Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Rákosi bunkerében jártunk

2011. március 26. - fovarosi.blog.hu

50 méterrel a föld alatt, a 2-es metró építkezése kapcsán épült meg a Rákosi-rezsimet még az atomháborútól is megvédeni hivatott bunker, amelyben Rákosi Mátyás valószínűleg soha nem fordult meg. Mi viszont igen. A KÉK által szervezett Városi Séta ezúttal a föld alá vitt. 

A Kossuth téri metróállomáson 23:29-kor az Örs Vezér tere felé, 23:36-kor a Déli pályaudvar felé is elment az utolsó metró. De még mindig nem vághattunk neki az alagútnak, ugyanis még egy szerelvényt meg kellett várni. Éjfél előtt ugyanis jön még egy vonat. Nem az, amit a Kontroll c. filmben láthattunk, nem is rohantunk az életünkért. Inkább megvártuk, amíg megjön az utolsó szerelvény. A célja rendkívül prózai: összeszedi a szemetet azokon az állomásokon, ahol a felszínen nem nagyon van hely kukatárolónak. Például a Kossuth téren. Összegyűjtik a nagy zsákokat, bedobálják a vonattal húzott konténerekbe, aztán mennek tovább. Ez a TVG szerelvény a "szemetesvonat". (Én inkább szemétvonatnak hívnám.)

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-01
A szemetesvonat

Ezután már elindulhattunk a meglepően tiszta alagútba. A tisztaság oka az, hogy a néhány éve véget ért felújítás-sorozat részeként az alagút kábelerdőit kicserélték, a tübbingeket letakarították:

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-04

A 2-es metró építése még az ötvenes években indult be, a Rákosi-korszak legnagyobb építkezése lehetett volna, ha bele nem rokkannak az anyagi terhekbe. Az alagútfúrást álcaként használva egy komoly bunker is megépült, amely a felszínnel és a metróalagúttal is kapcsolatban áll. Lehet, hogy úgy tervezték, hogy a Parlamenttel is közvetlen földalatti összeköttetésben legyen, de ilyen járatot a mai napig nem találtak. Három bejárata ismert: a Szabadság téren álló, ráccsal fedett lépcső, a Steindl Imre utca 12 / Zoltán utca 13 udvarában levő pincelejárat, és a 2-es metró alagútjából nyíló bejárat. Az építkezés 1949 és 1953 között - lényegében Rákosi hatalmának csúcsán - zajlott le. A vidékről felhozott, így Budapestet nem ismerő munkások úgy tudták, hogy a metrót építik. Ennek érdekében a bunkert ugyanolyan tübbingekkel "falazták ki", mint a metróalagútnál. Ez volt a 4-es számú föld alatti helyszín - innen jön az "F4" elnevezés. Érdekes módon F1-F2-F3-ról nem tudunk, az F5 és az F6 pedig a 2-es, ill. 3-as metróvonalon található helyszínek. A kódolást azért is vezették be, mert az építkezéseknek nem volt postacímük. A megépítés után még 50 fős állandó szolgálatot terveztek az állagban tartásra, ők a Zoltán utcai ÁVÓ-s házban lakhattak. ÁVÓ-sok később már nem voltak, de a bunkert a 70-es évek végéig fenntartották. Addig folyamatosan tároltak lent élelmiszerkészleteket, karbantartották a berendezéseket.

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-18
A bunker tübbingjei

A bunkert aztán soha nem használták. A Sztálin-korszakban még sokszor biztosnak hitt újabb világháború, a nukleáris összecsapás - szerencsére - sosem történt meg. Így aztán a bunkerbe soha sem menekült le az államvezetés. 2200 fősre építették ki a bunkert, hogy ne csak egy szűk hatalmi elit, hanem akár a teljes pártvezetés, a parlamenti stáb stb. elhelyezést kaphasson néhány napra. Aztán a Keleti felé lehetett volna kimenekülni egy páncélvonathoz.

A képek 2011. január 28-án készültek

Mivel a bunkert 2200 fősre tervezték, belső terei többnyire tágasak. Egymást követő folyosók, jó nagy lépcsőházak. Csak persze elegancia vagy luxus nincs itt semmi. Beljebb haladva egyre melegebb, párásabb és elhasználtabb a levegő. Az egész nagyjából H alakban épült ki, összesen kb. 3500 négyzetméteren. A hosszabbik alagút kb. 160 méter hosszú. A keresztágon találtunk rá a lenti "üzemeltetés" helyiségeire:

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-23

 
fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-25
воздух = levegő. A szén szűrőbetétes levegőszűrők motorjai még mai is működőképesek. Best of CCCP, 1950-es évek eleje

A következő helyiségben olajoshordók sorakoztak. Az olaj szaga még mindig jól érezhető volt, pedig a bunkert már évtizedekkel ezelőtt feladták, mint titkos biztonsági létesítményt.

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-28

És hogy mi szükség volt a hordókra? A benne tárolt üzemanyag hajtotta meg az áramfejlesztőket, amelyeket a szomszédos teremben helyeztek el. A 2 hengeres dízelmotorok (gyártja: Kismotor és Gépgyár, Fehérvári út 50., típus: 2JMC) 30 kW áramot tudtak termelni. Az egyiken megtalált 1962-es évszám is arról tanúskodik, hogy nem csak a Rákosi-rendszerben tartották fent a titkos bunkert.

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-31
 
fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-30

Hogy volt alternatíva is, arra a következő teremben bukkantunk rá. Ezeket az akkumulátorokat már nyilván nem lehetne használni semmire:

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-34

A folyosó végén, az utolsó "terem" egy fal tetején lévő nyíláson át tekinthető csak meg. A létrán felmászva, a vasajtót kinyitva nagy sötétségbe bámulhatunk be. Belevakuztam a sötétbe - ez bizony a 150 köbméteres víztartály:

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-35

A hetvenes évek végéig fenntartott helyet végül feladták, és 1981-ben rálőcsölték a BKV-ra. Csakhogy a BKV nemigen tud mit kezdeni egy ex-bunkerrel, így funkció nélkül, üresen és tönkremenve rohad a létesítmény. (Egy részét a Nokia TrafiCom bérli, de nagy része üres.) Kifelé menet ugyanazon a lépcsőn kellett felmenni a metróalagút szintjéig, mint amin eredetileg lejöttünk. A lépcső egész jó állapotban van ma is - úgy látszik, ezt karbantartják. A bunker már több, mint 20 éve nem titkos objektum.

fovarosi.blog.hu: RakosiBunker-20110129-41

Arról is érdeklődtünk, hogy mi lenne, ha ma lenne atomtámadás. Ilyen esetben kb. 20 percünk lenne elrohanni a legközelebbi metróállomásra, és lemenni, Utána lezáródnak a nagykapuk. Bár ösztöneink azt súgnák, hogy "Futás!!!!", valójában autóba ülni, a várost elhagyni nem lenne ajánlatos. Ilyenkor ugyanis pont a legdurvább radioaktív szennyezésnek tennénk ki magunkat. A legjobb, ha a felszín alá, de legalább egy épület belsejébe menekülünk. Tehát ne a vasútállomásra rohanjunk, hanem inkább a legmélyebb pincébe. Ott jobban védve vagyunk a sugárzástól.
 
Az angliai Wiltshire-ben megépített hidegháborús földalatti bunkerről egy csomó kép kíséretében itt olvashatunk.

Források:
http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/66301/1/belfold/Atombunker_Budapest_sziveben__Rakosi_helyett_a_BKV_hasznositana?place=srss
http://indafoto.hu/fovarosiblog/rakosi_bunkere
http://www.rtlklub.hu/hirek/erdekes/cikk/311059
http://index.hu/tudomany/tortenelem/rakbu080911/
http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1kosi-bunker
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=381135


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Garrison 2011.03.27. 09:50:10

Az még senkinek se jutott eszébe hogy múzeumot/látványosságot csináljon ebből a bunkerből? Szerintem elég szép summát lehetne tarolni vele, mivel a külföldiek is előszeretettel veszik igénybe a metrót.

Mr Garrison 2011.03.27. 09:52:14

Még csak nagyon meg se kéne erőltetniük magukat, mert kell 2 vagy 4 biztonsági őr és 2 idegenvezető és egy jegyszedő. Minden más adva van... 500 ft-os jegyel üzemelve tömött sorok várnának arra hogy megnézhessék

Mikrobi 2011.03.27. 09:54:36

Ugyanilyen szovjet légszűrők vannak a Sziklakórházban is. Vegyi támadásra is felkészültek az elvtársak:-)
A bunker mélységét lehet tudni? Meg hogy fölötte milyen talaj van? Van egy olyan érzésem, hogy ma már nem hogy nem atombiztos, de még egy komolyabb bunkerromboló bombával is ki lehetne ütni az egészet.

Peppone Botazzi 2011.03.27. 10:46:34

Most nemazért de szerintem is óriási potenciál van benne. Szerintem rohadt sok amcsit érdekelne, hogy miként védekeztünk ellenük, miközben ők védekeztek ellenünk a kert végében privát bunkerekkel. A nyugaton élőknek az a szocialista titkos objektum szerintem kurva érdekes lehet.

chaser 2011.03.27. 11:04:21

@Peppone Botazzi: szerintem az itt élőknek is

igényes 2011.03.27. 11:06:00

Szerintem ez egy nagy marhaság! Ez éppenséggel nem Rákosiék bunkere, hanem háború esetén néhány a mindenkori hatalmat kiszolgálók részére fenntartott hely lehetett. Egy politikai feszültség időszaka előz meg minden háborút, hát ezen időszak alatt bőven elutazhatnak bárhová, egy nem szem elött lévő helyre.

zsitva 2011.03.27. 11:12:20

Az még senkinek se jutott eszébe hogy múzeumot/látványosságot csináljon ebből a bunkerből?
----------------
Nem.
Mert akit érintett (50 éven felüliek) azok LÉGÓ oktatás címén láttak ilyet épp eleget ha városban éltek.
Akik fiatalabbak azokat meg általában nem a valóság érdekli, mert az hűvös, büdös, vizes, kopott, hanem a valóság köré szőtt legenda.

-----------------
a katasztrófa túrizmusnak nélunk még nincs fizetőképes kereslete.

Mikrobi 2011.03.27. 11:21:56

@zsitva: ez tévedés, l. Sziklakórház. Sokaknak 3000 Ft-ot is megér, minden vezetés telt házas. Csak a BKV-nak át kéne adni a használatot egy magáncégnek.

wow12 2011.03.27. 11:30:19

Akár szerverteremnek is jó lenne. Svájcban és Norvégiában is használnak ilyen célra korábban feladott bunkereket.

Grigorij 2011.03.27. 11:54:03

Évente megismétlitek az anyagot?
Az Index mát forgatott is itt!
Persze egy újszülöttnek...

Ratnet 2011.03.27. 11:57:13

A metró alagútjainak nagy része, és azok mellékhelyiségei/szerelvényei is 'PV' célokat szolgáltak/szolgálnak (háború esetén az alagút maga az óvóhely, saját vízellátással, harcgázszűrő-szellőztetőrendszerrel, kicsi és nagy, akár a teljes alagutat lezáró zsilipkapukkal). Ezek szinte mindenhol megtalálhatók a metróban. A cikkben szereplő hely csak egy a sok közül. 18-20 évvel ezelőtt még én is szereltem össze/tartottam karban harcgázszűrőket, zsilipkapukat, majd később műszaki-ügyeltem is őket.

Yakk 2011.03.27. 11:59:48

Sokat elárul arról, hogy mennyire "szakemberek" vezetik a BKV-t, hogy ahelyett hogy turistalátványosság volna, simán hagyják rohadni.

load error 2011.03.27. 12:30:37

Tiszta Half life 2 feeling. Már csak néhány zombi hiányzik.

petix 2011.03.27. 12:33:46

1. Szerintem is kell a látogathatóság, igenis van rá kereslet.
2. Oké, hogy volt már az indexen, de én például most olvastam, úgyhogy köszi.
3.onlinepénz: szerintem is tedd azt,a mit mqqq javallott :)

Elstron 2011.03.27. 12:38:16

@Yakk: Ez nem újdonság, kb. mindenki tudja, hogy a hazai vállalatok élén dilettánsok vannak.

krferi 2011.03.27. 12:43:18

@Grigorij: Nekem új volt, mert nem olvastam a korábbi indexes cikket. Szerintem voltak így mások is. Nincs ezzel semmi baj.

himpellér 2011.03.27. 12:51:04

Jó tudni, hogy míg az egyszerű elvtársak a felszínen patkány módjára döglöttek volna meg, a jó elvtársaknak volt egy óvóhelyük.Ők hintették volna tovább marksz,engelsz és leninsz tanait a végső győzelem után...

krferi 2011.03.27. 13:13:14

@himpellér: Mindenhol volt/van ilyen, nem kell hozzá elvtársnak lenni, nem erről szól a cikk.

Ratnet 2011.03.27. 13:16:31

@himpellér: Mint fentebb már írtam, a metróalagutak nagy része polgári védelmi célokat szolgált. Aki le tudott volna menekülni az lent lett volna, aki nem az nem. Nyilván az aktuális vezetők védelmére/menekülésére/elhelyezésére külön hangsúlyt fektettek és külön terveket dolgoztak ki, de ez a világon mindenhol így volt és van. A legdemokratikusabb rendszerben is patkány módra fognak dögleni az emberek atomtámadáskor és azután, ha nem érik el a pincéket/bunkereket. Sőt, sanszos, hogy még a pincékben is....

load error 2011.03.27. 13:19:04

Akkor már Metro 2033.

GGG77 2011.03.27. 13:34:25

Múzeumot belőle, de AZONNAL!

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.03.27. 13:38:34

Ezt az atombunkert szinte minden evben lehozza egyszer az Index vagy az Origo.

Goompah 2011.03.27. 14:08:25

@wow12: Inkább biztonsági adatbanknak, adatmegőrzőnek lenne jó.

benkoo 2011.03.27. 14:23:39

Soha nem értem meg miért nem csinál Mo.a kommunizmusból üzletet? Nem szídni kéne, hanem turizmust kreálni belölle lásd Szoborpark pl.
Lehet hamar meglenne a költségvetési hiány egy része...

zsitva 2011.03.27. 14:27:09

Ezt az atombunkert szinte minden evben lehozza egyszer az Index vagy az Origo.
-------------------

Persze, hogy lehozza. Jó téma nem kell újból megírni. 1990 óta már 21-ik alkalommal olvashatjuk.
1990-1995 között még halkan suttogó (minek a TV-ben suttogni) riporter közölte világgal, hogy : Kedves nézők most olyat látnak amit még soha senki, csak most, csak önöknek, stb.
Soha senki.
Nagy lóf@t.
Megépítettee kb. 2000 ember.
Utána karbantartotta kb. évente 20-30 ember.
Tudorr róla mert munkája ez (is) volt + 300 ember.
Titok.
A fenét.
LÉGÓ oktatáson járt lent évente 10-20.000 ember. (nem elírás).
Ezek után arról beszéltek, hogy titok.....:-)))

Gyáli úr 2011.03.27. 14:37:27

Érdemes rákeresni a Pincebörtönök című filmre. Több helyen fenn van a neten is azonnal nézhető verzióban.

És épp múltkor volt cikk, hogy Csepelen múzeumot nyitottak a "kerületi" óvóhelyből. Ott elhangzott, hogy minden kerületnek (!) volt ilyen óvóhelye, tehát elvileg megvannak valahol.

Azért néha érdemes egy lépés távolságot venni, és belegondolni, mennyire súlyos a világ, ahol élünk. A Pincebörtönöket mindenkinek ajánlom megtekintésre.

video.google.com/videoplay?docid=-8978608650730116322#

Bal 2011.03.27. 14:47:06

@Mikrobi: A metró a Kossuth tér környékén a legmélyebb, emlékeim szerint úgy negyven méter. Azon azért bunkerromboló bomba nem jut át, még ha pontosan be is lehetne lőni, hova kéne dobni.

Atomtámadás ellen pedig megvéd, de a metró is. Egy totális atomháborúban a nukleáris robbanófejek tipikus alkalmazása városok ellen nem felszíni, hanem légköri robbantás, így lehet a lökéshullám és hőhatás hatóterületét maximalizálni. Ez ellen egy ilyen mélyen föld alá épített óvóhely megvéd, még akkor is, ha a fejed felett robban (bár a primer sugárzásból kaphatsz valamit).

Felszínen csak nagyon kiemelt célok ellen robbantanak, például az ellenség tűzvezetési pontjai ellen. Egy amúgy is gyorsuló ütemben radioaktív sivataggá váló jelentéktelen szatellitállam jelentéktelen vezetőire kár egy robbanótöltetet pazarolni. Ha kiütik a pártvezetést, úgyis lesz helyette más.

Tehát a bunkernek volt értelme.

Morfeusz 2011.03.27. 14:48:45

Nevetséges állítások vannak a cikkben. Szokásos antikommunista hangulatkeltés. Rákosi bunkere, ahol persze a cikkíró is elismeri, hogy Rákosi sosem járt.

Óvóhelyet építettek Magyarországban egy lehetséges atomháború küszöbén...

Borzasztó!

Megsúgom: a mai napig mindenhol vannak óvóhelyek, bár ezeket Magyarországon évtizedek óta elhanyagolják a rendeletek ellenére.

Óvóhelyi szabályok: lakossag.katasztrofavedelem.hu/index.php?pageid=126&content=1

Ha egyszer háború lesz, majd a hajatokra kenhetitek ezt a cikket is.

A metró minden országban óvóhelyként szolgál. Mindegyikben.

Háború esetén pedig minden vezetésnek van saját óvóhelye. Esetleg kérdezzetek rá a mostani kormányoknál! Amilyen buta itt mindenki, még néhányan követelni is fogják a titkos bunkerek helyének felfedését, ill. felháborodnak, hogy "A mi pénzünkből!"

Morfeusz 2011.03.27. 14:55:36

@Mr Garrison: Lát(hatná)nak ilyet minden metróvonalon a világ összes országában, ki a f...t érdekelne egy régi óvóhely?

Tita nick 2011.03.27. 15:15:40

Atomtámadás esetén kimenni a szabadba, kurva nagy látvány lehet a gombafelhő. Túlélni meg nem érdemes, mi a bánatnak? Semmi értelme.

Amatőr 2011.03.27. 15:26:00

@Tita nick: Teljesen egyetértek, értelmetlen túlélni egy atomtámadást. Ezért aztán nem értem, hogy minek kell 30-50 m mélyben metrót építeni, amikor a kéregvasút is megfelel a célnak (Lehel tér- Újpest) és csak a töredékébe kerül az építkezés!

Mikrobi 2011.03.27. 15:29:00

@Bal: az atomtámadás szerintem sem valószínű, semmilyen szempontból. Épp ezért bunkerromboló bombát használnának, azoknak viszont sokkal nagyobb az áthatoló képessége, mint te gondolod. Már a GBU-28 (2270 kg) is átüt 30 m földet, vagy 8 m betont (hadrendben 1991 óta). Az új MOP képes átütni 61 m 34 MPa betont, vagy 40 m sziklát. Közönséges talajból nem tudom mennyit. És természetesen nem kell az alagútban robbannia, pont elég, ha 5-10 m-rel fölötte robban.
Szóval nem véletlen, hogy ezek ma már nem számítanak titkos bunkereknek.

Bal 2011.03.27. 15:30:04

@Tita nick: Hát ha vannak kölkeid, az ő kedvükért megpróbálnád. Nyilván nincs sok esélyük, pláne, mert nálunk nyugatról fúj a szél, és egész NY-Európa falloutját telibe kapnánk.

Nem vagyok fideszes 2011.03.27. 15:32:20

@wow12:

"Akár szerverteremnek is jó lenne."

Egyfelől túl párás, másfelől a hűtést meg kéne oldani. Nem volna 2 fillér, szóval rossz ötlet.

Bal 2011.03.27. 15:35:37

@Mikrobi: nézd, ez atom ellen készült, arra ma is jó. Ha Budapest felett az utolsó amerikai csodacsúzlival felszerelt bunkerrombolós bombázók keringnek, akkor nekünk már régen rossz.

Na meg akkor azért hülye is lenne, aki a Kossuth tér alatt akarna ücsörögni, és nem mondjuk egy kis mátrai faluban.

medvetoka 2011.03.27. 15:45:15

@Lófasz Hadnagy: "Nem volna 2 fillér, szóval rossz ötlet."

Érdekes érvelés, elvégre szervertermet még sosem építettek olcsón, vagy ahogy te írod, "két fillérből".

Szerintem teljesen ideális hely lenne egy szerverteremnek. Sokkal nyakatekertebb módokon is alakítottak már ki ilyen termeket, pl. a Datanet Váci utcai irodájában, vagy a Duna Plazaban is. Itt legalább ki van építve a hely a generátornak és a szellőzésnek is.

Gyáli úr 2011.03.27. 15:48:42

Azért az vicces, hogy egyesek itt azt feszegetik, hogy ezt a konkrét bunkert bunkerrombolóval lőnék ki, mert az atombomba nem olyan praktikus.

Hát igen, még 20-25 éve is azon ment a para, hogy lesz-e totális atomháború, ahol már nem katonai döntés eredménye a totális háború, hanem pusztán számítógépek reakciója. Olvassatok Paul Viriliot, a Tiszta háború vagy a Háború és televízió című könyve alapművek az atomháború kapcsán is.

for-avar 2011.03.27. 16:11:29

A sok okoska...
2éve voltam lennt
Mivel az egyik kijáratot lebontották így 1etlen kijárata van...
Vaklaki bulihelyet vizionált benne:Bassza+ 50méterre van a felszin alatt!!!20EMELET!amikor pánik van akkor ki fog ennyit futni:ja cigaretta nincs ugye füstgép szintén...Annyiba kerülne felújítani,nem éri meg!
Az atomtámadásnál állj fel nézd meg jól hagyd hogy elégj...mert a többi mese...30évig a cézium az úr,te addig nem leszel lennt

Idet 2011.03.27. 17:12:43

Ha valamelyik elmebeteg megnyomja a gombot, az nyilván hidrogénbomba lesz. Minden szerveset tarol, jöhet az új népesség vagy valami más, a hatástalanítás után.

elizon pucsnik 2011.03.27. 17:20:49

a hasznosításra az ideális megoldás nem is áll messze az eredeti elképzeléstől: az összes balfék országvesztő politikussal kéne betömni..

AzHofi 2011.03.27. 17:21:23

Paintball meccseket szervezni? :-)

lutria 2011.03.27. 20:38:54

Azt írták hogy ez egy 2200 férőhelyes óvóhely,hogyan néznek ki a tartózkodóhelyek ahol ez a elvtárs elfért volna-gondolom nem fapadokon üldögélve-,a képeken csak a folyosók vannak meg a gépészeti helyiségek.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2011.03.27. 21:53:43

@lutria: Az a megoldás, hogy az eredetileg oda telepített berendezés nagyobbik hányada ma már nincs ott.

Stirlitz_the_spy 2011.03.27. 22:01:57

@load error: hja, lehetne paintball pályának játszani. jó pénzétz kiadni nyugati turistáknak...

Dér I. Balázs · http://kexvideo.com 2011.03.27. 22:16:15

Itt ki lehetne alakítani egy frankó, modern schmittpÁLAMFŐI bunkert piros telefonnal az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez :)

xanthy 2011.03.28. 01:50:06

Engem csak egy dolog érdekel: hogy lehet lejutni? :D

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2011.03.28. 09:06:48

WTF TVG?
TVG-ről már hallottam - Train á Grande Vitesse

annyi amennyi · http://gadgetshop.blog.hu/ 2011.03.28. 10:33:52

Én valamikor 20 éve voltam lent. Már akkor sem volt jó állapotban. Emlékszem a több emeleten egymás alá épített levegőszűrőkre, meg a rengeteg budira, amikbe a csészék nagy része össze volt törve. Meg persze emlékszem a nagy leereszthető falra is, ami lezárta az alagutat vész esetén. Kérdeztem is a barátomat aki levitt, hogy a sínektől hogy megy ez le, azt mondta, hogy azon a darabon fel kell szedni a síneket. Érdekes megoldás...

KAMA3 2011.03.28. 11:13:31

Azt nem értem, hogy ha a mai napig (vagy legalábbis 2004-ig, amikor én lent jártam a metró PV létesítményeiben) karbantartják az egész metró polgári védelmi funkcióit, akkor ezt hogy a bánatba hagyhatták így elpusztulni? Az a plusz néhány légszűrő, és egyéb berendezés karbantartása nem került volna sokkal többe.

A sineket egyébként kb 8 perc, 25 másodperc alatt tudják felszedni a szakaszhatárokon.

tomekk 2011.03.28. 21:13:43

@Gyáli úr: "Hát igen, még 20-25 éve is azon ment a para, hogy lesz-e totális atomháború, ahol már nem katonai döntés eredménye a totális háború, hanem pusztán számítógépek reakciója. Olvassatok Paul Viriliot, a Tiszta háború vagy a Háború és televízió című könyve alapművek az atomháború kapcsán is."

Majd pedig nézzétek meg ezt a filmet:port.hu/bombabiztos-fail-safe/pls/fi/films.film_page?i_film_id=36909&i_city_id=-1&i_county_id=3&i_where=2&i_topic_id=2
süti beállítások módosítása