Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Szívesen: Cardiovascularis Centrum Fintától

2011. február 12. - fovarosi.blog.hu

Cikksorozat Finta Józsefről

A Finta József fővárosi munkásságát bemutató sorozatban ezúttal egy nagyon egyszerű, a bankvilág csillogásától igencsak távol álló, ám mégis érdekes épület következik. Egy Városmajor feletti csendes utcában kapott helyett a szívbetegekkel foglalkozó új központ.


A felvételek 2010 január 28-án készültek


A nyolcvanas években már épült ezen a telken egy műtőblokk, az új épület ennek toldásaként épült. Szükség is volt rá: a szív- és érrendszeri megbetegedések hazánkban népbetegségnek számítanak. A közel 1200 négyzetméter összterületű házba nagyon komplex technológiák, műszaki berendezések épültek be, ezeket kellett úgy elhelyezni, hogy az épület mégis illeszkedjen a hegyvidéki villák jelentette környezetbe is. Ezt az épület részint felszín alá süllyesztésével, részint hátra tolásával lehetett elérni a meredeken lejtő telken.

A házba telepítettek egy kardiológiai ambulanciát, egy "cardiovascularis" szívsebészeti osztályt intenzív részleggel, egy számítógépes oktatási laboratóriumot, és persze a kapcsolódó mindfele helyiségeket a lépcsőházaktól a mosdókon át a portásfülkéig. Nagyon alacsony költségvetésből kellett kihozni valami olyat, ami sehol sem pazarló, de mégis igényes. Az utca felőli homlokzaton egy lemezborítású íves tető fut végig, ez alatt kőburkolatos fal fut végig. Kőburkolatok, üveg és lemezborítások: semmi csicsa, semmi pazarlás, és mégis elegáns. Az épület végében besüllyesztve helyezték el a bejáratot, így egy mentőautó be tud parkolni pont a ház elé, ami a sürgősségi eseteknél életmentő másodperceket jelenthet. A ház a jó arányoktól, a megfelelő tagoltságtól válik jó épületté.

Belépve nagyon egyszerű, de jól használható tereket találunk. A folyosók elég szélesek, világosak, de egyszerű fehér festést, és PVC padlóburkolatot kaptak, a lépcsők fém korlátosak. Az első folyosón egy kis kiállítást is találhatunk néhány tarlóban, és egy nagy táblát, mely szerint pénzt kaptak a Semmelweis Híd Program megvalósítására - azaz kardiológiai kutatásokra, fiatal kutatók támogatására. A kihelyezett ikonok, jelzőtáblák nekem nagyon a 80-as évek első felét idézik spenótzöld színeikkel, a jelek vastag vonalaival.

Az engedélyezési terv 2001-ben készült el, a házat 2003 január 1-én adták át. A kezdetekkor 15 intenzív terápiás és 10 hagyományos ággyal indult az intézmény, majd az egyetemi struktúra változását követve 2007-ben a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Tanszéke egyesült a Cardiovascularis Centrummal: átalakult Kardiológiai Központtá - magába foglalva a korábbi Radiológiai Diagnosztikai Központot, a Központi Laboratóriumot és a Kísérleti Kutató Laboratóriumot. Az átalakulással az igénybe vehető betegágyak száma közel megduplázódott.

2003 óta eggyel több példa van arra, hogy Finta nem csak óriási szállodákat és irodaházakat tud tervezni. Míg sok épületét érte jogos kritika, ez az épület arra példa, hogy tud jó érzékkel épülekhez, helyekhez nyúlni. 2004-ben az épület Építőipari Nívódíj Elismerő Oklevélben részesült.

Tetszett a cikk? Kövess Facebookon is!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovation 2011.02.12. 10:05:22

Folytathatná akkor ezt a vonalat.
süti beállítások módosítása