Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Üresen áll a Lánchíd19 Design Hotel

2024. október 11. - fovarosi.blog.hu

A város egyik legkülönlegesebb fényjátéka és üvegezése egy szálloda homlokzatán volt látható. Amiről viszont kevesen tudnak: a modern ház aljában történelmi falak maradványai rejtőznek.

lanchid19hotel-homlokzat.jpg

A Lánchíd felől a Várbazár felé sétálva viszonylag egységes házsor előtt haladhatunk el, amelyek zöme a 19. század során épült. Egyetlen kivétel volt csak a 4-5 emeletek házak között, egy istálló. Ennek elbontása után, az ott keletkezett foghíjra épült fel 2007-re egy egészen egyedi szálláshely, amely bár homlokzatában vállaltan eltér a korábbi évszázadoktól, léptékével, párkánymagasságával, tetőgerincével a környező házak sorába illeszkedik. A szomszédos épületekre rezonálnak a kerek lépcsőházi ablakok és az egyenletesen sorolt homlokzati ablakok is. A franciaerkélyek nyílásméretei hasonlóak a szomszédos eklektikus házak ablakméreteihez.

lanchid19hotel-20140403.JPGA szálloda hátsó homlokzata, balra a kerek ablakokkal (a szerző felvétele)

Az épület különlegességét már a megrendelő kiléte predesztinálta. A Design Hotel nemzetközi szállodaláncnak ugyanis pont ez a különlegessége a szállodapiacon: egyedileg tervezett, sokszor merész, máshol meg nem kapható élményt nyújtó helyeket biztosítani a náluk megszálló vendégeknek. Első magyarországi egységük, a Lánchíd 19 Design Hotel megnyitásakor az építészeti tervezéssel Radius B+S Kft. részéről Sugár Pétert és a Benczúr-Weichinger Műterem részéről ifj. Benczúr Lászlót, az üvegtervezéssel és a látványtervekkel a Szövetség_39-et bízták meg. (A szállodát 2016-ban a Design Hotel eladta egy ukrán tulajdonú befektetői csoportnak. A járvány óta zárva tart.)

A szálloda építésekor a pince szintjén igen értékes, Zsigmond korabeli nagyméretű falak maradványai kerültek elő, mélyükön vízkiemelő szerkezetek maradványaival. A Budai Várat egykor vízzel ellátó szerkezet tornya a középkori erődrendszer része volt. Ezt az előcsarnok látványosságaként, üvegfal védelmében tették megtekinthetővé.

A szobák részben a Duna felé, részben a Vár felé nézők, a két szobasor közé átriumos belső udvart terveztek. 45 szoba, és az épület tetején 3 hatalmas lakosztály várta a vendégeket. Két látványlift vitt az emeletekre, az udvart átszelő acélhidakról lehetett a szobákat megközelíteni. A belső tér játékosságát az adta, hogy ezek az acélhidak szintenként más-más pozícióban vannak. A Várból lenézve is jól látható, hogy a tető közepe üvegezett - ez egy hatalmas felülvilágító, amely nappal természetes fényt enged az átriumba. Hátsó udvara a Várfal tövében bújik meg, itt az étterem teraszát helyezték el.

Az épület leglátványosabb, meghökkentő eleme a dunai homlokzat kivilágítása volt. A hagyományos méretezésű, elrendezésű ablaksor elé egy elforgatható üveglapokból álló réteg került. Az üvegtáblák 5-8-5 mm vastag üveglapok összeragasztásával készültek. Érdemes közelről is szemügyre venni: felületén kisebb motívumok egész sora látható a folyó fodrozódó felületétől kezdve az élővilágon át az ujjlenyomatig. Az üveglamellák függőleges középtengelyük mentén elforgathatók, valamint színes LED-ekkel megvilágítottak voltak. Ezeket az épület tetején elhelyezett mini meteorológiai állomás által vezérelt szoftver irányította, bár a szoba vendégének is "joga volt" elforgatni a lamellákat, és persze a szoba világításának felkapcsolásával is változtak a homlokzati fényviszonyok. A homlokzat fényének színét a hőmérséklet szabályozta: a meleget a sárgás-pirosas, a hideget a kékes-zöldes színvilág jelenítette meg.

Nem nehéz észre venni ebben azt a tervezői szándékot, hogy az épület ilyen módon teremtsen kapcsolatot a közeli Dunával. A szomszédos házakra ez nem jellemző, hisz amikor azok épültek, akkor állt még egy házsor a Duna előtt, a Lánchíd utca mindkét oldalán épületek sorakoztak. Így aztán a Lánchíd 19 Design Hotel lett az első épület a ma álló házak között, amely a Dunára ilyen módon reflektál. Nem csak az épület tükörképe táncolt a Duna vízfelületén, de a Duna víztükre is megjelent a ház homlokzatán.

A 2004-2007 között felépült szállodát számos díjjal ismerték el. A magyar Pro Architectura építészeti díj után az európai szállodák legrangosabb építészeti és formatervezési elismerését, a The European Hotel Design Awards díjat is elnyerte. A fővárostól "Budapest Építészeti Nívódíja 2007" címet nyert. A hotel teljes vizuális arculata - Kiss Zsombor Krisztián és Balás Benedek munkája - pedig 2007-ben Magyar Formatervezési Díjat kapott. A Condé Nast 2008-ban a Travellers' Hot List listájára sorolta be a szállodát. De a díjeső nem ért véget 2007-2008-ban: Magyarország legjobb butik hotele díjat nyertek 2013-ban, a World Travel Awards díjkiosztóján.

Reménykedjünk, hogy egy ilyen egyedi szálloda könnyen új vevőre talál, és hamarosan újra felgyúlhatnak a különleges fények.

Források:
http://epiteszforum.hu/a-dunanal-lanchid-19-design-hotel
http://epiteszforum.hu/magyar-formatervezesi-dij-20075
http://epiteszforum.hu/ujabb-elismeres-a-lanchid-19-design-hotelnek-the-european-hotel-design-awards-2008
http://epiteszforum.hu/atadtak-a-2008-evi-pro-architectura-es-a-paloczi-antal-dijakat
http://epiteszforum.hu/budapest-epiteszeti-nivodija-2007
https://www.nice.hu/hotel-etterem/lanchid-19-design-hotel-budapest-a-lenyeg-a-reszletekben-lakozik
https://www.youtube.com/watch?v=b_f12mLJMn4
http://www.arch.hu/tovabbi-varosnezo/world-travel-awards-nyertes-a-lanchid-19-design-hotel
https://turizmus.com/szallashely-vendeglatas/gazdat-cserelt-a-lanchid-19-1136424
http://s39.hu/index.php?id=40


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása