Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Toronylakás az Anker-házban

2007. január 25. - fovarosi.blog.hu

1907-ben Az Anker Élet- és Járadékbiztosító Társaság Budapesten is székházat terveztetett magának. Egy korábban már létezett épület jelentős átalakításával igazán grandiózus épületet vártak Lechner Ödöntől, Alpár Ignáctól és Walther Sobotkától - ők tervezték meg az épületet. Az épületet 1910-ben adták át. A (túlzóan) monumentális oszlopok főire Zsolnay kerámiák kerültek, a csúcsdísz egy földgömb és egy sas lett. Az épület tetejére eredetileg piramis alakú tetőt gondoltak, ez később kúpos tetőre módosult. Az átadáskor nagy vitát váltott ki az épület, Alpár Ignác felesége így kiáltott fel az épület láttán: "Ignác! Nem szégyelli magát? Mit csinált Ön itt?"
 

A monumentális épület ma is áll, igaz, eléggé kopottas állapotban. 2004-ben Váncza László, Kiss Dániel, és Földesi István kapott megbízást az épület tetején egy lakás kialakítására. Ehhez a tetőtéri "kúp" beépítése volt szükséges, így a lakás már a megrendelés pillanatában egyedivé vált. Az elkészült lakás egyesek szerint kifejezetten nehezen használható a sok gerenda miatt, mások a gerendák egyedi téralkotó szerepét, a meg nem ismételhető tereket, és a pazar kilátást emelik ki.

Anker01.jpg

Az előszobában dolgozósarkot alakítottak ki, innen nyílik a gyerekszoba és a fürdőszoba, a tér végében pedig a tágas nappali. A nappaliból indul az út fölfelé, a torony belsejébe: először egy kis ajtó nyílik a tetőtéri terasz felé, de ha felfelé törünk tovább, akkor a következő szint már a torony belsejébe ér: itt kapott helyet a konyha. A konyha felett pedig még egy kis hálószobának is maradt hely.

Anker02.jpg

 
(A képek forrása)

Ami a Deák téri evangélikus templom felől is látszik, az a pergola a tetőteraszon - nézz fel, ha legközelebb arra jársz!

Képek, források:
http://epiteszforum.hu/node/8061
Octogon, 2007/2.: Cseppet sem Alpári gyönyör

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása