Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Már 20 éve plázázunk

2016. október 14. - fovarosi.blog.hu

1996. október 14-én, pont 20 évvel ezelőtt nyitott meg a Duna Plaza, ezzel új fejezetet nyitva a magyar vásárlók életében. A fővárosi bevásárlóközpontok története azonban korábban kezdődik, és meg nem épült épületekben is bővelkedik.

fovarosi.blog.hu: Eurocenter-Obuda-1980asEvekEleje-TeglagyariEpuletek - indafoto.huAz óbudai EuroCenter helye a nyolcvanas évek elején, téglagyári épületekkel

A rendszerváltás előtt még nem is létezett a magyar köznyelvben a pláza szó, inkább az üzletközpont szót használták. A Centrum és Skála áruházak dominálta korszak két legjelentősebb üzletközpontja a Flórián téren, illetve az Örs Vezér terénél épült fel.

fovarosi.blog.hu: FlorianUzletkozpont-1970esEvek-fortepan.hu-47383 - indafoto.huBontás és építés: a Flórián előtt bontják a régi óbudai házakat (fortepan.hu, 47383)

A Flórián üzletközpont a panelkorszak szülte óbudai panelrengeteg lakóinak kiszolgálására épült. Kevesen emlékeznek ma már arra, hogy milyen botrányosan is született meg az épület. Az alapok kiásása során, 1973 nyarán vaskos falakra bukkantak. Egy gyors régészeti vizsgálat során megállapították, hogy az aquincumi légiótábor parancsnoki épületének díszkapujába "botlottak bele" az építők. Ennek ellenére, a régészek tiltakozása ellenére az építkezést nem állították le. A maradványokat elbontották, ahol szükséges volt, még robbantottak is. Az üzletközpont alagsorában egy pici falmaradvány emlékeztet ma már csak arra, hogy ilyen történelmi leletre találtak - és elpusztították. Az üzletközpont megnyitóját 1976. június 30-án tartották. Az akkori viszonyok között bőséges számú parkolóhellyel, és légkondicionálással is rendelkezett. Akkori áron 440 millió forintba került az építkezés. 19000 négyzetméteren 25 üzlet állt a vásárlók rendelkezésére, köztük Röltex, Aranypók, Gelka, egy Centrum Áruház, Keravill - a szocialista kereskedelmi nagyágyúk színe-java. A harmadik emeleten éttermet is nyitottak, a Csemege pedig házszozszállítást is vállalt, így néhány szolgáltatás is a vevők rendelkezésére állt. Az árufeltöltéshez áruszállító alagutat építettek, innen 15 (!) teherliften vihették fel az árut az üzletekbe.

fovarosi.blog.hu: FlorianUzletkozpont-1986 - indafoto.huA Flórián 1986-ban (Nagy Zsolt Levente felvétele)

A rendszerváltás után is fővárosi tulajdonban maradt. 2007-ben egy étteremből indult tűz jelentős károkat okozott a belső terekben. 2010-ben megpróbálták eladni, de a válság közepén nem kellett senkinek se. A következő években, 2012-ig több lépcsőben újították fel. Megújultak a belső terei és a homlokzata is, mégis: kívül-belül megmaradt a szockorszak szelleme az épületen, bár az üzletek összetétele hatalmasat változott azóta.

fovarosi.blog.hu: SugarUzletkozpont-1986-egykor.hu - indafoto.huA rendszerváltás előtt a legnagyobb üzletközpont az 1980-ban átadott Sugár volt. Közel 30 ezer négyzetméteren 80 üzletet és 200 parkolóhelyet kínált a látogatóknak. A rendszerváltás után még jó ideig úgy tűnt, hogy itt nem változik semmi, de aztán a Fotex egyik leányvállalata, a Keringatlan Kft. 2003-ban többségi tulajdonba került, és 2004-ben komoly felújításba kezdtek. (Erre az is ösztönzőleg hatott, hogy 2002-ben átadták az út túloldalán az Árkádot.) Akkor nyitott meg egy új szint, valamint olyan szolgáltatások kerültek a kínálatba, mint a mozi, a bowling pálya, éttermek és fitneszterem. A régi üzletközpont túlélését, nyereségessét nagymértékben segítette remek elhelyezkedése: egy forgalmas közlekedési csomópontban, két másik nagy központ (Árkád, IKEA) közé ékelődve nagyon forgalmas a közvetlen "vonzáskörzete".

fovarosi.blog.hu: DunaPlaza-1994-Epul - indafoto.huA rendszerváltás utáni első, immáron "amerikai" "pláza" a Gyöngyösi úti metróállomásnál megépült Duna Plaza volt. A helyszín választást nyilván nagymértékben segítette, hogy jelentős méretű telekhez juthattak, az 1990-ben átadott metróállomás közvetlen közelében. 37 ezer négyzetméterével túlszárnyalta a Sugárt - ma viszont már messze nem a legnagyobb pláza. A környék új irodaházai, lakótelep építkezései ma is meglehetősen sok vásárlót biztosítanak, bár a néhány metróállomással arrébb található Westend sok vásárlót szipkázott el. Közel 200 üzlete és 1600 parkolóhelye van. A megnyitáskor még jégkorcsolya pályája is volt, ezt később megszüntették, ma a KFC ülőhelyei vannak a helyén. Itt nyílt meg az ország első multiplex mozija is, akkor még 9 (ma 7) teremmel. 2002-ben belső tereit alaposan átépítették. Egy időben az ország első IMAX moziját is ide tervezték, de az végül csak 2007-ben, az Aréna Plazában nyitott meg.

fovarosi.blog.hu: PolusCenter-1996-05-temesvariterv.hu - indafoto.huA Duna Plaza nem sokáig élvezhette a legújabb pláza címet. Már 1996 végén megnyitott a jóval nagyobb Pólus Center - az amerikai vadnyugatot plázaműanyagba öntő éttermi részleggel, véget érni nem akaró dupla folyosóval. Megnyitásakor 56 ezer négyzetméterével nem csak Budapest, hanem az egész kelet-európai régió legnagyobbjának számított. 1996-ban itt nyitotta meg első üzletét az Office Plus, a mozit a nyitáskor még a Cineplex Odeon működtette. Akkor még a fél város idejárt vásárolni, ma már sokkal inkább a közeli M3-as autópálya forgalma és az újpalotai lakótelep népe adja a közönséget. Jelentős átépítésére 2012-ben került sor, akkor vesztette el az éttermi rész amerikai rodeó jellegét, több mint egymilliárd forintos beruházással. Ma az épület 62 ezer négyzetméteres, ebből a kiadható terület 44 500 négyzetméter, kb. 240 üzlettel. Eredeti építtetője a TriGránit volt, ma a CBRE a legnagyobb tulajdonos.

fovarosi.blog.hu: Europark-20130711 - indafoto.huAz EuroPark Kispesten nyitotta meg kapuit 1997. március 11-én, 25600 négyzetméteren, 68 üzlettel. Amióta a felszín alatti parkolója ingyenessé vált, a bevásárlóközponti funkció afféle önjelölt P+R funkcióval is kibővült, köszönhetően a 3-as metró Határ út megállója közelségének. 2015-ben a bejárata előtti buszvégállomás és környezete újult meg. 1997-ben nyitott meg a Csepel Plaza is. Mindkettő elsősorban helyi, kerületi igényeket kielégítő központnak mondható.

fovarosi.blog.hu: LurdyHaz-20130917 - indafoto.huA Lurdy-ház 1998 őszén nyitott meg a Mester utca és a Hungária körgyűrű sarkán. A lokáció szempontjából ígéretesnek tűnhetett a nagy fejlődés elé néző területre bevásárlóközpontot építeni, ám a későbbi évek és a 2008-ban kitört válság hatására visszaeső forgalom miatt újra kellett gondolni a terveket. A zegzugos, átláthatatlan belső terű üzletközpont, a viszonylag gyéren lakott és nem túl jó vásárlóerejű környék együttesen a csőd szélére vitték a központot, az eredeti tulajdonosa - mélyen a válság előtti értéke alatt - el is adta. A Lurdy a profilváltás mellett döntött: ma már nem csupán üzletek és éttermek vannak benne, hanem egy rendezvényközpont is erősíti a korábban is meglévő, de még hangsúlyosabbá tett irodaházi funkciót. A csődje előtt a MALÉV is a bérlők között volt. 2013-ban alapos felújításon esett át. A központ egyedi szolgáltatása a kb. 2000 férőhelyes parkoló. A kereskedelmi rész kb. 30 ezer, az iroda rész 26 ezer négyzetméteres.

fovarosi.blog.hu: MammutBevasarlokozpont-1954-LovohazUtca-RetekUtcaSarok-fortepan. - indafoto.huA Mammut bevásárlóközpont területe 1954 körül (fortepan.hu, 103266)

fovarosi.blog.hu: MammutBevasarlokozpont-20100701-07 - indafoto.hu1998 óta van Mammut is a bevásárlóközpontok között. A nagykörút budai végénél, az egyik nagy forgalmú metróállomás és a legforgalmasabb villamosvonal közvetlen közelében érdemes volt építkezni. Erre még inkább ráerősített, hogy az épület mögött a Fény utcai piac is újjáépült. Így aztán nem csoda, hogy idővel bővültek is: a Mammut II. 2001-ben nyílt meg. Annyira jól ment a bolt, hogy a válság kitörése után, 2010-ben álltak neki a Mammut I. 750 millió forintos felújításának: ekkor kerültek bele új liftek, új burkolatok, új mozgólépcsők. Építészetileg talán az egyik leggyengébb, leginkább falanszter-szerű a plázáink között, de a vásárlók így is imádják.

fovarosi.blog.hu: Westend-1950esEvek-FedettRakodo-fortepan.hu-10881 - indafoto.huFedett rakodó a Westend helyén az ötvenes években (fortepan.hu, 10881)

fovarosi.blog.hu: Westend-19991111-Megnyito - indafoto.huA Westend 1999. november 12-én nyitotta meg kapuit a Nyugati téren. A beruházó TriGranit Fejlesztési Részvénytársaság vezetője az a Demján Sándor volt, aki a Budai Skála szövetkezeti áruház létrehozásával alapozta meg kereskedelmi karrierjét. A Westend nem csupán Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a komplexum egy Hilton szállodát és egy irodaházat is magába foglal. Az épületet 2001-ben Prix d'Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj első díjával jutalmazták, tervezője a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján. A területen korábban a MÁV raktárai álltak, ezek elbontása után 1998 nyarán kezdődött meg az építkezés. Az üzletközpont már 1999 novemberére elkészült, a szállodát a következő évben adták át. Az egész komplexum több, mint 200 ezer négyzetméteres, a szálloda 230 szobás. Az épület érdekessége, hogy a Nyugati pályaudvar néhány vágányának lefedésével tetőkertet alakítottak ki, ahol extra szolgáltatásként volt már hőlégballon és korcsolyapálya is. A 400 üzlet mellett 40 étterem és kávézó, 14 termes multiplex mozi és egy 20 méteres mű-vízesés várja a betérő tömegeket.

fovarosi.blog.hu: Campona-20110709-01 - indafoto.huA Campona is 1999-ben nyitott, de a város belső részeitől igen messze. Szerepe ennek megfelelően a dél-budai térség ellátása. Ezt segíti, hogy egy forgalmas főút és a vasút között fekszik, így jól megközelíthető a budafoki, budatétényi lakosok zömének. A nagy dobás ezen a helyen a Tropicarium megnyitása volt, amely egyedi szolgáltatásként vonz még vidékről is rengeteg látogatót. 2010-ben esett át jelentősebb felújításon, ennek során még BREEAM zöld-építészeti elismerést is kapott. Abban az évben minden korábbi látogatószámot megdöntöttek. A Campona a szolgáltatások terén nagyon erős: a ma már egyáltalán nem evidens többtermes mozi mellett itt van a Tropicarium, 2012 óta a Csodák Palotája, és egy játszóház is. 53 ezer négyzetméteren több mint 160 üzlet található benne.

fovarosi.blog.hu: Eurocenter-Obuda-20141218-01 - indafoto.huAz EuroCenter Óbudán nyílt meg 2000-ben. Átriumos kialakítása sajnos eléggé zeg-zugos kialakítást eredményezett, ezzel együtt a környező óbudai lakótelepek, a villamos végállomások és a budai hegyoldal beépülése együttesen elegendő vásárlóerőt biztosított. Itt van Budapest egyik legnagyobb Interspar üzlete. A parkolószinten pedig 10 év működés után újították fel az egyedi szolgáltatásnak mondható go-kart pályát. De fogtak már itt jelentős politikust is...

fovarosi.blog.hu: MOMPark-20160814-01 - indafoto.huA MOM Park bevásárlóközpontja 2001-ben nyitott, és az azóta eltelt másfél évtizedben sikeresen pozicionálta magát egyre feljebb, a budai hegyoldalak leggazdagabb vevőkörére alapozva. (Pedig az induláskor még megszenvedték a nem éppen közlekedési csomóponti elhelyezkedésből adódó hátrányokat.) Ebben a plázában szó sincs ingyenes parkolási lehetőségről, vagy BKV bérlethez csatolt akciókról. Itt a luxus ruházati üzletek, a város legmenőbb Spar üzlete és személyi szabó várják a jelentősen kipúderezett úri közönséget. A központban található a város legmenőbb Spar üzlete http://epiteszforum.hu/bor-mamor-spar is, a LAB5 Architects tervezésében, gyönyörű fa burkolatokkal, LED világítás alatt sorakozó pékáruval, borokkal, miegyébbel. Az üzletközpont forgalma az elmúlt években nagyot nőtt, amihez a MOM irodaparkja mellett a Csörsz utca túloldalán működő SportMax és a MOM művház felújítása is hozzájárul. Az egykori gyár területén ma egészen más élet virul.

Így épült fel az Árkád (Romet Róbert YouTube videója)

fovarosi.blog.hu: Arkad-20120630P - indafoto.huAz Árkád bevásárlóközpont hálózat Budapesti egységét merész húzással tették egy jóval korábban épült bevásárlóközpont közvetlen szomszédságába, az Örs vezér terére. A telek megvásárlását az tette lehetővé, hogy a 13-as hurokvágányának felszámolásával összekötötték a zuglói és a kőbányai villamosvonalakat, létrehozva a 3-as villamost. A központ 2002. március 20-i megnyitása nagyban ösztökélte a Sugár felújítását is. A kiadható terület akkor 48 ezer négyzetméter volt, plusz 3400 négyzetméter irodai terület. A régi pláza nem szipkázta el az Árkád elől a vevőkört, a metró, HÉV és villamos, busz (vég)állomások pedig bőséges vásárló mennyiséget biztosítanak az IKEA - Sugár - Árkád trió mindhárom tagjának. Nagyobb fejfájást inkább az Aréna Plaza 2007-es megnyitása okozott, amelyre válaszul a válság enyhülésével, 2011-ben bővítésbe fogtak. Ez további 20 ezer négyzetméterrel növelte meg a kiadható területet. A bővítést 2013. március 20-án adták át. Az immár 68 ezer négyzetméteres pláza 200 üzletével nagyobb, mint a korábban legnagyobbnak kikiáltott Aréna Plaza.

fovarosi.blog.hu: UjBudaCenter-Regi4-Kabelgyar - indafoto.huAmikor még kábelgyár volt a mai Új Buda Center

fovarosi.blog.hu: UjBudaCenter-2000esEvek-ujbudacenter.hu - indafoto.huAz Új Buda Center 2006 decemberében nyitotta meg kapuit, mindössze néhány havi építkezést követően, így hamarosan tíz éves lesz. Eredetileg még a Magyar Kábelművek számára épült a hatalmas (240 x 62 méteres) csarnok 1960-ban. A 6 milliárd forint értékű 'barnamezős' beruházás révén 15 ezer négyzetméter üzlethelységet és 11 ezer négyzetméter szórakoztatóközpontot hoztak létre. Itt található Magyarország legnagyobb beltéri játszóháza, amely 4000 négyzetméteres. A 40 üzletet 765 autóparkoló hely egészíti ki. Ja, a kábelgyártás is megvan még, csak 2004 óta Balassagyarmaton csapatják.

fovarosi.blog.hu: ArenaPlaza-1941-Tattersall - indafoto.huA Tattersall 1941-ben - lelátójának egy része ma is áll az Aréna Plaza előtt

fovarosi.blog.hu: ArenaPlaza-20150914-04 - indafoto.huAz Aréna Plaza 2007. november 15-én nyitott meg, bár az előtte látható táblán ma is 2007 október szerepel tervezett megnyitásként. Így is elég botrányos lett a megnyitó, még november közepére sem lett kész szinte semmi. Pedig volt, aki már hajnali négykor odaállt a főbejárat elé, hogy időben megcsípje az ElectroWorld-ben az akciós LCD tévét. De hát hol van az már! 65000 négyzetméterével néhány évig az ország legnagyobbja volt, amíg az Árkád 2 meg nem nyitott. Ettől még ma is hatalmas a kínálata: kb. 200 üzlet található benne. A Keleti pályaudvar metróállomásától kintebb esik, ezt viszont nagyon sikeresen kompenzálták azzal, hogy a 2800-as befogadóképességű mélygarázst idővel ingyenessé tették. Így a város legnagyobb P+R parkolója alakult ki egy pláza mélyében. Másik különlegessége az IMAX mozija.

fovarosi.blog.hu: Alle-2007-Latvanyterv - indafoto.huAz Allee 2009-ben nyitott meg, még jóval a 4-es metró állomásának átadása előtt. Egészen jópofa időzítéssel: november 11-én, 11 óra 11 perckor. Ez is jelzi, hogy a lokáció az új metró nélkül is elegendően forgalmas volt a nagykörúti villamosok végállomásainak, a Fehérvári úti villamosoknak és a vásárcsarnoknak a közelségével. A válságra jellemző volt, hogy leginkább úgy emlegették az új plázát, mint 2009 egyetlen új bevásárlóközpotját. A bevásárlóközpont a legendássá vált Budai Skála helyére épült fel, mellé két lakóházat is felhúztak: egy nagyon visszafogott, sötét burkolólaposat, és egy nagyon színeset is. A bevásárlóközpont terveit Fekete Antal és munkatársai tervezték (Finta és Társai Építész Stúdió Kft.). A mélygarázs bejáratához egy rövidke alagút is épült a Bercsényi utca felőli oldalon, ami bejárat és átjáró is egyben az autósoknak. Jellemző, hogy Budapest mennyire szegény alagutakban: a Vár alatti után ez lett Budapest második leghosszabb alagútja, holott csak 100 méter hosszú az egész. (Ráadásul a Ferenciek terén épültet már elbontották.) Az Alleeban nyílt meg az első magyarországi Van Graaf, az első Motivi, és az első Jackpot & Cottonfield üzlet is. Kiemelkedően sok, 13 teremmel nyitott meg a mozi, a bérbeadható összterület 47 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi és szórakoztató funkcióval, ehhez jön még 7 ezer négyzetméternyi iroda. A mélygarázsban 1280 autó parkolhat.

fovarosi.blog.hu: CorvinSetany-20130918-37 - indafoto.hu(kép: Fővárosi Blog, 2013)

A Corvin Plaza 2010. október 27-én nyitott meg a Corvin-Szigony projektként indult, végül Corvin Sétányra keresztelt józsefvárosi rehabilitációs program keretében, a Futureal beruházásában, 375 millió eurós beruházással. Mivel a többtermes Corvin mozi mögé épült, értelemszerűen mozi nélkül tervezték meg. Egy hatalmas folyosóra szerveződik, amely egyben átjáró is a sétány és a Nagykörút között. 65 ezer négyzetméter a teljes területe 4 szinten, 130 üzlettel. Ugyanakkor megnyitására csak akkor kerülhetett sor, amikor a sétány kiépítése félig elkészült, ez teremtette meg ugyanis a kellően nagy átmenő forgalmat a Nagykörút és a Corvin sétány között. Nem csupán az 5-10 perces vonzáskörzeten belül lakó közel százezer lakosra számíthatnak, hanem az egyre szaporodó környékbeli irodák dolgozóira, akik nem csak bevásárlásaikat, hanem ebédjeiket is itt költhetik el. Nyitáskor még olyan szolgáltatásokkal dicsekedtek (2010-ben), mint például az ingyenes wifi, díjmentesen használható számítógép terminálok, és elektromos áram csatlakozók. Ismertségét nagymértékben megnövelte, hogy az egy X-Faktor évfolyamot a Corvin sétány lakásaiba szervezték, az egyik próbastúdiót pedig a plázában alakították ki. Ez sem rossz, de a viszonylag ismeretlen tetőterasza tavasztól őszig még jobb!

A KÖKI Terminál 2011. május 18-iki átadásáig hosszú, rögös út vezetett. Beütött a válság, a metróvégállomás átépítésénél is hibáztak, korábban már kiközölt látványterveket töröltettek, és kis híján be is csődölt az bevásárlóközpont. A lokációt nyilvánvalóan a forgalmas csomóponti szerep indokolta: van itt vasútállomás, metróvégállomás, és több buszjárat is. Ami ennél is jobb: itt megy el a forgalom a reptér felé, ami egy, a környékbeli panelek lakóinál jóval tehetősebb vásárlói réteget is potenciális vásárlóvá emel. Ugyanakkor a 2-es terminál vasúti összeköttetésének megoldatlansága ennek ma még eléggé gátja - igaz, ígéretekből van ma is bőven. A mozi építését megvizsgálták ugyan, ám végül elvetették, így került az épület tetejébe egy műfüves focipálya, futópálya, kalandpark és zöldtető. A megnyitó után egy évvel már nyilvánvaló volt: a sok üres üzlethelyiség komoly gondokat jelez. 2013-ra gyakorlatilag a csőd közelébe jutottak. A pláza ugyanis könnyen kihagyható, korántsem olyan "megkerülhetetlen", mint mondjuk az IKEA és az Árkád közé ékelődött Sugár. Óriási az áthaladó tömegközlekedési forgalma, de az emberek túlnyomó része nem bent be. Gond lett a túlméretezettség is: az OBI-val és a Tesco-val együtt már az Aréna Plazánál is nagyobb (!), miközben a városközponttól messze esik. És a belső arányokat is eltúlozták: a hatalmas széles folyosók a kiadható terület rovására mentek. A tetőkerti rész átadásának csúszásával az első látogatók nem is tudtak ennek a létezéséről sem. Ugyanakkor Ferihegy forgalmának fellendülésével, a válság lassú enyhülésével a KÖKI is levegőhöz jutott, bár továbbra is embert próbáló munka lesz ennyi üzletet itt folyamatosan kiadni, odafigyelve a bérlői mixre és a nyereségességre is.

A fenti lista korántsem teljes. Beszélhetnénk még a Stop.Shop jellegű, nyitott udvaros megoldásokról, az olyan helyi igényeket kielégítő, kisebb plázákról, mint a Rózsadomb Center, a Budagyöngye, a Csillagvár vagy éppen a Csepel Pláza. Vannak már egészen specializálódott plázák is, gondoljunk például az Asia Centerre a Pólus közvetlen közelében. Ilyen volt a Hungária körgyűrűn a Material Center is, amelyet városon belüli fashion outlet-ként gondoltak újranyitni, de a Grand Fashion Outlet sosem nyitotta meg kapuit.

A Rózsakert bevásárlóközpont eleve a helyi, rózsadombi igények kiszolgálására méretezett, kisebb központként nyitott meg a kilencvenes évek végén. Amikor azonban azzal szembesültek, hogy egyre több vásárlót szipkáz el a közelben megnyílt Rózsadomb bevásárlóközpont, és a Széna téren kibővített Mammut, váltottak. Az amúgy is gyéren látogatott emeleti szinteket egészségügyi szolgáltatónak adták bérbe. Ez nem csak a kiadás problémáját oldotta meg, de olyan vendégeket is a központba vonzott, akik amúgy az életben be nem tették volna a lábukat a kicsi és elég eldugott helyen levő központba.

Olyan plázából is van már bőven, amelyek megépítét tervezték ugyan, de nem lett belőlük semmi. Terveztek plázát a Mexikói úti földalatti végállomásnál, elsodorta a válság. Nincs a Mázsa téren Origo City, nincs a Határ útnál Neo Center, a Bosnyák téren Mundo. A város szélére tervezett, már a kezdetekkor is sokak szerint túlméretezett Tópark óriáskomplexuma is tartalmazott volna bevásárlóközpontot, de az egész projekt összedőlt az ingatlanpiaci válság kitörésével. A Filatorigátnál épült volna az Aquincum bevásárlóközpont, de még végleges épülettervekig sem jutottak, nem hogy az első kapavágásig.

Míg az Egyesült Államokban már külön honlapok, látogatói klubok, nosztalgiázió öregek csoportosulnak a bezárt, romosan álló plázák köré - ld. például a deadmalls.com weboldalt -, addig itthon még mindig a növekvő vásárlóerő kapcsán bővülő építési lehetőségek vannak előtérben, különösen, amióta lassan enyhülni látszik a gazdasági válság miatti megtorpanás.

De akkor mi jöhet még? Évek óta lebegtetik a különböző terveket, álmokat a Westendtől északra elterülő területről. Talán lesz itt egy Westend II., és akkor lesz egy olyan pláza Budapesten, amely egy metróállomástól egy következő metróállomásig ér. Nagyon teper a beruházó Kelenföldön is. Az Etele téren már a válság előtt is felmerült egy új bevásárlóközpont létesítése. A kelenföldieket még mindig csupán a lepusztult kelenföldi városközpont szolgálja ki, holott a sűrű beépítettség, illetve az azóta oda is ért 4-es metró, valamint az 1-es villamos tervezett meghosszabbítása remek lehetőségeket kínál egy új üzletközpont számára is. 2012-ben a MüPát is jegyző Zoboki-Demeter építésziroda készített ide terveket, de ez még nem tekinthető végleges változatnak.

Egy biztos: lesz még új pláza a következő években is, amit majd nagyon fogunk fújolni, de azért oda megyünk majd vásárolni.

Források:
https://www.facebook.com/eptort/posts/610098212352284
http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20120803-mi-van-a-szocialista-plazakkal.html
http://index.hu/bulvar/flt71026/
https://hu.wikipedia.org/wiki/WestEnd_City_Center
http://corvinplaza.hu/sajtoszoba/
http://epiteszforum.hu/multifunkcionalis-kozpont-epulne-a-mexikoi-utnal
http://www.prae.hu/index.php?route=news/news&aid=13885
http://24.hu/fn/gazdasag/1996/11/13/j_bev_rl/
http://www.ma.hu/belfold/152988/Tobb_mint_egymilliardbol_ujult_meg_a_Polus_Center
http://www.globalplaza.hu/cikk/20-evesek-az-elso-budapesti-bevasarlokozpontok
https://epitesimegoldasok.hu/index.php?id=20110704rosszul-mukodo-bevasarlokozpontok-harom-pelda-a-javitas-lehetosegere
http://epiteszforum.hu/mammut-2-uzlethaz
http://gondola.hu/cikkek/72538-Egy_evig_felig_bezar_a_Mammut_I__-_felujitjak.html
http://ingatlanhirek.hu/hir/Novembertol-a-Camponaban-a-Csodak-Palotaja/42524/
http://epiteszforum.hu/kabelgyarbol-uj-buda-center
http://www.mfor.hu/cikkek/Vilagmarkakkal_startol_az_ujbudai_uzlethaz.html
http://epiteszforum.hu/latvanytervek-a-koki-terminalrol
http://24.hu/belfold/2011/05/18/atadtak_kokit_kepgaleria/
http://koki.blog.hu/2011/08/04/onok_kertek_valaszolt_a_koki_terminal_a_mozis_kerdesre
http://index.hu/gazdasag/2013/11/18/ezert_csodolt_be_a_koki


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lapcsánka 2016.10.15. 13:25:04

savoya park kimaradt a listából

Gyermekmentos 2016.10.15. 13:33:38

Kabelgyar meg mindig mukodik az Ujbuda Centerrel szemben.

www.google.hu/?gws_rd=ssl#q=belden+duna+k%C3%A1bel

WinG 2016.10.15. 14:00:40

Érdemes megemlíteni, hogy a Duna Pláza a Magyar Hajó- és Darugyár helyére épült. Még van néhány rövid iparvágány-maradvány, egy-két üzemépület jelzi, hogy ott hajdanán jelentős gyár épült. Sajnos még az 1980-as évekre (már a rendszerváltás előtt is) nagyon nehéz helyzetbe került a gyár, pár évvel később fel is számolták.

WinG 2016.10.15. 14:03:29

Az Újbuda Centerrel szemben lévő, ma is jól működő gyár a Dunakábel, ami mára független lett a Magyar Kábel Művektől, ami külföldi tulajdonban ugyan, de még mindig működik – ahogy a cikk is írta – Balassagyarmaton.

fifibá55 2016.10.15. 16:25:43

Érdekes, jól összerakott ismertető, köszönet érte!

Aliendriver 2016.10.18. 03:43:13

Csak azt sajnálom, hogy a valóban élvezhető plázák (amik nem rohadnak, van választék és hangulatuk is akad) annyira felfutottak, hogy a saját jellegzetességeiket vágták agyon.
Így a Westend a Niagarát a galéria beépítésével, ami így olyan, mint egy sarokba állított műalkotás, amihez ha így állok és úgy fordítom a fejem lehet hozzáférni. Ugyanígy az Allee amit eleve túl kicsi kapacitásúra terveztek, így a kezdetektől túlzsúfolt volt, így a második szintjén az éttermeknél a kis kör-lyukakat mind be kellett tömni, hogy plusz helyet biztosítsanak az éttermi résznek. Ami eleve az egész déli oldalt benőtte, de csúcsidőben még mindig lehetetlen ott ülőhelyet találni.
süti beállítások módosítása