Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Városi séták: UniqueBudapest

2009. január 27. - fovarosi.blog.hu

Budapesten egyre-másra alakulnak a városi sétákat szervező és bonyolító kisebb-nagyobb csoportok. A Kortárs Építészeti Központ egyik projektje a Városi séták - szerveztek már látogatást a 4-es metró állomásaira, a Kelenföldi hőerőműbe, és a Kőbányai pincerendszerbe is -, aztán van a Beyond Budapest, akik a VIII. kerület csodáit járják be. És 2008 nyara óta van egy UniqueBudapestünk is. Interjú a UniqueBudapest egyik tagjával, Szabó Erikával.

http://bp0.blogger.com/_DfdYJaRjznw/SJAtZ83XrHI/AAAAAAAAAAM/7HBnfmloEdE/S1600-R/blog_banner+copy.jpg

-Hogy jött létre a UniqueBudapest?

-Alapvetően egy 10 éves PR cég vagyunk, és a tulajdonos ötlete volt, hogy Budapesten is kellene olyan sétákat szervezni, ami más városokban már jól működik. Van már hasonló Edinborough-ban, Párizsban, és még egy sor városban, és Budapesten is szerette volna ezt meghonosítani.

-Kik segítettek a szervezésben?

-Szociológusok, a Rabbiképző vezetője, történészek stb. ültek össze, hogy összeadják, hogy ki mit szeretne, mik a be nem mutatott érdekességek. Ebből tisztult le aztán a jelenlegi 7 túra, plusz az éjszakai kajaktúra. Kihaszáltuk a kapcsolatokat - a cégnél, a saját ismeretségeinket, aztán azok ismeretségeit és így tovább.

-Az éjszakai kajaktúra hogy megy? Be lehet jönni a városba így?

-Észak-Budáról indul, a Zöld pardon közelében lehet kiszállni. Tengeri kajakokat használunk, ezek jobban bírják a hullámzást, úgyhogy az amatőrök is biztonságban vannak. Utána pedig van egy kis "after-party" a parton.

-Ki a célközönség?

-Alapvetően külföldi turistáknak lett kitalálva, de aztán ahogy ment a dolog híre, meglepően sok magyar érdeklődő is jött. Ma már kábé fele-fele a magyarok és a külföldiek aránya. A retro túrát is elsősorban retró-rajongó fiataloknak találtuk ki, aztán kiderült, hogy az idősebb generáció is nagyon érdeklődő. Jönnek nosztalgiázni - sőt, volt aki ajándékba adta a párjának a sétát. Közben mesélik, hogy hogy is volt az anno, mire emlékeznek, mi volt akkor másmilyen. Sok a "study túra", azaz újságírók vezetése - Kanadából, New Yorkból. Útibeszámolókat írnak, útikönyveket szerveznek. Egy New York-i újságíró hölgy például a pesti luxusról írt, ő az Andrássy úti palotákat nézte végig. A legnépszerűbbek a paloták, a szecesszió és a retro túra. A kajak túra pedig egyedi, bár egyelőre ez még a téli időszak miatt nem futott fel. De sok az érdeklődő.

-Mikor indult a programsorozat?

-Júniusban indultunk, de szeptemberre futott fel igazán az üzlet, csak aztán jött a tél, amikor nem annyira jó a szabadban sétálni. Úgyhogy majd idén tavasztól futhat fel igazán a dolog.

-Kivel tartotok kapcsolatot? Hogy találnak rátok?

-Elsősorban a turisztikai hálózatokon keresztül. Kapcsolatot tartunk utazási irodákkal, valamint a Budapesti Turisztikai Kht.-val és a Magyar Turisztikai Zrt.-vel is. Ők sok külföldi ügyfelet hoznak, mert a külföldről érkezőkkel ők lépnek először kapcsolatba.

-Mekkora a csapat?

-3-an vagyunk az irodában, plusz mögöttünk van a szakmai csapat, és van 8 idegenvezetőnk, akik a sétákat lebonyolítják. Ők többnyire pályakezdő fiatalok, akik nem "törtek be" a standard Hősök tere - Budai Vár - gulaschsuppe típusú vezetésekbe - lelkesebbek, rugalmasabbak az idősebb generációknál.

-Tudtok a hasonló szervezetekről?

-Persze, ismerjük a Beyond Budapestet is, de nem érezzük őket konkurenciának. Más a tematikájuk, és Budapest van olyan nagy város, és kínál annyi témát, hogy bőven elférjünk mind a piacon.

-És a jövő?

-2009-ben már nem a PR cég keretein belül, hanem önállóan üzemel a UniqueBudapest. Nagyobb szervezetet nem szeretnénk, idén a séták bevezetése van napirenden. Persze van rengeteg ötlet további sétákra is, úgyhogy a fejlődés lehetősége adott - tele vagyunk ötletekkel!

A UniqueBudapest honlapja: http://www.uniquebudapest.com/

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása