Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Timelapse videó: ahogy közlekedünk

2013. július 19. - fovarosi.blog.hu

Talán már láttad a neten egy ideje keringő újabb timelapse videót. Pátzay Ádám készítette a 2012 végén forgatni kezdett dokumentumfilmet, amely a BKF mozgókép szakán diplomamunkája is lett. A Fővárosi Blog egy kicsit utánajárt a videó részleteinek is.
(forrás)

Mobilus1.jpgA videó kb. 80%ban timelapse technikával készült, egy Canon 550D-vel és 1DC-vel. A lassítások 120, 240 és 480fps-ben Sony Fs700 típusú kamerával. A film végén található légifelvétel egy Sony EX1-gyel készült.

A helyszínek számát nehéz volna megsaccolni, szinte minden forgalmasabb aluljáróban, közlekedési csomóponton készült felvétel. 2012 novemberében kezdte az egészet, hétről hétre gyűjtögetve a snitteket. A lassítások egy nap alatt készültek áprilisban, itt két jóbarát, Dancsó Péter és Horváth András volt segítségére. A film többi részét Ádám egyedül készítette.

Rengeteg minden kimaradt: a közel 80 ezer expónak úgy a negyede került csak be a filmbe. Ez részben a sok újraforgatás miatt is volt. A kezdeti felvételeket újabb, jobb változatokra cserélte. Készült pár BKV kishajós felvétel is, de ezek végül nem illettek a videóba, így kimaradtak.

A videó készítése közben rengetegen szólították meg, érdeklődtek, hogy pontosan mi is folyik éppen. Semmifajta atrocitás nem történt, bár sokan csodálkoztak, hogy a kölcsönkapott 4 millió forintos Canon 1dc-t Ádám le merte vinni a Blaha Lujza téri aluljáróba. Még a hajléktalanok is meglepően érdeklődőnek bizonyultak a timelapse technika iránt :-)

Az engedélyekkel kapcsolatban a BKV és a Budapest Airport is készséges és segítőkész volt, nekik ezúton is jár a köszönet!

Mobilus2.jpg
Hamarosan újabb videó is megjelenik. Még tavaly decemberben készült Milkovics Mátyásról, a NEO zenekar alapítójáról egy 30 perces portréfilm. A sok beszélgetés során ráleltek a hasonló ízlésre, filmben és zenében is. Így történt, hogy a NEO frontembere felajánlotta, hogy megírja a felvételekhez a zenét, így lett az elkészült videó közös alkotásuk. Ádám alapvetően a képet igazította a zenéhez, amit Mátyás a különféle nyers változatokra komponált. Természetesen volt egy-két kulcsmomentum, ahol a zene igazodott a filmhez. A második track (a tömegközlekedés) egy már létező IO szám átdolgozása, amit a közönség majd élőben is hallhat koncerteken.

Neked hogy tetszik?


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása