Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Volt egyszer egy Tungsram strand

2024. július 19. - fovarosi.blog.hu

2004 óta áll üresen az egykori Tungsram Strand. A nagy múltú fürdőhely 1938-ban nyitott meg az Egyesült Izzó beruházásában, és 2004-ben működött utoljára. A mozdítható fémtárgyak már rég eltűntek, a természet pedig egyre inkább visszaveszi a "Tungi" medencéit. Még 2011-ben belopóztam, körülnéztem, és siralmas állapotokat találtam. 2023-ban újra fotóztam.

tungsramstrand-20110802-12.jpg

1925-ben Aschner Lipót, az Egyesült Izzó vezetője lett az Újpesti Torna Egylet (UTE) vezetője, aki jelentős összegeket áldozva mentette meg a csődtől a sportegyesületet. Az akkori nagy beruházások között említhető a Megyeri úti stadion felújítása, teniszpályák, birkózó és ökölvívó létesítmények építése. 1938-ra készült el a legnagyobb beruházás, az új vízi sporttelep a Duna partján.

Újpesten már 1889-ben megnyílt egy kis faszerkezetű uszoda a mai József Attila utca végénél. Ezt a létesítményt 1910-ben a Népsziget partjaihoz helyezték át, hogy az UTE akkor alakult úszószakosztályának helyet biztosítsanak. A Megyeri csárda alatti homokos partszakasz volt az újpestiek Lidója - ám a gyors sodrású Duna minden évben több halálos áldozatot is szedett, így folyamatosan napirenden volt egy strandfürdő létesítése.

ujpestidunapart-regi.jpg
Az újpesti "Lidó" (Kép: Újpesti Napló, 2007., különszám)

Az új strand megépítéséhez 150 ezer köbméter földet mozgattak meg a 30 ezer négyzetméteres területen. Befogadóképessége meghaladta a tízezer főt! Az UTE-Dunafürdőnek elkeresztelt komplexumot 1938 július 10-én nyitották meg. A megnyitón jelen volt Pohl Sándor újpesti polgármester, ifj. Horthy Miklós, mint a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Dr. Mikecz Ödön igazságügyi miniszter, és persze Aschner Lipót is. A nagy beszédek elhangzása után úszóversenyekkel és az UTE - MAC vizipóló mérkőzésével zárták az első napot. Három medence volt akkoriban:

- 50 x 20 méteres versenymedence, körülötte 700 ülőhellyel és több száz állóhellyel, a sportolóknak
- 50 x 25 méteres medence, a vendégeknek
- gyermekmedence

"Az újpesti uszodában mérte össze erejét az UTE és a MAC vízipóló-csapata a bajnokságért. A mérkőzést a fekete sapkás újpesti együttes 4:2 arányban nyert meg."

Európában akkor egyedülálló módon a medencék vízalatti megvilágítását is megtervezték. Gépházban melegítették a kútból nyert vizet 25-26 fokosra. A telep központja a 200 csónak befogadására is alkalmas csónakház volt, melynek helyiségeiben a strand irodái is helyet kaptak. Később még egy nagy medence épült - ennek a közepén volt egy "gomba".

tungsramstrand-20110802-10.jpg

tungsramstrand-20230611-01_copy.jpg

Kezdetben sokan sérelmezték, hogy a telep messze van a központtól, tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető. Aschner Lipót oldotta meg a gondot: 270 ezer pengőt biztosított a 87-es villamos Megyeri csárdáig történő meghosszabbítására a BSZKRT számára. Az MFTR igazgatósága pedig személyhajó kikötőt létesített a Dunán. A strand óriási népszerűségére egy adat: 1943 augusztus elsején 12152-en használták a strandot.

tungsramstrand-20110802-14.jpg

tungsramstrand-20230611-08_copy.jpg

A második világháború után is népszerű maradt a "Tungi" becenéven emlegetett strand: elsősorban újpestiek és az Egyesült Izzó - később Tungsram, ma GE - dolgozói használták. Generációk tanultak meg itt úszni a legendás úszómester-edzőtől, Csukor Lászlótól. A csónakház fenti teraszán nagy kártyapartik folytak. A versenymedence napközben a strandolóké volt, zárás után az edzéseket tartotta itt az Újpest és az Izzó pólócsapata, de néha a magyar válogatott is. A szomszédban pedig csónakház volt - az még ma is megvan, sőt azon túl még egy csöppnyi magánstrand is üzemelt Dunabázis néven. Ennek a helyén aztán évekkel később nyitott újra egy másik hely, Strand Bisztró 58 névvel. 

tungsramstrand-20110802-30.jpg

A következő évtizedekben több átépítés is történt, de a nagy felújítások rendre elmaradtak. A Tungsram megvásárlásával a strand is a GE-hez került, de ők nem akartak strandot üzemeltetni, pláne nem vízforgatóba, felújításba befektetni. A rendszerváltás után a strand már egyre kevésbé volt népszerű. 2004-ben került lakat a Tungi kapujára. (Bár egyes források szerint 2005-ben a "gombás" medence még üzemelt.) Hogy aztán a lakatot és a kaput mikor és ki lopta el, már nem tudni. 2013-ban volt néhány egyeztetés az önkormányzat és a GE között a strand átadásáról, de ezek is eredménytelenek maradtak. Egy évtizeddel később, 2023 nyarára már látványosan visszavette a természet a területet: 

Források:
A 70 éves Tungsram strand alapítása és első évtizedei. Újpesti Helytörténeti Értesítő, 2008/3.
http://www.ujpest.hu/feltolt/ujpesti_naplo_2007-14.pdf
http://hu-hu.facebook.com/pages/Tungsram-Strand/126562837378777
http://www.tizesvillamos.eoldal.hu/cikkek/legendak-a-legendakrol-/tungi-csukorral-1.html
http://www.tizesvillamos.eoldal.hu/cikkek/legendak-a-legendakrol-/tungi_-csukorral-2.html
http://www.tizesvillamos.eoldal.hu/cikkek/legendak-a-legendakrol-/tungi_-csukorral-3.html
http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=4709
http://haztajidizajn.blog.hu/2011/08/26/volt_egyszer_egy_tungsram_strand


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.07.19. 11:20:26

Valaha én is jártam itt.
süti beállítások módosítása