Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1970 december

2020. december 01. - fovarosi.blog.hu

Tévévetélkedőn nyert óvoda, Sarlós István felmentése, épülő 2-es metró, étterem az új Széchenyi-hegyi adótoronyban és faültetés a Városligetben - ez történt 1970 decemberében Budapesten.

December 1: A Budavári Mátyás-templom külső és belső helyreállítása befejeződött. A Schulek Frigyes eredeti terve alapján végzett restaurálásról építészek, művészettörténészek, iparművészek számoltak be a hétfői átadási ünnepségen. (Magyar Nemzet)

December 3: Ülést tartott a fővárosi tanács. Sarlós Istvánt felmentették - Kelemen Lajos a megbízott vb-elnök. A fővárosi tanács szerdán ülést tartott, amelyen Sarlós Istvánt - aki a Népszabadság főszerkesztője lett -, felmentette vb-elnöki megbízatása alól, s Kelemen Lajos elnökhelyettest bízta meg a vb-elnöki teendők ellátásával. (...) Sarlós István fővárosi tanácstagként továbbra is részt vesz a tanács testületi munkájában. (Népszabadság)

December 4: Felavatták Szakasits Árpád mellszobrát. A MOM művelődési ház névadója, Szakasits Árpád születése 82. évfordulója alkalmából csütörtökön ünnepélyes keretek között leplezték le mellszobrát - Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotását - az épület előcsarnokában. Az ünnepi aktusnál Szakasits Árpád (Magyar Nemzet)

hev-szentendre-1964korul-fortepan_hu.jpg1964 körül. (kép: fortepan.hu)

December 4: Gyors ütemben épül a föld alatti HÉV-állomás a Margit-hídnál. Mint ismeretes, a kelet-nyugati metróvonal első budai állomása a Batthyány téren lesz, a tér a számítások szerint egy-két éven belül Buda egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontjává válik. A HÉV-vonalat 1200 méterrel meghosszabbítják, s az új szakaszt a kéreg alá vezetik. A Margit-híd előtt a föld alá bújó HÉV-szerelvények végállomását a Batthyány téren alakítják ki: a 120 méter hosszú peronokat rövid folyosó köti majd össze a metró felszín alatti csarnokával. A HÉV-nek még egy kéreg alatti állomása lesz, közvetlenül a Margit-híd budai hídfőjénél. Erről az állomásról lépcsőt vezetnek a hídfőben kialakítandó aluljáróba, ahonnan újabb lépcsőn juthat fel az utas a hídon közlekedő villamosokhoz. (...) Már megszületett a döntés, hogy a metró kelet-nyugati vonalának második szakaszát egy esztendővel korábban, 1972 végén átadják a forgalomnak. A HÉV-hosszabbításon dolgozók most felülvizsgálják terveiket, új, jobb megoldásokat keresnek, hogy a korábbi határidőre ők is elkészüljenek a munkájukkal. (Magyar Nemzet)

December 6: A "Fekete, fehér, igen, nem" tévévetélkedőn nyert lágymányosi óvoda építése jó ütemben halad. A kivitelezők, a 43-as Állami Építőipari Vállalat dolgozói már a paneleket szerelik össze. A Bogdánffy Ödön utcában tető alá kerülő egyemeletes, százszemélyes gyermekintézmény építésében, felszerelésében csaknem 50 gyár, üzem vesz részt. (Magyar Nemzet)

December 8: Régi könyvek új boltja a Múzeum körúton. Könyvrégiségek mintegy 35 ezer kötetes készlete várja a könyvek barátait, gyűjtőit abban az új antikváriumban, amelyet hétfőn nyitott meg a Múzeum körút 35. szám alatt az Állami Könyvterjesztő Vállalat. A főváros 17. antikváriumának profiljához elsősorban a magyar nyelvű szépirodalom tartozik: ilyen könyveket vásárol és árusít. (...) (Népszabadság)

December 8: Műszaki főiskolát kap Óbuda. Mintegy 65 millió forintos beruházással új felsőoktatási intézmény építését kezdték meg Óbudán. Újlak és Óbuda határán - a Bécsi út és a Doberdó út által határolt mintegy másfél hektárnyi területen - épül fel az egyik legkorszerűbb műszaki oktatási létesítmény: a felsőfokú könnyipari technikum. (...) Az oktatási épületen és a laboratóriumokon kívül 150 személyes kollégium és 600 adagos konyha, illetve étterem teszi majd teljessé a beruházást. Az alapozási, mélyépítési munkálatokat máris befejezték, s a tervek szerint 1972-ben már itt kezdődhet meg az oktatás. (Magyar Nemzet)

December 9: Felszínre kerültek a budai pasapalota maradványai. A Budai Várpalota Színház utca és Keleti bástyafal közötti szakaszánál 400 éves köveket tártak fel, amelyekből - évek során - kibontakoztak a budai pasák egykori palotájának és szerájdzsámijának, a belső lakosztályok templomának szerkezetileg épen maradt alapjai, pontosan úgy, ahogy azt a korabeli helyszínrajzok és leírások megjelölik. Evlija Cselebi, a híres török utazó és történetíró 1663-ban írt e pasapalotáról, amelyet pontosan úgy találtak meg a kutatók, ahogyan feljegyzéseiben olvasható. A 200 szobás palotában Kara Murad pasa lakott háza népével. Ezen a helyen keresik egyébként III. András, az utolsó Árpád-házi király sírját, és a barokk kori karmelita kolostor mellett a volt Várszínház, Magyaroszág első állandó színházának maradványait is.

A tudományos kérdések tisztázásán kívül idegenforgalmi szempontból is rendkívül jelentős lenne a teljes feltárás, amely a XIII. századtól a XVIII. századig terjedő időszak keresztmetszetét adhatná építészettörténetileg az egész várostörténetnek.

Az ásók nyomán előkerült tárgyi emlékek segítségével rekonstruálják a muzeológusok az itteni hajdani életet. A használati tárgyak, a sok háztartási eszköz (agyagkorsók, tálak, csészék stb.) maradványai, néhány vörösrézből készült edény, sok-sok, részben törött, részben ép agyagpipa valllanak a rég letűnt korról. A pipák a dohányzás elterjedéséről, a csészék a nagymértékű kávé- és teafogyasztásról, mint hazánkban is török eredetű szokásról. (Ezt az a tény is alátámasztja, hogy a korabeli feljegyzések szerint 1579-ben hozta Budára az első zsák kávét néhai Behrám effendi.) (...) (Népszabadság)

December 9: Kilencszáz lakással adósak az építők - Jelentés a budapesti beruházásokról. (...) Budapest új létesítményeinek építői általában elmaradás nélkül kezdték el az év utolsó három hónapját. Várhatóan december közepére készül el a Batthány teret és a Moszkva teret összekapcsoló második metró-alagút, s még az év hátralevő napjaiban végeznek az építők a Moszkva tér - Déli pályaudvar közötti szakasz szigetelésével. A földalatti észak-déli vonaláan kivitelezői már felvonultak a Kun Béla térre és a Károlyi-kertbe.

Kedvezőtlenebb a tanácsi és szövetkezeti lakásépítés mérlege: a terv szerint a harmadik negyedév végéig 3193 lakást kellett volna átadni, s csupán 2256 készült el. Az építők 937 lakással adósak, az év végéig azonban ez a lemaradás előreláthatólag csökken valamelyest.

A Fővárosi Patyolat Vállalat kelenföldi mosodájának műszaki átadása megkezdődött, s várhatóan a jövő év áprilisában már teljes kapacitással - műszakonként 100 mázsás teljesítménnyel - dolgozik. (Magyar Nemzet)

huvosvolgy-nagyret-kimsz-2001.jpg2001-ben még megvolt: KIMSZ emlékmű Hűvösvölgyben

December 9: Munkásmozgalmi emlékligetté alakítják a hűvösvölgyi Nagyrétet. (...) Nagy helyesléssel fogadták Várday György bejelentésété, hogy a Hazafias Népfront II. kerületi bizottsága Budapest egyesítésének századik évfordulójára, amelyet 1972-ben ünnepelnek meg, a munkásmozgalomban nagy múltú hűvösvölgyi Nagyréten, illetven annak közelében munkásmozgalmi ligetet kíván kialakítani tanácsi segítséggel. A terv szerint ez a munkásmozgalmi liget a már régebben ott álló Bokányi Dezső-emlékmű közelében létesülne, mégpedig oly módon, hogy munkásmozgalmi mártírok és a munkásmozgalomban nagy érdemeket szerzett személyek kapnának itt emlékművet, olyanok, akiknek kimagasló érdemeik vannak a Nagyrét munkásmozgalmi múltjában az illegális időkből. (...) (Magyar Nemzet)

ormezoiltp-1980asevek-osztapenko.jpg

December 10: Milyen lesz az őrmezői új lakótelep. Ismeretes, hogy a IV. ötéves tervben a XI. kerületi Őrmezőn nagyszabású lakóházépítkezést hajtanak végre. A beruházási program máris elkészült, s azt a szerdai vb. meg is tárgyalta. Az építési koncepció szerint a volt balatoni műút - Neszmélyi út - Kelenföldi pu. - Boldizsár u. által határolt területen 2600 lakás felépítését, s az ehhez kapcsolódó járulékos beruházásokat irányozta elő. A terület nagysága 21 hektárnyi kiterjedésű, s jelenleg zömében magántulajdon. Az Őrmezőre szép kilátás nyílik a Gellérthegy, a Szabadság-hegy és a Kamaraerdő felől.

A tervezett 2600 lakásos telepen 1883 kétszobás, 320 2,5 szobás lakás épül, a többi háromszobás lesz. A lakóterület közvetlen szomszédságában épül meg a fővárosi tanács terveiben előirányzott 260 férőhelyes nevelőotthon, 45 millió forintos költséggel. A tervek szerint vegyes technológiával 2176 darab lakás, öntött rendszerben 423 lakás épül, s a lakások átlagos alapterülete 53,3 négyzetméter lesz, az összes szobák száma pedig 4754. A lakások beépített konyhával és szekrényekkel épülnek. A fűtést távhőellátás biztosítja. A 2600 lakás kiszolgálásához iskolákat, óvodákat, bölcsődéket, orvosi rendelőt, gyógyszertárat és megfelelő üzletházakat is építenek. (Magyar Nemzet)

December 10: A Széna tér alatt a metrópajzs. Szerdán hajnalban jelentették a metróépítők: a mechanikus alagútfúró pajzs a Batthyány tér felől haladva elérte a Széna tér nyomvonalát és valahol a MÁVAUT-állomás alatt dolgozik. Ismeretes, hogy a kelet-nyugati metróvonal második szakaszának egyik alagútja már csatlakozott a Moszkva téri állomáshoz, a másiknak - a "jobbosnak" - már csupán 32,2 métere van hátra. Az építők számításai szerint december 19-e és 21-e között érik el a Moszkva teret. (Magyar Nemzet)

December 11: Tizenötezer személyes irodaház, autóparkolók, üzletek - Budapest új, nagyforgalmú központja lesz az Örs vezér tér. Budapest egyik legforgalmasabb új városközpontja a közeljövőben az Örs vezér téren alakul ki. Távlati fejlesztési terve a nagyszabású lakásépítkezésekkel függ össze, s azzal, hogy a földalatti üzembe helyezésével, valamint a HÉV végállomással elsőrendű forgalmi csomóponttá vált.

orsvezertere-1969.jpgAz Örs vezér tere 1969-ben

Naponta tízezrek fordulnak itt meg, s ez a forgalom a tér kiépítésével a jövőben még növekszik. A gyalogos forgalom az aluljárókon át korszerűen bonyolódik le, nincs fennakadás. A közúti forgalommal azonban még vannak kisebb problémák. Úgy tervezik, hogy a téren hatalmas parkolót létesítenek, garázsokat és szervizállomást építenek a vidékről érkező gépkocsik számára. (...) A fővárosi tanács illetékesei elmondották ezzel kapcsolatban, hogy itt építik fel az ország legnagyobb komplex irodaházát, amelyet "városnyira" terveznek: tizenötezer személy befogadóképességű lesz. Megépítésére tervpályázatot hirdettek, amelynek határideje 14-én jár le. Már eddig is több pályamű érkezett be.

Számos közintézmény kap majd a tér környékén helyet, főleg a Kerepesi út mentén, itt és az ezzel határos területen épül tovább a zuglói lakótelep, amelynek a tervek szerint összesen tizenkétezer lakása lesz. Ennek körülbelül harmadrésze már felépült. A negyedik ötéves terv végén az Örs vezér tér Budapest egyik legkorszerűbb városrészévé, legforgalmasabb csomópontjává fejlődik és a főváros keleti kapujává válik. (Magyar Nemzet)

budafokibarlanglakasok-verebutca-20161210-05.jpg

December 12: Kiállítás az egykori budafoki barlanglakásokról. Budafokon, a dombtetőn - az egykori Verebesen -, a Veréb utca 4. szám alatt, özv. Tóth Győzőné lakásában és a csatolt helyiségekben pénteken kiállítás nyílt. Az egykori barlanglakás hűen idézi vissza a kort, amikor itt, a föld alatt, még laktak. Bútor, berendezés, tányér, bögre, szemetesláda, minden úgy áll a helyén, mint amikor még Tóthné élt itt. A másik helyiségben 15 tablón fényképek mutatják be a barlanglakók életét, s a két világháború közötti más nyomortelepekét is. (Népszabadság)

December 15: Helyreállították a Bécsikapu téri templomot. A budai Vár általános helyreállítási munkálatainak sorában - jelentős állami támogatással - helyreállították a világháborúban erősen megrongálódott Bécsikapu téri evangélikus templomot és egyházi épületeket, amelyeket vasárnap ünnepélyesen adtak át rendeltetésének. (...) (Magyar Nemzet)

December 15: Költözködnek a Városliget ősfái. Mint arról már korábban hírt adtunk, a negyedik ötéves terv időszakában meghosszabbítják a kis földalattit. Az új végállomás a Kacsóh Pongrác úton lesz és a vonal egyik része a Városligeti-tól alatt húzódik, majd a Széchenyi fürdőtől megy tovább az új lakótelepig. Az építkezés miatt harminc méter széles sávot kell kivágni a Városligetből. Ez a változtatás 189 fát érint. A BUVÁTI tervezőmérnökei a fákat - amelyek között igen sok százéves ősfa is van - meg akarják menteni és meg is találták rá a megoldást. A Fővárosi Kertészteti Vállalat különleges brigádot állított össze, amely a tél folyamán az értékes fákat nyugalmasabb helyekre költözteti. A kisebb fákat, amelyeknek törzse csak 20-41 centiméter átmérőjű, fagyasztott földlabdával együtt daru segítségével átemelik új helyére. A fák körül árkot ásnak, abba vizet töltenek, a víz összefagy a gyökérzettel és a daru 20-30 méter távolságra ásott új gödörbe helyezi el őket.

foldalatti-1972korul-01.jpg(kép: Hídépítő Zrt., 1972 körül)

A famatuzsálemek súlya azonban 200-300 mázsa, daruval nem lehet átemelni őket. Az átültetés számára 4x4x1 méteres földlabdát csinálnak, a régi gödörtől az új gödörig rámpát építenek, a fát megvasalják és hatalmas lánctalpas dózerrel húzzák át az új telepítési helyre. A fákat egy évig kitámasztják majd, hogy gyökérzetük jól megkössön; koronájukat megfiatalítják, mert az átültetett gyökerek a régi lombkoronát nem tudnák táplálni. Az eltávolításra ítélt ligeti fák így egy ideig még zavartalanul élhetnek tovább az új földalatti vonal környékén. (Népszabadság)

December 18: Dr. Merényi Gusztáv nevét vette fel a Gyáli úti kórház. Dr. Merényi Gusztáv nevét vette fel a IX. kerületi Gyáli úti kórház. Merényi Gusztáv orvos-vezérőrnagy, egyetemi magántanár a magyar repülőorvostan úttörője volt. Születésének 75., halálának 20. évfordulója alkalmából csütörtökön az egészségügyi intézmény ünnepi tudományos ülést tartott. Merényi Gusztáv nevét a kórház igazgatósági épületének falán márványtábla őrzi. (...) (Magyar Nemzet)

December 19: Váci Mihályról nevezték el a XI. kerületi Bikszádi utca 11-15. szám alatt levő általános iskolát. A pénteki ünnepségen Simon István költő emlékezett meg Váci Mihályról, akinek márványtábláját is leleplezték az iskola előcsarnokában. (Magyar Nemzet)

aranyvasarnap-197012-karikatura-magyarnemzet.jpg

December 20: Eredményhirdetés - A budapesti televízió adóállomás tervpályázata. Közös pályázatot írt ki a KGM, az ÉVM, a fővárosi tanács és a Magyar Rádió és Televízió az új budapesti televízió adóállomás és mikrohullámú központi építészeti tervezésére. A tervpályázat eredményes volt. (...) A bíráló bizottság szombaton hozta meg döntését. Annak ellenére, hogy - mint említettük - a pályázatot eredményesnek nyilvánította, az első díjat mégsem adták ki, mert a szépszámú pályamunka között nem volt olyan terv, amely maradéktalanul megoldotta volna az előírt feladatokat. (...) (Magyar Nemzet)

December 22: Új lakótelep-központok Kispesten, Sashalmon - 300 ágyas reumaszanatórium - Irodaháztömb a Szabadság téren. A negyedik ötéves terv fővárosi építkezéseinek és városrendezési feladatainak programjáról, a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat ezzel kapcsolatos munkájáról számolt be hétfői tájékoztatóján Győri Dezső igazgató. Elmondta, hogy a vállalatnál befejezték 100 ezer fővárosi lakás felépítéséhez, az ehhez szükséges kommunális, egészségügyi, kereskedelmi beruházások elhelyezéséhez szükséges tervezőmunkát. Ezek nyomán alakul ki a többi között Kispest új városközpontja, valamint Zuglóban egy 12-13 ezer lakásos városnegyed, Sashalmon az 1300 lakásos új központ, Kőbányán, a Kőrösi Csoma út mentén épülő 2000 lakásos városrészcentrum.

Teraszos beépítés jellemzi majd a II. kerületi Csatárka-Törökvész utca környéki 2000 lakásos építkezést. A vizivárosi és a belvárosi rekonstrukciók tervezésén kívül a BVTV a Szabadság téren, a Magyar Nemzeti Bank épületével szemben hat külkereskedelmi vállalat részére irodaháztömbhöz, Újpesten modern tisztasági fürdőhöz, a Császárfürdőnél 300 ágyas reumaszanatóriumhoz is szállítja a terveket. Az 1971-1975 között dán házgyári, alagútzsaluzásos és a vegyes öntött technológiás fővárosi építkezések zöméhez a vállalat szolgáltatja a terveket. (Népszabadság)

December 23: Kedden összeértek a metróalagutak Budán. December 22 jelentős dátuma a budapesti metróépítésnek: kedd délben a Batthyány tér felől közelgő mechanikus alagútfúró pajzs áttörte az utolsó néhány méteres "földdugót", s ezzel teljes hosszában elkészült a kelet-nyugati metróvonal második, 3,5 kilométer hosszú szakasza. A két alagút a legnagyobb pontossággal találkozott. (A mostani alagúttal párhuzamosan futó másik furat szeptember 23-án érte el a Széna teret, 27 milliméteres eltéréssel.) Az első alagút 843 méter hosszú a Batthyány tértől számítva; a most elkészült második - a kisebb hajlási ív miatt - 816 méter.

metro2-1967-dunaalattialagutfuras.jpg1967 körül: alagútfúrás a Duna alatt

A Mártírok útján, 35 méterrel a Széna téren robogó villamosok, autóbuszok alatt, hatalmas dörrenéssel szakadt át az állomástér felől megtámasztott agyagfal, s előtűnt a lassan forgó, több mint öt és fél méter átmérőjű szovjet SCSN mechanikus pajzs marólemeze. A résen elsőként az Ákos-brigád tagjai léptek át a Széna téri alagútszakaszba. Amint Szendrői Dezső, a Közlekedési Építő Vállalat műszaki igazgatója elmondotta, a szovjet mechanikus pajzsok kétszer olyan hatékony munkavégzést tettek lehetővé, mint a korábbi, a pesti szakaszon alkalmazott, úgynevezett nyitott pajzsos módszerű gépek. A Deák tértől a Széna térig a párhuzamosan futó alagutak hossza 4935 méter; építésük közben kiemeltek 130 ezer köbméternyi földet, beépítettek 25 ezer tonna vasbetont és 12 ezer tonna öntöttvas-tübbinget.

A vasbeton elemekkel bélelt alagutat most más szakma munkásai veszik birtokukba, a fúrópajzsot pedig - hosszabb karbantartási idő után - az észak-déli metróvonal építkezésénél, a Kálvin téren állítják munkába. (...) A metróépítők úgy számítják, hogy az összes állomás kialakításával hamarosan elkészülnek, s 1972 végére már az Örs vezér terétől a Déli pályaudvarig járhatnak a szerelvények. (Népszabadság)

ferenckorut-ulloiutsarok-1960asevek_2.jpgA Ferenc körút - Üllői út kereszteződés a hatvanas években

December 25: Jól halad az Üllői úti aluljáró építése. Jó ütemben, a terveknek megfelelően ahlad az aluljáróépítés az Üllői út - Ferenc körút kereszteződésénél. A különböző csatornákat, vezetékeket, kábeleket jórészt már elvezették, áthelyezték az építkezés területéről.

Az építkezés a közelmúltban jelentős mozzanathoz érkezett: helyére került az első, úgynevezett Siemens-cölöp. Ezek a cölöpök tartják majd a földet, védik a leendő munkaterületet a beomlástól. A markológépek először az Imbisz saroknál láttak munkához, az egyik feljáró helyét mélyítik. A tervek szerint a kereszteződés minden pontján a majdani le- és feljárókat építik meg először, s ezek elkészülte után ide helyezik át a villamossíneket. Az új aluljáró alapterülete 1800 négyzetméter lesz, alakja leginkább az ellipszishez hasonlítható. Padlóját, falait színes műkővel burkolják, a lépcsőfeljárók folyosóin kirakatokat helyeznek el, s mintegy 20 négyzetméternyit különböző elárusítóhelyeknek engedik át. Az aluljáróépítéssel egyidőben elkészítik az észak-déli földalatti itteni megállóját, állomásterét is. Az aluljáró 1971 végére készül el. (Magyar Nemzet)

December 25: Négyemeletes rendelőintézet épül Rákospalota központjában, a Rákos út és az Arany János utca sarkán. Az új intézményben 34 orvosi munkahely lesz és a különböző szakrendeléseken kívül négy gyermekkörzeti orvosi munkahelyet is berendeznek az épületben, amely jövő év végére készül el. (Magyar Nemzet)

December 25: Szobabérlők háza épül Kelenföldön. Az Építésügyi- és Városfejlesztési Minisztérium elhatározta, hogy az albérlők részére olyan házakat építtet, ahol szobákat bérelhetnek, amelyeket méltányos bér ellenében bocsátanak majd rendelkezésükre. A negyedik ötéves terv időszakában, sőt már az első évében, megkezdik a "szobabérlők házának" építését. A tervezéssel a Típustervező Intézetet bízták meg.

(...) Az első menetben a kelenföldi lakótelepen, ezt követően az újpalotai lakótelepen épülnek ilyen házak. A terveket Szabó Iván és Ferenczy Béla mérnökök készítették, az építkezés kivitelezésével pedig a 43. Állami Építőipari Vállalatot bízták meg. A szobabérlők háza ötszintes lesz és szintenknét 12 darab kétférőhelyes 4 egyférőhelyes szobát alakítanak ki. A mosó-, főző- és egyéb helyiségek központilag kerülnek elhelyezésre. A kétágyas szobák 23,4, az egyágyasak 8,8 négyzetméter alapterületűek. A lakószoba egy kis belépőn át közelíthető meg, amelyhez a mosdótér kapcsolódik. A közös főzőhelyiségben beépített konyhabútort, mosogatót és két darab kétlapos gázmelegítőt helyeznek el. A mosó-helyiségben viszont beépített mosógép áll a lakók rendelkezésére. A kétágyas szobákat házaspárok is bérelhetik.

Az épületeket a 3. sz. Házgyár termékeiből építik és a tervek szerint az alapozástól számítva hat hónap alatt készül el a szobabérlők háza. A másik terv, amely Reischl Péter elgondolása, pontházszerűen oldja meg a szobabérlők házának építését. Ezekben a pontházakban már családok részére építenek bérelhető szobákat. (Magyar Nemzet)

szechenyihegyiadotorony-19701230-magyarnemzet-01.jpgDecember 30: 261 méter magas lesz a budapesti új televízió torony. Sikerrel zajlott le a budapesti új televízió adóállomás építészeti megoldására hirdetett tervpályázat. A bíráló bizottság rangsorolás nélkül, egyformán, egyenként 80 ezer forinttal díjazta Gere Mihály és munkatársai, debreceni tervezők pályaművét, valamint Bajnay László - Borostyánkői Mátyás - Gilyén Vince - Szandavári Csaba, az IPARTERV mérnökkollektívájának munkáját.

A budapesti új televízió adóállomás helyének kiválasztását hosszas, gondos vizsgálat előzte meg. Szóba jött a János-hegy, a Hármashatár-hegy, a Kamaraerdő, a Népliget, míg végül úgy döntöttek, hogy a létesítményt a meglevő adóállomás mellett, a Széchenyi-hegyen építik fel, mert ez a hely bizonyult a legalkalmasabbnak. Városképi megjelenés szempontjából is ez a környezet a legmegfelelőbb, hiszen az európai nagyvárosok legtöbbjénél a televíziótorony a város kiemelkedő építészeti jelképe.

Az itt bemutatott rajz a Bajnay-féle kollektíva díjnyertes alkotása. A tervben javasolt torony 261 méter magas lesz, kialakítása igen egyszerű. Hatvanöt méter magasan, 160 személyes forgópadozatú panoráma éttermet helyeznek el a tervezők, a kilátó felett pedig, kizárólag a technikailag szükséges antennatartó erkélyek sorakoznak. (...) A méreteket és arányokat jól érzékelteti a tervrajz bal szélén ábrázolt jelenlegi adótorony.

A tervezők elképzelése szerint az új torony lábánál, a terepadottságokat jól követve, alacsony, néhány szintes épületcsoport kapott helyet. A technikai tévéstúdiót, az igazgatási és szociális helyiségeket, valamint a közönség igényeit kiszolgáló létesítményeket helyezik el ezekben az épületekben. Az épületek elhelyezésénél gondolni kellett a közeli és a távoli látásnál jelentkező hatásra, sőt, a torony kilátójából nézve még a tetők előnyös megjelenésére is. (...) (Magyar Nemzet)

Ha tetszett a poszt, kérlek támogasd munkámat 5-10 euróval. Ennek segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2020.12.03. 14:51:14

Mi lett a "fagyasztott" fákkal-megmaradtak?
A körpanorámás éttermes TV-torony vajon miért nem épült meg,rájöttek hogy ahoz be kellene engedi a népet a szigorúan őrzött objektumba?
süti beállítások módosítása