tetszett a poszt, kérlek támogasd munkámat 5-10 euróval. Ennek segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2021.03.16. 08:12:55

Bpen nagyon birom ezeket a regi csarnokokat. Parizsban tobb helyen erheto tetten a 19-20 szazad forduloja, itton inkabb ezek a csarnokok emlekeztetnek ra.
süti beállítások módosítása