Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1971 szeptember

2021. szeptember 03. - fovarosi.blog.hu

Eszperantó bábfesztivál. Uszoda Újpestnek. Újjáépült a New York-palota kávéháza. Megjelent a Fabulon. Ez történt 1971 szeptemberében Budapesten.

Szeptember 1: Harmincmillió költséggel - 1973-ra újjáépül a Hungária Kávéház. A népszerű, patinás, az idegenforgalomban is számottevő szerepet betöltő Hungária Kávéház sorsa immár másfél éve foglalkoztatja a közvéleményt. A múlt év tavaszán zárták be a kávéház ajtajait, azzal, hogy sietve végrehajtják a régóta esedékes korszerűsítést, és még az év szilveszterén újra megnyitják a megfiatalított café-restaurantot. A határidő azonban elmúlt, a Nagykörúton járókelők csak azt látták, hogy a bezárt kávéház tükörablakai egyre piszkosabbak és belül a helyiségben nem mozog semmi.

newyorkkavehaz-1974-fortepan_hu-112537.jpgEz azonban csak a külső látszat volt, mert valójában a kirámolt kávéházban folyt az újjáépítést előkészítő építészeti feltárás, a Hungar-Hotels karbantartó üzemében - amely az átalakítás kivitelezője lesz - már ott tornyosodnak az átalakítási tervdokumentáció kötetei. Az elmúlt másfél év alatt a sok vita közepette ugyanis, elkészült a Középülettervező Vállalatnál a Hungária Kávéház rekonstrukciójának többször átdolgozott végleges terve, amely Németh István mérnök munkája. Több fórum bírálta felül a terveket, amíg végre elérkezett az a nap, amikor az illetékes hatóságok kiadták a kivitelezés megkezdéséhez szükséges végleges építési engedélyt.

(...) A legfontosabb feladat a kiskapacitású konyha megnagyobbítása és korszerűbb felszerelése. Az új konyha 260 négyzetméter alapterületű lesz, hatvan százalékkal nagyobb, mint az eddigi. Egyszerre ötszáz adag ételt főzhetnek majd a modernül felszerelt konyhán, amely kilép az épületből és az erre a célra beépített udvarra terjeszkedik. A beépítés által 1,60 méterrel magasodik a New York-palota udvara és az új födém fölé kerül az értékes, három figurás bronzszobor, amelynek szökőkútja is működni fog majd az átépítés befejeztével. (...)

newyorkkavehaz-1974korul-fortepan_hu-112536.jpg1974 körül (fortepan.hu, 112536)

Visszaállítják az évekkel ezelőtt megszüntetett, a palota kapuja melletti bejáratot, de megmarad a Dohány utca sarkán is a bejárat. Az eszpresszó helyén alakítják ki az új ruhatárat. Az egész földszinti rész, a Lenin körúti és a Dohány utcai fronton egységes étterem lesz. A galérián alakítják ki az irodalmi kávéházat, a raktárakból előszedett régi márványasztalokkal, amelyeken még most is ott láthatók híres írók, művészek autogramjai, ötletes megjegyzései, amelyeket éppen irodalomtörténeti értéküknél fogva nem távolítottak el. Az irodalmi galéria mellett kényelmesen berendezett, modern irodalmi szalon is lesz az újjáépülő kávéházban, ott ahol eddig a kártyaszoba füstje terjengett. A sarki bejáróval szemben drink-bárt rendeznek be. A híres "mélyvíz" és a mögötte levő márványterem képét nem érinti a változás, csak a berendezést modernizálják. Az eszpresszó mennyezetén volt ltáható Lotz Károly értékes festménye, amely innen most átkerül az irodalmi szalon falára.

Megszűnik a régi bár, amelyet raktározási célokra használnak majd fel és a Dohány utca felőli pincében alakítják ki az új, luxusjellegű bárhelyiséget. Teljesen új fűtő- és szellőzőberendezést kap a café-restaurant. Egyedül a gépészeti beruházás hétmillió forintba kerül. Felújítják a helyiségek világítását is. (...) (Magyar Nemzet)

Szeptember 2: A százéves Kispest újjászületik. A felszabadulás óta Kispest, a főváros XIX. kerülete is jelentősen fejlődött, több közintézmény, szociális, egészségügyi, kulturális és kereskedelmi létesítmény épült fel, illetve újult meg. De Kispest közvetlen környezetében a fejlődés nagyobb volt, hiszen Kispest határában épült a IX. kerületi József Attila lakótelep a X. kerületi városközpont, a XVIII. kerületi Lakatos úti és KISZ-lakótelep, valamint a XX. kerületi városközpont. A második évszázadába lépő Kispest most, a tervek szerint, behozza a hátrányt, sőt... (...)

Kispest rekonstrukciója már a negyedik ötéves terv időszakában kezdődik, 510 lakás építésével, a Vörös Hadsereg útja - Hunyadi utca - Dobó Katica és József Attila utca által határolt területen. A lakóházak mellett felépülő üzletházban helyet kap az ABC-áruház, fodrászat, varrószolgálat, Keravill-szaküzlet, gyógyszertár, Gelka-szerviz, megépül egy 60 férőhelyes bölcsőde és egy 100 férőhelyes óvoda. A területet szanálással teszik szabaddá, ez a munka már az idén megkezdődik. Magánerőből történő építkezések révén évi 40-50 lakással számolnak. (...)

Megállapodtak a FŐMO-val, hogy a negyedik ötéves terv során 20 millió forint beruházással új mozit építenek. A vendéglátóipari hálózat fejlesztésére 8 millió forintot fordítanak, ebből a legtetemesebb rész a Gödör étterem helyén építendő új vendéglő. (...) (Népszabadság)

Szeptember 2: Szobabérlők háza és minigarzon. (...) A FŐBER igazgatója bejelentette, hogy nyugdíjasok háza épül Zuglóban, Óbudán, Erzsébeten és Újpalotán. Szobabérlők (albérlők) házát építik fel a közeljövőben Kelenföldön, s később, amennyiben ez beválik, még egyet építenek Újpalotán. A minigarzon felépítésére szintén Zuglóban kerül sor. (Magyar Nemzet)

mabeosz-1971.jpgSzeptember 5: Megnyílt a "Budapest '71" Nemzetközi bélyegkiállítás. Az önálló magyar bélyegkiadás 100. évfordulója alkalmából a bélyeggyűjtők világszervezetének védnökségével a MABEOSZ és a Magyar Posta nagyszabású nemzetközi bélyegkiállítást rendezett. A Budapest '71-et szombaton ünnepélyesen nyitották meg a Szépművészeti Múzeumban. (...) Az új székház társadalmi összefogással, a székházalapra fizetett önkéntes hozzájárulásból, és a posta bélyegnapi bélyegeinek feláraiból épült fel a Vörösmarty utca 65. szám alatt. A magyar bélyeggyűjtők új otthonát szombat délelőtt Horn Dezső közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes, a posta vezérigazgatója ünnepélyesen avatta fel. Ezzel méltó otthont kapott Európa egyik legnagyobb létszámú és legtekintélyesebb filatelista-szervezete. A hétemeletes épületben egyeben között összejöveteli helyiségeket, kiállítási termeket alakítottak ki, és szakkönyvtárat is berendeztek. (Népszabadság)

Szeptember 14: Szeptember 19-én új otthonában nyílik meg a Bábszínház. Évnyitó társulati ülést tartott hétfőn az Állami Bábszínház a volt Kis Színpad épületében, ahol az új évadra otthont kaptak. (...) Szeptember 23-tól - mint erről kiküldött moszkvai tudósítónk is beszámolt - Moszkvában és Leningrádban szerepelnek a János vitéz, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin és a Petruska átdolgozásával. A színház októberben részt vesz a zágrábi nemzetközi eszperantó bábfesztiválon is. (Magyar Nemzet)

ujpestiltp-20100425-23.jpgA bezárt fürdő 2010-ben

Szeptember 16: Uszodát és fürdőt kap Újpest - Németh Károly és Szépvölgyi Zoltán helyezte el az alapkövet. Az ötéves terv fővárosi beruházásai során uszoda és fürdő épül a IV. kerületben az Árpád út és a Rezi Károly utca sarkán. Alapkövét szerda délután Németh Károly, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a budapesti pártbizottság első titkára, a IV. kerület országgyűlési képviselője és Szépvölgyi Zoltán, a fővárosi tanács elnöke tette le, elhelyezve benne az alapító okmányokat. Mezősi János, a IV. kerületi tanács elnöke az alapkő letételekor elmondotta, hogy 25 méteres uszoda, tanmedence, kád- és gőzfürdő működik majd az új létesítményben, amely az újpesti iskolás gyermekek úszóoktatásának központja is lehet. A "fürdőkombinát" mintegy 107 millió forintos költséggel valósul meg, a terv szerint 1974 végére a 21-es Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében. Az alapkőletétel után a tanácsházán közvetlen hangú beszélgetést folytattak a beruházó és a kivitelező vállalatok képviselőivel. Ennek során Németh Károly arról szólt: a vállalatok megfelelő együttműködésükkel elősegíthetik, hogy hamarább átadhassák rendeltetésének az új létesítményt, amelyet Rákospalota és Angyalföld lakói is használhatnak majd. (...) (Magyar Nemzet)

Szeptember 17: Tizenöt év alatt 75000 lakás. Bensőséges ünnepséget tartottak csütörtökön az óbudai Szőlő utcában: itt, a 35-37 szám alatti tízemeletes, 120 lakásos épületben adták át rendeltetésének a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Fővárosi Építőipari Beruházási Vállalat (FŐBER) beruházásában, illetve kivitelezésében elkészült 75000-ik új lakást. Sallai Mihály, a FŐBER igazgatója köszöntötte a kétszobás új otthon tulajdonosát, Horváth Zoltán sütőipari munkást, kétgyermekes családapát. Az ünnepségen (...) Horváth Károlyné, a III. kerületi tanács elnöke nyújtotta át a családnak az új otthon kulcsát. A FŐBER modern mosógéppel kedveskedett a Horváth családnak. (Népszabadság)

Szeptember 21: Kőbánya új lakóházai. Újabb tízemeletes lakóházak emelkednek magasba a X. kerületi Mádi utcai lakótelepen. A Budapesti Lakásépítő Vállalat dolgozói összesen 255 lakást adnak át az idén az új telepen. (Népszabadság)

Szeptember 21: Több százmilliós értéket ment meg a patkányirtás a fővárosban. Április elején kezdtek a budaiak megismerkedni a Bábolnai Állami Gazdaság fertőtlenítőállomásának patkányirtó brigádjaival. Azóta is többekben felmerült a kérdés: miért a bábolnaiak végzik ezt a munkát? Valóban, miként lett köze a fővárosi patkányirtáshoz egy mezőgazdasági nagyvállalatnak? (...) A kérdésre dr. Csalava István, a bábolnai fertőtlenítőállomás vezetője válaszol.

A mezőgazdasági tapasztalatok alapján

patkanymentes-1970esevek-fortepan_hu-15891.jpgAmikor a Bábolnai Állami Gazdaság jó tíz esztendeje megkezdte az iparszerű baromfitenyésztést, a siker egyik feltétele volt: kiirtani a patkányt a telepekről. Hat éven át a legkülönbözőbb módszerekkel próbálkoztunk - megfelelő eredmény nélkül. Ezek után jutottunk kapcsolatba az NSZK-beli Bayer-céggel. Ők olyan ajánlatot tettek, hogy csak akkor kell fizetnünk a munkáért, ha mi igazoljuk: patkánymentes a terület. A dolog lényege: az irtás megkezdése után hat hónapra fizettünk. Közben megtanultuk az irtás módszerét, rendszerét, s hamarosan elkezdtük saját üzemünkben a méreg készítését is, amihez a Bayer-cégtől vesszük a koncentrátumot. (...)

A számítások szerint a kártékony rágcsálók 10-12 vagonra tehető mérget ettek meg. Buda egyes területei máris mentesnek tekinthetők. Október közepére feltehetően mentes lesz a főváros budai fele. Ezután kezdődik a munka Pest belső kilenc kerületében, s amikor már itt is végeztek, akkor a külső hat kerületben. Az irtás 1972-ben fejeződik be. Ekkorra várják, hogy a munkát ellenőrző KÖJÁL kijelenti: patkánymentes a főváros. (...) Az irtás megkezdése előtt a becslések szerint a fővárosban mintegy kétmillió patkány lehetett. Budán eddig 350-400 ezerre tehető az elpusztult rágcsálók száma. A kétmillió patkány évi kártételét a szakemberek több százmillió forintra becsülték. A sikeres irtás révén, a mentesség fenntartása esetén súlyos csapástól menekül meg legnagyobb városunk. (Népszabadság)

Szeptember 22: Példamutató elsőség - Elkészültek a lakásigénylők besorolásával a VII. kerületben - Minden igénylő pontos tájékoztatót kap. (...) Az Erzsébetvárosban a lakáskérelmek megújításával összesen 7244 lakásigénylőt tartanak nyilván. A csoportosításnál tanácsi bérlakásra jogosult minősítést kapott 2087, szövetkezeti lakásra 2689, társasház lakásra 237, lakáscserére 2231 igénylő.

A kerület belső utcáiban is több elöregedett épület kerül bontásra. Máris folyamatban van a Dob utca 34. számú ház 51 családjának az elhelyezése és a Tanács körút 9. számú ház egy részének kiürítése. Megkezdik a Nyár utca 19. és a Szövetség utca 27. számú házak kiürítését is.

(...) A XIII. kerületi tanács vb. is kedden tartotta ülését, Angyalföld negyedik ötéves tervét vitatták meg. Bejelentették, hogy 1975 végéig mintegy 6100 új lakást hoznak tető alá - ebből több mint 4200-at Újlipótvárosban. A kerület központját a Váci út - Róbert Károly körút - Papp Károly utca és Petneházy utca által határolt területen alakítják ki. A kijelölt rész szanálásához már hozzáláttak. (Magyar Nemzet)

Szeptember 22: Több mint hatezer lakás épül a XIII. kerületben. (...) 1975 végéig a XIII. kerületben 6100 új lakást hoznak tető alá, ebből több mint 4200-at Újlipótvárosban. A lakásépítéssel egyidejűleg körülbelül 500 lakást bontanak le; így öt év alatt a kerület mintegy 5600 lakással gyarapodik. A tanács különös gondot fordít arra, hogy az épülő lakások minden igényt kielégítsenek. Főképpen a korszerű fűtés bevezetésére törekednek, s ezért Újlipótváros távfűtő hálózatát hét kilométerrel, gázhálózatát csaknem három kilométerrel bővítik. (...) A többi között Újlipótvárosban két, egyenként 100 személyes, a Jász utcában és a Babér utcában ugyancsak egy-egy 100 személyes óvodát építenek. A Tüzér utcában és a Hegedűs Gyula utcában 60-60 személyes, Újlipótvárosban egy 120 és egy 60 személyes gyermekintézmény kap helyet.

domus-1971-rajz.jpg(...) Egy-egy ABC-áruház épül a Gogol utca 32-ben, a Forgách utca és Váci út kereszteződésénél, a Róbert Károly körút és Lehel utca sarkán, valamint a Dráva utcában. A Reitter Ferenc utca és Szegedi út találkozásánál csemegeüzletet, valamint húsboltot, a Népfürdő utcában és a Pozsonyi út 61-ben élelmiszerboltot rendeznek be. Nemcsak Angyalföld, hanem a főváros egyik legnagyobb lakberendezési áruházát hozzák tető alá - csaknem 10000 négyzetméternyi alapterületen - a Róbert Károly körút 67. szám alatt.

Az Angyalföld fejlesztését tárgyaló tanácsi vb-ülésen bejelentették: a kerület központját a Váci út, a Róbert Károly körút, a Pap Károly utca és a Petneházy utca által határolt területen alakítják ki. A kijelölt rész szanálásához már hozzáláttak; a centrumban a lakosság igényeit kielégítő kereskedelmi és javító-szolgáltató ipari egységek felépítését tervezik, több irodaházzal. Angyalföld városközpontájnak teljes kiépítését várhatóan csak az ötödik ötéves terv időszakában fejezik be. (Népszabadság)

Szeptember 23: A Várnegyed és a Budavári Palota helyreállításának menetrendje. A Budavári Palota és a vári lakónegyed helyreállításáról tárgyalt a héten a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága. A Várnegyedben az építési munkák zömét a Fővárosi 1. számú Építőipari Vállalat végezte, a kapacitáshiány azonban itt is éreztette hatását, s a foghíjbeépítések tervezett üteme lelassult. a legutóbbi két évben az Országház utca 30-32. szám alatt irodaházat állítottak helyre, s átalakították a 21-es számú épületet, ez utóbbi a Magyar Tudományos Akadémia vendégháza lett. Az Akadémia által végzett munkák közül az Országház utca 28. számú ház építését is befejezték, az egykori országházi üléstermet kongresszusi teremként hasznosítják. Az Úri utca 30. szám alatt öröklakásos épület készült el s az Úri utca és Szentháromság utca sarkán most már csak egy beépítetlen telek áll. Megnyílt a Tárnok utcai 16 tantermes általános iskola is.

(...) Elektromos közvilágításra cseréltette a fővárosi tanács a régi gázvilágítást és a középületek részére megépítették a távfűtési rendszert. A történelmi környezetre való tekintettel az útburkolatot úgy újították fel, hogy csak a járdák kaptak aszfaltburkolatot , az úttestek kockakőből készültek. Hamarosan felülvizsgálják a Várnegyed teljes forgalmi rendjét, és elrendelik az átmenő forgalom és a sebesség korlátozását. (...) A Kapisztrán tér déli oldalát az Akadémia irodaháza zárja majd le, annak megépülte után alakítják ki a középkori Mária-Magdolna-templom maradványait illusztráló romkertet. A Petermann bíró utca 5-7. számú telekre az Országos Villamos Teherelosztó felszíni épülete kerül. 1974-ben kezdik meg a Hess András téren a Hotel Budapest Hilton építését is. Az Akadémia beruházásában jövőre kezdődik a Táncsics Mihály utca 7. számú épület Zenetudományi Intézet és Múzeum céljára történő helyreállítása. (...)

budaivar-1975korul-mng-aepuletlepcsohaza-fortepan_hu-170781-peterffyistvan.jpgA Vár "A" épületének lépcsőháza 1975 körül (fortepan.hu, 170781, adományozó: Péterffy István)

A Budavári Palota helyreállításának teljes költségei 1,6 milliárd forintot tesznek ki. Ez év elejéig csaknem 800 millió forintot költöttek a munkára. 1973-ban készül el a Munkásmozgalmi Múzeum számára az A épület, a Nemzeti Galéria számára a B-C-D épület. Ugyancsak abban az évben fejezik be a volt karmelita kolostor helyreállítását a színháztudományi és az irodalomtörténeti intézetek részére s helyezik forgalomba a siklót. 1974-re varázsolják újjá a Várszínház épületét és a Sándor-palotát kormányfői fogadó céljára. A negyedik ötéves terv utolsó évében költözhet a Magyar Nemzeti Könyvtár az F épületbe. (Népszabadság)

Szeptember 23: Megkezdték az Uránia épületének javítását. Megírtuk, hogy a VIII. kerületi tanács életveszélyesnek nyilvánította az Uránia színház Rákóczi úti épületét és ezért a filmszínházat is bezárták. Az Uránia-ház Budapest legrégibb színházi épülete, 1893-ban építtette Oroszy Henrik varietéigazgató. A Krúdy-regényekből és más visszaemlékezésekből ismert Kék Macska mulató addigi társtulajdonosa önálló vállalkozásba kezdett és meghívta Schmahl Henrik, Budapesten élő hamburgi építészt, Ybl Miklós építésvezetőjét az Operaház építésénél, hogy a Rákóczi út - akkor Kerepesi út - 21. szám alatt, építsen egy mulatót.

uraniamozi-1951.jpgAz Uránia 1951-ben

Az Oroszy-mulató nem sokáig élt, a többi orfeummal nem tudta felvenni a versenyt. A színházépület története talán a legtarkább az összes budapesti színházépület között. Az Oroszy-mulató csődje után vándorkomédiások léptek fel időről időre a gyönyörű helyiségben, majd a század vége felé az Uránia Tudományos Egyesület vette bérbe az épületet és megalapította a bécsi Uránia mintájára a magyar tudományos színházat, ahol vetített képekkel illusztrálva nagyon érdekes ismeretterjesztő előadásokat tartottak. (...) A program szép volt, de a közönség a század első évében már inkább az új találmány, a mozi felé fordult érdeklődésével. Itt készült 1901-ben A tánc című, első magyar film az épület lapos tetején, az Operaház balettjének, Blaha Lujzának és más akkor híres művészeknek a közreműködésével. (...)

uraniamozi-20100210-02.jpg2010-ben (kép: Fővárosi Blog)

A színház épületét 1904-ben megkapta a Színművészeti Akadémia, amely tantermeket rendezett be a felső emeleteken, vizsgaelőadásait pedig a színházteremben tartotta. (...) Az Urániát 1922-ben mozivá alakították át. Először a Corvin-filmgyáré lett, azután az Ufáé. A felszabadulás után, 1945. február 2-án, miközben még tartott Buda ostroma, itt tartották meg az első mozielőadást.

Most az épület tetejét, tetőteraszát lezáró oszlopkorlát egyes kőtömbjei meglazultak. Ezt ítélte a VIII. ker. Tanács építési osztálya életveszélyesnek és a néhány év ezelőtti Üllői úti katasztrófa tanulságaképpen dicséretes gyorsasággal intézkedtek. A Fővárosi Moziüzemi Vállalat és a Színház- és Filmművészeti Főiskola ugyancsak gyorsan megrendelte a munkát, a 3. számú építőipari vállalat dolgozói úgynevezett védőtetőt építenek és utána megerősítik az oszlopokat. A vállalat ígéretet tett, hogy a védőtetőt néhány nap alatt elkészíti, a FŐMO tehát azt reméli, hogy az Uránia legkésőbb két héten belül újra megkezdi előadásait. (Magyar Nemzet)

bp50-1971.pngHa tetszik a blog, kérlek támogasd munkámat anyagilag is - 1000 forintot elérő támogatásodért ajándékba kapsz tőlem egy letölthető könyvet (pdf), benne az 1971. év legfontosabb fővárosi híreivel! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Nagyobb adományodat most könyvvel hálálom meg, részletek a Patreon oldalon. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>

Szeptember 23: Új Duna-híd épül a déli összekötő vasúti híd mellett - A tervezésre kiírták a meghívásos pályázatot. Újabb Duna-híd épül Budapesten, a déli összekötő vasúti híd mellett. Az elgondolás olyan stádiumban van, hogy a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium, Budapest Főváros Tanácsa már meg is hirdette a létesítmény tervezésére a pályázatot. Az új hidat a déli összekötő vasúti híd északi oldala mellé építik, úgy, hogy az új híd pilléreit hozzáépítik a vasúti híd alapzatához. A híd építését az tette időszerűvé, hogy a Hungária körút városi autópályává történő fejlesztésével így kívánnak összeköttetést teremteni a budai oldallal, az új híd tehát összekötő kapocs lesz Buda, illetve Pest déli városrészei között.

(...) A hídépítést két ütemben hajtják majd végre. Egyelőre az első ütem kivitelezésének terveit kell elkészíteni. Olyan közúti forgalmi csomópontok tervezendők, amelyeknek két építési üteme egymásból kifejleszthető, megfelel a távlati elképzeléseknek és városképi szempontból az adott környezetbe illeszkednek. A Duna-híd az első ütemben kétszer négy közúti forgalmi sáv szélességű lesz, mindkét ütemben biztosítani kell négy nyomú, három méter széles gyalogos és két nyomú kerékpárutat. Megoldható az új Duna-híd emeletes kialakítással is. A tervek benyújtásának határideje a jövő év április 15., a döntést a bíráló bizottság május 15-ig hirdeti ki. (...) (Magyar Nemzet)

Szeptember 26: Tizenkétmilliárd forint a fővárosi közlekedés fejlesztésére. A fővárosi tanács a negyedik ötéves terv időszakában 12 milliárd forintot fordít közlekedési beruházásokra, kétszer annyit, mint az előző terv időszakában.

A Budapesti Közlekedési Vállalat járműállománya - amint azt munkatársunknak Fáskerti Sándor műszaki igazgató és Gintl József főmérnök elmondotta - 116 új kocsival növekszik. Vásárolnak 1178 új járművet és 1062 elavult kocsit kiselejteznek. Ezen belül az autóbuszok száma a jelenlegi 1507-ről 1714-re emelkedik. (...) A villamosvasút részére 83 csuklós kocsit szereznek be. A régi Földalatti Vasút 21 új kocsit kap, a Fogaskerekű Vasút rekonstrukciójaként pedig hét, külföldön gyártott szerelvényt helyeznek üzembe. Az autóbuszpark fejlesztését 998 új jármű szolgálja, ezek is a legmodernebb típusúak lesznek. A HÉV részére az NDK-ból rendeltek 23 szerelvényt, ezek szállítása folyamatosan történik. A tervek szerint két-három éven belül helyezik üzembe a budavári siklót is.

foldalatti-1972_1.jpg1972: még a régi vonalon, de már az új szerelvénnyel

A régi földalatti vasút meghosszabbításának munkálatai a Széchenyi-fürdő környékén már megindultak. A Dózsa György úti megállón túl a kocsik nem haladnak majd a jelenlegi vonalon, hanem a Hősök tere és a Városligeti-tól medre alatt egyenesen tovább robognak a Széchenyi-fürdő felé és ott lesz a meghosszabbított szakasz egyetlen közbeeső megállóhelye. Az Állatkerti megálló megszűnik és az új szakasz végig mélyépítésben folytatódik a Mexikói út és a Kacsóh Pongrác út találkozásánál létesülő új végállomásig. (...) Az új szakasz 960 méter hosszú és ezzel 4,6 kilométerre növekszik a vonalhossz. A régi kocsikat mind üzemen kívül helyezik és a Ganz Villamossági Gyárban, valamint a MÁVAG-ban készül a 21 új szerelvény, amelyek háromrészes csuklós megoldásúak. (...) A kiselejtezendő régi kocsikat a közlekedési múzeumoknak adják majd át.

A Széchenyi-hegyi Fogaskerekű Vasút nagymérvű újjáépítésen megy át. A százéves közlekedési eszköz Szabadság-hegy és Széchenyi-hegy közötti szakaszán már be is szüntették a forgalmat, mert megkezdték az alépítmények kicserélését. Az alépítmények egy részét és a Fogaskerekű Vasút új kocsijait egy osztrák cég szállítja. Egy szerelvény két kocsiból áll és 360 utast szállít. Jelenleg a szerelvény elején van a vezető, hátul pedig a figyelő fékező. Az új kocsikon már csak a vezetőre lesz szükség, a hátsó ügyelőszolgálat feleslegessé válik, mert távvezérléssel bonyolítják le a közlekedést. (...) Az új szerelvények napi 24 ezer utas szállítását bonyolítják majd le, kapacitásuk 50-60 százalékkal lesz nagyobb a jelenleginél. Most fél óra a menetidő, míg az új szerelvényekkel a hegymenet 17, a völgymenet 19 percig tart majd.

fogaskereku-regi3.jpgEltűnik a városmajori elavult állomásépület és helyére a környezetbe illő modern új állomást építenek, amelyet aluljárókon közelíthet meg az utazóközönség. A Szabadság-hegyi végállomások épületei egyelőre megmaradnak, viszont a közbeeső állomások bódéi helyett szintén korszerű megállókat építenek. Átépítik a városmajori hidat, amelynek tervezése folyik. A városmajori végállomás tervei is készülnek a BUVÁTI irodáiban. A jövő év végére ígérik a rekonstrukció befejezését és az új fogaskerekű vasút üzembe helyezését. Ez a beruházás 100 millió forintot igényel.

siklo-1970korul-fortepan_hu.jpg

hillklara-tervek.jpgA Sikló hűlt helye 1970 körül, valamint Hill Klára tervei a Sikló modern formájú kocsijaira

Sok vita folyt a közvélemény széles rétegeiben, legyen-e ismét sikló a Budavári-hegy oldalán, vagy mondjanak le az újjáépítésről. Annak idején a Magyar Nemzet is szorgalmazta a sikló visszaállítását korszerűbb formában. Végül a siklópártiak álláspontja győzött és helyesen, a hagyományok megbecsülése szemszögéből döntöttek a jellegzetesen tradicionális közlekedési eszköz újjáépítéséről. Szó van arról is, hogy a Clark Ádám téri állomásról folyosót vezetnek a téren létesülő aluljáróba, ezzel megkönnyítenék a sikló megközelítését. A tervezést a Bányaterv és az UVATERV végzi, a kocsik tervezését pedig a BKV vállalta. A sikló újjáépítése azonban kissé elhúzódik, de mindenesetre a negyedik ötéves terv időszakában már ezzel a közlekedési eszközzel utazhatnak a Várba. (Magyar Nemzet)

Szeptember 26: Ünnepélyes házavatót rendezett Budafokon, a 854. utca 7. szám alatt szombaton a XXII. kerületi KISZ-bizottság. A házat a kerületi KISZ-bizottság, a BM Határőrség budapesti alakulata, a kerületi tanács, a kerületi munkásőrzászlóalj, valamint a budafoki üzemek és társadalmi szervezetek építették közös összefogással Vági József, az ellenforradalom idején mártírhalált halt határőr százados édesapja számára. (Magyar Nemzet)

Szeptember 30: Új márkanév a a gyógyszergyárban: a Fabulon. Első gyógykozmetikai készítményei forgalomba hozataláról tájékoztatta a sajtót a Kőbányai Gyógyszergyár. Elmondták, hogy részben a külföldi nagy gyógyszergyárak példáját, részben a jogelőd Richter Gedeon vegyészeti gyár hagyományait követve, olyan kozmetikumok gyártását kezdték meg, amelyek amellett, hogy megfelelnek a modern szépészeti, bőrápolási igényeknek, védő, gyógyító hatásuk is van. A Fabulon márkanévvel jelölt, gyulladáscsökkentő anyagot és vitaminokat is tartalmazó arckrémek első reprezentánsai a bioaktív gyógykozmetikum-családnak; őket hamarosan újabb készítmények követik. A Kőbányai Gyógyszerárugyár dorogi gyáregysége az első piackutatási eredmények és rendelések alapján a kereslet jelentős növekedésére számít. (Népszabadság)

További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!
twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.09.03. 11:55:22

A pártház tele volt patkányokkal.

Karolac 2021.09.04. 09:55:04

"Eltűnik a városmajori elavult állomásépület és helyére a környezetbe illő modern új állomást építenek, amelyet aluljárókon közelíthet meg az utazóközönség. A Szabadság-hegyi végállomások épületei egyelőre megmaradnak, viszont a közbeeső állomások bódéi helyett szintén korszerű megállókat építenek."
Hát akárhogy is erőltettem az emlékeimet, nem sikerült ebből az álomból semmit betartani... Végállomásként ronda bádog állomás sikeredett aluljáró nélkül. Korszerű megállók helyett az van, amit látunk. És végül, csak a szent lélek tartja egybe a még mindig szigetüzemben működő, közel 50 éves matuzsálemeket...
süti beállítások módosítása