Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Clark Ádám téri foghíj beépítése

2007. november 13. - fovarosi.blog.hu

Ráday Mihály városvédő műsorában számolt be a Fő utca 1. szám alatti telken zajló változásokról. Egykor az Ybl Miklós terve alapján épült Budai Takarékpénztár (1862) állt itt. Az épület a második világháborúban találatot kapott. A háború után az épületet nem állították helyre, a megmaradt alsó részén egy ideig még működött a Lánchíd presszó, majd ezt is bezárták, és a telek teljesen üres foghíjjá vált.

Az újjáépítésre többször születtek már tervek, a Körzőgyár Galériában nyílt kiállításon be is mutatták az egyik ilyet, de aztán ez sem valósult meg. Bán Ferenc (és Birkás Gábor) terve a helyszűkét felfelé táguló térfogattal oldotta volna.


Az idei pályázatra innovatív megoldást kerestek a pályázat kiírói, azzal a megkötéssel, hogy az épület ne nyomja agyon a környező panorámát (Sikló állomása, Alagút, Lánchíd, Vár...). A pályázatra 59 terv érkezett. Első díjat nem osztottak ki, győzni a második helyezéssel lehetett. Volt, aki nagyon elrugaszkodott tervet nyújtott be, ami nagyon egyedi lett volna, de nem illeszkedett volna a környezetébe, aki meg a környzethez akart illeszkedni, meglehetősen arctalan, irodaház-szerű épületet tervezett. Az egyik megvásárolt terven két hatalmast kristályt formázó épületrész látszik - ez a Coop Himmelb(l)au terve volt. Az épület tetejére még egy kilátóteraszt is terveztek.


A győztes Stúdió Szász Kft. (Mórocz Balázs, Vannay Miklós) terve alkalmazkodik a környezethez, mégis eredeti tudott maradni. A lehetőségekhez képest tág lobbyból egy látványlift visz a tetőteraszra - ide a tervek szerint a "mezei turisták" is felmehetnek majd, nem csak a szálló vendégei. A Vár panorámáját egy camera obscura-szerű rendszer vetítené a szobák falára, valódi panorámát a közös terekből (étterem, konferenciaterem) lehetne látni. Hogy ez aztán tényleg így is valósul-e meg, az a jövő hónapokban dől majd el. Neked hogy tetszik?


Források:

http://www.hg.hu/?action=cikk&id=1361&pageIdx=7&rovat_id=38

http://www.hg.hu/?action=cikk&id=1361&pageIdx=7&rovat_id=38

http://epiteszforum.hu/node/7389


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása