Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Frissült a fortepan!

2021. december 30. - fovarosi.blog.hu

Eucharisztikus Kongresszus, oroszlánt formázó sziklatömb és Budapest 1945-ös pusztulása - ez alkalommal a 2021 novemberi frissítésből látható a Fővárosi Blogon egy rövid válogatás a budapesti képekből. A legtöbb, Budapesttel kapcsolatos fotó ez alkalommal a Vörös Hadsereg 1945-ös képei közül került ki. (Az azonosító számra kattintva a kép nagyban is letölthető.)

32esektere-1956-fortepan_hu-222393-horvathjanos.jpg

222393: A 32-esek tere 1956-ban, a forradalom idején. A Baross utcán keresztül barikádot emeltek, a 32-es Mária Terézia Budapesti Háziezred emlékműve mögött erős igény mutatkozik üvegesre, balra pedig teljesen hiányzik még az érdekes elhelyezésű erkélyekkel megépített lakóház. A McDonald's logó helyett pedig a sarki vendéglátóhely felirata: söntés.

attilaut-1945-fortepan_hu-217676-voroshadsereg.jpg

217676: A második világháború végén, Budapest ostromakor a Vérmező volt az utolsó helyszín, ahol még kisebb repülőgépek élelmiszert és lőszert tudtak ledobni a Várban rekedt alakulatoknak. Az egyik ilyen repülőgép elvétette az irányt, és az Attila út egyik lakóházának a tetejébe csapódott. A Vörös Hadsereg felvétele 1945-ből.

budaivar-1945-fortepan_hu-217741-voroshadsereg.jpg

217741: A Savoyai-szobor háta mögött a Habsburg-lépcső látható 1945-ben, a Vörös Hadsereg felvételén. Az ostromban megsérült lépcső helyreállítható lett volna. A koncepció azonban másképp alakult: a földszinten alakítottak ki új bejáratot a Magyar Nemzeti Galéria számára, így az emeletre vezető díszlépcső értelmét vesztette.

eucharisztikuskongresszus-1938-hosoktere-fortepan_hu-220766-garamvolgyilajos.jpg

eucharisztikuskongresszus-1938-hosoktere-fortepan_hu-220768-garamvolgyilajos.jpg

220768: A Hősök tere díszes felöltöztetése az 1938-as Eucharisztikus Kongresszus alatt. A háttérben két harangtorony látható, a hét vezér háta mögötti emelvény a római Szent Péter Bazilika főoltárát, Bernini jellegzetes csavart oszlopait és a baldachint jelenítette meg másolatban.

lanchidutca-1945-clarkadamterfelol-fortepan_hu-217685-voroshadsereg.jpg

217685: Bármily furcsának is tűnhet, a képen a Lánchíd utcát láthatjuk a Clark Ádám tér felől, a Vörös Hadsereg 1945-ös felvételén. De hát ott csak az egyik oldalon vannak házak, mondhatná a nyájas olvasó. Nos, ma igen, de ez nem volt mindig így. Valamikor a Duna felé eső, páros házszámú oldal is be volt építve egészen a Várbazárig, a 19. század számos arisztokratája bírt itt palotával. A sort az egykor híres, később már lezüllő Fiume Szálló épülete zárta. A második világháborúban a Vár kiemelt célpontnak számított, így ezt a házsort is számos találat érte. A romokat a hatvanas évek elején távolították el végleg, a házak helyét parkosították. Azóta az utca páratlan oldala néz a Duna felé. Akit érdekel a téma, ajánlom figyelmébe a Várnegyed Magazin 2021/21. és 22. számát, itt letölthető pdf-ben.

margitkorut-1945-fortepan_hu-217720-voroshadsereg.jpg

217720: A Vörös Hadsereg felvétele a Margit körútról. Balra a háttérben a Mechwart Liget fái láthatók. Az előtérben két ház helye. Itt ma egy modern stílusú ház páros áll. A 45-ös fotó pedig arra emlékeztet, hogy mi történt itt. A Szomjas és a Regent házak álltak a két, egymással szemközti telken. A Regent ház helye látható a képen. Nevét az itt működött Regent Kávéházról kapta. A háborús évek vége felé az SS katonái figyeltek fel a földszinti és a pincében levő helyiségekre. Az üzlethelyiségeket és a kávéházat is lefoglalták, és titokban telehordták lövedékekkel, kézigránátokkal, aknákkal és páncélöklökkel. Aztán az 1945. január 21-ről 22-re virradó éjszakán ez az egész arzenál berobbant. A ház összerogyott, az ostrom elől a pincébe húzódók mind ott vesztek, senki nem élte túl a hatalmas robbanást. A romok eltakarításának csak 1947-48-ban estek neki. Akkor viszont elterjedt egy (hamis) pletyka, hogy a romok alatt kincsek rejtőznek, így valóságos kis aranyláz tört ki a telken. A rendőrök alig győzték távolt tartani a sok kincskeresőt, zugügyvédet stb. A romok eltakarítása után, a kevéssé ismert, pedig számos ismert házat tervező Dúl Dezső tervezte meg a ma álló épületpárost, ezeket 1959-ben adták át.

oroszlanszikla-1935korul-fortepan_hu-217480-takacszalan.jpg

217480: Az Oroszlán-szikla Budapest határában 1935 körül (orig: Takács Zalán). "Glück Frigyes nevéhez köthető ez is, aki nem csak a budapesti Rákóczi úton állt szálloda tulajdonosaként volt ismert, hanem az első pincériskola megszervezőjeként, az Erzsébet-kilátó építtetőjeként, tehetős mecénásként is. Ő kérte fel az Országház bronz oroszlánszobrait is megalkotó Markup Bélát, hogy a sziklatömbből faragjon ki egy oroszlán alakot. 1926 tavaszán el is készült a szobor, a talapzatán az irredenta hiszekegy szövegével. A szobor 1945-ben sérült meg, az azóta eltelt évtizedekkel együtt ma már nagyon nehezen vehető ki bármi is az oroszlán alakjából." - olvasható a kéktúrás blogomon.

volthonvedfoparancsnoksag-1945-fortepan_hu-217699-voroshadsereg.jpg

217699: A volt Honvéd Főparancsnokság és Honvédelmi Minisztérium romos épületegyüttesének hátsó, minisztériumi homlokzata 1945-ben, a Vörös Hadsereg felvételén. A fotó azért különösen érdekes, mert nemrégiben újra előkerült az épület újjáépítésének ügye. A második világháború után csak az alsó két szintet hagyták állva, így a Dísz tér felől rálátást biztosítva a várpalotára. A ház ezután hosszú évtizedeken át a "se kiköpni, se lenyelni" esete lett: az épületmaradvány elbontását, de a teljes újjáépítést sem igazán támogatta senki. 2006-2010 között több terv is született arra, hogy mégis mit lehet kezdeni egy ilyen torzóval. A jelenlegi kormányzat sokáig az eredeti állapotnak megfelelő helyreállítás felé hajlott, most mégis megjelent egy olyan tervváltozat is, amely egy "sosemvolt régi" változat lenne, középen kiugratott homlokzattal.

További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!
twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.12.30. 11:52:47

Az Oroszlán szikla a 80-as években már úgy nézett ki, mintha természetesen "nőtt" volna.

humorpalanta 2021.12.31. 13:57:29

Szerintem a főparancsnokság épülete hatalmas és túlzó. A meghagyott alsó két szint szerintem jól illeszkedik a Vár képébe, egy kisebb felújítással egy szép kis épület keletkezne, a tetején pedig nyugodtan lehetne egy nyitott kávézó/kis étterem. Nem értem miért kell azokat a hatalmas, túlzó épületeket visszaépíteni. Fullasztó.
süti beállítások módosítása