Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Küzdelem a graffiti ellen!

2008. július 18. - fovarosi.blog.hu

Ha minden bejön, rossz világ jöhet a graffitisekre. Korábban már volt szó a legdurvább esetről: 2008 márciusában egy köteg újságpapírral kisiklattak egy villamost, majd féltucat fiatal teleszórta graffitikkel a kisiklott szerelvény egyik kocsiját. A legfrissebb hír pedig az, hogy elkaptak egy 20 év körüli fiatalt, aki közel 160 (!) graffitiért felel.


Az önkormányzat városarculati irodája és a BKV közötti együttműködés keretében ősztől együtt lépnek fel a graffitik ellen. Az első kerület polgármestere és a legnagyobb ellenzéki párt is a szigorítást szorgalmazza. A kerület programja 3 részből áll: megelőzés (iskolai kampányok), a helyreállítás (graffiti eltávolítás), és a szankcionálás (Btk. módosítással). A helyreállítás eddig sorra elbukott mindenfelé, ugyanis a megtisztított felületek hamarosan újra össze lettek firkálva. A Btk.-t pedig úgy módosítanák, hogy a graffitizés ne a rongálás kategóriájába essen, hanem képezzen önálló tételt, önálló definícióval. Ehhez kapcsolódna a szankcionálás szigorítása is: kisebb elkövetés esetén az eltávolításra kötelezés és pénzbírság, nagyobb vétség esetén akár több éves szabadságvesztés lenne hivatott elrettenteni a firkálókat. A nagyobb vétség 200 000 ft feletti kár, illetve kulturális intézmények vagy a világörökség részét képező építmények esetén állna fent.


A probléma tényleg elképesztő méreteket öltött. A Budapest újság fotósorozatot közölt a Nagykörút házainak nagykapuiról - egyetlen kapu sem volt falfirka mentes. Korábban próbálkoztak azzal is, hogy az eltávolítás kötelezettségét a tulajdonosra hárítsák, ez a terv azonban elbukott. Ennek mondjuk örülök is, azért ne a kárt elszenvedőre terheljük már a kárt.
 

Ehhez kapcsolódóan a vadplakátozás ellen is fel kellene lépni. A graffitinél a legnagyobb gondot abban látom, hogy az elkövetők elfogása, vagy kép alapján azonosítása igen nehéz. Te mit tennél? Mire helyeznél hangsúlyt?

 

Források:

http://index.hu/kultur/pol/graff0708/

http://www.nethirlap.hu/cikk.php?cikkid=29656

http://zoom.hu/belfold/bortonbe-graffitizokkel

http://inforadio.hu/hir/belfold/budapest/hir-211255

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=349370
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása