Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Új sziget lesz Újpesten?

2008. július 16. - fovarosi.blog.hu

A budapesti Duna északi szakaszán két nagy (fél)sziget található, ami ma is zöldfelület, és a jövőben is az maradhat: a XIII. kerületben a Népsziget, a IV. kerületben pedig a Palotai-sziget. A két terület találkozásánál a Duna öblének kikotrását, a hely helyreállítását tervezik. A IV. kerületi önkormányzatot megkereste egy hajós cég, amelynek a kotrásról már előrehaladott tárgyalásai voltak a vízügyi hatóságokkal, és már jogerős vízjogi létesítési engedéllyel is rendelkezik. Ők kotorják majd vissza a Palotai-öböl azon részét, amely a szennyvíztisztító gátjáig tart, és ők alakítanak ki a sziget déli végén egy kihajózási ágat is. Így a Palotai-sziget déli részéből valódi sziget válhat. A terület természetvédelmi terület marad, ahová nem lehet sem építkezni, sem autóval behajtani, mindössze egy gyalogoshídon lehet majd bejutni.
 

A téma kapcsán jegyeznék meg néhány adatot közparkjainkról. A Városliget 750 ezer négyzetméternyi zöldfelülete a Főváros kezelésében van, csak közigazgatásilag tartozik a XIV. kerülethez. A park fenntartását a fővárosi Főkert végzi - a területre 22 emberük jut. A Főkert emberei egyetlen hét alatt Budapest területén kb. 70-80 ezer pillepalackot szednek össze (csak a Városligetben kb. 14 ezret)! A költségvetésük majd harmadát szemétszedésre kénytelenek fordítani, annyira szemetelnek a parkokat látogató magyarok (és egyebek). A cégnek már volt több megoldási javaslata is: a parkbeli üdítőárusoktól (akik 300 forintért adnak fél liter kólát) a közterület-foglaláson túl a szemétszedésért is kérjenek pénzt, vagy hogy ne lehessen a közparkokban vissza nem váltható palackban italt árulni. Ezeket az ötleteket sorra elvetették. Legújabban Zugló próbálná a Városligetet sorompókkal és erősebb rendőri jelenléttel védeni. Pedig már az is sokat jelentene, ha parkok látogatói kulturáltabban viselkednének...

 

 

Források:

http://www.ingatlanmagazin.com/ujprint/tartalom/4426/Uj_sziget_lesz_Ujpesten/1.html

http://www.nol.hu/budapest/cikk/493058

http://www.nol.hu/budapest/cikk/493059
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása