Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Útikalauz a 4-es metróhoz: Móricz Zsigmond körtér

2015. október 20. - fovarosi.blog.hu

A 4-es metró vonalán a Móricz Zsigmond körtér volt az egyik helyszín, ahol a legtöbb vita alakult ki a tér rendezéséről, az építkezésről, a felszíni épületről. Idővel persze a múlt ködébe vesznek ezek a viták, de mi az, ami itt maradt? Nézzük meg a Móricz Zsigmond körtér metróállomást, a 4-es metró legszínesebb epizódját közelebbről is!

fovarosi.blog.hu: Metro4-2003Korul-MoriczZsigmondKorter - indafoto.hu
A Móricz Zsigmond körtér 2003 körül, a 4-es metró építése előtti utolsó állapotában

A Keleti pályaudvarhoz hasonlóan ezt az állomást is a Gelesz és Lenzsér Kft. tervezte. A Móricz Zsigmond körtéri állomás a felszínről egy korábban már megépített aluljáróból közelíthető meg.

fovarosi.blog.hu: Metro4-MoriczZsigmondKorter-20150726-01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: Metro4-MoriczZsigmondKorter-20150726-04 - indafoto.hu
Az aluljáró és a Móricz felirat (kép: Fővárosi Blog)

Már a metróállomás megnyitása előtti években elkészült a tér alatti aluljáró, amelynek legszembetűnőbb elemei az élénk narancs színű mozaikkal burkolt tartóoszlopok. Innen juthatunk be a metró területére. A mozgólépcső fenti végénél, a falon jókora feliratot "gravíroztak" a falra: ez Móricz szignójának felnagyított változata.

fovarosi.blog.hu: Metro4-MoriczZsigmondKorter-2010esEvek-Rajz1 - indafoto.hu
Az állomás keresztmetszeti rajza - jól megfigyelhetők az extra hosszú mozgólépcsők és az utasforgalomtól elzárt terek is. (via epiteszforum.hu)

Az állomás maga a Fehérvári út alatt húzódik. Vízszintesen három osztatú: középen van a nagy belmagasságú utasforgalmi tér doboza, illetve ennek két végében több szintre csoportosítva az üzemi terek. Az egész egyetlen óriási dobozban, milánói módszerrel épülhetett meg, alagútfúrásos szakasz nélkül, így csak a mozgólépcsők osztják fel a rendkívül tágas lenti teret.

fovarosi.blog.hu: Metro4-MoriczZsigmondKorter-20150726-07 - indafoto.hu
Színes panelek (kép: Fővárosi Blog)

A mozgólépcsőn lefelé haladva jó elválik az állomás dobozának két része: a keresztmerevítést adó gerendák feletti tér sejtelmes kékes-lilás színben úszik, míg a peronszintre érve az oldalfalak erős színezetű paneljei vonják magukra a figyelmet. Itt valóban élmény mozgólépcsőzni, mozgás közben megtapasztalni a lenti tér színes világát. Itt nem kellett két részre választani a mozgólépcsőket, elfért egy-egy nagyon hosszú is. A három sorban sorakozó színes táblák rejtvényt is kínálnak a nézelődőnek: felfedezhető-e valamelyik ország zászlaja a három színben?

fovarosi.blog.hu: Metro4-MoriczZsigmondKorter-20150726-16 - indafoto.hu(Sajnos már egy visszalépés is tapasztalható: a sínek feletti tér mindkét oldalt narancssárga fényben úszott az átadás utáni időben, de ezek a fénysorok már nem világítanak. Talán a metróvezetőket zavarta a fény? Egy vezető nélkülinek épített metróvonalon? :-) )

A padok feletti üvegtáblák ezen az állomáson nem Hegedűs Andrea alkotásai. A barnás színű, egyedi mintázatú, félig áttetsző lapokat Krizsán Zoltán  készítette. A festőművész az olajfestészetben kitalált technológiát nagyította fel, és ültette át üveglapokra. "A zenében gondolkodom, úgy is élem meg, és úgy képzelem el a képet, hogy legyen akusztikája, jöjjön ki térbe, legyen plaszticitása, a kompozíció is úgy működjön, mint egy zene, legyenek benne finom átmenetek, és legyenek benne durva, erős felütések" - nyilatkozta művészetéről.

fovarosi.blog.hu: Metro4-201403-MoriczZsigmondKorter04 - indafoto.hu
A Móricz Zsigmond körtér 2014 tavaszán, a metróvonal átadásakor (kép: Vanik Zoltán)

A felszín rendezésének terveit már 2001-ben elkezdték elkészíteni. A különböző tervváltozatok közös pontja volt, hogy a metróállomás felszíni kijáratának elhelyezése és az autóforgalom tereinek visszaszorítása mellett több helyet kerestek a köztereknek, illetve a kerékpáros közlekedési formának. Ma már nehezen hihető, de az azután eltelt 13 év alatt olyan tervváltozatok is születtek, amelyek a tér közepén álló Gombát elbontották volna. Szerencsére nem ezt történt, és a BKV áramátalakítójának is helyet adó, kör alaprajzú épület azóta szépen meg is újult - Szabó Levente tervei alapján. A metróállomás színes paneljeire a felszínen élénk piros növénytartók válaszolnak. Móricz Zsigmond szobrát Varga Imre készítette el, 2013-ban avatták fel. Ez az 1979-ben Tiszacsécsén elhelyezett szobor másolata. A tér tájépítészeti kialakítását a Korzó Tervezési Stúdió Kft. tervezte, a felelős tervezők Grabner Balázs és Terhes Dénes voltak.
 
fovarosi.blog.hu: Metro4-MoriczZsigmondKorter-20150726-13 - indafoto.hu


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!
twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása