Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Nyílt nap van ma a Megyeri hídon!

2008. szeptember 13. - fovarosi.blog.hu

A Vízművek a Szigetmonostor által igényelt híddal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy további kompromisszumok már nem lehetségesek az ivóvíz-bázis veszélyeztetése nélkül. Ez azért fontos nekünk, mert a Szentendrei-sziget déli felén vannak azok a kutak, ahonnan Budapest ivóvizének nagy része származik. A másik oldalon a honvédség területe jelentett eddig akadályt, a legfrissebb hírek szerint viszont a honvédség kész a kompromisszumra, így hamarosan megszülethet a nyomvonal. (Nekem az az alternatív javaslat is szimpatikus volt, hogy ne autós, hanem gyalogos-kerékpáros híd épüljön a két település között.)

Szeptemberben elkészül a Megyeri híd, ehhez a forgalomba helyezési engedélyt szeptember végéig ki kell adni. A nagy híd építési engedélye viszont tartalmazza azt a kikötést, hogy Szentendre és Szigetmonostor közé pedig egy kis hidat kell építeni. Szigetmonostor polgármestere 2008. július 23-án közölte, hogy a Megyeri híd átadásához csak akkor járulnak hozzá, ha az állam garanciát vállal a kis híd megépítésére. A pontos helyszín véglegesítése híján persze még terv sincs a kishídra. A híd átadását legfeljebb késleltetni tudják, ugyanis a beruházó kérheti hogy az önkormányzat hozzájárulását bírósági úton pótolják. További nagy gond, hogy a 10-es és a 11-es út közötti M0 szakasz a következő egy-két évben el sem kezd megépülni (átadását most 2014 végére becsüli a NIF), így a Megyeri híd átadása után inkább lesz a IV. és a III. kerület közötti összekötő kapcsolat, mint Budapestet elkerülő útvonal. A III. kerületben így a Szentendrei út terhelődik majd tovább. A IV. kerületben a külső Váci út szélesítése már meg is történt a Fóti út és a Szilas-patak között, összesen 1,2 milliárd forintos beruházással, fővárosi és (nagyrészt) állami forrásból. Ehhez kapcsolódik még a Váci út Megyeri út és Fóti út közötti szakaszának felújítása, a Szilágyi útnak a Fóti út és a Görgey út közötti szakaszának kiépítése, és a Görgey út burkolatcseréje. Ha a hidakat vesszük sorba, akkor is nagy gondok látszanak. A Megyeri híd átadása megkérdőjeleződhet, a Margit híd felújítása már nem halogatható tovább, a Szabadság hídon viszont csak decemberben indul meg a villamos, majd 2009 májusában az autóforgalom. Így igencsak túlterheltté válik majd a ma is a maximálisan igénybe vett Árpád híd. Jelenleg csúcsidőben 6000-7000 gépjármű halad át óránként a Margit hídon, ebből 2500-3000 várhatóan az Árpád hídra fog átvándorolni, az Erzsébet híd a Margit hídi forgalom 30 százalékát, a Lánchíd 10 százalékát veheti majd át. A híd megépítése, és általában az M0 megépítése jelentős magánberuházásokat is vonz. A ma rendelkezésre álló 80 ezer négyzetméternyi "ipari állomány" a Privátbankár cikke szerint hatalmas bővülés elé néz a következő években.
 
Végül egy kis összehasonlítás:
-A parlament magassága a kupolánál: 96 méter
-Az Erzsébet híd magassága a pillér tetejétől a híd tetejéig: 43 méter
-A Megyeri híd magassága a pillér tetejétől a híd tetejéig: 100 méter
Múlt héten a híd festésekor legalább 100 autó károsodott meg. A festés közben a szél váratlanul irányt váltott és megerősödött, így a festéket, amivel a hidat festették éppen, kifújta a partra - és az ott parkoló autókra. A festéket nem lehet eltávolítani, csak úgy, ha egy speciális módszerrel lemossák, majd újrafestik az autót.
 

Szeptember 13-án nyílt napot tartanak a hídon. 10 órától kezdődik a program, 11 órakor futóverseny lesz, 14 órától 16:30-ig a kerékpárosoké lesz a híd, 16:30-kor majorette és rézfúvós felvonulás, 18 órakor Veres Zoltán légibemutatója lesz. 19 óráig el kell hagyni a hidat, de érdemes még maradni, ugyanis 21 órakor tűzijáték zárja a programot. Részletek innen letölthetők..

Források:
http://hvg.hu/itthon/20080813_szigetmonostor_hid_vizmuvek_m0_megyeri.aspx http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=19328
http://www.privatbankar.hu/html/bef/301.php?kommentar=25046
http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=151308
http://www.fn.hu/auto/20080814/negysavos_lett_kulso_vaci/?action=nyomtat
http://index.hu/politika/belfold/budapest/bpesthirek/359004/
http://index.hu/gazdasag/magyar/mehi080724/
http://www.nif.hu/docs/sajtoszoba/gyorsforgalmi/M0_Eszak_Megyeri_hid.ppt http://index.hu/gazdasag/magyar/hidf080829/
http://index.hu/gazdasag/blog/2008/09/01/ujra_nekifutnak_a_szigetmonostori_hidnak

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása