Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Megújulhat a városligeti műjégpálya

2008. május 09. - fovarosi.blog.hu

Másfél milliárdos fővárosi önrésszel, 3 milliárd forintnyi EU-s forrás bevonásával megújult a műjégpálya a Városligetben. Először 1926-ban fektettek itt le hűtőrendszert, azóta minden új rendszer egy újabb réteg ráépítését jelentette, így jellemzően három, de van, ahol már négy-öt réteg van egymás tetején! Emiatt van az, hogy nyáron a csónakázók egyre gyakrabban feneklettek meg - az elmúlt években már nem is volt itt lehetőség csónakázásra.A felújítás ennek megfelelően a több réteg felszedésével kezdődik majd el, amíg le nem érnek az eredeti mederig. Az új hűtőrendszer pedig egy alagút-rendszeren keresztül megközelíthető lesz, így javításához nem kell majd felszedni a felette levő betonréteget. (Ez már annyira ésszerű és átgondolt, hogy szinte el sem hiszem, hogy napjaink Budapestjéről beszélünk :-) )
 
Ehhez párosul az épület felújítása, illetve kibővítése. Az eredeti épület a mainál nagyobb volt, így az új építés a második világháborúban elpusztult szárny pótlásaként is felfogható. Az eredeti, Francsek Imre által az 1890-es években megtervezett épületszárny hű mását szeretnék visszaépíteni. A régi épület ma eléggé lerobbant állapotú, igazán komoly, átfogó felújítás még soha nem volt az épület 120 éves történetében! Szerencsére a falak jó állapotban megmaradtak, de a gépészet, és a tető bádogozása már igencsak várja a felújítást. Ennek végére a barokkos külső mögé modern belső tér kerül, és ide költözik a Hősök tere turisztikai információs központja is. Az étterem az új szárnyban, nagyobb területen kap helyet. A korcsolyákat is kényelmesebben lehet majd felvenni, az erre szolgáló terasz is nagyobb lesz. Az épület mellett már ma is látható egy új építés: itt a gépészet kapott helyet, fővárosi pénzből.


A másfél milliárdos fővárosi önrészből egyelőre 22 millió forint szerepel az idei költségvetésben, a változások nagyobb hányada így valószínűleg a következő évekre csúszik át: 2009-ben 889 millió, 2010-ben 612 millió forint lesz erre a célra elkülönítve a főváros költségvetésében. Teljes pompa: 2010 telén!


Cikk a gépházról:

http://www.muszakilapok.hu/lgphx/jovore-befejezodik-varosligeti-mujegpalya-rekonstrukcioja

 

Cikk a jégpálya történelmével:
http://epulettar.hu/projekt/varosligeti-mujegpalya-budapest-xiv


Források:

 

http://www.nol.hu/budapest/cikk/487201/
http://epulettar.hu/cikk/milliardok-a-varosligeti-mujegre-ket-ev-mulva-megujul-a-palya-megifjodik-a-toparti-palota


A műjégpálya elérhetőségei:
http://www.mujegpalya.hu/

1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.
Telefon: 364-0013
e-mail: iroda@mujegpalya.hu
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása