Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Krüll-Ung irodaház Óbudán

2007. szeptember 27. - fovarosi.blog.hu

A név a megrendelőre, a Krüll-Ung Árnyékolástechnikára utal. A vállalat a high-end, igényes kategóriában árul, ezért megrendelőként érthető volt az elvárás, hogy az új irodaközpont is megfeleljen a cég magas, megalkuvás-mentes profiljának. Érdekesség, hogy a megbízóként megjelenő Gosztonyi Miklós maga is részt vett a tervezésben, lévén ő is építész végzettségű. Így a megbízó is profi volt, és a tervezők is - Kalo Emese, Pásztor József, Szabó Eszter.

Az épület a Szentendrei út és a Duna között fekszik, a környéken iroda- és raktárépületek ugyanúgy fellelhetők, mint kertvárosias családi házak. A vegyes kép miatt nem a környezethez alkalmazkodás volt a fő cél, így szabadon szárnyalhattak a tervezők.


 

A ház a két utca felé helyenként "átlyuggatott", mégis tömör szürke tömbként jelenik meg. A letisztult, minimalista formavilágnak és a felhasznált anyagok minőségnek köszönhetően mégsincs olyan nyomasztó érzésünk, mint amikor egy elszürkült szocreál épületet nézünk. A belső terekhez kapcsolódó teraszok az épület túlsó oldalán kaptak helyet. Az épület a -1 felett földszinttel és 2 emelettel bír - így a magassága sem nyomasztó, annak ellenére, hogy a környező épületekhez képest lényegesen nagyobb. A földszinti és az emeleti részek a munkahelyek terei: itt vannak az irodák, a tárgyalók és egy kis teakonyha. A második emelet irodaegységéhez zöld tetőkert csatlakozik.


És ha már árnyékolástechnikával kezdtem: a házban nincs szükség légkondicionálásra (!), ugyanakkor a téli fűtési költség is alacsony szinten tartható. Hogyan? A külső falak, és a nyílászárók is messze a szabvány felett hőszigeteltek, és a zöldtetők is besegítenek a hőség csillapításában. Az irodaszintek fölötti födémekben hideg vizet keringtetnek, ami a nyári hőségben energiatakarékosan segít a hőség csillapításában. Az irodák üvegfalai, ablakai lamellás árnyékolószerkezetel védettek.


Forrás:

http://www.epiteszforum.hu/hu/node/6811


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása