Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ne bontsátok le!

2010. október 23. - fovarosi.blog.hu

Fővárosi emlékműveink egyikét-másikát időnként le akarják bontani. Hol egy turul-szobor kavar indulatokat, hol egy 56-os emlékmű. Ezek az események is mutatják: egy emlékmű állítása nem csak művészeti, történelmi kérdés, hanem politikai is. Időnként túlzottan is...

fovarosi.blog.hu: 1956osEmlekmu-20100323-01
Ez a cenzúra egyrészt jogilag is elég necces - gondoljunk csak a Turul-szobor körüli, éveken át húzódó politikai háborúzásra a főváros és a kerület között, ami aztán a választások után pikk-pakk megoldódott -, másrészt pedig a művészi alkotómunkát vághatja tönkre. Nem mintha a politika ne érinthetné a szobrok világát: gondoljunk csak arra, hogy ugyanezen a téren mekkora esemény volt a Sztálin-szobor ledöntése! Csakhogy a mostani emlékmű ledöntését nem indokolhatja a politika: a nem tetsző poltikusainkat nem kell megdöntenünk, hisz ki is szavazhatjuk őket.

A tér hazánk történelmének fontos lenyomata. Valamior a Regnum Marianum templom állt a Városliget Dózsa György út felőli végében. Rákosi Mátyás bontatta le - a tiltakozások ellenére. (Érthető, hogy szúrta a szemét: 1919-ben a kommunista diktatúra leverése után, hálából emelték a templomot.) Helyét ma egy kis domb és rajta egy kereszt jelzi. A Felvonulási tér természetesen a felvonulásokhoz jött létre, és ehhez megfelelő díszlet is épült. A Sztálin-szobor 1956 őszén ledőlt, de a talapzata átépítéssel még évtizedeken át szolgálta a Kádár-rezsimet. A rendszerváltás után persze ez a kommunista, felvonulós funkció megszűnt. De az új kor nem tudott igazán mit kezdeni a "mérgezett" térrel. Nagyobbik része parkoló, a sarkába a nagy álmokkal felállított, ám ma nagyjából elfelejtett Időkerék került, közepén a forgalom metszi át a teret. Déli fertályán pedig az 56-os emlékmű áll. A forradalom ötvenedik évfordulóján avatták fel, finoman szólva is nyugtalan körülmények között.
"Sok problémám volt ezzel az emlékművel. (...) Nem érzem a szobor erejét. De nagyobb baj, hogy a mű néma maradt. Hiányzott a nyilvános kibeszélés. Addig tartott a vita, amíg az 56-os szervezetek elmondták, hogy nekik nem tetszik a terv, az alkotók azonban nem válaszoltak. Pedig egy ilyen mű akkor kezd élni, ha a legmagasabb szintig beszélnek róla. (...) Az eltávolítással nem értek egyet. A társadalmi vita, a kibeszélés nem azt jelenti, hogy akkor most viszont lebontjuk az egészet. És történelmi okokból sem értek egyet. Rengeteg szobrot állítottak, az egyik működik, a másik nem. Ezzel meg kell tanulni együtt élni. Vagy válasszunk avantgarde megoldást, távolítsuk el, de akkor viszont a nagy megbeszélés után távolítsunk el a közterekről minden rossz szobrot." (Mélyi József művészettörténész)

"Láttam egyszer egy képet a munkásőrök gyakorlatozásáról, ahol ék alakban felfejlődve készültek a támadáshoz. Valójában tehát nem kérdés, hogy kinek készül az emlékmű. Lehet, hogy 56-nak, de nem a forradalmároknak, hanem a forradalom okán felállított munkásőrségnek." (Wittner Mária)

"Pongrátz Gergellyel, halála előtt, sokat beszélgettünk egy forradalomhoz méltó emlékműről. Gergely álma, elképzelése (emlékműterve) a következő volt: vissza kell építeni a Sztalin-szobor talapzatát, rajta a levágott csizmákkal és benne egy lyukas magyar zászlóval. Mert semmi nem jellemezheti jobban a kommunista- és szovjetellenességet, mint a világ leggonoszabb zsarnokának, Sztalin szobrának ledöntése. A szobor talapzatára pedig a szocializmust dicsőítő domborművek helyett olyan emlékképeket kellene vésni, melyek a forradalom valódi jelképei: pl. benzines palackot hajító fiatal, füstölgő szovjet harckocsi, a gyárról vörös csillagot leverő munkás, paraszt, aki szekérrel élelmet hoz a Pesten harcoló fiataloknak, játszótéren álló ideiglenes sír “Élt 16 évet, meghalt a Hazáért” felirattal stb. A talapzat hátsó falára pedig felvésni a harcok alatt elesett 2500 hősi halott nevét." (Szalay Róbert történelemtanár)

2005 elején hirdettek nyílt, nemzetközi pályázatot az új emlékműre. Több mint 80 pályamű érkezett. A bírálóbizottságban művészeti vezetők mellett delegáltak is részt vettek - köztük Fónay Jenő, a Pofosz alapító elnöke is. (Igaz, később Fónay már kihátrált az emlékmű támogatása mögül, mondván, csak azért szavazta meg, mert ez volt a legkisebb rossz.)

Ebben az emlékműben az is érdekes, ami nincs benne. Nem a forradalmárok hőssé emeléséről szól: senkit nem ábrázol figurálisan - mint mondjuk a Corvin közi pesti srác esetében. Nincs rajta egyetlen klasszikus szimbólum sem: se nemzeti lobogó, se lyukas zászló - mint mondjuk a Széna téri emlékműn. Nem akar szájbarágós lenni, nem akarja lediktálni senkinek a véleményét. (Megjegyzendő, hogy az eredeti terv már így is "felhígult": a lyukas zászlós nemzeti lobogó, a Kossuth-címeres, feliratos márványlap nem szerepelt az eredeti változatban, csupán az ék előtti felgyűrődésnél szerepelt az 1956-os évszám.) Inkább magába hívogat: ismerd meg, fényképezd le alulról, oldalról. Sétálj be az oszlopok közé - ebben hasonlít a berlini holokauszt-emlékhelyhez:

fovarosi.blog.hu: 1956osEmlekmu-20100323-03

A vasoszlopok rondák - mondják az ellenzők. Pedig az oszlopokat "olvasni" is lehetne. 2006 oszlopból áll össze az emlékmű, a méretek 1,9 métertől 8 méterig változnak. Hátul ritkábbak és alacsonyabbak, elől egyre sűrűsödnek az ék alak középpontja felé. Az oszlopok nem a forradalom egy-két vezetőjét, hanem a magyar népet, a nemzetté összeálló, egy irányba mozdulni képes tömegeket jelképezik. Ebben az értelemben az emlékmű nem a halálnak (november 4-ének), hanem az életnek, a forradalmi erőnek (október 23-ának) kíván szimbóluma lenni. Az ék szöge 56 fokos. Légifotón, vagy Google Earthben jól kivehető, hogy az egész kompozíció nem merőleges a Dózsa György útra, hanem (ismét csak 56 fokban) szöget zár vele:

fovarosi.blog.hu: 1956osEmlekmu-GEarth2010

Ez az emlékmű, ha úgy tetszik, a XXI. század nyelvén igyekszik kommunikálni a XX. század egyik legnagyobb történelmi eseményéről. Nem portrékkal, inkább rejtvényekkel, rejtettebb üzenetekkel. Ha úgy tetszik, számmisztikával.

Az Építészfórum 2009-ben arról számolt be, hogy "a World Architecture Community által meghirdetett építészeti pályázat ötödik fordulójában az i-ypszilon alkotócsoport, vagyis Emődi-Kiss Tamás, György Katalin, Horváth Csaba, Papp Tamás által tervezett és 2006-ban felavatott '56-os emlékmű (...) a szakmai zsűri (Honorary members) által 20 legjobbnak ítélt pályamunka közé került." Persze egy emlékmű nyilván nem attól lesz tetszetős, hogy beválogatja egy zsűri a legjobbak közé. De talán egy ilyen eredmény is felhívja arra a figyelmet: nem kellene lebontani. Inkább jól ki kellene beszélni.


Források:
http://mozgovilag.com/?p=3038http://mozgovilag.com/?p=3038
http://index.hu/kultur/klassz/2010/10/04/az_56-osok_sztalin_szobor_meretu_jancsikat_epitenenek/
http://epiteszforum.hu/node/14373
http://epiteszforum.hu/node/11768
http://epiteszforum.hu/node/11769
http://epiteszforum.hu/node/4207
http://erdely.ma/publicisztika.php?id=76514

(Minden kommentelő figyelmébe: kéretik kulturáltan kommentálni.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.23. 11:30:16

Ez az emlékmű az elkenés típikus példája, nem mond semmit, bár persze fentieket bele lehet magyarázni.

A forradalom pontosan megnevezhető áldozatokat követelt, akiknek a neve hiányzik. Én nem bontanám le, de belevésetném az összes áldozat nevét.

Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé 2010.10.23. 11:31:04

tegyenek egy turulmadarat a tetejére és akko jó lesz

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.10.23. 11:32:47

"Nem érzem a szobor erejét. De nagyobb baj, hogy a mű néma maradt. Hiányzott a nyilvános kibeszélés. Addig tartott a vita, amíg az 56-os szervezetek elmondták, hogy nekik nem tetszik a terv, az alkotók azonban nem válaszoltak. Pedig egy ilyen mű akkor kezd élni, ha a legmagasabb szintig beszélnek róla."

"Gergely álma, elképzelése (emlékműterve) a következő volt: vissza kell építeni a Sztalin-szobor talapzatát, rajta a levágott csizmákkal és benne egy lyukas magyar zászlóval. Mert semmi nem jellemezheti jobban a kommunista- és szovjetellenességet, mint a világ leggonoszabb zsarnokának, Sztalin szobrának ledöntése. "

Ez a két mondat a lényeg. Ennek így kellett volna történnie ... talán máshol megépülhet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.10.23. 11:33:56

@mtyeh: ügyes vagy nagyon."(Minden kommentelő figyelmébe: kéretik kulturáltan kommentálni.) "

Vahakomb 2010.10.23. 11:37:24

Az alkotás maga nem rossz! Modern. De absztrakt. Viszont még ha mángorlóval verik is hátam, akkor sem jutna erről a műről eszembe az 56-os forradalom! Sokáig semmi sem jutott eszembe róla! De most látom, hogy hiszen leginkább egy rozsdás hajóra asszociál! Valamelyik magyar folyó partjára kellet volna egy ilyet felállítani, s a magyar hajózásnak emléket állítva ezzel. De inkább ne a Duna partjára, de a Tisza partjára se! Valami kis eldugott patakocska partján jót mutatna...

2010.10.23. 11:40:49

Egyetértek. Ez egy nagyon jó alkotás, remekmű. A Sztálin-szobros javaslat korszerűtlen, szájbarágós, primitív.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.23. 11:42:05

@Deak Tamas: Igen, a csóka egy mondattal 100%-an bemutatja magát.

sisszi 2010.10.23. 11:42:21

nagyon jó a szobor. az absztrakt tényleg sokkal erősebb, mint egy szájbarágós valami. ebbe mindenki belemagyarázhatja a saját kis sztoriját

orv 2010.10.23. 11:43:50

Kevés értelmesebb és ugyanakkor nem eröltetetten szimbolikus modern köztéri szobor van - úgy egyáltalán. Magam részéről eredetinek és a forradalom jó közvetitőjének tartom, még ha nem is tetszik a szó esztétikai értelmében /nem is kell neki tetszeni/.Sajnos a mai kurzus már bizonyított városépítészeti kultúráltságot illetőleg, pedig az ő forradalmukat is szimbolizálhatja ez a kompozíció, ha épp úgy tetszik. Rendben, nem szerethetik, hisz nem ők hívták létre, no de lebontani! Ez kérem nem a középkor és nem is Észek-Korea, még csak nem is Venezuela!!! Ez itt Európa és annak unióját jelentő államok és államocskák egyike- az utóbbiak közül. Rá kell ébredni, hogy már az efféle beszéd is elfogadhatatlan, és egyikünk se vágyja a Kádárizmus alatt a nép, az istenadta által oly előszeretettel használt "Betiltanám...!" fordulatot. Nem, kéretik semmit sem betiltani, lebontatni, csak úgy felépíttetni!

Aszi 2010.10.23. 11:43:59

Így megmagyarázva persze érti az ember ezt az emlékművet, csak az a baj, hogy ha egyszerűen csak odamész, és nem tudod előre, hogy mit kell látni, mindez nem jön le magától. Nekem oszloperdőnek tűnt, amibe be lehet sétálni, de egyre kevesebb lesz a tér, és végül beszorulok.

De ettől még maradjon.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.23. 11:44:15

@iii: Én is azzal értek egyet, hogy nem feltélenül szájbarágós emlékmű kell. De az áldozatok rávésett nevei feltétlenül kellenének.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.23. 11:45:08

Nekem tetszik. Lehet megköpködni érte.

bóbitás lótetűfing 2010.10.23. 11:47:22

Ez az ócskavasemlékmű. Előre a jövőért KISZ-emlékmű.

Bontani!

BLovi 2010.10.23. 11:48:50

A Szabadság téri förtelmet viszont bontsák! Vigyék szoborparkba, odavaló! De 2010-ben Budapest egyik nagy terének közepén röhejes, pláne kordonnal körülkerítve.

hbernadett 2010.10.23. 11:52:08

lebontották... ledőlt, micsoda baromság...
felrobbantották, illetve ledöntötték!!!!

tlvajferi 2010.10.23. 11:53:54

ez az emlékmű a modernkori magyarország szégyene
ocsmányság
tudom, gyakran járok arra
az 56-osok nem ilyent érdemelnek

mondjuk mszp-szdsz temetőnek megfelelne...

rest69 2010.10.23. 11:54:26

az a baj, hogy nekünk nem egy modern művész műalkotása kell, ami 56 tonna acélt tartalmaz, 56 fokorsa hevítve került megmunkálásra, 56 lépéssel lehet majdnem megkerülni, a Google Earthben 56 méteres szemmagasságból már homályos, 56 szóból állt a pályázati mű bevezetője SATÖBBI, ami persze nagyon izgalmas annak, aki vájtfülű. Nekem, és a többi Magyarnak egy olyan emlékmű kell, ami eszembe juttatja a forradalmat, és látom rajta, hogy mit kíván ábrázolni. Az, hogy valami absztrakt, az egy dolog. De a tökéletesen semmitmondó és jellegtelen egy másik kérdés, és szerintem ez a "mű" inkább semmitmondó és jellegtelen. Lehet magyarázni, lehet köríteni, lehet okoskodni, de egy nagy rakás vasnál nem több. Művészettörténeti és történészi szempontból is inkább a Sztálin-csizma zászlóval, és építsék vissza a Regnum Marianumot. Megnézném, hogy a Franciák mit szólnának ehez, a forradalmuk 250. évfordulójára. Szerintem nagyon hangosan kiröhögnének, hogy menjünk már a rákba egy ilyen marhasággal.

zamiere (törölt) 2010.10.23. 12:00:12

@Deak Tamas: Ha ennyire nincs érzéked a poénokhoz, szobor ügyben már meg se szólalj...

doktorur 2010.10.23. 12:00:49

Mint emlékmű rendben van. Pont annyira nem didaktikus, hogy gondolkodásra késztessen. 56-tal kapcsolatban sem ártana, és erre jó asszociációs lehetőséget nyújt. Ámde a helye nagyon nincs rendben. A felvonulási tér rendezését lehetetleníti el - akárcsak az elmúlt balliberális kormányzat attribútuma, az időkerék, mely pont olyan mint a kormányzat volt: sokkal kevesebb támogatója mint ellenzője volt mégis megvalósult, rövid idő alatt komoly problémák adódtak vele amivel nem törődött a megvalósító kormányzat, majd kiderült, hogy igazából semmire sem jó és csak regeteg pénzbe kerül azért el akarták adni de senkinek nem kellett)

Szóval tessen csak az értetlenkedőknek megérteni a szobor mondanivalóját - merthogy van neki (nevek nélkül is, hiszen a forradalom az arctalan és önmagukban szánandóan esetlen és gyenge emberek közös célért való egységbe kovácsolódása), viszont azt is be kell látni, hogy a főváros egyik legnagyobb "feldolgozás" alatt lévő terének jövőbeni rendezését ha nem is ellehetetleníti, de egységes egészként való kezelését igen.

Maradjon, de máshol. Szerintem...

attila1 (törölt) 2010.10.23. 12:02:12

ha van valami baja az emlékműnek, az az, hogy a kulturálatlan tömegeknek túl bonyolult. Nem értik, mert a minimális műveltségük is hiányzik hozzá, hogy elvont dolgokat értelmezzenek.

blacklord 2010.10.23. 12:03:24

Szerintem is jó ez a szobor, de kicsit kéne róla beszélni, hogy "értsék" is a népek. :-)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 12:03:52

@Vahakomb: pedig, de. Megmondták, hogy a rozsda is része az alkotásnak. Tehát elég érthető: rohad ez is, mint a forradalmak szelleme... ;)

@BLovi: helyes. Ezzel egyidejűleg kérjük fel a ruszkikat, hogy dúlják fel a Don kanyarban elesett magyarok nyughelyét, emlékművét is!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 12:04:58

@attila1: őszintén szólva, én büszke vagyok rá, hogy hiányzik belőlem az a fajta műveltség, ami eme förtelem megértéséhez szükségeltetik.

gitáros 2010.10.23. 12:05:30

@Deak Tamas:
Csak a történelemtanár úr javaslatához: általános iskola alsó tagozat szintű, közhelyes, gagyi, érdektelen.

2010.10.23. 12:05:53

@Anti Anyag: Lehetne, de ne az alkotást tegyük tönkre ezzel. Azt előtte el lehetne helyezni egy márványtáblán, a földre vagy egy alacsony emelvényre, hogy ne zavarja a látványt.

@rest69: Ellenkezőleg, ez a mű nagyon is sokat mond, csak picit gondolkozni kell rajta. A cikkben minden le van írva, el kellene olvasni.

HUN_Sector 2010.10.23. 12:07:17

ehelyett egy IGAZI szoborra lenne szükség, például egy téglafal árnyékában két srácra, egyikük puskával, míg másikuk egy lyukas zászlóval kémlelne ki a romok mögül.
Na, az méltó 56-os szobor lenne.
Ez ami most van, ez CIKI

bóbitás lótetűfing 2010.10.23. 12:09:29

Ez az emlékmű lehetne még a Fémtolvaj Emlékműve, esetleg Bodza és Fém.

Frizer 2010.10.23. 12:10:12

Ha szabadulni tudnának az absztraktív szemléletre képtelenek attól, hogy a vas (acél) az edzés közben vörös, akkor se lenne minden rendben. Turul kell ezeknek mindennek a tetejébe, abból értenek.

Pedig ez a szobor okés! Voltam Berlinben a holokauszt emlékműBEN, és hasonló a hatása BENNE. Oda kell menni hozzá, meg kell akarni érteni. Ott se írták oda, hogy akkor most ez a deportált zsidókról/nak/ért szól.

Wittner Mária meg évek óta olyan, mint Grosics, meg Buzánszky, meg Kárpáti, meg a többi többi trottyos nyugdíjas: volt egy pont (vagy rövid időszak) az életükben, amire mindannyian büszkék lehetünk, magyar dicsőség, meg minden. De ők erre hivatkozva ma is minduntalan előjogokat követelnek maguknak, és azt, hogy megmondják, hogyan kéne ezt vagy azt gondolni. Hát az élettel nincsenek már ezek a hősök mindennap köszönő viszonyban, nemhogy a köztéri alkotásokkal!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 12:11:01

@HUN_Sector: én még mellé tenném a Bezárt Boltokat Fosztogató Hősök alakját és a Hősiesen Lincselők szobrát is!
Mert ugye ezekről sem kellene elfeledkezni...

HUN_Sector 2010.10.23. 12:11:39

@doktorur: bocsáss meg, de ez ostobaság. Mindenbe bele lehet magyarázni valamit, legyen az szobor és vers. Pl.: Elkúszott a kicsi csiga, nyomában a nedves csíkja. Rímelni rímel, attól még nem vers. De bele lehet magyarázni mind az élőlények elnyomottságát, mind az élet gyorsaságát a csigához viszonyítva. Ettől én még tehetségtelen verselő maradok, hiába magyaráz bele bárki bármilyen magasröptű elméletet. Ugyanez van a szoborral, szobrokkal. Két vascső összehegesztve, vagy egymás mellé állított fémoszlopok NEM MŰVÉSZET, hanem tehetségtelenség és mellébeszélés.

ampelmann 2010.10.23. 12:11:39

ez gáz. szerintem is.
az meg hogy aki épp avatáskor volt a miniszterelnök olyan szaralak mint kádár... kicsit off de ez van sajnos.

capor_ 2010.10.23. 12:12:04

Szerintem a szobor nagyon jó! A posztoló is szépen leírta a lényegét, a "koszos, egyszerű nép" összeáll és egy csillogó fényes egységként küzd a szabadságáért. Remélem csak egy rossz vicc volt a lebontási ötlet.
Viszont, bocsánat a kifejezésért, de tényleg nagyon szar helyen van. Ki az aki szívesen elsétál oda? Főleg, hogy szinte semmi sincs körülötte.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.23. 12:12:19

Értem, mit akar szimbolizálni és nincs bajom azzal, ha egy szobor kicsit elvontabb, de ez tényleg ronda. Legalább ember alakjuk lehetne.

tükörfúró 2010.10.23. 12:13:07

A légifelvétel még mutatja a szökőkutat, és a hozzá vezető ösvényeket, virágágyakat amiket mind eldózeroltak és septébe befüvesítettek emiatt a monstrum miatt. Gyerekkorom meghatározó emlékei..
Csesszék meg.

Egyébként meg pont az a baja, mint egész budapestnek, nem funkcionálnak a terek, csak ugy vannak.
Néha valaki "ledob" egy szobrot vagy egy emlékművet ahol ugy látja hely van neki, ráadásul ez a kis tisztás teljesen "kiesik".
Annó az időkeréknél még láttam turistákat, (mostmár egyre kevesebbet), mégiscsak EU csatlakozás meg mifene, meg sétálva is elérhetpő a hősök teréről, node ennyit már senki nem sétál egy parkolón keresztül.

Egyáltalán, csak azért vannak emberek körülötte, és nem egy baljós romhalmazként elhagyatva árválkodik ott, mert a közösség igényli az ő terét, az ő rétjét, fiatalok gördeszkéznak a méregdrága, többmillióért odarakott éjfekete csiszolt márvány kockákon, és érdekes, kutya nem piszkálta őket sosem.

Talán a hatóságok is érzik, nem, ez igy már végképp nincsen rendben, egy város emlékművei, közösségi terei, közélete, közgondolkodása nem lehet központilag előírt, a köztér nem lehet felvigyázókkal őriztetett múzeum.

Erre anno kádárék is rájöttek igen hamar, sokkal jobban fog működni a rendszer, ha a hétköznapokkal békénhagyják az embereket, mintha mindenhova zászlókat, jelszavakat, jelképeket, daliás vonulást és kötelező mosolyt kényszerítenek.

1956, meglehet, mindekinek mást jelent, végülis polgáháború volt.
Mindazok akik az akkor fennálló rendet és központilag diktált hatalmat védték, pont olyan egyszerű emberek voltak, mint akik fellázadtak ellene.Majd halomragyilkolták egymást.Az egyik parancsra a másik meggyőződésből.

Kapjon tehát 1956 valamiféle emlékművet, ahol mindeki emlékezhet akkor amikor, arra amire, és ahogyan akar, de annak egy elfogadott emlékhelynek és nem egy spontán ledobott félreeső monstrumnak kellett volna lennie.

2010.10.23. 12:13:53

@HUN_Sector: Én nem vagyok művészettörténész, de. Egy szobornak nem csak az a feladata, hogy az adott eseményt didaktikusan bemutassa, ahogy pl. te javaslod, hanem hogy egyben bemutassa azt a kort is, amelyikben készítették. Az általad javasolt meg Sztálin csizmáját ábrázoló szoborjavaslat kábé 50 évvel lenne elmaradva. Erről mindenki látja, hogy egy modern korban készült. Rengeteg példa van arra, mennyire nem értették meg a kortárs műveket a történelemben, ez se kivétel.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 12:15:32

@HUN_Sector: "Mindenbe bele lehet magyarázni valamit"

ezt nem belemagyarázásnak, hanem műelemzésnek hívják. Mármint azok, akik tudják, miről beszélnek.

"egymás mellé állított fémoszlopok NEM MŰVÉSZET, hanem tehetségtelenség és mellébeszélés"

tökéletesen igazolod, amit korábban írtam. Az az egyetlen baja az emlékműnek, hogy a kulturálisan retardált tömegek nem értik.
Sőt, ha elég elvakultak, erre még büszkék is.

HUN_Sector 2010.10.23. 12:17:27

@attila1: nem az emberek vannak a művészekért, hanem épp fordítva, ezt értsd meg

attila1 (törölt) 2010.10.23. 12:17:40

@HUN_Sector: sőt, még valami hosszabb magyarázó szöveg is kéne, nehogy valaki mást gondoljon, mint amit a pártközpontban parancsba adtak. Ilyesztő a szabadság, nem igaz?

bóbitás lótetűfing 2010.10.23. 12:17:47

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:

@Sixx! Anyád Nyugger!

A szobrát a maszop székháza mellé!

attila1 (törölt) 2010.10.23. 12:19:23

@HUN_Sector: ezért írtam, hogy az egyetlen hibája a műnek a "nem közérthetősége". Kérdés, hogy művelni kéne a tömegeket, vagy csak alányalni a "közízlésnek".

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.10.23. 12:22:53

Nem az a kérdés,hogy tetszik-e vagy sem !
Igazán nagyszerű, hogy pl. léggömbbel az emlékmű fölé emelkedve/vagy a Google segítségével/ látható az
56 fokos szög. Noooooormális? Amit így meg kell magyarázni, az eleve nem lehet jó. Hogy gondolatilag ne menjek messze:pl.a Guernicát nem kellett soha, senkinek megmagyarázni attól függetlenül,hogy tetszik-e
valakinek vagy sem.

septem 2010.10.23. 12:25:47

micsoda!?

ez nem a kiszáradó aral-tó szimbóleuma?

tükörfúró 2010.10.23. 12:26:26

@iii: Lehet, hogy 2400ban már el lesznek ettől ájulva.

"ember, nézd VAS mennyi igazi vas, hű micsoda művészet, kőbe vésték, nem digitális kijezőn van, tényleg megfogható, nem hologramm az egész, nem szánszálas kompozit oszlopok egy felgőzölt pármikronos titánréteggel!" stb.

Csakhogy ez senkit sem érdekel, a jelen a multnak állítson egy jelenleg elfogadható emlékművet és ne a jövőnek akarjon erőlködve imponálni.

HUN_Sector 2010.10.23. 12:28:12

@attila1: a műalkotások értelme, hogy az emberek megértsék és szeressék. De ha ez nem teljesül, akkor felesleges. Ha a közösség nagy része nem érti, s sokan (részben emiatt) nem szeretik, akkor nincs miről beszélni. Engedd meg hogy ellentétes példákat is felhozzak lakóhelyemről.
Fehérváron van nekünk egy Kati nénink, aki régebben valós személyiség volt, a Fő utcán tolta a kocsiját és árulta a sült liba far-hátat. Az orra már fényesre van kopva, minden gyerek és felnőtt megsimogatja ha elmegy mellette. Emeltek egy udvari bolond szobrot a városban, Mujkót. Az emberek egyöntetűen kiálltak mellette, amikor el akarták bontatni a várostevezésnél, arra hivatkozva, hogy a bal lába belelóg az összképbe. A polgárok megkérdezése nélkül azonban épült pár közutálatnak örvendő szobor: pincér petőfi, a gnóm - egy fehér inges petőfi, a feje arányaiban akkora mint a south park figuráinak. EU csatlakozásos törlőrongy - egy négyágú gyűrött csillag. Aztán ami a hírekben is volt, már nem az első Romkert tetőfedelet bontatjuk el, mert bűnrusnyák. Egy modern építményt nagyon nehéz összetársítani egy ezer éves műemlékkel. Pesten is ezt kellene megérteni a magukat művésznek hívőkkel. HA egyszer a toronyház nem fér bele modernsége révén a városképbe, akkor a posztmodern szobrászattal is ugyanez a helyzet.

Art Mooney 2010.10.23. 12:29:18

ronda, személytelen, nem tetszik a még élő 56-osoknak, rájuk lett erőszakolva az igazi hamisítatlan ballib felfogásban (nekünk ez tetszik, ez lesz, mindenki más egy elmaradott értetlen reakciós szar, felhúzzuk, úgyse merik lebontani ha már áll, és jót röhögünk a duzzadó ereken mert úgyse tudnak semmit se tenni ellenünk).

hiba volt. boncsákle.

doktorur 2010.10.23. 12:31:12

@HUN_Sector: nem belemagyarázni kell. Hanem benne van. Attól mert te esetleg nem érted, attól még nem biztos, hogy érthetetlen.

De ízlésekrôl vitatkozni nem lehet, nem is akarok. Van akinek tetszik (pl én) van akinek nem (pl te). De a fennmaradása nem egyéni ízlés kérdése kell, hogy legyen. Persze ez nem jelenti azt, hogy a sorsát kizárólag racionális szempontok mérlegelése alapján kellene eldönteni, de én azokat venném az elsô helyre.

Tudunk-e azzal a hatalmas térrel kezdeni valamit? Vagy pedig az aktuális politikai hatalmak ikonitás iránti vágyának játszótere lesz: homokóra, emlékmû, mászóka, szobor az ismeretlen kutyaszarnak...

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 12:31:22

@HUN_Sector: egy hónapja győzködöm magam, hogy vissza kellene menni Fehérvárra fotózni egy kicsit. Többek közt a Mujkó és Kati néni miatt (van róluk képem, de nem tetszenek). El tudnád küldeni privátban a "közutálatnak örvendő" szobrok helyét? Jövő héten leugranék miattuk.

smog75 2010.10.23. 12:32:14

LE VELE!!!!!!!!!!!!!!!

Gregorius Pilosus 2010.10.23. 12:32:24

Fel kellene építeni még mellé 4 másolatot - s kapunk egy nagy rozsdavörös csillagot! Lehetne a szocjalista idők emlékműve...

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 12:38:28

@bóbitás lótetűfing: aham... szóval a nagyfaterod fosztotta ki kisközértünket? Jó tudni... :D
(kár, hogy nem ismerted az öreget, mert anyád azt sem tudta, ki az apád a sok vendége közül :D )

Jester 2010.10.23. 12:38:29

Szerintem ez az egyik legjobb köztéri szobor.. Persze gondolkodni kell hozzá, nem olyan mint egy dombormű.

Amikor először láttam, nem értettem. Aztán odamentem, nézegettem "elmélyültem benne" és rájöttem:
A sok különálló facölöp semmit sem ér, de ha összeállnak és felsorakoznak akkor a betont is feltörik. Aligha lehetne jobb leképezése egy forradalomnak.

egy pártfüggetlen bp-i lakos

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2010.10.23. 12:39:28

már az is mutatja, mennyire lehet róla beszélni, hogy milyen sokféle komment születt.

én mindenképp megtartanám, és ott, ahol most van.

(természetesen ha egyszer készülne egy átfogó, megvalósítható koncepció az egész tér átalakítására, akkor el tudom képzelni az áthelyezését, de megtartanám a téren)

kvadrillio 2010.10.23. 12:40:10

azé ahogy körbenézem..., benézek alája, sőt bemegyek és kinézek mögüle..., megállapítható, hogy szép !
Szép ez az emlékmű !
...olyan szép, mint amilyen szép 1956. volt.......

tükörfúró 2010.10.23. 12:41:10

@attila1: Ha a többséget kultúrálisan retardáltnak tekinted, és mint ilyet lenézed, a szükségképp "elvont"(?) "magas művészethez" kőbunkónak tartod, avval tkp. kisajátítottad a művészetet, annak értelmezését, művelését és élvezetét egy szűk kör számára.

Tennéd mindezt egy egész társadalmat érintő esemény emlékműve kapcsán!!
Hatalmas felsőbbséges műveltséged és tudásod (?) segítéségvel sem esik le, hogy tévúton jársz?

Van l'art pour l'art magasművészet, művészet önmagáért, a művészetért, a jövőért, az útkeresésért.

Továbbá van tömeges és iparművészet, művészet az alkotásért, a kultúrális hagyományok megőrzéséért és a hétköznapok jobbá, kellemesebbé tételéért.

És igen, ez is pont olyan művészet, lehet pont olyan szimbolikus, kifejező vagy forradalmi és útkereső, esetleg hagyománytisztelő. Márpedig egy köztéri szobor, pláne egy emlékmű mindíg az utóbbihoz áll közelebb, a funkció, ez emlékezés, a közös gondolatok felidézése a fontos, méghozzá tömegméretekben és a tömegek számára, nem pedig kevesek művészkedő izlésének és vízióinak játszótere.

Aki ilyen babérokra vágyik, az tessék, legyen építész, győzze meg a városképért felelős embereket és a befektetőket, építsen őrült jövőbemutató dolgokat, ha jól csinálja, világhirnév is övezi majd, az által épített épület pedig akár a világörökség része is lehet majd.

De ne a politikára csimpaszkodva, senkivel sem egyeztetve, kerülve a társadalmi párbeszédet, próbáljon a mintegy a "tömegre kényszeríteni" egy csak szerinte előremutató és nagyon művészi, szerintem egyszerűen disszonáns, témaidegen és izléstelen ötletet.

rest69 2010.10.23. 12:41:52

@iii Azt nem veszed figyelembe, amit mondani akarok, csak azt, amit leírok. Pont azt nem teszed meg az olvasásnál, amit elvársz mindannyiunktól egy műalkotásra tekintéskor. Akkor most mi van?

Nem veszed figyelembe, hogy itt snekinek sem magával az ábrázolt dologgal-gondolattal van baja, hanem azzal, hogy ennek a gonbdolatnak nincs semmi direkt köze az 56os forradalomhoz. Bele lehet magyarázni ezeket az "összeáll a rozsdás individum egy fényes, homogén tömeggé és feltöri a betont is" dolgot, meg 1-2 ilyen elképzelést, de nem ez kell.
Csak gondolj bele, ha ezt adnánk oda Franciaországnak a 250. Forradalmi évfordulóra 2039-ben. Úgy küldenének minket el a fenébe, ahogy annak a rendje.

És pusztán azért, mert ez nem egy egyszerű "MŰ" aminek van egy absztrakt értelme.
Ennek a gondolatnak, hogy 1956 forradalmára szoborral elmékezzünk, nem lehet egy egyébként totálisan közönyös, semmitmondó alkotás a megvalósulása. Azért, mert 1956 ennél sokkal konkrétabb volt, és ennél sokkal _személyesebb_.
Ez a szoborizé egy random térplasztika, amit az űrutazástól a holokausztig mindenre fel lehetett volna állítani.
És egyikhez sem lenne köze.
A modern és az absztrakt nem egyenlő a jellegtelen és semmitmondóval! EZT értsétek meg!
Nem attól lesz valami modern, hogy semmi köze a kifejezni kívánt gondolatokhoz.

HUN_Sector 2010.10.23. 12:41:55

@doktorur: nem vagyok pesti, de szívem szerint egy parkot látnék ott szívesen, tóval, padokkal, fákkal. Őszintén, nem lenne szerinted/ön szerint is jobb?

attila1 (törölt) 2010.10.23. 12:42:48

@HUN_Sector: @műalkotások értelme, hogy az emberek megértsék és szeressék. De ha ez nem teljesül, akkor felesleges. Ha a közösség nagy része nem érti, s sokan (részben emiatt) nem szeretik, akkor nincs miről beszélni"

ez mondjuk igaz. (azzal kiegészítve, hogy nem a műalkotások úgy általában, hanem az emlékművek értelme).
De elkeserítő, hogy ez alapján csak lebutított, szájbarágós dolgokat lehet kitenni, nehogy valaki félreértse. Unalmas, elavult, ötlet- és érdektelen.

karikaV43 2010.10.23. 12:43:29

@rest69: hát a francia példa elég szar,nézd meg a Louvre-t és benne a piramist,meg nézd meg azt az átépítési tervet amit a kukába dobattak a nemzeti múzeum bővítése kapcsán.A nép hülye részének be tudták magyarázni a ráday félék,hogy az szar.A magyar birka állandóan vissza sírja a múltat,ezért van ilyen jó kormányunk.Szép modern magyarországot építenek csak azt felejtik el nem a 19.sz. végén vagyunk.Sosem leszünk modern állam és ez pont az ilyen gondolkodásuk miatt van mint te is.Sajnos ilyen emberek lesznek hangadók.
A 21.sz.-i művészet és építészet nem sztálin szobrozik,nem turul madarazik és nem csinál görög és római díszítéseket az épületeire.A mai modern gondolkodású ember gondolkodik,van saját véleménye és nem hagyja magát meg vezetni,tiszteli hagyományait,de nem azokban él.Amiről itt ti ábrándoztok az elavult és nem visz előre.Szerintem neked lovon kéne járni,posta galambbal küldeni a leveleid az internet helyett meg morze távíró.

Martian (törölt) 2010.10.23. 12:43:53

Én először azt hittem, hogy Aczél György szoc. kultúrkampfjának állítják ezt az emlékművet... :))

sisszi 2010.10.23. 12:48:36

az egész szoborvita az 56 emlékének orbitális szembeköpése. pitiáner érdekpolitikai viták vice versa minden oldalról, szegény 56osok forognak a sírjukban

bokoristvan · http://indafoto.hu/bokoristvan 2010.10.23. 12:49:42

Ha valahol lehet, rögtön aláírom a bontás megszavazását.
Semmiféle esztétizálásra nincs szükség, ostoba ötlet volt megvalósítani.

Haaat111 2010.10.23. 12:49:58

Sokáig érteni véltem a művet, bár akkor sem tetszett (most sem)
Azt hittem az egyes emberek rozsdásodó, sérülékeny gyenge ereje tömörödött össze kikezdhetetlen acéllá, amely aztán széthasította a kommunizmust.

Most kiderült szart sem értettem a műből.

Akkor is hordják el onnan a szoborparkba azzal a szar időkerékkel együtt. Akinek kellett, már kifizették, amennyit már lehetett lenyúltak.

2010.10.23. 12:51:20

"pl. benzines palackot hajító fiatal, füstölgő szovjet harckocsi, a gyárról vörös csillagot leverő munkás"

....vagy lámpavasakon lógó figurák.

Az emlékmű sajnos nem igazán jött át. Lehet mert nem vagyok művész beállítottságú. Soha nem értettem mit akartak érzékeltetni az alkotók a mára totálisan elrozsdásodott, klasszikus méhtelepre emlékeztető, kifejezetten csúnya munkával. Most hogy ezeket az információkat elolvastam az 56 fokos szögekről, és a geometriai "véleltlenekről" újabb információkat kaptam, mindazonáltal nem gondolom jó iránynak, hogy az emberek webstickes laptoppal, és online műholdas website-okkal kelljen megfejteni az eldugott rejtvényt, miközben ájtattal szemlélik a művet. Egy emlékműnek szerintem tisztának kifejezőnek és világosnak kell lennie. Hiszen attól emlékmű.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 12:52:16

@tükörfúró: erre már kábé válaszoltam @HUN_Sector:-nak.

Ebből a szempontból igazad van.

De ettől még nem tetszik, hogy tudatlan, a tudatlanságukra büszke, ebből a tudatlanságból fakadóan többnyire erőszakos emberek acsarognak jelen esetben egy olyan alkotás kapcsán, ami szerintem a legjobb 56os emlékmű az országban. Ráadásul szerintem sokaknak az a bajuk, hogy az mszp kormány idején készült. Nem lesz itt szép világ, ha pár évente emlékműbontás van (részben)politikai okokból. Vagy akkor legyenek mobil emlékművek amiket kormányváltásokként lehet cserélgetni.

Seregbontó 2010.10.23. 12:52:55

Egyetérttek azokkal akik szerint ez a "mű" semmitmondó és jellegtelen.

De van vele a másik probléma is. Az, hogy kik állították. Pedig az hogy egy emlékművet kik állítanak, legalább olyan fontos, mint hogy mit ábrázol és mit lehet belemagyarázni. Ezt az emlékművet egy olyan kurzus (párt, kormány, miniszterelnök stb.) állította fel, amelynek ötvenhathoz nem hogy semmi köze, de tagjainak többsége a rendszerváltás előtt buzgón szidta az ötvenhatos "nyilasokat, fasisztákat, ellenforradalmárokat" és nyalta azok seggét, akik a forradalmat leverték és megtorolták.

Ezek a végtelenül cinikus urak és hölgyek odab***tak 56 tonna vasat a Csizma-térre, emlékműnek, amiről kiderült, hogy többek között ötvenhatos szervezeteknek sem tetszik, márpedig az ő véleményük legalább ebben az egy kérdésben nagyon is lényeges lenne.

És benne van a szoborban az is, ami a felavatása után történt, mikor is kicsiben és emberhalál nélkül (mondhatni: modernebb formában) megismétlődött ötvenhat. A hatalom gyakorlatilag megakarta félemlíteni az ellenzék békésen tüntető híveit (itt a Fidesz-gyűlés résztvevőire gondolok).

Mindezekért igenis le kellene bontani. Mert hazug.

kokavec 2010.10.23. 12:56:43

Ez a szobor képzőművész szemmel nézve egy jó-közepes teljesítmény. Persze nehéz műfaj a köztéri emlékmű, hiszen tényleg a többségnek szerethetőt kell létrehozni, miközben a többség vizuális-művészeti kulturáltsága a 19. századot még nem bírta meghaladni.

Az alkotók próbáltak mindkét igénynek megfelelni, egyértelmű szimbolikával fogyaszthatóvá tenni a tömegek számára, ugyanakkor elszakadni a nagyon kínos realista-heroikus sablonoktól. Kicsit úgy fest, hogy a két szék közé ültek. Kortársnak túl didaktikus, túl szájbarágós, egyolvasatú és kinyilatkoztató, 19. századi szemnek viszont érthetetlenül modern.

tükörfúró 2010.10.23. 12:56:54

@karikaV43: Neked meg azt mondom, van némi igazad, de te is pont olyan szűklátókörü sáncharcot folytatsz, mint a tuloldal, evvel magad is segítessz az áldatlan állapot konzerválásban.

Nem megérteni akarsz és véleményt alkotni te sem, majd meggyőzni és megvitatni, hanem dühtől tajtékozva szinte fröcsögsz.
Vedd észre, a mai magyar társadalom nagyrésze nem bigott a multhoz ragadt szerencsétlen, egyáltalán nem.

Egyfajta útkeresés zajlik, kultúrális és politikai értelemben is, hatalmas a zavar a fejekben, tarisznyás hippikülsejű miniszoknyás bölcsészláűnyok tesznek fel turulos kitűzőket, mintha a jobboldaliság vagy szélsőjobboldaliság csak divat vagy jó hecc lenne, nyugaton ugyanezt teszik vöröscsillaggal, lázadásból, heccből, hülyeségből.

A modern állam ismérve nem az, hogy steril a jövre programozott agyú robotok alkotják, hanem az, hogy képes saját multjával szembenézni, lezárni azt, és a jövőbe tekinteni, képes a saját belső konfliktusait lemerevedett csak az önmagáért való állóháború helyett dinamikus vitákban feloldani.

Itt mind2 fél, meg egyáltalán mindig mindeki a sáncot építi és a lövészárkot mélyíti, az is, aki eközben a béke és a párbeszéd, a jövő és a tolerancia legnagyobb szószólójának kiáltja ki magát, de ezt is ugy teszi, hogy közben hamar keres egy ellenséget, aki szerinte nem ilyen, majd fő programként "amazok" totális, bármi áron legyőzését hirdeti meg.

doktorur 2010.10.23. 12:58:10

@HUN_Sector: :)

Nagyon kevés közösségi zöldfelület van Budapesten, ezért nem ártana ilyenekbôl jó sok. Nem biztos, hogy ezen a helyen, de valóban elkelne. Ami a konkrét helyet illeti, nos az nem ennyire egyszerû. Laikusként azt mondom, mind az elhelyezkedése mind a mérete alapján talán akadna más, hasznos funkciója is ennek a térnek mintsem bevetni fûvel-fával...

2010.10.23. 12:58:54

@karikaV43: "Szerintem neked lovon kéne járni,posta galambbal küldeni a leveleid az internet helyett meg morze távíró."

Egy modern kényelmes világban élünk, mindenféle technikai vívmánnyal, és földi jóval. Hány embert láttál őszintén mosolyogni az utóbbi 10 évben? Mert én egyet sem. Csak a gondok, a szar, a stressz mindenhol. Sok ember azért sírja vissza a múltat, mert tulajdonképpen kezd rájönni, a kiegyensúlyozott élet mércéje nem a megszerzett plazmatévék száma...

Mr. Bigshot 2010.10.23. 13:02:24

Ha egy műalkotást magyarázni kell az már régen rossz.
A Guernica modern alkotás, mégsem szorul magyarázatra. Ez az ócskavas, pedig méltatlan az 1956 -os forradalom emlékéhez. Az ál-intellektuell okoskodás, hogy "ezt érteni kell, és legalább nem szájbarágós, meg 56 fokos szöget zár be", pedig BULLSHIT, és ismét csak BULLSHIT. Az 1956-os forradalom emlékművének olyan szimbólumokkal kell operálnia amelyek MINDENKI számára egyértelműek, legyen az magyar, vagy külföldi. Pongrácz Gergely ötlete például ilyen. A jelenlegi ócskavas, pedig BONTANDÓ!

Seregbontó 2010.10.23. 13:02:51

Mélyi József művészettörténészt meg kéne kérdezni arról, hogy ezek szerint a rendszerváltás után a Lenin-szobrokkal is együtt kellet volna élni? Van valami nagyon hamis abban az érvelésben, hogy egy emlékművet, vagy köztéri művészeti alkotást nem lehet eltávolítani (nem megsemmisíteni, eltávolítani), csak azért mert emlékmű.

A régi közgáz épülletében lévő Marx-szobrot is el kellett volna már távolítani, és hogy miért ücsörög még mindíg ott, azt csak az eddigi meg a jelenleg regnáló rektor urak, (meg persze a Jóisten) tudják.

sisszi 2010.10.23. 13:04:24

@tükörfúró:
totál igazad van.
"képes saját multjával szembenézni, lezárni azt, és a jövőbe tekinteni"
egy ilyen szoborvita is, nemhogy a múltat, az ELŐZŐ ÉVET nem tudja itt senki feldolgozni. iszonyat

tükörfúró 2010.10.23. 13:05:06

@attila1: Az emlékmű szerinted jó. Nem biztos, hogy mások szerint is. Mint műalkotás nem zárt, homogén, egy tér sok vasoszloppal, ennyi.
Kicsinyíthető, nagyítható, odébbvihető, átalakítható, akár megszüntethető.
Vedd észre, te is beragadtál saját mindenáron védelmezek és politikát csinálok gondolataid szűk körébe.
Ahogyan az alkotó is kezdettől így állt hozzá, evvel meg is szünt igazi Akoltónak, a tömeg, a társadalom, a Nemzet közös emlékeit és multját anyagba álmodó művésznek lenni.
Politikussá vált, ő tette önmagát azzá, a műve pedig nem az emlékezés a dicsőség és a gyász, hanem az egyoldalú minden msát totálisan elutasító politika és nemzeti megosztotság szimbóluma lett.
Meglehet ezért végül az elbontás vár rá, ami mint folyamat sajnálatos, de az elbontás csak a vége, az utolsó lépés egy folyamatban, az első gyufát a nagy erdőtűzben pont az gyujtotta meg aki az alkotást létrehozta, ugy ahogyan.
Midnez szinte függetlenül történt és történik attól, hogy a mű maga micsoda, milyen, jó, rossz, modern, régies, elfogadott vagy elfogadhattalan.

pyrogate · http://laalbirroja.blog.hu/ 2010.10.23. 13:05:59

Szerencsére van elég másik 56-os emlékmű is, érzésem szerint menjen mindenki oda fejet hajtani, amelyik neki tetszik. Corvin közre szavaznék...

Martian (törölt) 2010.10.23. 13:06:08

@egy derék katona: A régi közgáz épülletében lévő Marx-szobrot is el kellett volna már távolítani

Ha még mélyebbre csúszik a válság, lehet hogy csak a marxista közgazd. elméletekkel lehet majd értelmezni.
:)

stratez 2010.10.23. 13:07:53

A "vaskefét" az érintettek, az 56-osok döntő többségének tiltakozása ellenére erőszakolták a Felvonulási térre. A sorsa így is, úgyis megvan pecsételve, sokkal inkább a Gyurcsány-évek mementója lett, mintsem 56-os emlékmű. A legjobb az lenne, ha azok vinnék el innen oda, ahova akarják, akik emelték. A legalkalmasabb helye szimbolikusan is Munkásmozgalmi Pantheonban lenne, a Fiumei úton.

tükörfúró 2010.10.23. 13:12:19

@sisszi: "Lehetnénk földi mennyország, hát belül miért a pokol rág??....Egy szédült világ! Egy õrült világ!"

Martian (törölt) 2010.10.23. 13:15:12

Az a legjobb köztéri szobor, amelyik rendszer- és ideológia álló :) bármerre is forduljon a széljárás, mindig lehet neki megfelelő értelmezést adni.

Ha évtizedek múlva bekövetkezik Európa iszlám elözönlése (by Nostradamus :)), lehetne a szobor címe "Mohamed próféta és a Korán emberei". :))
(mivel csak a Próféta figuratív ábrázolása tiltott)

rognork 2010.10.23. 13:16:44

Ha ezt a szerencsétlen izébigyót a retardált tömeg nem érti, akkor esetleg magával vihetné a haladó művészek és elitek valamely tagja, otthonában biztosan jobb helye lenne.
Idejön egy még retardáltabb turista, és még azt fogja gondolni, hogy itt éveken keresztül zsaluzzák a csatorna árkát, merthogy leginkább arra hasonlít.

Ha ennyire magyarázni kell, akkor már felesleges.

Seregbontó 2010.10.23. 13:19:57

@karikaV43: Egyáltalán nem biztos, hogy ami modern, az egyben jó is. Ez a konzervativizmus egyik alapvetése. Az autóval, az internettel senkinek sincs problémája, hiszen könnyíti az életünket. A modern művészettel sincs, akinek tetszik vegye-vigye.

Viszont kikérem magamnak, hogy bárki is mucsainak nevezzen azért, mert a modren műalkotások egy jelentős része nem tetszik, és jobban megfelel az ízlésemnek a korábbi figuratív művészet. Ez a mucsaizás a fasizmus "liberális" formája, és sajna igen kedvelt Magyarországon.

kokavec 2010.10.23. 13:20:04

@rognork: félre érted a világot. Ha idejön egy turista, annak már ez is elavult, ósdi szájbarágós műfaj lesz. De ha meglátja a Nemzeti Színházat, akkor lehet, hogy főbe is lövi magát.

Seregbontó 2010.10.23. 13:21:01

@Martian: Ha még mélyebb lesz a válság, remélem beolvasztják. Állítólag magas a réz ára.

kida 2010.10.23. 13:21:09

Talán akkor a Mammut előtti 56-os hányingert kéne elbontani nem? Ez a szobor fantasztikus, gyönyörű, aki ezt nem látja az retardált. Pont. Ja, és tiltsák be a kommentelést.

csorsza 2010.10.23. 13:21:10

@attila1: 56-ban pont ilyen "kulturálisan retardált" emberekből jött össze az utcán harcolók java. Viszonylag kevés akadémiai tag és művészettörténész dobált molotov-koktélt.

Egy alkotásnak nem kell túl didaktikusnak lenni, de ha ez egy 56-nak emléket állító mű, jöjjön már le valahogy kicsit evidensen.
Mert így, jelen állapotában, távolabbról és a földről nézve, semmit sem mond, semmiről.

tyeli 2010.10.23. 13:21:15

nem azért kell lebontani, mert csúnya vagy jellegtelen, hanem mert olyanok állították, akik az 56-os szellemiséggel összeegyeztethetetlen az értékrendjük

kokavec 2010.10.23. 13:21:37

@egy derék katona: pedig mucsai vagy. Lett volna neked is lehetőséged kulturálódni, csak nem akartál.

karikaV43 2010.10.23. 13:23:22

@tükörfúró: köszönöm,azt hiszem rávilágítottál a mai magyarság problémáira,köztük az enyémre is.Bár nem szándékoztam árkot mélyíteni,de lehet még is így cselekedtem.Normális párbeszéd ami ma hiányzik az éterből és szerintem a szobor körül is.Nekem amikor meg néztem az ugrott be hogy az egyénekből tömeg formálódik valamiért vagy valami ellen.Nem vagyok művész csak építésznek tanulok(levelezőn és nem 20 múltam),amíg csak képen láttam én sem értettem semmit belőle.Azért élőben van benne erő.
Jankove:neked is igazad van,szerencsére a gyerekeim tudnak őszintén mosolyogni,és még én is.Az tény,hogy elég sok fapofa van az utcákon és mindenki az anyagi javakat hajkurássza.A 80-as években ehhez képest tényleg nyugi volt,ráadásul a szomszéd nem tudott 2méteres tévével,meg bazi nagy kocsival haza menni.
15 éve még szerettem a mobil telefont,most meg utálom.
Kikapcsolni nem lehet mert hátha akkor jön egy munka,de ha este meg szólal legszívesebben falhoz vágnám.Egyszerűen meg szűnt az az intim szféra ami akkoriban még meg volt.8óra munka,8óra pihenés,8óra szórakozás,az utóbbira mondjuk nem igen volt pénz.

Készpénz Jancsi 2010.10.23. 13:23:50

Szerintem 2010-ben áthidalhatatlan ez az ízlésbeli ellentét.
(nekem, személy szerint tetszik a szobor de el kell ismernem, hogy az alkotók a legkisebb mértékben sem vették figyelembe az érintettek - ötvenhatosok- érzékenységét, így ezért valóban "rossz" alkotás.)

Jellemző ránk a múltbarévedés (pont a 65 év kibeszéletlenség miatt) és ez igaz az általános ízlésre is. Ma az emberek 95-98 százalékának álma egy neobarokk, lehetőleg kis tornyos villa, benne mahagónira pácolt koloniál bútorokkal, csillogó sárgaréz veretekkel. Modernre, absztrakt ábrázolás megértésére nem nagyon vevő szinte senki. Miért csodálkozunk, hogy egy köztéri szobortól is a klasszikus, alakos, akadémikus ábrázolás az elvárt? Az ízlés fejlődéséhez jó példákat kellene látni, de ilyet itthon nem igen találunk -tisztelet a kivételnek-, a Kádárizmus szellemi igénytelensége, és az utána következő neoliberális városvezetés Rajk László stílusával fémjelezhető húsz éve megtette a hatását.

Másik probléma, hogy az események és a szoborállítás között eltelt pont 50 év. Valaki igazságtalanul és bunkó stílusban (pont október 23.-n) számon kéri az '56 hősöktől, hogy még mindig ők akarják megmondani mi legyen. De hát nekik 50 éven keresztül kuss volt! Még a Demszky-érában is, hiszen nem lettek igazából bevonva! Vannak ők és azóta érkezett egy nemzedék, akiknek semmit sem jelent az egész, illetve vannak a havasszófia-féle ávosfattyak, akik pedig nyilas-restaurációnak tartják a forradalmat. Hogy lehetne megfelelni ennyi elvárásnak?

A képzőművészet nem alkalmazott művészet, igenis a szobrásznak ízlést kell formálnia és megkötöttségek nélkül megalkotni azt ami a fejében megszületett, így tudnak csak valóban értékes dolgok létrejönni. A köztéri szobor ez alól mégis kivétel, mert ha az alkotók nagyon szembe úsznak a közízléssel, akkor nem fogják szeretni a szobrot, a város lakói nem lesznek büszkék arra, és ez baj.

Talán az alkotók tapasztalatlansága (viszonylag fiatal koruk és hogy egyikőjük sem szobrász, hanem építészek és festők) az oka, hogy nem tudták összehozni a modernt a közízléssel. Túl száraz és mérnöki alkotás született, a katarzis elmarad, még nálam is. Értem a koncepciót, de nem érzem! Pl. Pauer Gyula, a Dunába lőtt zsidók emlékére készített cipős alkotása is ilyen minimalista eszközökkel dolgozik, mégis az alakok hiányával bevonja a néző fantáziáját a megfejtésbe, és szívhez szóló az egész. Neki sikerült lelket tenni bele.

Szerintem ne bontsák le ezt az emlékművet ott senkit sem zavar. De készüljön egy olyan, ami a túlélők ízlésének is megfelel (attól még lehet jó), majd az utókor eldönti, melyiket szeresse.

stratez 2010.10.23. 13:25:05

Egyébként idegenvezetőktől hallottam, hogy a Hősök terére látogató külföldi turisták abban a hitben vannak, hogy valami félbehagyott építkezés helyszínén járnak.

Seregbontó 2010.10.23. 13:26:24

@kokavec: Látom ízlésrendész uram, csak az nem mucsai ami neked tetszik.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.10.23. 13:26:56

@tyeli: No, ezt érzem a vitában az egyik legrosszabb érvnek. Egy emlékmű attól jó vagy rossz, hogy ki állíttatta fel? Szerintem itt ezerszer fontosabb, hogy minek állít emléket, és hogy hogyan.

Persze, én is emlékszem, hogy Gyurcsányt hogy fütyülték ki azon a napon. De ez az emlékmű a legkevésbé Gyurcsányról szól. Nem az ő emlékműve, és soha nem is akart az lenni. (És ez így van jól!)

No, én most kimegyek a Kossuth térre, mert ingyen be lehet menni az Országházba. További szép napot!

billy reed 2010.10.23. 13:27:20

1@csorsza: "Egy alkotásnak nem kell túl didaktikusnak lenni, stb."

De azért legyen lyukas zászló, meg Molotov-koktél legalább?
attila1-nek teljesen igaza van.
Sajnos nálunk csak azt értik az emberek, amit a szájukba rágnak.
Egy is fantázia, egy kis elvont gondolkodás..."azt hitték, azt jelenti: éljen a sóvám!" /Örkény, Egyperces novellák

AnnaKarenina 2010.10.23. 13:27:42

@egy derék katona: Marxról csak annyit, hogy a világ eddigi legzseniálisabb közgazdásza volt, nem komcsi, ahogy te szeretnéd hinni.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 13:33:14

@tükörfúró: "műve pedig nem az emlékezés a dicsőség és a gyász, hanem az egyoldalú minden msát totálisan elutasító politika és nemzeti megosztotság szimbóluma lett."

csakúgy, mint az esetleges elbontása. Ha még nem állna ott semmi, simán elviselném, hogy mást tegyenek oda, de így nagyon politikai hangulata van a dolognak. Mint a '98ban leállított és pár méterrel arrébb újra felépített Nemzeti Színház. A mostani ellenzők jó része véresre tapsolná a tenyerét ugyanennél az emlékműnél, ha az a párt készíttette volna, amelyikre szavazott.

sisszi 2010.10.23. 13:33:20

íme Magyarosrszág számos 56-os szobra listában, képekkel:
www.szoborlap.hu/tortenelem/5_1956_os
tessék lehet szemezgetni. ha valamelyik valakinek jobban tetszik, esetleg megérinti, oda lehet menni ma megemlékezni.

ninimimi 2010.10.23. 13:33:59

@Haaat111: "Sokáig érteni véltem a művet, bár akkor sem tetszett (most sem)
Azt hittem az egyes emberek rozsdásodó, sérülékeny gyenge ereje tömörödött össze kikezdhetetlen acéllá, amely aztán széthasította a kommunizmust.

Most kiderült szart sem értettem a műből."

Hol derült ki? Mert én még most is úgy értelmezem, ahogyan leírtad. Ezért értek egyet vele, mert valóban ez volt 1956. legszebb motívuma, amire az egész világ előtt büszkék lehetünk. A nép 99 %-ának feltétel nélküli összefogása egy olyan rendszerrel szemben, amelyik megpróbálta megosztani. (Azóta sikerrel.)

"Most valóban igaz az a szó, hogy népünk olyan egységes ebben az elhatározásában, mint történelme során még soha." - mondta Nagy Imre a rádióban, amikor bejelentette a Varsói Szerződésből való kilépésünket és az ország semlegességét - miután győzött az 1956-os forradalom. (!) Utána jött a fegyveres konfliktus a szabad Magyarország és a támadó Szovjetunió között, de az már nem forradalom volt, hanem háború.

A baj az emlékművel az, hogy miközben nagyszerűen megörökíti 1956. legszebb tartalmát, nem állít méltó emléket a hősöknek. Ezért őrölnek két malomban a vitatkozók.

Kell egy másik, méltón monumentális emlékmű is a hősök neveivel, a nép hősies tetteinek tételes bemutatásával.

Seregbontó 2010.10.23. 13:35:03

@AnnaKarenina: Marx kitalált valamit, amiről kiderült, hogy nem működik. Tudok mondani pár nála zseniálisabb közgazdászt akiknek az elméleteit az élet még vissza is igazolta.
+ Marxra alapozva csak és kizárólat véreskezű elnyomó rendszerek születtek, ami azért jelent valamit.

szamarhegy 2010.10.23. 13:35:59

Ha így halad, népszavazás keretében fognak Gyurcsányt, Orbánt megválasztó, funkcionálisan analfabéta tömegek művészeti alkotások sorsáról dönteni...

Seregbontó 2010.10.23. 13:37:34

@ninimimi: "Kell egy másik, méltón monumentális emlékmű is a hősök neveivel, a nép hősies tetteinek tételes bemutatásával."

Ezt még akár el is lehetne fogadni, mint a lebontás alternatíváját.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 13:38:47

@egy derék katona: nem kevered véletlenül Marx-ot a bolsevik típusú diktatúrákkal?

Martian (törölt) 2010.10.23. 13:40:42

@egy derék katona: Marxra alapozva csak és kizárólat véreskezű elnyomó rendszerek születtek, ami azért jelent valamit.

Hát pedig a Biblia Jézusa sem az invizíciót propagálta. :)
Marxból Lenin gyártott önigazolást, ahogy Jézusból Konstantin császár és utódai.

karikaV43 2010.10.23. 13:40:43

@egy derék katona: valószínű nem túl sokat olvastál Marxtól legfeljebb a politikai gazdaságtan órán az előző rendszerben.Kissé elvakult vagy,főleg ha értenéd mit művelnek akikkel szimpatizálsz.

Seregbontó 2010.10.23. 13:42:48

@attila1: A fa sem választható el a gyökerétől.

Martian (törölt) 2010.10.23. 13:43:30

@ninimimi: Utána jött a fegyveres konfliktus a szabad Magyarország és a támadó Szovjetunió között.

Sajnos a lapokat a jaltai paktum osztotta le, úgyhogy nagyhatalmi egyetértés alapján Magyarország bolsevik prédának számított... :(

Seregbontó 2010.10.23. 13:46:47

@Martian: Jézus tanai nem eredményeztek egyetlen egész társadalmat atomizáló és félelemben tartó diktatúrát sem.

Seregbontó 2010.10.23. 13:47:28

@karikaV43: Szerinted kivel szimpatizálok?

szamarhegy 2010.10.23. 13:49:12

Mi van a többi 56-ra emlékező szoborral? Akinek ez nem tetszik, miért nem azt keresi meg, ami érthető és közel áll hozzá, miért ez a végletesség? 56 emléke, megítélése, a kibeszélés, a feldolgozás foka is állandóan változik, lehet hagyni kellene, hogy ez az emlékmű is kiállja az idő próbáját.

hamsa 2010.10.23. 13:49:40

Sajnos az elmlékművek nem csak a művészek által tervezett módon közvetítik a kívánt/nem kívánt tartalmat, hanem van egy spontán üzenetük is, amit a használók/látogatók/ünneplők alakítanak köré. Az emlékmű oszlopai között valamennyi lámpatest ki van törve, a sűrűbb oszlpok között sok kis szarkupac és egyé található. Ennyit ér úgylátszik ma a forradalom emléke. És ez többet mond minden szobrászatoi, művészettörténészi esztétikai megfontolásnál. Ez a mai magyar társadalom emlékműve, egy nyilvános WC.

AnnaKarenina 2010.10.23. 13:50:24

@egy derék katona: Marx "megfejtette" az emberi társadalmak működését. Ehhez képest minden más közgazdasági elmélet kismiska. Marx mindössze annyit mondott, hogy eljön az az időszak, amikor a világ képes lesz annyit termelni, hogy mindenki a beletett munkája alapján részesüljön a javakból és egyszer eljön az az idő, amikor már nem is lesz szükséges annyi munka, mert olyan fejlettségi szintre kerül a termelés és akkor mindenki szükségletei szerint részesül a javakból. Könnyen belátható, hogy akár már a második szint is teljesült, ugyanakkor a munkanélküli az szegény ember, és sokszor még a dolgozó is az. Marx egyszerűen csak a kizsákmányolás ellen volt, amit nem lehet a szemére hányni, főleg, hogy a saját bőrünkön is érezzük.
Hogy aztán Lenin ezt a leggyengébb láncszemre értelmezte és ebből mi lett, azon lehet vitatkozni. Mindenesetre történelmi léptékben azt látni lehet, hogy az elmaradott keleti térségeknek ez egy fejlődési út volt, rengeteg véráldozattal.
Ha ezt nem is veszed figyelembe, teljesen felesleges Marxot azért kárhoztatni, hogy a halála után jóval ki mire használta az elméletét.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 13:50:55

@egy derék katona: tehát szerinted a pl kádári rendszer hazug diktatúra volt, de ha Marxra hivatkoznak, akkor nyilván igazat mondtak. Most akkor hazugok voltak vagy igazmondók? Nehéz kérdés...

Otthonka.Okoska · http://otthonokosan.blog.hu 2010.10.23. 13:51:04

Idejönnek a külföldiek, és fogalmuk sincs mi ez. De nekünk se.

josef_k 2010.10.23. 13:51:16

Szerintem elegendő lenne egy többnyelvű tájékoztató tábla az emlékmű mellett, amely az események rövid összefoglalója és értékelése mellett az emlékmű koncepcióját is leírhatná. Nekem amúgy tetszik az emlékmű. Az elején rövid rozsdás vasakból végül magas acélos ék lesz, ahogy összetömörülnek, mert együtt sokkal többre képesek az emberek, mint amikor csak egy szál magában áll az egyén. Ugyanakkor egyénekből tevődik össze a tömeg, amely egységben több, nagyobb, fényesebb, tisztább - ahogy a forradalom is. Nekem ezt mondja ez az emlékmű. Ennyi.

Ab ovo 2010.10.23. 13:51:57

Szerintem nem igazán jön át az üzenete egy olyan emlékműnek, amelyet szögmérővel kell megközelíteni. Arról nem is beszélve, hogy semmiféle 56-os specifikuma sincs, sőt épp ellenkezőleg, az erőltetetten belemagyarázott eszmeiség alapján nyugodtan lehetne akár a sanghaji metróépítés emlékműve is, ahol minden bizonnyal szintén rengeteg jó ember gyűlt össze egy nemes cél érdekében. Még rövidebben szólva: ez egy Sztálin szobor más eszközökkel.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 13:53:31

@egy derék katona: Jézus tanai nem, de a rá hivatkozó hazugok viszont igen. Ha itt látod a különbséget, akkor Marxot miért kevered Sztálinnal?

ninimimi 2010.10.23. 13:56:40

@egy derék katona: Örülök, hogy tetszik a lebontás alternatívája.

Ami a marxos pengeváltást illeti, ne búsulj! Én is "imádom" a marxista diktatúráknak az inkvizíciós példával való mentegetését. Soha, egyetlen nép sem választotta önszántából a marxista rendszereket. Soha, évezredek során sem ölték meg az ezrelékét sem a Bibliát félremagyarázók azoknak a százmillióknak, akiket a kommunista ideológia nevében öltek és nyomorítottak meg.

Seregbontó 2010.10.23. 13:57:04

@attila1: Itt valamit félreértettél. Igen azt gondolom, hogy a Kádár-rendszer egy hazug és ocsmány diktatúra volt. Azt pedig sehol sem állítottam, hogy aki Marxra hivatkozik, az igazat mond, lévén, hogy nem vagyok sem komcsi, sem marxista.

kokavec 2010.10.23. 13:57:41

értsétek már meg ti szegények, hogy ez az emlékmű egyáltalán nem érthetetlen (sőt, túlzottan is didaktikus, szájbarág. Ha idejön egy külföldi turista (nagy valószínűséggel egy vizuálisan-művészetileg kulturáltabb országból), annak nem fog érthetőségi problémát okozni maga a szimbólum.

Martian (törölt) 2010.10.23. 13:58:15

@egy derék katona: nem is Jézus tanai, hanem az azokra hivatkozó rendszer hozott létre kemény, megfélemlítő ideológiai elnyomást... hány ember öltek meg egyetlen betű miatt? (homoiusis-homousis)

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2010.10.23. 14:00:07

Nem igazán értem, minek kéne még egy lyukaszászlós, pestisrácos, vagy egyéb unalomig ismert 56os szimbólumos szobor? Van belőle n darab, kell egy n+1edik? Minek? Miért nem lehet egy olyan szobor is, ami szimbolikus, amin gondolkodni lehet, ami nem rágja a szádba a saját jelentését?

Seregbontó 2010.10.23. 14:00:49

@attila1: Jézussal ellentétben Marx a fennálló rendszert erőszakos eszközökkel, és diktatúrával kívánta eltakarítani. Nem véletlenül lett Lenin és Sztálin hivatkozási alapja.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:01:15

@egy derék katona: ezt meg te értetted félre: elhiszed nekik, hogy közük volt Marxhoz, csak mert azt mondták?

tesz01 2010.10.23. 14:02:38

Ajánlom minazok figyelmébe a következő idézetet, aki le akarják bontatni:
„Az összeomlás a következő: ha én ahelyett, hogy minden este operálnék, karénekelek a lakásomon, akkor nálam beköszönt az összeomlás. Ha bemegyek a vécébe, és – már megbocsásson a kifejezésért – a vécékagyló mellé vizelek, és így fog tenni Zina és Darja Petrovna is, akkor a vécében bekövetkezik az összeomlás. Következésképpen az összeomlás nem a klozetokban van, hanem a fejekben. Ezért, amikor ezek a baritonok azt kiabálják, hogy „harcolj az összeomlás ellen!” – akkor nevetnem kell. (...) Ez azt jelenti, hogy mindegyikük saját magát kell verje. És majd ha kiveri a fejéből a világforradalmat (...) és a saját portáján söpör, azaz elvégzi azt, ami a dolga, akkor az összeomlás magától eltűnik. ”

És ha eddig eljutottak azok, akiket ez érint, akkor arra kérem őket, hogy nem vizeljenek a WC mellé. Köszönöm.

tesz01 2010.10.23. 14:05:33

Bocsánat. Ismételek, mert az imént kapkodtam:

Ajánlom mindazok figyelmébe a következő Bulgakov idézetet, akik le akarják bontatni az emlékművet:
„Az összeomlás a következő: ha én ahelyett, hogy minden este operálnék, karénekelek a lakásomon, akkor nálam beköszönt az összeomlás. Ha bemegyek a vécébe, és – már megbocsásson a kifejezésért – a vécékagyló mellé vizelek, és így fog tenni Zina és Darja Petrovna is, akkor a vécében bekövetkezik az összeomlás. Következésképpen az összeomlás nem a klozetokban van, hanem a fejekben. Ezért, amikor ezek a baritonok azt kiabálják, hogy „harcolj az összeomlás ellen!” – akkor nevetnem kell. (...) Ez azt jelenti, hogy mindegyikük saját magát kell verje. És majd ha kiveri a fejéből a világforradalmat (...) és a saját portáján söpör, azaz elvégzi azt, ami a dolga, akkor az összeomlás magától eltűnik. ”

És ha eddig eljutottak azok, akiket ez érint, akkor arra kérem őket, hogy ne vizeljenek a WC mellé. Ismételten köszönöm.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:06:00

@egy derék katona: "Marx a fennálló rendszert erőszakos eszközökkel, és diktatúrával kívánta eltakarítani. "

az a fennálló rendszer a munkásoknak volt olyan rossz, mint az ötvenes évek Magyarországa. Világ csodája, hogy Angliában végül minimális erőszakkal megoldották. Szerencséjük volt.

Seregbontó 2010.10.23. 14:10:02

@Martian: Azért a középkor és a huszadik század nem tartoznak az összevethető kategóriába. valóban voltak komoly harcok a kereszténységet különbözőképpen értelmezők között. Kétségtelenül rengeteg áldozattal jártak. Ettől függetlenül egyetlen olyan középkori társadalmat sem tudsz mutatni, amelyik csak köszönőviszonyban is állna a kommunista diktatúrák társadalmával. Amikor a társadalmo jórésze spicli, senki sem bízik meg senkiben, mindenkit lehallgatnak, közösség gyakorlatilag nem létezik. Ajánlom, olvasd el a Sötétség délben-t Koestlertől, vagy Orwell regényeit (Állatfarm, 1984), de tudom ajánlani Nien Chengtől az Élet és Halál Sanghaiban-t, illetve egy másik kínai szerzőtől a Vadhattyúk-at.

Martian (törölt) 2010.10.23. 14:11:13

@kokavec: két külföldi ismerős, illetve rokon is volt, akiknek előtte azért a történelmi hátteret el kellett magyaráznom ("úgy veszítettünk, hogy előtte valójában győztünk"... merthogy a jenkik ezt pl. Pearl Harbour vonatkozásában pont fordított sorrendben csinálták).
A lényeget megértették... de olyan "citromízű a magyar narancs, de legalább a miénk" filingje volt az egésznek.
:)

A Hősök Tere azért mindenkinek jobban tetszett.

septem 2010.10.23. 14:11:53

@kokavec: már bocs, de te sík hülye vagy. ide jön egy külföldi turista, akinek fogalma nincs 1956-ról, aztán kapásból dekódolja... muhaha!

pl. idejön egy olasz, aki reneszánsz szobrok között nőtt fel. elsétál a téren, ránéz a műre és csettint egyet a nyelvével. si, 56!

de azt mondjuk elbírom képzelni, hogy egy ploiesti vagy varsói ember rögtön vágja, hogy mi a helyzet. mármint, hogy itt is mocskos kommunisták szívták a nép vérét.

Seregbontó 2010.10.23. 14:14:37

@attila1: Nem csak Angliában, hanem szépen lassan mindenhol Európában jelentősen javítottak a munkások helyzetén. Anélkül, hogy különösebb erőszakra került volna sor.

kokavec 2010.10.23. 14:17:09

@septem: na akkor most olvasd újra: "Ha idejön egy külföldi turista (nagy valószínűséggel egy vizuálisan-művészetileg kulturáltabb országból), annak nem fog érthetőségi problémát okozni maga a szimbólum."

Tehát nem 56 története, hanem "maga a szimbólum". Érted már, te szegény. Ha 56 eseményei érdeklik, ahhoz muszáj azt elolvasni valahol.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:19:10

@egy derék katona: relativizálgatsz? Akit elintéznek valamiféle eszmére hivatkozva, az nemigen érzi a különbséget. Anno a kereszténységre hivatkozó katolikus és egyéb diktatúrákban is csak addig maradtál életben, amíg azt hitték rólad, hogy 100 százalékig velük vagy. A 20. század csak annyiban rosszabb, hogy hatékonyabb technikai eszközöket tudtak használni a gyilkolásra

2010.10.23. 14:19:36

@csorsza: "56-ban pont ilyen "kulturálisan retardált" emberekből jött össze az utcán harcolók java."

Okos nemzet a magyar. Mondják. (vagy inkább mondjuk) Az IQ annyira túlteng, hogy mindenki okosabb akar lenni a másiknál, és ezer fele húzzuk a tetves szekeret, ami persze már évtizedek óta nem mozdul a szarból. Ha a magyarság rájön hogy nemzetben kellene gondolkodni, majd akkor lesz okos...

Paulybird 2010.10.23. 14:19:55

Le kéne bontani.
A légifotón is jól látszik, hogy körülbelül 100 parkolóhelyet kellett miatta megszűntetni, és ezért elcsúfítja a teret.

Meg az a baj, hogy ez ilyen túl modern, és nincs rajta szöveg, meg kép. A nép egyszerű gyermeke ezért nem tudja jól értelmezni, és lehet, hogy valamit félreért, vagy félreérti, és esetleg valami diverzáns gondolata ébred, csak mert nem tudja olvasni a művet.

Egy olyan mű kellene helyette, ami jól jelképzei ötvenhatot. Fontos lenne, hogy mindenképpen valami nagy szobor legyen, magas talabzattal. Fontos, hogy talapzaton álljon, hogy az emberek alulról felnézhessenek rá, és nagynak kell lennie, hogy jelentőségteljes legyen.
Könnyen értelmezhetőnek is kell egy ilyennek lennie. Egy olyan szoborcsoport kellene, amin van hősiesen harcoló pesti srác, és nem ártana megjeleníteni valami nagyon gonosz arcúra faragott szovjet elnyomót, amint épp a tömegbe lő. A talapzatra pedig aranyozott betűkkel rá kéne írni, hogy a szovjetek és a komcsik rosszak, 56 és a magyar nemzet pedig jó. És valahogy utalni kellene a keresztény gyökerekere is az egésszel, szóval egy kereszt is kellene valahová.
Nagyon fontos, hogy egay hatalmas lyukas zászló is legyen márványból, de azt le is kéne festeni pros fehér zöldre, hogy már nagyon messziről is látszódjon, hogy ez egy 56-os emlékmű, ne csak akkor, amikor már közel ért az ember hozzá, és el tudja olvasni a tenyérnyi betűket a talapzaton.

Szóval egy ilyen rendes emlékmű kellene, nem ilyen számmísztikás modern szar.
Ráadásul ez acélból van, acélból pedig a kerticsap van, meg a csóró emberek autóin a felni. Egy rendes amlékmű márványból van, mert az egy drága anyag, és ezzel is ki kell fejezni, hogy az egy fontos emlékmű.

panonimus 2010.10.23. 14:21:38

Ez egy ronda alkotás. Teljesen mindegy ki mit magyaráz bele, ez egyszerüen csúnya. Ezért el kell bontani.

Martian (törölt) 2010.10.23. 14:22:07

@egy derék katona: persze, a modern világ eszközeivel masszívabb diktatúrát lehet építeni... de pl. a Malleus Maleficarum vaskos kézikönyvére még az AVH "szakemberei" is olyan tisztelettel tekinthettek, mint egy mai órásmester az antikythera-i óramű-leletre...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.23. 14:27:48

mondjuk a szobor nem rossz, de speciel az 56°-os szög sehonnan nem értelmezhető (nem is érzékelhető) és rohadt szájbarágós egy ilyen közegben. kár.

maga az emlékművisége szerintem rendben van.

az igazi problémát ott látom, hogy van, aki nem érti, de nem azt mondja, hogy oké, nem értem, legyen olyan is, amit én is értek. nem, derék felebarátunk azt mondja, hogy más ne is legyen. fáj neki, vagy mi van? kötelezik a nézésére? oda van bilincselve az oszlophoz?

kokavec 2010.10.23. 14:30:00

Ez a szobor képzőművész szemmel nézve egy jó-közepes teljesítmény. Persze nehéz műfaj a köztéri emlékmű, hiszen tényleg a többségnek szerethetőt kell létrehozni, miközben a többség vizuális-művészeti kulturáltsága a 19. századot még nem bírta meghaladni.

Az alkotók próbáltak mindkét igénynek megfelelni, egyértelmű szimbolikával fogyaszthatóvá tenni a tömegek számára, ugyanakkor elszakadni a nagyon kínos realista-heroikus sablonoktól. Kicsit úgy fest, hogy a két szék közé ültek. Kortársnak túl didaktikus, túl szájbarágós, egyolvasatú és kinyilatkoztató, 19. századi szemnek viszont érthetetlenül modern.

Seregbontó 2010.10.23. 14:31:07

@attila1: Nem relativizálgatok, nem is tehetem, mert a két korszak annyira távol van egymástól, hogy nincs értelme. A középkori és a 19-20. századi társadalom felfogása és lehetőségei merőben mások voltak. Ugyanakkor felhívnám a figyelmedet arra, hogy az egyes keresztény felekezetek nem gyilkolták egymást nyakra főre. Többek között éppen Magyarország, de leginkább az Erdélyi Fejedelemség kiváló példa arra, hogy a különböző felekezetek képesek voltak békésen egymás mellett élni.
Nem igaz, hogy csak addig maradtál életben, amíg 100%-ig kereszténynek gondoltak, hiszen rengeteg zsidó és moszlim is élt Európában (mint ahogy kersztények tömegei a Közelkeleten) és furcsamód nem írtották ki őket. Ráadásul a kommunista diktatúráktól eltérően nem kellett napi szinten bizonyítani a hatalomnak, hogy keresztény vagy. Ugyancsak jelentős különbség, hogy a középkori államokat ott lehetett hagyni, míg a kommunista államok börtönként funkcionáltak.

És mint már korábban ki fejtettem, egyetlen más diktatúra sem volt képes olyan mesterien szétzilálni a társadalmi kötelékeket, mint a kommunista.

Aradebil 2010.10.23. 14:32:39

ez akkoris egy rozsdás szar marad,hiába blöffölsz bele egy csomó mindent

kokavec 2010.10.23. 14:32:53

@egy derék katona: nagyon off vagy Marxszal meg a keresztény középkorral.

William Kidd 2010.10.23. 14:33:56

Szerintem ez a szobor nem az összefogó nemzetet jelképezi, hanem a behatoló Vörös Hadsereget amely ékként hasít bele az ország testébe! Ez Gyurcsányék és a komcsik cinizmusa, hogy az 50. évfordulót, a hősi halottakat még egy emlékművel is megcsúfolják, sárba tiporják! Teljesen egyértelmű, hogy a szobrot el kell dózerolni és méltó emlékművet kell állítani! A szobor esete hasonló a Honfoglalás c. filmhez, az is szánalmasra sikeredett, pedig ott csücsül a sok "magyar" Hollywoodban, még se sikerült összehozni egy Rettenthetetlen kaliberű filmet, pedig egy 1000. évforduló megérdemelte volna!

kokavec 2010.10.23. 14:35:57

@William Kidd: látod, látod? A Honfoglalás c. film pedig a giccskedvelő jobboldali kurzus terméke.

Seregbontó 2010.10.23. 14:38:51

@kokavec: Ez az egész Marx-os pengeváltás abból ered, hogy kijelentettem: szeretném ha beolvasztanák a orvinusos marx-szobrot. Az árából felvehetnének még egy embert a tanulmányi osztályra.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:39:42

@egy derék katona: "Ugyanakkor felhívnám a figyelmedet arra, hogy az egyes keresztény felekezetek nem gyilkolták egymást nyakra főre."

ez ugye csak vicc?

"Nem igaz, hogy csak addig maradtál életben, amíg 100%-ig kereszténynek gondoltak, hiszen rengeteg zsidó és moszlim is élt Európában"

nem ölték meg az összeset? de rendes tőlük. A komcsinak hazudott bolsik sem voltak 100%-ig hatékonyak.

de ez az emlékműhöz képest már nagyon offtopic.

kokavec 2010.10.23. 14:40:31

@egy derék katona: hát abból a pénzből egy részmunkaidős ablakmosót sem vehetsz fel.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:40:55

@egy derék katona: ez semmi. Ha a Szabó Ervin könyvtár teljes anyagát eladnák a MÉHnek, az árából lehetne egy pesti srácos emlékmű márványból.

Seregbontó 2010.10.23. 14:41:35

@kokavec: Az ötvenhatról szóló dokumentumfilmek hiánya égető. De magának az eseménynek az iskolai oktatása is siralmas. Nem csoda, hogy sokan nincsenek is tisztában 56 lényegével, illetve azzal, hogy mit is ünneplünk ma.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.23. 14:41:56

Ez az emlékmű olyan, mintha a karhatalmistáknak, a munkásőrségnek, a forradalmon győzedelmeskedő újjászerveződő hatalomnak állítana emléket.
Egész egyszerűen olyan a hangulata, ezért utálja a többség.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:43:11

@gloire: a többség azért utálja, mert Gyurcsányék alatt készült. A többi csak duma

smartdrive 2010.10.23. 14:43:34

Wittner Mária, lol. mekkora egy mélysötét idióta

láttam egyszer Hitlert nadrágban. és mi mégis nadrágot hordunk

kokavec 2010.10.23. 14:43:40

@gloire: nem olyan. Csak te akarod ezt erőltetni.

AnnaKarenina 2010.10.23. 14:46:20

@egy derék katona: "Ez az egész Marx-os pengeváltás abból ered, hogy kijelentettem: szeretném ha beolvasztanák a Corvinusos Marx-szobrot. Az árából felvehetnének még egy embert a tanulmányi osztályra."

Azér' a kizsákmányolásra nem írtál semmit.

2010.10.23. 14:46:25

@Hooshee: "Miért nem lehet egy olyan szobor is, ami szimbolikus, amin gondolkodni lehet, ami nem rágja a szádba a saját jelentését?"

Azért mert az ilyen létesítmény nem tartozik az emlékművek halmazába. Ha valaminek emlékművet akarsz állítani, akkor annak minimum nyomokban emlékeztetnie kell valamilyen formában az ominózus eseményre. Divat mostanában ez a "sznob" elmélkedés a művészeti alkotásokon, belelátni olyan dolgokat, amik nincsenek is ott, összefüggéseket keresni a katyvaszban, mert ez mekkora entellektüell trendi dolog, miközben az alkotó a térdét csapkodja, hogy manapság a tehetségtelenség és műmájerkodás is kifizetendő. Nekem erről az emlékműről 56 még egyszer sem jutott eszembe, inkább önkéntelenül is arra gondolok, hogy valamelyik pártközeli havernek volt egy csomó használhatatlan felesleges ócskavasa, amitől meg akart jó pénzért szabadulni, és determinálódott hogy valami nonfiguratív jelentés nélküli összehordott vaskupac lesz belőle, amit kicsit összepofozunk hogy mégis kinézzen valahogy, aztán kinevezzük 56-os emlékműnek, és lehet rajta elmélkedni. És nem a hatás kedvéért mondom, de akárhányszor látom, nekem egyből ez ugrik be. Egy dolgot sajnálok. Hogy egy nemzeti ünnep, és a soksok odaveszett élet, melyet jó cél érdekében áldoztak fel, ma parázs viták tárgya, és egy ilyen emlékmű is csak egy vékony réteg önmegvalósításának célját szolgálta, mintsem tisztelgést, és valódi meghitt emlékezést 1956-ra, az akkor történtekre.

smartdrive 2010.10.23. 14:47:30

@William Kidd: te ostoba. egy reguláris erő nem úgy áll fel, hogy szállingóznak a farudak, és mire összeállnak, acélék lesz belőlünk. ez egy tökéletes népfelkelés szimbolika, 80-as IQ felett érthető

kokavec 2010.10.23. 14:49:09

@Jankove: a frusztráció rosszindulatot eredményez. Művészet létezik, még ha számodra felfoghatatlan dimenziója is ez a világnak.

smartdrive 2010.10.23. 14:49:26

@Jankove: eredetileg úgy akarták, hogy a négykézlábra ereszkedő Sztálint seggbekúrja egy T-34-es ágyúcsöve, de aztán rájöttek, hogy a kisiskolások nem értenék

Seregbontó 2010.10.23. 14:50:49

@attila1: Nem, nem vicc. Voltak vallásháborúk és progromok, nem kevés, de általában a békés egymás mellett élés volt a jellemző (legalábbis elviselték egymást). Csak azért tűnik az erőszakos esetek száma soknak, mert a történelemoktatás elsősorban ezekről az eseményekről szól, sűrítve.

Ha az összes zsidót megölték volna Európában Hitlernek már nem maradt volna kit kiírtani. Zsidóellenes pogromok voltak, de nem voltak jellemzőek. Rengeteg zsidó élt Európában a nácik előtt. Betagozódtak a középkori társadalomba. Nem mondom, hogy álomhelyzetük volt, de az életüket vagy a vagyonukat ritkán fenyegette veszély és nem figyelték minden lépésüket kémek és besúgók.

A szerelő 2010.10.23. 14:51:24

Ez emlékmű? Egy vastelep szebben néz ki és több mondanivalója van, mint ennek. Az elborult agyú "művészek" kapjanak már a fejükhöz.

AnnaKarenina 2010.10.23. 14:51:37

@Jankove: De hát TUDOD, hogy ez egy 1956-os emlékmű, a leírtak alapján érthetnéd is, de ti NEM AKARJÁTOK érteni. De lehet közadakozni is egy jó naturális emlékműre.

kokavec 2010.10.23. 14:52:17

@A szerelő: a frusztráció rosszindulatot eredményez. Művészet létezik, még ha számodra felfoghatatlan dimenziója is ez a világnak.

z666 2010.10.23. 14:52:21

Azt az építész-díjat azért nyerte meg a szobor, mert ez egy szabadkőműves-jelkép.
Így sokkal inkább a forradalom leverőinek a dicsőségét hirdeti...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 14:52:30

Nálunk az elszármazottak pézéből állíttatott székelykaput vették ki, és rakták ki az erdőbe az enyészetnek. Csak mert az előző polgármester ideje alatt rakták oda. Cserébe raktak a főtérre egy kutat, talán részben 56ra emlékezve, amely férfi nemiszerv alakot formáz. Nem tudom összeegyeztetni....

Ezenkívűl: Van két trianonos emlékmű , egyik a jobbik helyi szervezete, másik az önk. részéről állítva. Minek?

Seregbontó 2010.10.23. 14:52:54

@AnnaKarenina: Nem azzal van a bajom, hogy Marx a kizsákmányolás ellen volt, hanem azzal, hogy mi volt a javaslata a probléma megtoldására.

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:54:12

@egy derék katona: "Betagozódtak a középkori társadalomba."

a gettóra gondolsz?

idealizálod a múltat, mert nem élted át személyesen és azt szeretnéd hinni, hogy a 20. századi diktatúrák valamiféle elhajlások voltak a korábbi aranykorhoz képest. Hát nem, csak a módszerek tökéletesedtek.

kokavec 2010.10.23. 14:54:16

@z666: na végre ideértek az összeesküvés elméletesek. A háromhetes tanfolyamon megtanulható világtörténelem képviselői.

Vályoglakó 2010.10.23. 14:54:43

Van akinek tetszik és van akinek nem. Van aki érti és van aki nem. Akkor most Picassot, vagy Barcsayt is hajítsuk ki a képtárakból? Szerintem hagyjunk már fel a szobor döntögetésekkel. Vegyük sorra régi királyainkat? Nézzük meg, melyik volt csúnya népnyúzó (mert szinte mindegyik az volt), és döntsük le a szobrait? Hagyjuk már ezt abba! Tanuljunk meg együtt élni a történelmünkkel, akár szép, akár nem, A miénk! És így van ez a művészettel is! Szerintem!

Seregbontó 2010.10.23. 14:54:54

@kokavec: Ne félj, ha a munkanélküliség továbbra is ilyen magas lesz, kettő TO-s nénit is fel tudnak majd venni abból a pénzből.

gramercy 2010.10.23. 14:55:14

@Aradebil: rozsdas szar

persze, hogyne, az fel sem merul benned hogy a kommunistak acelos utse mogotti rozsdarol, rothadasrol van szo.., ugyan...

attila1 (törölt) 2010.10.23. 14:55:41

@tildy:): "Van két trianonos emlékmű , egyik a jobbik helyi szervezete, másik az önk. részéről állítva. Minek? "

mert nálunk az összes ilyen emlékmű csak ürügy a napi politikai harcokhoz.

AnnaKarenina 2010.10.23. 14:57:13

@egy derék katona: A termelőeszközök köztulajdonba vétele? Anélkül pedig kizsákmányolás van.
Ha megnézed a francia forradalmat, az is elég véres volt, az egész arisztokráciát ki akarták irtani. De végeredményben megszületett a polgári társadalom, ami már nem a születési előjogokra épült. Így megy ez. A történelem ellen nincs mit tenni, az úgy volt, ahogy.

kokavec 2010.10.23. 14:57:38

@egy derék katona: írjatok mind egy összegző végső gondolatot Marxról, és a keresztény középkorról, hogy végre az emlékmű kérdéseiről folyjon a párbeszéd!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 14:58:05

@AnnaKarenina: nem gondolod, hogy esetleg oka van annak, hogy nem akarják/akarjuk "érteni" ezt a csodát?
Egyébként meg szvsz '56 kb. egy olyan folt a történelemben, amit jobb lenne elfelejteni, mint hazugságokkal fényesre csiszolni.
Ugye mostanság aki ott volt, az vagy hős forradalmár vagy mocskos komcsi. Akkor is "hős", ha mondjuk egy szaros, köztörvényes fosztogató volt, csak bátran köpött egy nagyot, ha az oroszokat emlegették és akkor is egy mocskos, népelnyomó komcsi, ha történetesen sorkatonaként volt kénytelen visszalőni...
Szóval még1x bocs, de én undorodom ettől az egésztől.

kokavec 2010.10.23. 15:01:24

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: nem érted az arányokat. Pedig mindennek az a lényege.

azAttis 2010.10.23. 15:02:16

szerintem nagyon ronda. Kifejezetten ócskavas érzetét kelti. Minél hamarabb takarítják el annál jobb.

2010.10.23. 15:02:42

@kokavec: "Művészet létezik, még ha számodra felfoghatatlan dimenziója is ez a világnak."

Kedves barátom. Én nem bánom ha te azzal töltöd az életedet, hogy a vászonhoz csúzlizott temperapacákat próbálod elemezgetni, és elvont módon, művészetre hivatkozva valós tartalommal értelmmel felruházni az összemosódott foltokat, melyek a legtöbb embernek semmit sem mondanak. De itt egy nemzeti ünnepről, megtörtént eseményekről van szó, amit a nemzet minden egyes gyermekének értenie kell. És nem azért mert oda van írva.

Seregbontó 2010.10.23. 15:03:48

@attila1: A középkori gettók nem is emlékeztetnek azokra a pöcegödrökre, amikbe a nácik kényszerítették a zsidókat. Kétségtelen, hogy a zsidóság mindíg is elkülönülve élt, és mint mondtam, megvolt a maguk baja már akkor is. DE. Az életüket és a vagyonukat általában nem fenyegette veszély. Sokuk a társdalom tehetős rétegéhez tartozott (értelmiségiek, kereskedők, pénzváltók).

Eszem ágában sincs idealizálni semmit. Viszont kétségtelen, hogy a huszadik századi diktatúrák addig soha nem látott totalitárius államokat hoztak létre. És nem csak (nem elsősorban) a technika fejlődése miatt, hanem azok miatt a preverz ideológiák és miatt amikhez foghatót korábban nem is tudtak elképzelni az emberek. Ezek az ideológiák ugyanis teljes egészében szakítottak az alap társadalmi értékrenddel, holott pont ezen értétkek (munka, nemzet, család, demokrácia, rend, kinek mi) védelmének jelszavát tűzték zászlajukra.

William Kidd 2010.10.23. 15:04:02

@smartdrive: mit ostobázol kurvaanyád? Neked tökéletes népfelkelés szimbólika, nekem meg tökéletes Vörös Hadsereg szimbólika az acél ék! A te alacsony IQ-dat bizonyítja, hogy nem bírod elfogadni ha valakinek más a véleménye!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 15:04:33

Elsőre nekem sem tetszett az emlékmű, de mikor ott jártam, és bementem az oszlopok közé , egy kicsit megszeppentem, és át tudtam érezni azt, amit az alkotó át akart vele adni , és jól tükrözi 56ot.
Szerintem ne bontsák el.

Seregbontó 2010.10.23. 15:05:48

@AnnaKarenina: Te tényleg elhiszed azt, hogyha az állam minden termelőeszközt államosít, attól jobb lesz?!! Szerinted miért buktak meg a kommer diktatúrák?

smartdrive 2010.10.23. 15:06:38

@William Kidd: milyen érdekes, hogy mindig a legnagyobb magyarkodók nem tudnak magyarul írni

"szimbólika", mi? :D

2010.10.23. 15:06:51

@AnnaKarenina: "De hát TUDOD, hogy ez egy 1956-os emlékmű"

Tudom, mert odaírták. De lehetne ennyi erővel akár egy üvegkalitkába applikált cigisdoboz, 56.000 kilóméter spárga, vagy egy arany fotelkerék is kiállítva.

Seregbontó 2010.10.23. 15:07:14

Én itt most be is fejezem, mert látom, nem igazán közelednek az álláspontok.

További szép napot!

kokavec 2010.10.23. 15:07:45

@Jankove: hát pedig nem fogja mindenki érteni, hacsaknem egy képregényt állítasz ki.

AnnaKarenina 2010.10.23. 15:09:21

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Azért is kavar mind a mai napig ilyen viharokat. A művészeti alkotáson való vitatkozás részben esztétikai, mennyire nyitott valaki egy modern, nem didaktikus mű el- és befogadására.
1956 egy nemzeti tragédia, de az azt megelőző ötvenes évek is, mivel nyugodtan mondhatjuk mindkettőt polgárháborús időszaknak is. Ezért nem annyira alkalmas legfőbb nemzeti ünnepnek; az államalapítás, vagy március 15. sokkal inkább megfelelő és vállalhatóbb lenne.
További szint az éppen regnáló politikai kurzus, ők éppen 1956-ból akarják levezetni magukat, e szerint a világ valóban csak olyan, ahogy írod, 56-os hős, vagy mocskos komcsi. Árnyalatok nincsenek és az igazság sem fontos.

mucsai 2010.10.23. 15:11:17

Szerintem az emlékmű kiváló, csak az átlagember számára ez túl modern, egy művészeti fölélövés.
Talán szerencsésebb lett volna, ha egy ilyen fontos emlékmű jobban igazodik a társadalom ízléséhez, elvárásaihoz.

AnnaKarenina 2010.10.23. 15:13:10

@egy derék katona: Marxnak ez egy logikai következtetése volt, egy vízió, egy ideális állapot, amikor ezáltal nem kell egymást kizsákmányolni. Az emberiség már -úgy látszik- sosem fog erre megérni. Egyik ember a másikat nem akarja megérteni, elfogadni, csak legyőzni.

smartdrive 2010.10.23. 15:15:40

@mucsai: mondjuk egy zászlót tartó Győzike, ahogy halált megvető bátorsággal odaáll a tankot vezető Stohl András elé

2010.10.23. 15:18:14

@smartdrive: "mondjuk egy zászlót tartó Győzike, ahogy halált megvető bátorsággal odaáll a tankot vezető Stohl András elé"

:DDDDDDDDDDDDDDD
Ez csillagos 5-ös poén volt. Még akkor is ha történetesen van realitás alapja.

William Kidd 2010.10.23. 15:18:36

@kokavec: Amúgy a baloldalai kurzusra milyen jelzők illenek? :o) Fenomenális, csodálatos, tökéletes?!

William Kidd 2010.10.23. 15:20:44

@smartdrive: ki magyarkodott itt gyökér gyerek? Azt se tudod miről beszélsz, ne engem kóstolgass, nézz le a konyhába és vegyél magadhoz egy csontot! :-)

smartdrive 2010.10.23. 15:25:04

@William Kidd: melyikre? amelyikben az Ötödik pecsét meg a Szegénylegények készült?

ojcabojca 2010.10.23. 15:27:45

Én akkor is tanítani fogom a gimiben, ha már lebontották, mert EGYSZERŰen zseniális.

smartdrive 2010.10.23. 15:28:59

@Jankove: fordítva. azt, hogy az emlékmű milyen jellegű eseményről szól, egy 14 éves is érti. még csak magyarnak sem kell hozzá lennie (jó, egy észak-koreai nem érti)

innen valóban nehezebb egy kicsit, mert végig kell gondolni, hogy hány népfelkelésünk volt eddig a saját politikai elitünk ellen. de hát erre való az iskola, ugye

zarathustra 2010.10.23. 15:32:45

Az a baj ezzel az emlékművel, hogy gondolkodásra serkent. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha egy lyukas zászlós pesti srác állna ott, lehetne utállni a szemét ruszkikat, mert lőttek ránk. Az a gond, a történelemkönyvek tanulsága szerint voltak olyan orosz harckocsizók is, akik átálltak a forradalmárok oldalára. Most akkor mi van a "minden ruszki szemétláda" tétellel? Az a helyzet, azok a harckocsizók hajlandóak voltak gondolkodni, míg a bontást sürgetők jelentős része nem. Emberként viselkedni bizony nekik jobban ment mint egyeseknek itthon most. Tudtommal dezertálásért simán agyonlövik az embert, akkoriban a szovjet hadseregben meg kevesebb is elég volt ahhoz. Lehet bontani, bezárni az agyatok és nem hagyni egyetlen inteligens gondolkodásra serkentő gondolatot bejutni egyoldalú világnézetetekbe, sokkal kevesebb energiával jár. Kérdés, helyes-e. Ami a kövezést illeti, amiért nem éltem akkor és beleszólok: az vesse az első követ, aki megválasztotta születése időpontját. Értelmes kommentekre esetleg válaszolok...

kokavec 2010.10.23. 15:38:16

@William Kidd: ezzel mit akartál volna mondani? Hogy a jobboldali giccs kevésbé giccs, ha a szocik szarul kormányoznak?

kokavec 2010.10.23. 15:44:52

A tetves szocik megelégedtek azzal, hogy kiszipkázzák a pénzeket (magánzsebekbe) a kultúra - művészet területéről (is). De alapvetően hagyták a szakembereket is dolgozni.
A jobboldali kurzus viszont mindenhatóként akarja dirigálni még azt is mit alkosson a művész. A meglévő szakembereket pedig lecserélik jobbhű kártékony dilettánsokra.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.23. 15:45:53

@kokavec: Egy Petőfi szobrot szerinted lehet "érteni"? Mert az még nem képregény . )
Nézd, egy kortárs, modernista, mondhatni kísérleti képzőművészeti alkotás, ami félúton van az "objekt", és a formalista absztrakt megjelenítés közt valahol, az sose lesz megfelelő, méltó forma egy akkora volumenű történelmi traumának, mint amit '56 jelent. Szerintem ez nyilvánvaló. Csak ront a helyzeten, hogy a nyolcvanas években még tucatjával emelték országszerte a különféle "antifasiszta", és ilyen-olyan emlékműveket, pontosan ebben a stílusban. A kockakő, és vasgerenda kombóból összehegesztett rémművek évtizedekig uralták gyakorlatilag az ország összes főterét. Első pillantásra felismeri bárki a stílust, a jellegzetesen szockó hangulatot.

Ezért van az, hogy bármilyen fórumon, vitában azok védik a "vaskefét", akik például nem értik, miért kell a szegény öreg Biszkut vegzálni, és azok, akik szerint a csőcselék randalírozott '56-ban, stb. ez is teljesen nyilvánvaló, itt is ez megy. Ebből pedig csak az következhet, hogy el kell végre bontani, ahogy a volt kommunista emlékműveket elbontották.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.23. 15:47:18

@kokavec: Emődi-Kiss Tamás, Papp Tamás, György Katalin szerinted akkora nagy szakemberek? Hahaha, nézd már meg kik ezek : )

groggil 2010.10.23. 15:50:47

Art Mooney 2010.10.23. 12:29:18
"ronda, személytelen, nem tetszik a még élő 56-osoknak, rájuk lett erőszakolva az igazi hamisítatlan ballib felfogásban (nekünk ez tetszik, ez lesz, mindenki más egy elmaradott értetlen reakciós szar, felhúzzuk, úgyse merik lebontani ha már áll, és jót röhögünk a duzzadó ereken mert úgyse tudnak semmit se tenni ellenünk)."

Ez 10 pont, ennél jobban nehéz lenne összefoglalni az emögött a szobor mögött álló hátsó szándékot...érdekes, a holokauszthoz kötődő emlékművek miért nincsenek sosem elnagyolva, elmosva, elmodernizálva (lásd: a nagyon is plasztikus és ilyen értelemben -sok itt kommentelő véleménye szerint- elavult ábrázolásmódúnak tekinthető Duna parti cipők esetében.) Ott miért nem pálcikák szimbolizálják a cipőket, vajjon? Ott miért nincs lejátszva ez a "maradi-modern" ellentét? Ott miért egyértelmű, hogy a plasztikus, "képi", "szájbarágós" verzió valósulhat meg?
Igen, ez a szobor ronda is, ormótlan is, emlékeztet a bitófákra (56-os szervezetek állítják ezt, az ő véleményük ebben mérvadó...kellett volna legyen), hátsó szándékok minimum kiérezhetőek a vonatkozásában, nem kompetens személyek avatták akkor, miközben a magyar jogállamot éppen gumilövedékekkel lőtték...asszem, ennyi érv elég amellett, hogy bontani kell. És én pl. a Sztálin csizmákat szeretném ott látni...világhíreű turistalátványosság is lehetne (mely egy szűk lobbinak ugye, megint csak csípné a szemét). Ez a mai szobor pedig egy kohótáplálék! Remélem, lebontják!

William Kidd 2010.10.23. 15:51:13

@kokavec: nem mondani akartam, hanem kérdezni! Ha a jobboldali kurzus giccs, milyen a balos?

2010.10.23. 15:51:26

Ez a szobor egy kalap szart sem ér. Azaz méltó jelképe a ballibeknek.
Az 56-os hősök viszont jobbat érdemelnek.

kokavec 2010.10.23. 15:57:00

@gloire: nem, nem nagy szakemberek. Ez nem róluk szólt csak általánosan. Az emlékműről ez a véleményem:

"Ez a szobor képzőművész szemmel nézve egy jó-közepes teljesítmény. Persze nehéz műfaj a köztéri emlékmű, hiszen tényleg a többségnek szerethetőt kell létrehozni, miközben a többség vizuális-művészeti kulturáltsága a 19. századot még nem bírta meghaladni.

Az alkotók próbáltak mindkét igénynek megfelelni, egyértelmű szimbolikával fogyaszthatóvá tenni a tömegek számára, ugyanakkor elszakadni a nagyon kínos realista-heroikus sablonoktól. Kicsit úgy fest, hogy a két szék közé ültek. Kortársnak túl didaktikus, túl szájbarágós, egyolvasatú és kinyilatkoztató, 19. századi szemnek viszont érthetetlenül modern."

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.23. 15:58:25

@zarathustra: Engem az érdekelne, hogy erről az alkotásról, ami történetesen a berlini holokauszt emlékmű lenyúlása, egy kipukkadt, üres, és lassan a hátunkmögött hagyott művészeti vonalat hozó, teljnesen személytelen "vasfüggönyről" hogy a fenébe fog egy nyírbátori, miskolci, tatabányai kisiskolásnak eszébe jutni az, hogy hány orosz dezertált az alatt a 4-5 nap alatt, és hányan álltak át a felkelők oldalára?

Szerintem ez így reménytelen. Soha, senkinek, a megfelelően szájbarágott narráció nélkül ez nem fog eszébe jutni arról az építményről.

groggil 2010.10.23. 16:03:03

@karikaV43:
"A 21.sz.-i művészet és építészet nem sztálin szobrozik,nem turul madarazik és nem csinál görög és római díszítéseket az épületeire.A mai modern gondolkodású ember gondolkodik,van saját véleménye és nem hagyja magát meg vezetni,tiszteli hagyományait,de nem azokban él."

Miért, mert te ezen a véleményen vagy?? Megmondtad a frankót? Soha annyi pénzt bankok, biztosítók, cégek, stb. nem fizettek még ki, mint napjainkban, hogy a különböző fővárosok patinásabbnál patinásabb ("görög és római díszítésű épületeiben") legyen székházuk...és nem csak azért, mert -a kurva nagy modernség jegyében született- üvegpaloták fűtése és hűtése (főleg az utóbbi) csillagászati összegekbe kerül, hanem mert újra ez lesz a trend. Még akkor is, ha te nem akarsz ezekben a terekben élni. És igenis, ezektől szép egy város, nem pedig a kockáktól és síkoktól. Gondold el: ma felépülne a Lánchíd az eredeti tervek szerint? Aligha...Lenne helyette egy posztmodern fos, mert az ilyen -jó lobbierővel és érdekérvényesítő képességgel rendelkező- vélemények erősebbek, hogy: "...de nem azokban él". Szerencsére, ebből is vissza fogtok szorulni, mint minden másból! Igen, ez burkolt zsidózás a végén, nem kell rá külön célozgatni, elismerem!!

kokavec 2010.10.23. 16:04:00

@William Kidd: a jobboldali kurzus azért giccs termelő, mert a politikai, világnézeti, hatalmi ideológiáikat megcsináltatják "zs" kategóriás "művészekkel". Plusz a művészeti projektekkel kapcsolatos döntéshozásban is növelik a dilettáns politikai talpnyalók arányát.

A baloldali kurzus ezzel szemben magasan tesz a művészetre, őket csak az érdekelte mennyi pénzt lophat ki a projektekből.

A tolvaj szocik és szdsz-esek még mindig kevesebbet ártottak magának a művészetnek, mint a jobboldali kurzus.

zarathustra 2010.10.23. 16:06:00

Nem a dezertálás volt a lényeg, hanem a gondolkodás. Az emlékmű lényege szerintem az, hogy megtalál valamit benned, és elgondolkoztat. Ehhez lehet ezköz az egyediség is, de nem minden áron persze.

Art Mooney 2010.10.23. 16:10:08

@kokavec: ó igazán? a szociké a szocreál, nézd meg a mátyás-templom melletti szállodát stb.stb.stb.stb., és ők a tettesek a sok környezethez nem illeszkedő igénytelen belvárosi épület ügyében is; ezt gondold már végig, és utána beszéljünk arról h melyik kurzus mennyit ártott a művészetnek.

zarathustra 2010.10.23. 16:13:54

@Art Mooney: Az egy jó szálloda. Egy japán építész mondta egyszer, hogy a multat tisztelni kell, de nem másolni. Én szerintem a mult másolása tiszteletlenség, valahol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 16:16:11

Azért az "üvegpaloták" is lehet energiatakarékosak, lásd pannon székház a hőszivattyúival.

kokavec 2010.10.23. 16:16:20

@Art Mooney: összekevered! A szocikról írottak az elmúlt évekre vonatkoznak. A korábbi diktatúra, ha már szóba hoztad, viszont éppen azt a modellt valósítja meg, amit most a jobb oldal követ. Tehát a hatalom diktálja miről zengjen az ének.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.23. 16:17:01

@zarathustra: Oké, elgondolkodtam rajta: az emlékmű azt ábrázolja, ahogy a régi rend, rozsdás, használhatatlan,rosszul összetákolt elemeiből összekovácsolódik egy új, az atomkorszak kihívásaihoz méltó, moderni kommunizmus. Az ék, ami felszánja a kockakövet is ha kell, és bárkit eltapos, ahogy azt az orosz tankok is tették, egy tízemeletes, orosz házgyári lakótelepsorrá, egyszerre lépő munkásőrezreddé, szürke falanszter világgá áll össze.

Nekem ezt sugallja.

Art Mooney 2010.10.23. 16:17:43

@zarathustra: _önmagában_ a kinézetével nincs baj, "csak" megöli a hely látványát. ld. még: vörösmarty tér.

Art Mooney 2010.10.23. 16:20:12

@gloire: hm, valami hasonló motoszkál bennem is, plusz áthallás az élmunkás-kultusz felé; valaki említette korábban h bitófára is hasonlít, sajnos ez is áll. mondjuk kinézem gyurcsányékból feat. havas szófia és a kurzusukból, h nem véletlen ez a sok áthallás.

kokavec 2010.10.23. 16:23:24

@Art Mooney: a Hilton (a Mátyás-templomnál) nem szocreál, de valóban gusztustalan. A Vörösmarty téren viszont igen jól sikerült a modern üveg konstrukció (pláne ha azt is vesszük, mit bontottak le miatta).

zarathustra 2010.10.23. 16:23:41

Oké, nem állítom, hogy nem lehet jobbat oda. Csak ne elvakultan tegyük

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 16:23:59

A másik meg, hogy egyesek mennyire fujjolnak az "új generációs" épületekre/építményekre. Itt Londonban két nagy turistalátványosság is az utóbbi 10 évben épült (London Eye, illetve az Uborka ( vagy otthon ismertebb nevén a Tojás) ) , bőven van benne üveg, mégis szép , látványos, és illeszkedi ka városba. Ahogyan a banknegyed felhőkarcolói, vagy a Liverpool streeten a régi épülethez csatlakozó üveg-fém-márvány épület. Lehet ezt normálisan is mívelni.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.10.23. 16:24:20

“A szovjet rendszer rendkívül gyorsan, nem egészen negyven esztendő alatt járta meg ezt a különös utat. Az alacsonyrendűségi komplexustól eljutottak a felsőbbrendűségi komplexushoz, ahonnan, átmenet nélkül, a nevetségesség komplexusába zuhantak. - Egy nagyhatalom, amely kitűnő tudósok, iparkodó tehetségek és szorgalmas kísérletezők munkáját arra használja fel, hogy türelmetlen hangossággal magának követelje a múlt és a jelen tudományos, művészeti és irodalmi erőfeszítéseinek minden pálmáját, megtagadja az elismerést a saját rendszerével ellentétes világnézetű világ minden szellemi erőfeszítésétől, s nyíltan és hangosan maradinak, társdalomellenesnek, ellenforradalminak, sőt fasisztának minősítsen mindent, amit szellemi munkaterületen nem szovjet emberek alkottak, kétségtelenül félelmetes látvány, de ugyanakkor elgondolkoztatóan, csaknem lehangolóan szánalmas tünemény is.” Márai Sándor

Art Mooney 2010.10.23. 16:24:22

@kokavec:

1. a szocik folytonossága a szoci rendszerrel nehezen vitatható.

2. gondolkodj: a jobbos művészeknek mennyi és milyen megjelenési lehetősége volt a szocik évei során? nocsak, nocsak..

a támogatások osztogatásával nem mindig az aktuális politikai-gazdasági hatalom mondja meg, h "miről zengjen az ének"?

megjegyezném: pld. az arc-kiállítás szerinted milyen beállítottságú? meg volt rendezve a patásorbán 4 éve alatt? nocsak, nocsak...

Dr Milton 2010.10.23. 16:30:54

Undorító, bontanám. Vissza kell állítani a helyére a Regnum Marianumot, és mellé a Stalin-talpak zászlóval nem rossz ötlet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 16:34:38

@Art Mooney: Az elmúlt 20 évben 8at jobboldali kormány vezetett. Az már majdnem a fele. Lehetett volna 90-94 és 98-2002 közt is "jobbos" művészeknek emlékművet állítani, jobb világokban meg tesznek rá, merre felé hajlik a művész, ha egyébkétn tehetséges, simán kerül ki jobboldali művész emlékműve baloldali kormányzás alatt.

szamarhegy 2010.10.23. 16:39:10

@Art Mooney: Mégis milyen beállítottságú egy kiállítás, amelyre bárki pályázhat egy adott témában, és a pályázatok közül kiállítanak közel száz pályaművet?

kokavec 2010.10.23. 16:39:11

@Art Mooney: nézd, te egy bipoláris gondolkozású ember vagy politikai fókusszal. Én meg egy képzőművész, aki a politikusoktól azt várja el, hogy szakmai munkával szolgálják az ország gazdaságát, és ne kínozzanak beteg ideológiáikkal.

A vitatott téma szempontjából éppen nem a szocik követik a diktatúra modelljét, hanem a fidesz. Ettől függetlenül természetesen az mszp a diktatúra utódpártja.

A diktatúrában nem úgy volt, hogy jobbos meg balos művészek. Most sem így van. Aki jobbos vagy balos, az nem is művész, csak helyezkedő kézműves.

winterrain 2010.10.23. 16:54:42

Szerintem egy szobornak önmagáért kell beszélnie.
Hiába fordul 56 fokkal erre-arra, ha azt senki sem veszi észre, és el kell olvasni hozzá valami ismertetőt hogy megtudjuk. A hangulata amit kisugároz számomra nyomasztó.

Art Mooney 2010.10.23. 17:19:32

@tildy:): értem, amit írsz, de nem értem, mik a következtetéseid.

amiket írsz, az pont cáfolja kokavec szavait, aki jobbos művészeti elnyomást vizionál.

amúgy valóban jó lenne, ha mindkét oldal művészei lehetőséget kapnának, kurzustól függetlenül.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.23. 17:20:33

a múlt elrozsdásodott, ez van...

Art Mooney 2010.10.23. 17:21:40

@szamarhegy: a kiállítás beállítottsága megegyezik a bíráló bizottságéval.

Mikrobi 2010.10.23. 17:24:47

Ezt a rozsdás förmedvényt szerintem cinizmusból állíttatta a Gyurcsány-rezsim. Ocsmány, kifejezéstelen, az avatta, akit a magyarok Rákosi óta a legjobban gyűlöltek, akkor avatta, amikor épp lövette a tömeget párszáz méterrel arrébb, úgy avatta, hogy a hazug műpátosztól hányt a maradék, aki a tévéből nézte!

Nem kell ez ide, BONTSÁTOK LE A MÉH-TELEPET!!!!!!!!!

choochoo 2010.10.23. 17:24:52

Kell mellé egy tábla ami leírja, hogy miért annyi az oszlop amennyi, miért akkora a szög amekkora, és hogy miért ék. Ha van egy kis segítség már érthetőbb, hogy miért baromi jó a koncepció. Végre valami, ami nem szájbarágósan, a szokásos kliséket egymásra hajigálva akar valamit mondani ötvenhatról.

Art Mooney 2010.10.23. 17:25:19

@kokavec: szerinted a ballibek nem diktatorikusan uralták a művészetet? szerinted kaptak jobbosok annyi lehetőséget a politikai-gazdasági hatalomtól akkor, mint amit a balosok kapnak a jobbos kormány ideje alatt a politikai-gazdasági hatalomtól?

csak egy példa a sokezerből: van olyan erősen támogatott jobbos kiállítás, mint az arc? nocsak..nocsak..

kokavec 2010.10.23. 17:27:50

@choochoo: akkor miért kéne szájbarágni egy táblával?

kokavec 2010.10.23. 17:38:57

@Art Mooney: Az első kérdést értem, arra az a válasz, hogy: a ballibek nem uralták diktatórikusan a művészetet.

Az utána jövő gondolatot artikulálni kéne, mert így nem jelent semmit.

Az arc nem balos vagy jobbos kiállítás. A plakátok közt vannak politikai témájúak, ezek közt bőven van jobbos és szoci kritika is.

És még egyszer: aki jobbos vagy balos művésznek tartja magát, az nem művész, csak helyezkedő kézműves.

sprenczl 2010.10.23. 17:44:26

Ronda ócskavas. Fellógatni rá néhány komcsit: erre talán jó lenne.

dávidzoli 2010.10.23. 17:46:55

A falumban, Jászszentandráson van egy templom, Abanovák és Chiovini festette benne a szekkókat. 1933-ban a helyiek le akarták verni a vakolattal együtt az egészet, mert nem tetszett. Szerintem jó, hogy nem sikerült nekik, mert egész európából spriccelnek hozzánk a zemberek, hogy lássák. Otthagyva az 56-os emlékművet pár évt(tized) alatt talán lekopik róla a politikai lózung, aztán marad valami örökebb.
Ma Jászszentandrás legfőbb vonzereje a templom festményei. Ma az indulatok lecsengésével minden helyinek tetszik.

balfék 2010.10.23. 17:58:27

@sprenczl: Szerinted hány komcsi hatcolt 56-ban a felkelők oldalán? Őrájuk gondoltál a fellógatásnál?

A szerelő 2010.10.23. 17:59:14

@kokavec: akkor küzdj a flusztrációd ellen és ne forgasd ki a szavam. nem mondtam, hogy nem létezik művészet, csak annyit, hogy ez a rakás vas nem az. akár tetszik, akár nem, a müvészetnek is tömeg igényt kell kielégítenie. ez így volt mindig is és valószínüleg így is lesz. mindenféle belemagyarázással és dimenziókkal nem lesz a szarból vár.

balfék 2010.10.23. 18:02:07

@A szerelő: Az a giccs ,amiről te beszélsz.

smartdrive 2010.10.23. 18:05:24

@A szerelő: "flusztráció" :DDDD

Te akarsz művészetről oktatni, te félanalfabéta?

kokavec 2010.10.23. 18:06:35

@A szerelő:
"akár tetszik, akár nem, a müvészetnek is tömeg igényt kell kielégítenie"
Akár tetszik, akár nem, ez orbitális hülyeség.

Forest (törölt) 2010.10.23. 18:10:23

Én speciel nem vagyok túl bonyolult lélek. Amikor első alkalommal láttam, (mindig csak pillanatokra) én is megdöbbentem, hogy mi ez a félkész rozsdás sz@r (és hát ez egy eléggé preferált tér idegenforgalmi szempontból, gondolom nem kevesen találkoznak vele nap mint nap "első alkalommal")
Amikor másodjára láttam, éppen kezelték "fényesítették" az ék-forma elejét, akkor az jutott eszembe, hogy végül azért csak rendbe teszik ezt, akármi is legyen (bár nem lesz kis munka)
Harmadjára az "jött le" hogy ez valamiféle tao-szerű bölcsességet jelenthet, (mint a nádszál, és a köteg nád, amit az ifjú és hetvenkedő herceg már képtelen volt eltörni) szóval kb azt jelentheti - gondoltam - hogy önmagában az egyén értéktelen, "rozsdás" elpusztítható, együtt azonban értékes, erős és elpusztíthatatlan (csak éppen azt nem tudtam eldönteni, hogy ez most itt a nagy októberi szocialista forradalom, vagy az 56-os forradalomnak állít emléket, merthogy minden forradalom és fegyveres hatalom-átvétel erről szól, egyszer csak a sok elégedetlen ember felvállalja hogy szembeszáll az aktuális hatalommal)
Gondoltam arra is, hogy ez valami jégtörő hajó stilizált mása, (még a Titanic is eszembe jutott róla :) vagy valamilyen nagy áttörést jelentő felfedezésnek állít emléket.
56 egyszer nem jutott eszembe róla, de tudom, egyszerű vagyok mint a faék.
Persze az is igaz, hogy előbb láttam az emlékművet, és utána hallottam az 56-os "magyarázatot", viszont, gondolom, lehet hogy nem én voltam/vagyok ezzel így egyedül.
Az látszik, hogy töméntelen pénzbe kerülhetett, ha csak a vasanyagot számolom akkor is, és gondolom a "művészek" is jócskán részesültek "elismerésben".
Legjobb lenne elvitetni az egészet egy vastelepre, és az árát valamilyen katasztrófa sújtott területre utalni.
Ide meg kerüljön már valami olyan dolog, ami egyrészt kifejezőbb 56-ot illetően, másrészt tényleg legyen már esztétikusabb.
Ha csak egy szép kis kápolnát emelnek a helyére, amit az 56-osok emlékére szentelnek fel (akár a hősök nevének felsorolásával egy márványtáblán) már az is sokat lendíteni a hely esztétikai megítélésén.
De ez csak az én primitív véleményem.

karikaV43 2010.10.23. 18:12:10

@egy derék katona: a megállapításaid nagyon igazak a keresztény üldözésekre is,ott is spicli volt aki csak tehette és arányaiban legalább annyi embert tettek el láb alól mint a komcsik vagy nácik.

bejgli 2010.10.23. 18:12:46

Sajnos, ide vezet az észrevétlen silányulás. 30 évvel ezelőtt úgy tiltottak volna be egy ilyen szobrot (56-os vagy 48-as, lényegtelen), hogy csak úgy csattan. Mert mindenki értette volna, mindenfajta magyarázat nélkül. Igaz, akkoriban nem volt RTL Klub és másik 56 trágyaműsor, ezért MINDENKI olvasott könyvet. A gyerekek pl. nem Pottert, hanem Jókait, és a Gyűrűk Urát sem megnézted, hanem elolvastad. A sajtó nem hozta címlapon, nagyfelbontásban, hogy mi van a lányok szoknyája alatt, ezért kénytelen voltál elképzelni. A boltokban kicsivel szerényebb volt a választék, ezért ha játszani akartál a matchboxaiddal, akkor a szőnyegminták jelentették az utakat, és műanyagkockák a házakat. És az ilyesmi azért hozzásegít az absztrakciós készség kialakulásához. A mai világ viszont kifejezetten hátráltat ebben. 150 évvel ezelőtt egy átlagember simán kivágott egy átlagfát (aztán esetleg még párat), a ma átlagembere erre legfeljebb egy láncfűrésszel lenne képes. Ma az oszlopokat nem értik, ezért követelik a csizmát, és ha így haladunk, 150 év múlva a bácsit fogják hiányolni az üres csizmából az akkori gyerekek.

A szobrot máshová kéne vinni szerintem, de semmiképpen sem szoborparkba. A teret pedig vissza kellene adni a városlakóknak. Szökőkúttal, mindennel együtt.

2010.10.23. 18:13:24

Nekem a Sztálin szobrokkal sincs bajom. Az is történelem. :)

Rotfuchs 2010.10.23. 18:13:57

@doktorur: Teljesen egyetértek.

Szerintem nem kiemelkedő alkotás, inkább egy közepes, amúgy unalmasabb parkba való szobor. Ettől még lehet sokaknak tetszhet, de A, ne ez legyen AZ 56-os szobor, mert annak nem elég kifejező és mert nem szép. Igen lehet prolizni, meg lenézni, de gondoljunk bele, hogy ha 56-ról van szó, olyan szobor kellene, amit egyszerűbb embertársaink és a gyerekeink is megértenek, valamint nem csak egy gondolatot, érzést ad át, hanem szélesebb tömegek számára is megtestesíti azt a katarzist amit 56 jelentett.

Ez egy réteg szobra, azoké, akiknek tetszik, és nem le kell nézni azt aki "nem érti", mert ez nem értelem kérdése, hanem érzelmi és esztétikai beállítottságé. Olyan szobor kellene, ami univerzálisabb és nagyobb tömegek által méltányolható, erre pedig az absztrakt művészeti stílusként kevéssé alkalmas.

Másrészről pedig rossz helyen van. Azt a területet sokkal értelmesebb módon lehetne hasznosítani, és habár ennek jelenleg nem a szobor az akadálya, de ott nem maradhat, ha valóban lesz terv és pénz a tér berendezésére.

vakvarju 2010.10.23. 18:14:09

@Aradebil: Szerintem hagyják a helyén és hegesszék rá a XII. kerületi turul szobrot.
@egy derék katona: Köszönhetően a 800 ezer mszmp tagnak, a kiszeseknek, az ifjú gárdistáknak, akik most olyan nagyon jobboldaliak, hogy majdnem leesnek. Remélem a párttagkönyvüket, és kisz-tagkönyvüket még nem dobták el, most nagy hasznát vehetik ismét. Tudom, őket megvezették, átverték. Érdekes, 10 millió embert nem tudtak átverni, megvezetni.
@sprenczl: Na ne! Mi lenne velünk, elfogyna a kormány!
Bár sokat nem vesztenénk velük. De azért mégse!
@Mikrobi: Drága! Voltam én már Svájcban és Olaszországban is amikor tömegoszlatás volt. Na az volt a tömegoszlatás!

szita szita péntek 2010.10.23. 18:16:17

Egy szónak is száz a vége: Az átlag magyar (miképp a kommentekből is kitűnik) nem képes összetettebb szimbólumot felismerni, mint a pisilő kisfiú a wc ajtón. Az ilyen kulturális analfabétáknak olyan emlékmű kell, ami egy szoborba öntött pillanat: lánglelkű fiú molotov koktélt dob egy tankra. Ez kell vazze, mer' egyébként nem érti. Az átlagember nagyonhülye.

Mondjuk az más kérdés, hogy szimbólum ide, vagy oda az a rozsdás oszlopsor tényleg nem túl szép... Lehet nem az a dolga, hogy szép legyen, elismerem.

Megintmás: Jómagam pld. annyira lesz*rom 56-ot, hogy szerintem rakjunk a helyére még 20 parkolót. Annak legalább naponta örülne vagy 80 ember - amit az emlékmű SOHA sem lesz képes elérni.

szamarhegy 2010.10.23. 18:18:59

@Art Mooney: Megnéztem honlapjukat, az idei díjakat 'Hol élsz Te?' , 'Leszokásvonal – No more cigi' téma "Velünk is megtörtént:bEUgrottunk" ,"iwiwen élsz?" témákban osztották ki. Ezek úgymond liberális témák? Hogy állt össze különben a fejedben egy civil szervezésű kulturális rendezvény a 98-02 közötti kormánnyal? Mo.-on nincs civil élet, mindenki liberális, szocialista, fideszes, meg jobbos, nem gáz ez a gondolati panel?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.23. 18:23:35

Már miért lenne baj, hogy ék alakú?
Igen, jelképezheti az összeálló magyar népet, de ha valaki a munkásőröketlátja bele, az se baj, mert emléket állít egy gyűlölt mozgalomnak. A nácikra is intő pédakéne emlékezünk, a komcsikra is lehet így.

groggil 2010.10.23. 18:24:28

@vakvarju:
"Drága! Voltam én már Svájcban és Olaszországban is amikor tömegoszlatás volt. Na az volt a tömegoszlatás!

Ez egy tipikus -rohadt, szemét, cinikus- kilincsorrúakra jellemző, abszolút számonkérhetetlen, bizonyíthatatlan megszólalás! Olyan tömegoszlatás valószínűleg sehol a világon nem volt még (ún. demokráciákban), ahol egy nemzeti ünnep 50. évfordulóján kb. egytucat embernek szándékosan kilövik a szemét (fejmagasságban lőtt gránátokkal), és símaszkos rendőrök ÁVS terrorlegényeket megidézve összevernek minden szembejövőt az utcán....és mindezt pont 56-nak az 50. évfordulóján!..és mindezt politikai elvárásra! Ilyen sehol a világon (demokráciákban) nem volt, ne hazudj, kilincsorrúkám!! Az akkor és ott a Fidesz szimpatizánsok megfélemlítése...lett volna. Nem jött be, mint 2010 igazolta.

Rotfuchs 2010.10.23. 18:28:01

@Martian: ekkora ótvar hülyeséget.

Most újabban divatos lett a középkori kereszténységet rendőrállamként elképzelni. Csakhogy azt, hogy valakit megöltek ezért azért azt nem a kereszténység miatt tették, hanem annak ellenére. Hasonló társadalmi és technológiai/gazdasági körülmények között teljesen mindegy milyen vallás ugyanúgy megölték volna.

Ez ugyanaz a baromság, minthogy a fejlett antik világot is a kereszténység rombolta le, meg a keresztes háborúkkal gyilkolták a semmit sem sejtő ártatlan muzulmánokat a saját földjükön.

A kereszténységgel ellentétben a kommunizmus már ideológiai atyái többségénél is erőszakos mechanizmusként fogalmazódott meg. Meg is látszik a világban tett diadalmenetén. Viszont ettől függetlenül számtalan jó akaratú kommunista van.

A bűn mindig egyéni döntés következménye, nem ideológiák gyilkolnak és buzdítanak gyilkosságra, hanem emberek. Akik a forradalmat leverték sem azért azért voltak bűnösök, mert kommunisták voltak, vagy bármilyen más nézetekért, különösen mivel Nagy Imre is meggyőződéses kommunista volt. Azért bűnösök, mert gyilkosok, elnyomók és árulók.

groggil 2010.10.23. 18:31:44

@szita szita péntek:
De képzeld el, felismerem/felismertem az első pillanatban a szobor szimbolikáját...értem az éket, a feltúrt kövezetet..értem, de ettől még nem kell, kohóba vele! Nem kell, mert olyanok avatták, akik közben gumilövedékkel lövették a népet onnan pár száz méterre. Nem kell, mert a -valószínűleg, erősen gyaníthatóan- ballib döntnökök egyik célja az volt ezzel a szarral, hogy borsot törjön, fricskát adjon a még élő 56-osok szervezeteinek (sikerült is azzal, hogy akaratuk ellenére rájuk erőszakolták ezt a szart). E két ok elég a bontásra, a kohóba penderítésre, elvi okokból...és akkor még esztétikumról nem is szóltunk.
Javaslom: legyen mellette egy Sztálin csizmás emlékmű is...versenyeztessük meg a két emlékművet! (verseny...ahhh, igaz ballibkéim!) Ami elfogadott lesz (amelyiknél több 56-os ünnepséget tartanak, jobban beépül a köztudatba) mondjuk az elkövetkező 5 évben, az marad, a másik takarodik! Ennyi!

szamarhegy 2010.10.23. 18:37:34

@groggil: Azért ez a történet egy csöppet árnyaltabb volt (a rendőrök természetesen nagyot hibáztak, akit kell ítéljenek el), a másik oldalon viszont nem csupa tiszta, lánglelkű forradalmár volt, és a Fidesznek is megvolt a lehetősége, hogy ne a kocsi gyújtogató csürhétől 1 km-re rendezzen nagygyűlést. Az MTV-nél annyira magas szellemi szinten volt a a 'forradalmi' hangulat, hogy amikor 'győztek', nem volt senki, akinek értelmes mondanivalója lett volna. Ott tipródtak, hogy a rombolás megvolt (Gyurcsány megbosszulva...) , de most akkor mi van...

Rotfuchs 2010.10.23. 18:38:17

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: a második világháborúról is megemlékeznek, és többnyire azzal a boldog tudattal, hogy sikerült szétrúgni a nácik seggét.

Pedig ott is volt a szovjet katona aki a forradalom előtt rablógyilkos volt, az Nagy Honvédő Háborúban meg már altiszt, aztán a lázadó tatár és ukrán lakosságot gyilkolta és irtotta, nőket erőszakolva masírozott végig Európán. Valamint ott van a két háború között elnyomott, megfélemlített, ellehetetlenített kelet-európai német akit kisebbségiként besoroztak az SS-be, két gyermeket és feleséget hagyott hátra, akiket a háború után deportáltak, de először még az asszonykát a gyerekek szeme láttára..., a férfi pedig azért élte túl a borzalmas háborút, hogy gulágban rohadjon meg.

De azért mégiscsak összességében jó, hogy Hitler vesztett és megünneplik a fejlett Nyugaton a háborús hős veteránokat?

smartdrive 2010.10.23. 18:38:25

@groggil: mondom, hogy győzikés szobor kell. azt imádná a nép. még értené is

acsa77 2010.10.23. 18:39:08

Aki ismeri az emlékmű hátterét, annak kettős jelentése fontos ('56 és Gyurcsány-korszak), ráadásul a későbbiekben is. Aki újonnan találkozik vele (külföldi), annak elég végül is az első jelentés, azt átadja. A későbbi korszakok pedig vagy tudják, hogy miért van, vagy pedig buta rombolóknak néznek minket. A korai keresztények saját magukból kiindulva "helyesen" rombolták le a görög-római emlékműveket. Ugye ma nem így gondoljuk? Szerintem fontos, hogy a teljes történelmét vállalja egy ország a köztereken. Persze tény, hogy eddig az összes újkori magyar kormány (belértve önkormányzatokat is) béna szobrok tömkelegét ontották a közterekre, de hát ezt termeljük ki. Tabula rasa-ra nincs lehetőség.

Pl. a vaskefe sokkal intelligensebb emlékmű lenne, ha labirintust tette volna bele, egy saválló nemesacél tükörrendszerrel, egyfajta bonyolult megvilágításként. A társadalom bonyolultságát kitűnően ábrázolná. És ekkor bevésésekkel még mondanivalót is lehetett volna rátenni bent. Tudom, álom az ilyen szofisztikált művészet manapság, amikor Kertész Imrére műveire is felnéznek...

Rotfuchs 2010.10.23. 18:39:11

Arról, hogy kik és milyen módszerekkel dolgoztak a francia Ellenállásban, meg szó se essék...

Ma Baker 2010.10.23. 18:39:22

És mi a helyzet az MSZP 23.-ai megemlékezésével? Sehol nem adnak róla hírt, mert senki sincs ott?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.23. 18:40:19

@gloire: Nem a kisiskolásoknak készült. A kisiskolásoknak belefér, hogy elmagyarázzák mi van.

A szájbarágás meg a hülyéknek való. Ha valaki nem fogja fel, hogy azt lát bele, amit akar, az menjen X-Faktort nézni.

karikaV43 2010.10.23. 18:54:39

@groggil: nem sok eszed van,azért mert gyucsány avatta azért még nem szar,nézd meg a fidesz filmjeid azok szarok.Fröcsögsz mint a vörösiszap.Próbálj meg gondolkozni önállóan,ne a propagandát szajkózd.

groggil 2010.10.23. 18:57:16

@smartdrive:
Egyetértek: a következő holokauszt emlékmű ábrázolja Győzikét...természetesen a zebramintás pléddel, valamint egy plazmatévével a lábai előtt...
Értem én a humort, csak már tele van a tököm, hogy mindig mindig a magyarok dolgain folyik a poénkodás...legyen győzikés a következő holokauszt emlékmű! Vagy legközelebb ne "papok és kurvák" rendezvény legyen Bp.-en (nézz utána, mire gondolok), hanem "rabbik és kurvák". Ugye, így már nem is annyira vicces?? Ugye?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.10.23. 18:57:53

Nem tudja valaki, hogy az oszlopokon lévő vékony fényes csíkok mit jelentenek? Van egyáltalán jelentésük?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.10.23. 18:59:45

Ennek igazából tényleg csak a Google Maps-en van értelme. Közelről randa. Magányvélemény.

groggil 2010.10.23. 19:03:54

@karikaV43:
Miről beszélsz, agyatlankám?!? A saját meggyőződésem mióta propaganda, te hígagyú?

@ColT:
Nem értem, miért kellene elfogadnom/elfogadnunk, hogy amire te azt mondod, hogy "szájbarágás", az onnantól kezdve megfellebezhetetlenül az. Mégegyszer kérdem: miért nem mondjuk a Duna parti cipőknél ábrázolnak elvontan, szimbólumokban? Mondjuk: pálcikákkal vagy kis gömbökkel, vagy mittudoménmivel! Ott miért nem "szájbarágás" az, ami itt az lenne...szerintetek. Ott miért plasztikus és fényképszerű a szoborkompozíció? Itt miért nem lehet ugyanúgy az? Ami itt "szájbarágás" lenne, ott miért nem az? Ugye, ugye?

groggil 2010.10.23. 19:06:10

De mégegyszer:
Javaslom: legyen mellette egy Sztálin csizmás emlékmű is..ahogy az 56-osok elképzelték...versenyeztessük meg a két emlékművet! (verseny...ahhh, igaz ballibkéim!) Ami elfogadottabb lesz (amelyiknél több 56-os ünnepséget tartanak, jobban beépül a köztudatba, többen látogatják) mondjuk az elkövetkező 5 évben, az marad, a másik takarodik! Ennyi! Ennyire egyszerű, döntsön a verseny!!

karikaV43 2010.10.23. 19:07:15

@groggil: nem vagyok zsidó,inkább te vagy fasiszta.A lánchíd azért nem épülne fel mert iszonyatos költség lenne felépíteni,ettől még szép.A modern épületek fűtése és hűtése hála a passzívház koncepciónak lényegesen olcsóbb mint a régieké.Gondolom erről még nem is hallottál.Az orbánc viki irány a régi irányzatok erőltetése,de az nem azt jelenti,hogy az lesz az világ művészete.A nemzeti színház is világ röhej,ha ez az új jó irány hát hajrá,lakjál te benne csak fizesd ki az irdatlan mennyiségű giccset a házon.Valami le másolása az nem művészet hanem más tollával való ékeskedés.Erre lehet büszkének meg nagy pofájunak lenni,zsidózni,komcsizni csak gondolkodni ne kelljen majd a fityesz vagy a jobbikok meg mondják a frankót.IQ nuku.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 19:18:58

@kokavec: épp az a baj, hogy szerintem a többség nem látja, mert deszépis hősies forradalomként nézni azt a cirkuszt.

Mi van pl. amikor a magukat '56-os forradalmárnak nevezők véres szájjal komcsiznak, miközben Nagy Imrét éltetik? Sírjak rajta vagy röhögjek?
A szüleim átélték. Feléjük csak az üzleteket fosztották ki a hős forradalmárok (leszámítva, hogy az egyik nagypofájú párttitkár elvtársat állítólag valami szénaboglya alól ásták elő - ami Budapesten nem tudom, mennyire lehetett szokásos... mármint a boglya :D )

groggil 2010.10.23. 19:20:05

@karikaV43:
Ne fasisztázz, te nyomorult! Ezzel kezdünk! Megértetted, nyomorult?

@szamarhegy:
Nem pusztán csak nagyot hibáztak, hanem elvetették egy olyan lehetséges precedens alapjait a 2006-os oszlatással, ami példátlan. Gondolj bele (elméleti példa lesz, mert az Mszp nyilván soha nem lesz képes mégegyszer annyi embert utcára vinni, mint 2006-ban az Andrássy útra): ha a Fidesz hasonlóan végigveretne egy mszp-s rendezvényt, akkor addig az Mszp részéről senkinek még csak erkölcsi alapja sem lehetne ezt szóvá tenni, amíg mondjuk 1 halott nem lenne (mert 2006-ban az mondjuk éppen nem volt). Egy szavuk sem lehetne. Az más kérdés, hogy ekkora bűnt a Fidesz nem fog elkövetni, ebben biztos vagyok. Mégis azok "antidemokratázzák", akik üttették/verették/lövették a népet...amire -fordított esetben- az első halottig nem lenne joguk, mert akkor az valóban egy újabb dimenzió meghaladását jelentené. Elképesztő cinizmus, hihetetlen szemtelenség! A Gyurcsányizmus kvintesszenciája ez a pimaszság! És hogy kapcsolódjunk ehhez a szoborhoz: ezek avatták, tehát mennie kell onnan! Túl azon, hogy csúnya is, és a mondanivalója is rohadtul közhelyes.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.10.23. 19:24:20

Wittmer Mária (érdemei elismerése mellett) egy bunkó. Ettől persze még lehet véleménye.

karikaV43 2010.10.23. 19:26:17

@Art Mooney: hát barátom egyáltalán tudod mikor volt a szocreál korszak?És a szociknak ahhoz aztán semmi köze.
A magyar szocreál meg világszinten is példaértékű.Ezt benézted.

kokavec 2010.10.23. 19:26:40

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: nem tudom miért nekem írtad, de szerintem 56 az első számú nemzeti ünnepünk. Az a kivételes pillanat, (talán az egyetlen) amikor nem birkaként viselkedett az ország

felfújta a szél 2010.10.23. 19:30:45

Kár idekeverni a politikát, egyszerűen arról van szó hogy ez az emlékmű qrva ronda és idétlen, esztétikumban a teljesen szétvert Műjégpályával vetekszik. Legközelebb ha arra visz az utam nem akarom látni

zsírvezér 2010.10.23. 19:31:54

Szerintem sem illik oda ez a rakás szar, egyáltalán ezt szobornak nevezni. A modernekedő művészkék modernkedjenek valami , ratyi vezette galéria négy fala között. De ezt hadják meg a plebsnek :) Érthető szobrokkal pl. Vera Muhina - Munkás paraszt asszony :)

vakvarju 2010.10.23. 19:34:58

@William Kidd: Kicsit nyugodjál le, aztán lehet hozzászólni. Nem kell mindig az idegtől rángatózni. Különben is nemsokára itt lesz Jerry Lee Lewis! És megyek a koncertjére. Ez ám a fontos dolog, nem a kurvanyázás.
@imperial: 56-nak nem voltak hősei, csak áldozatai. Például lehetne egy olyan szobor is Budapesten, amikor az 56-os hős forradalmárok könyveket égetnek, vagy fejjel lefelé felakasztanak egy kiskatonát és kivágják a szívét. Köztársaság tér 1956. Borzalom! Ott laktunk a környéken, tudom, hogy miről beszélek. Vagy amikor a tömeg elordította magát, ott megy egy ávós és a szerencsétlen embert ott helyben meglincselték. Lehet érdeklődni Miskolcon, igazat beszélek-e! Persze ilyenkor szokták azt mondani, hogy és amit az ÁVO művelt. Az is tragédia volt, de a kiskatonák nem voltak ávósok. És ugye tudjuk, hogy a háború után az ÁVO-ba nagyon sok volt nyilas belépett, így már érthető az a téboly, amit műveltek.
Én úgy látom, hogy 45-ben mindenki partizán volt, 56-ban forradalmár, 89-ben rendszerváltó. Érdekes országban élünk. De én nagyon szeretem. Magyarország a világ közepe. Legalább is nekem. Pedig nem voltam sem partizán, sem forradalmár, sem rendszerváltó, de még KISZ tag sem. Egyszerűen boldog vagyok és kész. Van ilyen! További kellemes estét mindenkinek!

safranek 2010.10.23. 19:36:15

A rómaiak is rohamoztak ék alakban, sőt karlendítéssel köszöntek. Akkor most mi van???
Csináljanak szétszedhető emlékműveket, akkor a választások után az egyiket be lehet vinni a raktárba, a másikat meg a helyére lehet tenni.

Egyébként meg amit akarnak, mármint a "molotovkoktélt-hajító-szabadságharcos-és-a-T55-ös" az tipikus "szocreál" stílus lenne.
Fel kellene már fogni a konzi oldalnak, hogy az idő szalad és nem hátra, hanem előre. pl vannak új modern templomok, miért nem bontjuk le ezeket és építünk gótikus stílusúakat?

nemfiatal 2010.10.23. 19:37:54

Hiszem, hogy: az ember a földön nem véletlenül él nemzetekben.
Hiszem, hogy: mindenkinek kötelessége nemzetének fenntartása, fejlesztése, jobbítása.
Hiszem, hogy: szabad szeretni a nemzetet és a hazát.
Hiszem, hogy: a szeretet és a megértés mellett a tudás a legnagyobb érték.
Hiszem, hogy: nincs olyan ember, aki mindenhez egyformán ért.
Hiszem, hogy: el kell fogadni a hozzáértők véleményét.
Hiszem, hogy: a művészet egyetemes.
Hiszem, hogy: a művészet értése ugyanúgy tehetség kérdése, mint a műalkotások létrehozása.
Hiszem, hogy: nyitottság nélkül nincs emberi fejlődés.
Hiszem, hogy: a művészetnek semmilyen külső tényezőhöz nem szabad alkalmazkodni, tennie kell a saját dolgát.
Hiszem, hogy: a szobor és az emlékmű nem ugyanaz.
Hiszem, hogy: egy emlékművet mindig az utókor állítja, és az ő kifejezésmódján kell megjelennie.
Hiszem, hogy: az internet adta véleményszabadság nem azt jelenti, hogy a hozzánemértők erőszakosan, durván és kategorikusan támadhatnak olyan értékeket, amelyek értéséhez nem elég tájékozottak, tehetségesek.
Hiszem, hogy: egyszer meg fog szűnni az ostobák gőgje.
Hiszem, hogy: a különböző politikai, világnézeti oldalak akkor tudnak párbeszédben kommunikálni, ha tudásuk, kulturáltságuk azonos szinten van.
Hiszem, hogy: okos, művelt, kulturált, széles látókörű, tájékozott jobboldalra van szükség.
Hiszem, hogy: az 56-os emlékmű értékes alkotás.
Hiszem, hogy: rozsdás vashalomként való minősítése megalázó az egyetemes művészettel szemben is.
Hiszem, hogy: a művészetnek nem a közízlést kell kiszolgálnia.
Hiszem, hogy: a művészet az egyetlen út az ember emberségének fejlődésében.
Hiszem, hogy: stb….

karikaV43 2010.10.23. 19:38:02

@A szerelő: tömeg igény egy Picasso.Szerintem tízig sem bírsz számolni.Végig nézted viktátor beszídjit azt jöttél fröcsögni a haverjaiddal.Délutánig normális hangnem volt itt egész addig még a fidesznyik brancs be nem esett.Pedig elég sok az ellen vélemény.Lehet el húzni a bunkóknak.

karikaV43 2010.10.23. 19:43:18

@bejgli: az első komolyan meg fontolandó ötlet.

nahát-nahát 2010.10.23. 19:46:22

-Nem mindegy, ki avat fel egy emlékművet! Gyurcsány egy '56-os emlékműnél olyan, mint Hitler unokája a gázkamráknál.

-Esztétikailag borzalom! Nem érdekel, hogy a "modern" "művészet" hívei mit akarnak belelátni és láttatni. Egy közpénzből finanszírozott emlékmű mellé ne kelljen tájékoztató füzetet adni, mire is emlékeztet! Mindenki a saját pénzén, a saját műtermében azt csinál amit akar, de ha közterületre kerül valami közpénzből, ahhoz a köz-nek is van szava!

Egyetértek, bontsák le!

nahát-nahát 2010.10.23. 19:50:02

@nemfiatal: "Hiszem, hogy: a művészetnek nem a közízlést kell kiszolgálnia"

...de ne is tartson igényt közpénzre!

szamarhegy 2010.10.23. 19:55:24

@groggil: Az Mszp semennyire sem érdekel, és lazán átugrottad azt a részt, ami megelőzte a gumilövedéket, (amit persze nem mentenek az előzmények), de nem lehet kiemelni kontextusból a dolgokat. Számomra 2006 már a 2002-es választás környékén kezdődött és a 2006-os választással ért a csúcsra, azaz a politika populáris, demagóg vonulatával. Nehezen tudom megérteni, hogy aki értelmes felnőttként, 2004-ben lekövette Gyurcsány hatalomba kerülését és látta a 2005-ös, majd a 2006-os költségvetés szerkezetét, azt mi lepte meg a 2006-os Gyurcsány beszédben, mert már 2004 végén világos volt, hogy Gyurcsány nem fog bele az állam elkerülhetetlen átalakításába. Az meg külön bónusz, hogy annak az Orbánnak, akik vállvetve nyomatta Gyurcsánnyal a 13,14-ik havi nyugdíjat, sikerült a hazudtunk éjjel-nappal felháborodás élére állni és Gyurcsány hazugságaira és illegitimációjára építve lázítani a népet. Nem sajnálom az Mszp-t, megérdemlik a jelenlegi helyzetüket (sőt remélem teljesen eltűnnek), de azért több mint érdekes, hogy ha jobboldali kormány van hatalmon, akkor milyen nyugi van, pedig a társadalmi feszültségek fő okozói mit se változtak...

karikaV43 2010.10.23. 20:09:09

@nemfiatal: hiszem,hogy a sok kommentelő ezt elolvassa és meg érti.Baromi jó komment.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.10.23. 20:09:48

nahát-nahát: "Nem mindegy, ki avat fel egy emlékművet! Gyurcsány egy '56-os emlékműnél olyan, mint Hitler unokája a gázkamráknál."

Hát, ez elég necces kijelentés. Gondolj pl. Spree-re. Az apa Hitler főépítésze volt. Ma a fia sikeres német építész. Nem vágják a fejéhez az apja múltját. Hasonló módon nem lehet egy emlékművön leverni, hogy milyen miniszterelnök volt Gyurcsány. Ha lebontják ezt az emlékművet, akkor nem fog megszépülni a múlt. Csak megint el lehet majd költeni egy valag pénzt értelmetlenül egy új pályázatra, műre stb.

acsa77 2010.10.23. 20:10:28

@nahát-nahát: és akkor Wittner Mária milyen alapon alapít terror házát? Megnézted a rokonságát?

Szerintem pont a az tanulság egy emlékműnél, hogy kettős vagy többes jelentése van. Bontsuk le a citadellát, mert Mo. börtönbe zárását jelképezi? Bontsuk le a szabadságszobrot, mert szocreál bénaság, mely a nők és a szabadság megalázása? Ennyi erővel szinte az összes, politikai, történelmi utalású Mo.-i szobrot le kell bontani, mert a hatalmasok hülyeségei. Sajnos ezt fel kell vállalni, rombolás nélkül. Olyan dolgokat kell létrehozni mellé, melyek túlmutatnak rajtuk. Rajta, állj neki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 20:42:50

@Art Mooney: Egyszerű, ha megnézi az ember, mi megy a minisztériumokban és egyéb állami helyeken: pártkatonákat ültetnek be, tök lényegtelen ért-e hozzá vagy sem, az a lényeg, hű legyen a párthoz. Van olyan ismerősöm, aki minisztériumban dolgozott, már az előző fidesz kormány idején, viszont mivel tudják róla, hogy nem fidesz szimpatizáns ( nem is mszps, de az lényegtelen) , ezért akármennyire is jó volt szakmailag: most kirakták.
Csak emiatt. ez nem tetszik. Ismerjék el a tehetséget pártfüggetlenül , és ne sógor koma jóbarát, de legalábbis haver üljön be olyan helyekre, amihez fingja sincs. Érvényes ez pályázatoknál, művészeknél és egyéb helyeken is.

bejgli 2010.10.23. 23:23:17

groggil 2010.10.23. 19:03:54
"Mégegyszer kérdem: miért nem mondjuk a Duna parti cipőknél ábrázolnak elvontan, szimbólumokban? Mondjuk: pálcikákkal vagy kis gömbökkel, vagy mittudoménmivel! Ott miért nem "szájbarágás" az, ami itt az lenne...szerintetek."

Talán azért nem, mert az egyik egy "egyszerű" történet. Kivitték őket, felsorakoztatták, belelőtték. Ezen nincs mit cizellálni, árnyalni, absztrahálni. Viszont egy 56-os emlékmű ennél jóval bonyolultabb, mivel a történések is sokfélék voltak. Pl. egy A WTC áldozatai nevű szobor szintén egyszerű: repülő, torony, beletrafál, készpassz. Ezzel szemben ha úgymond A terrorizmus emlékművét akarnánk megjeleníteni, rögvest egy 56-nál is bonyolultabb feladatot kapnánk, benne az USA mindenkori kormánya és viselt dolgai, összeesküvés-elméletek, arabok, izraeliek stb. Nehéz lenne egyetlen szoborba belevenni mindenkit és minden árnyalatot, így valószínűleg csak egy vezérmotívumot emelnének ki, amit aztán valahogy stilizálnak, és rögtön kész is az oszlopcsarnok. Persze, mit tudom én, nem értek hozzá.

Frick László Emlékzenekar 2010.10.24. 07:38:59

Nem beszélve arról, hogy az emlékmű egyik fő haszna: Pompásan lehet húgyozni a ritkásában, aki nem hiszi, járjon és szagoljon utána. Én benne jártam, élvezni akartam a látványt s erre kelllett rádöbbennem. Szerintem a fotós is látta, aki szépen fölfelé vetet, a művészi lényegét.
Az a helyzet, hogy vannak jó meg rossz emlékművek, de megmagyarázni, koncepcionálni [-> römbrandbarna] szavakkal bármit lehet. A rossz elmlékművekkel aztán az idő elbánik rendesen.

miskabá 2010.10.24. 13:29:23

Az Árpád híd budai oldalán voltak lerakva jókora vasroncsok amikor még gyerek voltam, azokból áradt hasonló szag, meg a látvány is hasonló volt

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.24. 21:58:19

igazítok akkor: hiába, a múlt művészien berozsdásodott, ez van...

Aranylab6 2010.10.25. 09:26:21

nincs időm végig olvasni az összes kommentet, szóval bocs, ha ez már volt: szerintem ez az emlékmű nagyon rendben van. zseniális. nincs mit magyarázni ahhoz képest, mint ami a bejegyzésben olvasható. tök jó. ne bontsák le!

Aranylab6 2010.10.25. 09:31:08

na mégis elkezdtem végigolvasni.... volt egy kis érzelmi töltet a srácokban... örülök, hogy nem voltam itt. fovarosiblog - mindenképpen gratulálok, amúgy. jó bejegyzés, jókor, jó helyen :)

orv 2010.10.25. 09:53:54

Ennyi indulatot esztétikai vitába ágyazva....!!? Amúgy lehet Sztálin-csizmás emlékmű is, meg kápolna is,meg Turulos is, satöbbi, csak azok más műfajt képviselnek.Ha megmaradt volna a talapzat, meg a csizma, akkor az emlékmű lehetne, ha holnap odaépítik, az inkább giccs.Kápolnát 30 méterrel odébb, azonnal!Turult is!Legyen mindenkinek saját emlékműve ott, elég nagy az a tér! De ez az absztakció is elfér ott.Ja, hogy nem vidám??!(valaki túl nyomasztónak találta fentebb)Hát mi a bánatos munkásőrtől lenne egy 56-os emlékmű nem nyomasztó, esetleg felemelő vagy vidám?!Legalább fényképeket nézegessen mindenki,pl. a Kossuth téren apróhússá lőtt gyerekekről,anyákról,vagy a 12 évvel a világháború után ismét rommá lőtt Budapestről!Ébresztő emberek, és nyugi.Próbáljuk meg jobban kedvelni egymást és nem csak a flaszteron csatázva!Különbenis forradalom van, ilyenkor a magyarok szeretni szokták egymást!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.10.25. 12:22:15

@fovarosi.blog.hu: simän bontando. Uj emlekmü nem kell, ott a Kossuth teri Forradalom Längja. Az egyesz Gyucsäny szinpadi kelleke volt, mehet a kukäba.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 12:30:02

Fárasztó ez a selejtes blogmotor...
Valaki itt írta előttem (de csak a radaron látszott, itt nem látom :( ), hogy a legnagyobb baj az emlékművel, hogy Gyurcsányék műve. Azért ezt a hozzáállást egy kissé szánalmasnak tartom.

felfújta a szél 2010.10.25. 19:06:15

Az ellentétek lecsillapítása okán javaslom, nevezzük eztán '56-os emlékmű helyett Demszky Gábor emlékműnek. Rozsdás, úgy néz ki mintha félbemaradt volna mint a 4-es metró, de akinek Demszky 20 éves regnálása tetszett annak ez az emlékmű is tetszeni fog

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 19:18:26

@felfújta a szél: hülyeséget írsz. Ez az ócskavas gyűjtemény nekem nem tetszik. Demszky húsz évéből tán az utolsó három-négy volt, ami nagyon nem tetszett. És még ezt az utolsó pár évet is jobbnak tartom, mint ami Tarlós "úr" őfüggetlenségétől várható.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2010.10.27. 17:39:48

Szerintem a Nemzeti Múzeum előtti Arany János szobor óriási tévedés. Sem Arany jelleméhez, sem pedig művészetéhez nem passzol, és nyilvánvalóan elutasította volna. bontsuk el?

Quick_6 2010.10.31. 14:06:25

Mondjuk ez jobban mutatna:
204.188.204.67/akos111.awardspace.com/56_Langja_2008_07_01/Pages/index.html

Ezt az emlékművet meg vigyék át a szoborparkba, hogy legyen ott is egy emlékmű, ami az elvakult komcsikat emlékeztetni 56-ra akik lenin szobát mennek csókolgatni. A felmerülő bontási és újjáépítései költségeket, természetesen az MSZMP utódpárja fogja állni 100%-ban.

Vaandor 2010.11.21. 23:15:59

Marad, mert maradnia kell!

"Kortársnak túl didaktikus, túl szájbarágós, egyolvasatú"
Ez azért butaság. Nem csak azt szabad kortársnak nevezni, amit senki nem ért! :-)

Készülhetett volna olyasmi is, ami "elgondolkodtatás" címén nem mond semmit: az legfeljebb MŰalkotás lenne, de nem EMLÉK. Készülhetett olyan is, ami 19. századi alkotást (ma: giccs) utánozva utal egy 20. századi eseményre a 21. sz-ban. EMLÉK lehet, de a MŰvészethez kevés köze van.

Az Ötvenhatosok Emlékműve épp ezért tökéletes: ereje van, mondanivalója van, és mégis a mai művészet alkotása. EMLÉKMŰ.
süti beállítások módosítása