Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A meg nem épült Tabán

2021. november 25. - fovarosi.blog.hu

A Tabán évszázadai - 7. rész 

A harmincas évek elején megkezdődött a Tabán utolsó, már omladozó régi házikóinak elbontása, a terület parkosítása. Még folyt a munka, amikor 1933-ban már az új szabályozási tervről tárgyaltak. Eleinte egy elegáns kertváros terve került elő, de ez hamar a süllyesztőben végezte, mert a meredek hegyoldalnál voltak sokkal jobb telkek, városrészek is azoknak, akik modern villát akartak emeltetni maguknak. A kávéházak, kocsmák, mulatóhelyek építését a korábban itt működött egységek elzüllése, a prostitúció rossz emléke akadályozta meg. Az újabb tervek középpontjában a korábban már emlegetett fürdők álltak: legyen a Tabán Budapest új fürdővárosa!

A feltételek adottak is voltak ehhez: itt volt a Rudas és a Rác fürdő (akkoriban: Szent Imre fürdő), a Gellért-hegy belsejében meleg vizű források fakadnak. Az első tervpályázatot már 1933-ban kiírták, a terveket szeptember 30-ig várták. Ezek sok jó gondolatot, ötletet tartalmaztak, de egyik tervet sem ítélték megépítendőnek. Eközben rendezték a tulajdonviszonyokat is: a már fővárosi tulajdonú Rudas mellé megvásárolták a másik fürdőt és megszerezték a forráscsoportokat is. Mivel a fürdőkhöz szálláshelyek is kellettek, és 3-4 ezer idegenre számítottak évente, a fürdő fejlesztést nagyszabású szállodafejlesztési tervekkel egészítették ki.

Az első új épület a Tabáni Gyógyfürdő-szálló lett volna, létesítésére pályázatot írtak ki 1937-ben. A kiírás szerint a szálloda jó fekvésű, de nem fényűző, könnyen megközelíthető, de nincsen a forgalom zajában. A szobák méretét nem szabták meg, csak azt, hogy legyen teraszuk, erkélyük, kilátással a Várra és a Dunára. A Rác fürdőnél csak a műemlék épületrészek megtartását írták elő. Nem csak a Görög utca és Attila út közötti négyemeletes házat és a Hegyalja út - Döbrentei tér - Hadnagy utca által határolt terület lakóépületeit kezelték lebontandónak, hanem még a görögkeleti templomot is.

A megszületett tervek közül kiemelkedik Vágó József pályázati anyaga. 1933-ban maga is elindult az állami pályázaton, bár - mivel nem volt tagja a kamarának - hivatalosan nem pályázhatott. Remélte ugyanakkor, hogy van akkora tekintélye, hogy így is felfigyeljenek javaslataira. Ő a Tabán teljes újjáépítését javasolta, több éven át küzdött ezek megvalósításáért. A MÁV számára elegáns, modern Déli pályaudvart javasolt, előtte a Római térrel. Az Erzsébet hídtól egy széles sugárútként vezetett Attila utat javasolt kiépíteni egészen a Margit hídig, és ez mentén épült volna fel egy új városrész lakóházakkal, fürdővel, szállodával. A Horváth-kert után egy monumentális középületekkel szegélyezett Palota térre érnénk a Budai Vár magasságában, majd távolabb a Szent Imre fürdő-szálloda hatalmas kapuzat nyílásán át feltűnne a magyar Parlament látványa. A csillag alakú új Szarvas tér közepén Hunor és Magor szobrainak társaságában a Csodaszarvas kútban gyönyörködhetnénk. A Naphegy felé eső oldalt szándékosan nem építették volna be magas házakkal, hogy megmaradjon a hegyoldal és a Citadella látványa.

taban-1933-ujjaepitesiterv-02-megnemepult.jpg

taban-1936korul-vagojozsefterve.jpg

Vágó József tabáni álma

A fürdő-szálló komplexum területe háromszor akkora lett volna, mint a Gellért fürdőé (!). A villamos a felszín alatt vezetve ment volna ezen a szakaszon, hogy gyalogos sétányt ne zavarja. A Tabán mindkét templomát, a rác templomot és a katolikus templomot is meghagyta volna, de új épületek ölelésében, új közterületekkel adott volna nekik új környezetet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új építkezések egy időszakban, egységes városképi arculatot adva kell, hogy megépüljenek. Míg e viták zajlottak, a tabáni viskók lebontása lényegében befejeződött, csak a műemlékileg értékesnek ítélt épületek maradtak állva.

taban-1940korul-fortepan_hu-151812.jpg

A Tabán 1940 körül. (kép: fortepan.hu, 151812, adományozó: Bozzai András)

Az 1938 tavaszán kiértékelt tervek részleteinek felhasználásával a városházán új terveket dolgoztak ki a Tabáni Gyógyszálló Bizottság és a Tabáni Gyógyfürdő és Szállodaépítési Bizottság irányításával. Az új terveket 1940. június 20-án el is fogadták. Csakhogy időközben kitört a második világháború. A szállóépület helyét még kitűzték, de az építkezésre soha nem került sor. A háború után a kérdés lekerült a napirendről, a nagyszabású tervek a meg nem épült Budapest fantáziavilágát gazdagították csak tovább.

(folytatása következik)

bp50-1971.pngHa tetszik a blog, kérlek támogasd munkámat anyagilag is - 1000 forintot elérő támogatásodért ajándékba kapsz tőlem egy letölthető könyvet (pdf), benne az 1971. év legfontosabb fővárosi híreivel! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Nagyobb adományodat most könyvvel hálálom meg, részletek a Patreon oldalon. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajra777 2021.11.26. 07:45:14

Mint mindig igy most is elvezet volt ez a kis idoutazas es egyben elkepzelni mi lenne ma ha...... Nagyon koszonom a munkatokat amit igy a mult emlekeinek felelevenitesebe fektettek es tesztek elerhetove barki szamara.

Lenne egy szemelyes jellegu kerdesem keresem. A Vermezovel kapcsolatban kutatok es keresek olyan felveteleket fotokat amik az ostrom utan es a parkositas kozott az az 45-48 vege kozott keszultek amikor is foleg a varbol es kornyekrol hoztak ide a romokat sittet es toltottek fel a Vermezot. Elotte utanna rentgeteg foto elerheto de ebbol a 3 evbol egyetsem sikerult meg talalnom.

Koszonettel

Zsolt

HgGina 2021.11.26. 12:00:17

@Milánói Makarenkó: nyomor, betegség, ellátatlanság, nulla közmű.
Egyáltalán nem baj, hogy lebontották. A szegénység és a szenvedés mindig is romantikus környezetnek számított az egzotikumra éhes, gondolkodásképtelen, katasztrófaturistáknak.
Éltél volna ott egy hónapig, ma átkoznád azt is, hogy megszülettél. Miért nem mész el egy kicsit Bangladeshbe vagy Indiába, esetleg Afganisztánba egy romantikus nyomorutazásra?

erol 2021.11.26. 12:42:10

@HgGina: Szerintem a Tabán nem a nyomor miatt volt népszerű, hanem egyfajta "vigalmi negyed" volt és nem "gondolkodásképtelen, katasztrófaturisták" látogatták, hanem írók, művészek. Persze szigorú pragmatikus gondolkodású embereknek ez biztosan érthetetlen. Félre ne érts, elismerem, hogy le kellett bontani, de megértem azokat is akik szerették.

gigabursch 2021.11.27. 22:04:34

Uhh. Ez a Vágó terv megelőzte a korát.
Ma ilyen szemetek épülnek pl a Balatonnál.

Hála az égnek, hogy ez nem valósult meg!
süti beállítások módosítása