Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Építészet hónapja: Meg nem valósult épületek a Körzőgyárban

2007. október 30. - fovarosi.blog.hu

A Molnár u. 35 alatt található a valamikori Körzőgyár épületében a Körzőgyár Galéria. Itt nyílt 2 szinten egy nagyon érdekes kiállítás olyan tervekből, amelyek sosem épültek meg. A kiállítás az Építészet Hónapja keretében került megrendezésre. Szerencsére engedtek fotózni (köszönet érte!), így hát íme egy rövid bemutatás, néhány meg nem valósult terv:


1. Finta József terve a kormányzati negyed pályázatára. Most csak egy fotót közlök a kiállított makettről, részletesebb leírással egy későbbi bejegyzésben találkozhatsz majd.

 

 

 


 

 

2. Finta József terve a Novotel bővítésére. A Novotel és a kapcsolódó Budapesti Kongresszusi Központ komplexumának a mai napig gyenge pontja, hogy az egy nagyterem mellé alig kapcsolódik néhány kisebb terem. Ezért a bővítés már korán felmerült szükségletként. Lakóterv, 1985-1990. Tervezők: Finta József, Herrer Caesar, Miklós Róbert, Cuczogi György.


 

 

3. Duna teraszok a szállodasor előtt. A város és a Duna kapcsolata ma is aktuális, de már a második világháború vége óta élő téma. Ez a terv a Dunaparti szállodasor előtti korzó átalakításával teraszokat vitt volna a Duna fölé. A teraszokon éttermek, galériák, szórakozóhelyek nyíltak volna a Lánchíd és az Erzsébet-híd között. Lakóterv, 1970-71. Tervező: Finta József.


 

 

4. Az Expo '96 magyar pavilonjának terve. Az 1996-ra tervezett világkiállítás, amely a Soroksári úti Dunaparti szakaszon és a mai Infoparkban kapott volna helyett, rengeteg olyan tervet szült, amelyek végül a fiók mélyén végezték. Ez a makett Turányi Gábor magyar pavilon tervét illusztrálta.

 


 

 

5. Bán Ferenc terve (1990?) a Clark Ádám téri foghíj beépítésére. A terv aktualitását adja, hogy nemrég hirdettek ismét győztest a legújabb, 2007-es pályázaton - de erről részletesebben majd egy másik bejegyzésben.

 

 


 

 

6. Bán Ferenc terve a Nemzeti Színházra. A helyszín itt még az Erzsébet tér lett volna. Ha jól emlékszem, ez a terv nyerte meg még a Horn-kormány alatt kiírt pályázatot, aztán el is kezdődött az építkezés, majd jött a kormányváltás, és leállt az építkezés, hogy aztán más helyszínen, más épület valósuljon meg.

 


 

 

7. Graphisoft konferenciaközpont. A 2002-es tervpályázatra Rajk László adta be ezt a tervet. Szerintem tipikusan Rajk: mindenhonnan kiálló "tüskék", oszlopok, erkélyek, oszlopsorok - kicsit egyszerűbb és tarkább változatban a Lehel téri vásárcsarnok lenne. (Azt is ő tervezte.)

 

 


 

 

 

8. Rajk László terve a Közraktárak és a Nehru-part revitalizációjára. A 2002-es "Europart" tervben szerintem érdekes ötlet a kis mesterséges patak, amely a Duna vonalát idézi fel, amint végigfolyik előbb az épületek felett, majd egy vízesést követően a Nehru-park területén, egészen a Fekete-tengert jelképező kis mesterséges tóig.

 


 

 

9. Rajk László terve a CEU új épületére. Egy Nádor utcai épület átalakítása valósult volna meg ebben a kétségkívül meghökkentő formában. A terv 2005-ben készült. Az tuti, hogy a fő cél nem az utcai homlokzatba simulás volt a tervezéskor :-)

 

 

 

 

  

10. Bio-torony. Ez is Rajk László terve. A torony a Várban, a volt Honvéd Főparancsnokság épületéből "ugrott volna elő", és a kilátóteraszokon sok növény kapott volna helyet. (2004?)


 

 

 

 

 

11. Rajk László CEU terve. Még egy terv, korábbról: egy 1993-as Rajk László terv makettje. A két oldalon két épület homlokzata, köztük egy felfüggesztett közlekedőfolyosó - lépcső rendszer. A folyosók nagyon tetszenek, de szerintem az alsó szintek nagyon sötétek lettek volna...


 

 

 

 

12. MTV székház terve. Vannak még régóta dédelgetett álmok Budapest építészetében: a Magyar Televízió új székháza is aktuális téma. Ez a terv még 1969-ben készült, Virág Csaba és Pázmándy Margit neve fémjelzi. Az épületcsoport körkörös elrendezésben kapott volna helyet az Aranyhegyen, közepén 4, különböző magasságú, de azonos alaprajzi formájú toronnyal. Így felelt meg a terv a kiíró azon kérésének, hogy a stúdiók falai ne legyenek párhuzamosak. (Hogy miért ne? Előttem rejtély...)


 

 

A terveket végignézegetve sokszor volt az az érzésem, hogy az adott terv nem véletlenül végezte a fiók mélyén. Ugyanakkor némelyik pedig egészen érdekes ötletet hozott volna a fővárosba. A Rajk-féle CEU épület (9.) például nekem tetszik, bár kétségkívül "kilóg a sorból". De pont ez teszi ötletessé, meghökkentővé, bevállalóssá. Neked melyik tetszik, melyik nem, és miért? Írd meg egy kommentbe!


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása