Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

10 éve újult meg a margitszigeti kis állatkert

2012. október 16. - fovarosi.blog.hu

Tíz évvel ezelőtt, 2002 október 16-án adták át a felújított Vadaskertet a Margitszigeten.

fovarosi.blog.hu: MargitszigetiKisallatkert-2002-plant.co.hu
(kép: plant.co.hu)

Az átépítést Kis Péter, Kruppa Gábor és Nyitrai Péter (Kis Péter Építészműterme Kft.) tervezték, a megbízó Budapest Főváros Önkormányzata volt, a beruházó pedig a Főkert.

fovarosi.blog.hu: MargitszigetiKisallatkert-20121013-02A több évtizede működő kert apróvadakat, hagyományosan magyar, de ritkának mondható háziállatokat bemutató kis vadaskert. A felújítás előtt csupán egy kisebb ház állt benne, egy kalotaszegi ihletésben épült, meredek tetős kis vadászlak. A most felépült kis faépületek lóistállóként és szénatárolóként működnek. Az új épületek már nem kalotaszegi ihletésűek, a magasba törő tető helyett fontosabbnak ítélték a fák megóvását, az értékes természeti környezet bemutatását. Ezért szerény épületeket emeltek, amelyek elsősorban fa anyagukkal illeszkednek a régi házhoz és a környező tájhoz. A tájba simulást segíti elő, hogy a rétegelt-szerelt falszerkezetek külső burkolata kerek fatörzs-szeletekből van összeállítva, amely az átszellőzést is biztosítja. A bejárati épület enyhén kifelé dőlésével jelzi a belépés helyét. Kő, fém és üveg csak a központi épületben tűnik fel, a faanyag egyértelműen uralja a látványt.

fovarosi.blog.hu: MargitszigetiKisallatkert-20121013-04

A terület keleti felén a dámvadak karámja található, ahol a mezei nyulak is kedvükre ugrándozhatnak. A nyulak betelepítésével a sziget múltjára is utaltak (Insula Leporum, azaz Nyulak szigete). A nyugati felet a vízimadarak, illetve egyéb díszes madárfajok foglalják el. A bahama, mandarin és a kisasszony récéken kívül ázsiai selyemtyúkok is totyognak ezen a részen. A kert belsejében található istálló a welsh pónilovak lakóhelye: rajtuk jó időben akár lovagolni is lehet.

fovarosi.blog.hu: MargitszigetiKisallatkert-20121013-09
A pónilovak karámja

Az építők megtalálták az állatok lakhelyének illő anyagát és formáit. A Margitsziget építészete nagyon is változatos: a 19. századi vendéglátás habos-babos romantikus épületeitől a modern Palatinus strandon át az 1979-es nagyszállóig sokféle stílus elfér itt. Ilyen értelemben nem volt mihez igazodni - és nem is igazodtak. Ehelyett egy újabb programlehetőséggel bővítették a sziget világát - olyannal, amely mentes a szigetre amúgy sajnos jellemző lerobbantságnak, elfelejtettségnek.

A 2006-os árvíz idején az állatokat ki kellett menekíteni a szigetről, de a Vadaspark ezt is túlélte. 2011-ben felmerült, hogy anyagi okokból felszámolják a kis vadaskertet, miután 153 millió forinttal csökkentették az Állatkert fővárosi támogatását, de az évi 30-40 millió forintos fenntartási költséget végül csak sikerült előteremteni: a főváros 30 millliót biztosított a fennmaradásra.

fovarosi.blog.hu: MargitszigetiKisallatkert-20121013-10

Források:
Megújuló állatkertek ligetben, szigeten. Budapest újság, 2006/07, p. 26.
Széna, vagy szalma? - A margitszigeti vadaskert. Magyar Építőművészet, 2003/2. p. 16.
http://www.zoobudapest.com/archivum/2002/ujra-megnyilt
http://index.hu/belfold/budapest/2011/04/01/megszunhet_a_margitszigeti_kisallatkert/
http://index.hu/belfold/budapest/2011/04/27/nem_zarjak_be_a_margitszigeti_kisallatkertet/
http://epiteszforum.hu/node/2268


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kopi3.14 2012.10.16. 11:14:04

Kedvelem a helyet, kedvesemmel ha tehetjük rendszeresen elmjárunk ide.

Celtic 2012.10.16. 12:14:33

Gyerek nagyon szereti. De az 500 ft-os kis kor lovaglas helyett inkabb lovagolni jarunk, egy ora 3000 Ft. A fene gondolta, hoyg egy 3,5 eves gyerek meg tud fordulni a lovon magatol....

De azert ide is meg neha elnezunk, nyaron meg a szokouktban is lehet furodni, szoval egesz jo hely a Margitsziget.
süti beállítások módosítása