Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Új épület a Magyar Televízió számára

2009. január 29. - fovarosi.blog.hu

A Magyar Televízió új székházba költözik. Elhagyják a Szabadság teret, és az Óbudai Kunigunda útjára költöznek. (Valamikor még mocsár volt ezen a területen.) Ez lesz Magyarországon az első olyan épület, amelyet kifejezetten a televíziós műsorgyártás számára építenek!

Egy 2000-es meghívásos tervpályázatot követően a kormány még 2004-ben döntött (elődje döntését megerősítve) a magántőke bevonásával megépítendő új tömbről. Ekkoriban "találtak rá" a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában lévő Milleniumi Média Kft. által birtokolt, a Bojtár és a Kunigunda utca kereszteződésében található 18 hektáros telekre. Később az állam egy pályázat keretein belül a Millenium Média Kft.-t eladta a Wallis Ingatlannak. Az új székház tervezésével a Finta és Társai Építész Stúdiót bízták meg. A vezető tervező Fekete Antal, aki korábban dolgozott már a Westend City Center, a Bank Center és a BME-ELTE lágymányosi informatikai kara tervezésén is.

http://hg.hu/upload/images/photos/000/045/642/%C3%A1ll%C3%B3_m.jpg

(A kép forrása)

Nyár elejére már át is adták a 8-as és a 9-es stúdiót. Összesen 6 modern stúdió, új, korszerű archívum, szerkesztőségi helyiségek, irodák, jelmez- és bútorraktárak kerülnek ide. Eredetileg 2009 januárjára szerették volna a teljes tömböt átadni, ez azonban csúszik. "A munkatársak februártól június végéig folyamatosan, több szakaszban költöznek. Először a csak irodai informatikai szolgáltatást igénylő adminisztratív egységek, majd a műsoros területek következnek. Azok a műsoros területek, amelyeknél a legnagyobb az élő adás aránya (hír- és hírháttérműsorok, sport), csak a folyamat végén teszik át székhelyüket az óbudai gyártóbázisra" - írta a Népszavára hivatkozva az obuda.hu.

Az irodák 36 ezer, a stúdiók és a technológiai helyiségek 8 ezer, az archívum 2,5 ezer, az összes raktár és szerviz pedig közel 14 ezer négyzetméternyi helyet foglal majd el. Az új tömbbe 12 (!) helyszínről költözik be az MTV - a becslések szerint a szállítási és közlekedési költségeken évente 100 millió forintos megtakarítás érhető így el. Más kérdés, hogy az eszközállomány alapján az MTV ma inkább nevezhető műszaki múzeumnak, mint korszerű intézménynek, és az őt évtizedek óta körüllengő politikai játszmák sem segítik az intézmény megújulását. Normális épület, abnormális intézménnyel.

http://hg.hu/upload/images/photos/000/045/625/1_m.jpg

(A kép forrása)

Tévészékház-ötletekkel is lehetne Dunát rekeszteni: amióta van tévézés, azóta van tévészékház ötletelés is. 9 terv született eddig új székházra! Virág Csaba és Pázmándy Margit 1969-es tervéről itt olvashatsz. Ez az első, amit meg is építenek.

 

Ahonnan kiköltöznek
A Szabadság téri óriástömb 1897 és 1907 között létesült. Eredetileg a Tőzsde számára épült, Alpár Ignác terve szerint. (Ma már több Tőzsdepalotánk is van: ezen kívül van egy a Váci utca északi végében, a Vörösmarty tér sarkánál, ez éppen az ORCO kezei alatt alakul át luxusközponttá, és említhetjük az új, Andrássy úti tömböt is.) A tőzsdét 1854-ben alapították, akkor még a Roosevelt tér déli végében, az egykori Lloyd-palotában székeltek. 1893-ban döntöttek egy új palota felépítéséről, amelyhez a Szabadság téren vettek telket. A kivitelezés 1897-ben (más forrás szerint 1902-ben) indult, és bár 1907-ig is eltartott, a kereskedés már 1905. október 30-án megindulhatott. Az épület óriási: 145 méter hosszú, és 41-61 méter széles. A kupolaterem 15 méter átmérőjű, a legnagyobb beltéri magasság itt 18,5 méter. A hatalmas kapuzatra két neoreneszánsz torony és timpanon került, ezen Merkúr és Hephaisztosz, azaz a kereskedelem és az ipar istenei ülnek. A tőzsde 1948. május 25-én megszűnt. Helyére először a Lenin Intézet került, majd a tudományos egyesületek székháza, azaz a Technika Háza lett belőle, míg 1958-ban be nem költözött ide az előző évben indult tévé.

És először még a rádió is, ugyanis ez akkoriban még egy vállalat volt (MRTV), a Rádió csak 1974-ben költözött ki innen. Az épületen a tévé számára számos átalakítást végeztek el: szinteket vágtak be, stúdiókat, műszaki helyiségeket helyeztek itt el. A beavatkozások nagyjából le is tojták az épület művészeti értékeit, építészeti léptékeit - pusztító átépítés volt ez a legrosszabb fajtából. Ennek dacára az MTV sosem tudta igazán "belakni" az épületet, végig fennmaradt az az érzés, hogy a tévé ebbe az épületbe nem való. Innen nézve már racionális döntés volt a kiköltözés. A Szabadság téri épületet 2001 óta már csak bérli az MTV. 2007. szeptember 19-én történt a tévé székház ostroma, akkor 18 millió forintosra becsült kár keletkezett az épületben. Azóta az átköltözés már meg is kezdődött.

Az épület megújulásának kulcsa egy New York-i építésziroda, a Beyer Blinder Belle lesz. A kevés megmaradt belső értéket, elsősorban a bejárati csarnokot és a központi termet igyekeznek majd helyreállítani. Az alsóbb szinteken üzletek és vendéglátóhelyek épülnek, feljebb irodák és kereskedelmi funkciók kapnak helyet.

Hozzászóláshoz katt a bejegyzés címére, a többi cikkhez katt a fenti fejlécre.

Források:
http://www.mtvzrt.hu/?id=196447
http://index.hu/kultur/media/mtv3194/
http://www.ingatlanmagazin.com/1712/Meg_2_evig_ostromolhato_a_Szabadsag_teri_MTV_szekhaz
http://index.hu/kultur/media/mtv0312/
http://www.vendegvaro.hu/
http://www.obuda.hu/hir/429/Bekoltozott_az_MTV_a_keruletbe/
http://hg.hu/cikk/epiteszet/5944-a-nagy-lepes-uj-teveszekhaz-obudan
http://hg.hu/blog/5867-new-york-i-iroda-formalja-at-a-szabadsag-teri-teveszekhazat
 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása