Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ingatlanfejlesztők a pácban

2008. szeptember 30. - fovarosi.blog.hu

A spanyol ingaltanpiac megroppant, magával rántva a Fadesát is. A részvényük árfolyama egy hónap alatt zuhant a felére, és miután egy bank megtagadta hitelkérelmüket, csődvédelmet kértek Madridban. Az anyacég a külföldi leányvállalatoknak akár a felétől is megválhat. Jó, jó, de mi közünk nekünk mindehhez? Úgy, hogy a magyar leányvállalat nemrégiben jelent meg Budapesten.
 

Az első a Király utca elején a Central Passage volt. Szerintem az egyik legbénább új épület Budapesten. A passzázsba belépve nem az volt az érzésem, hogy de jó itt vásárolni, vagy hogy de jó lehet ide hazajönni, hanem az, hogy jé, itt a Nagyvárad téri metróállomás 40 évvel későbbi változata. A projekt már megvalósult, az utolsó lakások értékesítése folyik. A XIII. kerületben a Danubio Park lakótelepet építették a Cserhalom utcában. Ezt a projektet 59 millió euróért eladták: Fadesa helyett D&B Real Estate olvasható a táblákon, a projekt neve pedig Danubio Parkról Duna Sétánnyá változott. Csepelen a sziget északi csúcsán vásároltak be.
 

Bár korábban azt kommunikálták, hogy az anyacég csődjét a kelet-európai projektek kompenzálhatják, ma már inkább kelet-európai kivonulásról beszélhetünk: a cég a régió összes országában eladja projektjeit.

 
Az ORCO már második közleményében cáfolja, hogy likviditási gondjai lennének. Ugyanakkor a cég több mint 80%-os árfolyamesést élt át, és 200 millió euró értékben tervez eszközöket értékesíteni. A társaság több irodaházat is árul, így kérdésessé válhat a Szervita téri Zaha Hadid tervezte óriáskavics
megépítése is - őszinte bánatomra, hisz egy húzóprojekt esne így ki a belvárosban. Az Avenue Gardens lakásai egy csomagban kerültek eladásra.


Források:

Repedés a spanyolfalon. Heti Válasz, 2008. augusztus 7.

http://www.napi.hu/articleprint.asp?nID=382570

http://www.portfolio.hu/tool/print.tdp?k=14&i=102543

http://www.portfolio.hu/tool/print.tdp?k=14&i=102581
 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása