Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A ti társasházatokban milyen az udvar?

2008. március 14. - fovarosi.blog.hu

Érdekes szórólap akadt a kezembe. A Lélegzet Alapítvány Zöld Levél programjáról szól, amely 2008 júniusig tart. Célja, hogy javuljon a környezet állapota a belső városrészekben a sokasodó zöldfelületek, a virágos erkélyek, ápolt kertek és parkok révén. A célterület az V., VI., VII. kerület és az Újlipótváros. Persze az alapítvány nélkül is sokat tehetnénk mi magunk is azért, hogy a gangos bérházak udvarain ne faltól-falig beton legyen, hanem árnyéktűrő növények. Nem lehetetlen a madárcsicsergés a belvárosban sem!Néhány tipp a prospektusból:

-Igyekezzünk világos, vidám színű kerámiákat használni!
-ha a kerti csapnak külön vízórája van, nem kell csatornadíjat fizetni. Ha nincs felelőse a növények gondozásának, viszonylag olcsón megoldható az automata öntözőberendezés telepítése is.
-ha több szintet, lépcsőzetes elrendezést alakítunk ki, nagyobbnak tűnik majd a kis belső udvar is.
-hagyjunk helyet a fal mellett a tatarozáskor szükséges állványzat számára is

Továbbá néhány növény, amely jól tűri az árnyékot, így alkalmas lehet udvari beültetéshez:

1) Évelők: Pompás szívvirág (Dicentra spectabilis), Tollbuga (Astilbe spp.), Árnyliliom (Hosta spp.), Csészerojt (Tellima grandiflora)
2) Páfrányfélék (vízigényesebbek!): Struccpáfrány (Matteuccia struthiopteris), Japán festett páfrány (Athyrium niponicum), Gímfapáfrány (Phyllitis scolopendrium)
3) Cserjék: Havasszépe (Rhododendron spp.), Japán babérsom (Aucuba japonica), Babérmeggy (Prunus laurocerasus), Hortenzia (Hydrangea spp.), Puszpáng (Buxus sempervirens)
4) Talajtakarók: Indás ínfű (Ajuga spp.), Gyöngyvirág (Convallaria majalis), Meténg (Vinca spp.), Kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis), Foltos árvacsalán (Lamium macalatum), Kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei Emerald n Gold)

Én ehhez már csak annyit tennék hozzá, hogy még arról kell meggyőzni a lakókat, hogy a drótokból, karókból és bútorlapokból tákolt korlátok és szegélyek nem szépek, hanem baromi rondák. Használjunk inkább két sor téglát, macskakövet stb. - ezek nem drágák, de sokkal esztétikusabbak.

A Lélegzet Alapítvány elérhetőségei:
1075 Budapest, Károly krt. 3/a. 3/2.
Tel: 411-0509

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása