Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mit csináljunk októberben Budapesten?

2016. szeptember 25. - fovarosi.blog.hu

Itt van az ősz, és itt van egy csomó programlehetőség is - nézzünk szét az októberi programok között! Az alábbi válogatásban olyan programokat ajánlok, amelyeken keresztül jobban megismerhető Budapest múltja és jelene.

A Hosszúlépés városi túracsapata rögtön négy új sétával köszönti az őszt. Október 8-án a Véresmajor nevű sétájukon a második világháború végére utazhatunk vissza gondolatban. A sétán kiderül, kik voltak a kerületi nyilas pártszolgálatosok, ki volt a Budapest-szerte rettegett Kun páter, és hogy milyen atrocitásokat követett el a pártíz fős nyilas különítmény zsidók százaival szemben. Ennél jóval békésebb a szintén pasaréti, de a harmincas évek modern építészetét bemutató sétájuk, a Bauhaus fordulat október 29-én. Ennek során a Városmajori templomról, a Napraforgó utcai lakótelepről és Nagy Imre egykori otthonáról is tanulhatunk. Október 23-án és 30-án a sokáig csak "októberi sajnálatos események"-ként emlegetett 1956-os forradalomról tudhatunk meg többet a Tankok és alakok sétán. Az október 16-ára szervezett, négy budapesti hidat bemutató Pillérek és pilonok séta már betelt, későbbi sétáról lehet a honlapjukon értesítést kérni.

201610-egyetemikonyvtar.jpg

Október 3-9. között rendezik meg az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatát. Budapesten többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és tagintézményei, az ELTE Egyetemi Könyvtár, a Csepeli Munkásotthon Alapítvány Könyvtár és az Országos Idegennyelvű könyvtár is részt vesz, a több tucat program között itt lehet válogatni.

A Miénk a Ház! több ingyenes sétával is megemlékezik 1956-ról. Suttogó remények elnevezésű sétájukat négy alkalommal is megtartják októberben. A résztvevők felkeresik az egykori titkos üzenetváltások helyszíneit, a házat, ahonnan Kovács Bélát elhurcolták és az épületet, ahol 1947-ben megalakult a Demokrata Néppárt. Az Irányított művészet az 1950-es években című, szintén ingyenes túrán a szocreál kényszeréről, a CS-lakásokról és a korabeli életviszonyokról is hallhatunk. De nem csak 1956-os sétáik vannak. A Népszínház utca valódi arca nevű sétájukon a ma már málladozó egykori pompát mutatják meg a Józsefváros szívében. Egyik legrégebbi, ma is futó programjuk az Újlipótváros két világháború közötti építészetének legszebb lépcsőházait, épületeit bemutató A Bauhaus rejtett kincsei sétájuk, míg a Kis utazás a szecesszió világában séta egy néhány évtizeddel korábbi Újlipótvárost mutat be.

Az 1966-ban megnyitott, jelenleg Óbudán működő Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli 50. születésnapját, így az idén 50 éves látogatók ingyen mehetnek be. Az ideiglenes kiállítás szeptember 23-án nyílt meg. 50 érdekes tárgyon keresztül mutatják be gyűjteményeiket, a látogatók megszemlélhetik többek között Görgey Artúr Franck kávé számláját, valamint a tizenegymillió-ötszázezredik Hubertusos üveget is.

A Design Hét regisztrációt igénylő programjai már beteltek vagy el is múltak, de a Deák téri villamosmegállóban ingyen is nézhetünk egy kis designt. A LUMINARI Glass és a BKK egy különleges közös projekttel készül idén: három közlekedési megálló üvegeit LUMINARI Glass exkluzív termékeire cserélik. Az egyik helyszín a Deák téren a villamos végállomás, a másik kettő még titok!

A Színes Város legújabb alkotását szeptember végén avatták fel. Az animációs filmekre emlékeztető falfestés alatt új homlokzati szigetelést is "elrejtettek", az átadáson pedig vetítőgép segítségével mozgásba is hozták az új alkotást. Ha megnéznéd élőben is, irány a Sas utca és az Arany János utca sarka!

201610-fokert.jpg

A Főkert virágágy tervező pályázatot hirdetett gyerekeknek és felnőtteknek. Három korosztály szerint lehet pályázni, a Mikó utcában, a Boráros téren és az Erzsébet hídnál található virágágyások beültetési tervével. A 2017-es kiültetések központi témája Arany János. Letölthető anyagok, további információ itt elérhető. Siess, a beadási határidő október 3!

201610-budaiarboretum.jpg

A Budai Arborétumba invitál minket a Szent István Egyetem október 14-16. között. A Villányi úti kertben Őszi Kertészeti Napokat tartanak. Részletek itt.

A vicces nevű, de annál komolyabb épületben található Mai Manó Ház október 16-ig ingyenesen látogatható kiállításán Kállai Márton képeit lehet megtekinteni, amelyek a Budapesten egyre szaporodó közösségi kertek életét mutatják be.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2016.09.26. 12:25:57

@Kobaljov: Köszönöm, a novemberihez majd hozzáadom, ami akkor még aktuális lesz!
süti beállítások módosítása