Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Négy új park Budapesten

2022. augusztus 19. - fovarosi.blog.hu

Az elmúlt hónapokban több új parkot is átadtak Budapesten. Járjuk be őket együtt!

vizafogopark-20220326-03.jpg

Vizafogó park

A 13. kerületben, az Esztergomi út és a Párkány utca közötti 9300 négyzetméteres területen épült fel a Vizafogó Park. A park közepén egy kis tavat is építettek, a burkolatokat vízáteresztőre tervezték, épült egy kis épület is, amiben a mosdóblokk mellett egy kis kávézót is kialakítottak. Az öntözésről talajvíz kutas, automata esőérzékelős rendszer gondoskodik, a világítást alacsony energiafogyasztású LED izzókkal oldották meg, de biztonsági kamerarendszer is kiépült. A tó közepén Lestyán-Goda János szobrászművész Halak című alkotása látható. Futókör és kültéri fitness gépek várják azokat, akik nem csak pihenni, ücsörögni, hanem aktívan mozogni is szeretnének. A 2022 márciusában átadott park tájépítész tervezője az OBJEKT tájépítész Iroda, építész tervezője pedig az Archi-kon Kft volt, a beruházásra a kerületi önkormányzat kb. 700 millió forintot fordított. A parktól délre eső részre egy Lidl élelmiszerboltot terveztek, kérdés, hogy ez megépülhet-e a jövőben. Fontos tudni, hogy a parkot éjszakára bezárják.

A felvételek 2022 márciusában készültek. Fotó: Fővárosi Blog

Táncsics park, Békásmegyer

2021 júliusában kezdték el az új békásmegyeri park kivitelezését. A beruházás során szilárd burkolatú sétányok, napelemes közvilágítási rendszer, padokkal ellátott pihenőhelyek, illemhely és kutyafuttató is épült. A mozogni vágyóknak kültéri fitness park, pingpongasztal és teqball asztal is készült. A területen 160 fát ültetettek el. A 2022 márciusában átadott park érdekessége a Keménykalap és Krumpliorr ihletésében készült játszótér.

tancsicspark-20220326-01-small.jpg

tancsicspark-20220326-02-small.jpg

A Táncsics park 2022. márciusában, az átadás után. Fotó: Fővárosi Blog

Pünkösdfürdő park

Szintén a 3. kerületben, de a dunaparti kerékpárút mentén, a Római-parttól északra adták át a hosszan elnyúló Pünkösdfürdő parkot 2022 márciusában, a víz világnapján. A hosszan elnyúló terület adta magát ahhoz, hogy tematikus egységekre osszák fel. A „Rét” a vadvirágoké, a „Határ” a takarmánynövényeket mutatja be, a „Berek” tulajdonképpen egy fitness park, a „Lapály” a kosárlabda és futball pályák otthona, de a szomszédos „Kert” is a sportolásé. A „Föveny” homokjából gumival bevont kis púpok, dombok emelkednek ki, fa játszóeszközökkel tarkítva. A park északi végében a „Véderdő” fái segítenek a helyi klíma javításában és a szél megtörésében.

punkosdfurdopark-202203-rajz.jpg

A fotók 2022. április 18-án készültek. Fotó: Fővárosi Blog

A parktól északra munkálatok folynak: a Barát-patak torkolatánál árvízvédelmi zsilip épül. Az európai uniós támogatással történő beruházásnak köszönhetően egy esetleges árhullám esetén sokkal nagyobb biztonságban lesznek a környéken élők. A munka várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be.

Bástya utcai városfal park

2011-ben még szállodát és mélygarázst terveztek építeni a Bástya utca végében álló üres telekre. Ezután hosszú ideig egy játszótér és egy murvás parkoló osztozott a területen, a játszótér elbontásáig. (Részletek itt.) A helyzet 2020 végén változott meg gyökeresen, amikor 3,12 milliárd forintot utalt az V. kerületi önkormányzatnak a kormány egy új park létesítésére. Tervbe vették egy 400 négyzetméteres régészeti bemutató tér építését is a Vámház körút 8. alatt, és a Veres Pálné utca egy részén a járda felújítását is.

Ha tetszik a blog, kérlek támogasd munkámat anyagilag is! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Nagyobb adományodat most könyvvel hálálom meg, részletek a Patreon oldalon. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>

A park ugyanis különleges helyen fekszik: egyik oldalán jól látható az egykori pesti városfal egy szakasza. A park ezt egészíti ki egy emeleti szinten megépített sportpályával, több mint húsz fa elültetésével, de játszótér és a városfal részlet mentén haladó „gyilokjáró” is épült. Régészeti feltárások igazolták, hogy a városfal a mai utcaszint alatt kezdődött, így a -1. szinten egy kiállítótér is épült.

A fotók 2022. április 17-én készültek. Fotó: Fővárosi Blog


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása