Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

20 éves lenne a MEO

2021. szeptember 22. - fovarosi.blog.hu

20 éve, hogy megnyitotta kapuit a MEO - Kortárs Művészeti Gyűjtemény. Eredetileg múzeum alapításaként indult a projekt: a 4M név (Modern Magyar Művészeti Múzeum) eredetileg ezt a projektet takarta, csak később lett a Ludwig Múzeum MüPá-ba költözésének projektneve. Múzeum helyett végül kiállítótér nyílt Újpesten, MEO néven. 

meo-20100425-01.jpg

Tervezése 2000 júniusában kezdődött, és az intézmény átadására 2001. szeptember végén került sor. (Az első kiállítás már 21-én megnyitott, még a hivatalos megnyitó előtt.) Az intézményt Kováts Lajos és Winkler Márton alapították, a szakmai vezető Bencsik Barnabás lett - utóbbi 1 év után elhagyta az intézményt. Az alapítókat 2002-ben Lovagkereszttel tüntette ki Mádl Ferenc köztársasági elnök, munkájuk elismeréséért.

Valamikor itt, Újpest-Városkapu metróállomástól északra működött a Táncsics Bőrgyár. Az ipari épületekre ma is jellemző óriási terű csarnokok adták a kiindulási alapot a művészeti funkcióváltáshoz - akár csak a Millenáris esetében. A tervező Bényei István (Inarchi) volt. Az egykori üzemcsarnok a funkcióváltás után nagy, összefüggő terük okán kiváló, jól variálható kiállítótérré vált. A MEO komplexuma két meglévő csarnok felhasználásával épült ki, ezekhez csatlakozott egy új építésű tömb az utca felől. Közöttük üveghidak vezettek át. A koncepció része volt, hogy a régi téglaépületeket kívül és belül is láttatni engedték, így a kortárs építészet nem tolakodott rá a régi ipari épületekre, hanem kiegészítette azokat. Az utcai épület lett mégis a MEO legismertebb része, különösen este. Akkor ugyanis felragyogott a ház, köszönhetően a több tucat színes fénykörnek, amely a polikarbonát homlokzatok mögött rejtőztek. Előre talán nem is várt módon, nem a régi tégla-architektúra, hanem a színes fények váltak a MEO "arcává":

meo.jpgA MEO esti fényei

Belépés után egy viszonylag szűk keresztmetszetű lépcső vezetett az emeleti nagyterembe. A középen elhelyezett, szolid lépcsőmag visszafogott, de határozott elemként jelent meg a tömbben. Az egyik nagy teremben fa gerendák, a másikban vasbeton gerendák fogadták a látogatók. Az újonnan beépített, ipari formavilágú elemek diszkrétek maradtak, nem vonva el a figyelmet sem a téglafalakról, sem a kiállított alkotásokról. Az épület körül kialakított kert is ezt a - jó értelemben vett - egyszerűséget vitte tovább.

meo-2002-02.jpgKiállítás a MEO-ban, 2002

Alapításakor megfogalmazott küldetése volt, hogy a művészetet kedvelők és a szakértő közönségen túl egyre nagyobb tömegek érdeklődését keltse fel a kortárs képzőművészetek iránt. Olyan neveket tudtak Budapestre hozni, mint Andres Serrano, Peter Greenaway, vagy éppen Noboyoshi Araki. Akkor még szokatlan volt a művészeti gyűjtemények körében, hogy a MEO pénteken a szokásos nyitvatartásnál jóval tovább, este 10-ig várta a látogatókat. Az épületben nem csak kiállítótereket alakítottak ki, hanem előadótermet, kávéházat és könyvesboltot is.

A MEO nem tudott hosszabb távon talpon maradni. A kezdeti sikerek (Serrano, Greenaway) után a projekt alól egyre inkább kicsúszott a pénzügyi támasz. (Nem csak ez a hely, hanem az A.P.A.! sem maradt talpon.) 2004 augusztusában az egyik alapító, Kováts Lajos úgy nyilatkozott, hogy a MEO szívesen költözne a megnyitás előtt álló MüPába - ám ott végül a Ludwig Múzeum "nyert". Lakner Antal kiállítása 2004 novemberében zárt, utána már érdemi élet nem volt az egykor szebb napokat élt helyen. A MEO csendben, szinte fű alatt múlt ki...

meo-2002-01.jpg(Ezt még filmre fotóztam...)

meo-20100425-05.jpgAz egykori MEO 2010-ben

Források:
http://artportal.hu/aktualis/kiallitasok/hely/14778
http://www.iranymagyarorszag.hu/meo_kortars_muveszeti_gyujtemeny/I305885/
Hátha ideköltöznek a galériák... Artmagazin, 2005/2. p. 4.
In memoriam MEO. Artmagazin, 2005/2., p. 7.
MEO - avagy a sötétben világító színes-pettyes phárosz. Magyar Építőművészet, 200/2. p. 16.
A megtagadott K Európa. Népszabadság, 2004. július 16. p. 14.
A MEO Dél-Pestre vágyik. Magyar Hírlap, 2004. augusztus 25. p. 14.

bp50-1971.pngHa tetszik a blog, kérlek támogasd munkámat anyagilag is - 1000 forintot elérő támogatásodért ajándékba kapsz tőlem egy letölthető könyvet (pdf), benne az 1971. év legfontosabb fővárosi híreivel! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Nagyobb adományodat most könyvvel hálálom meg, részletek a Patreon oldalon. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása