Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mit csináljunk novemberben Budapesten?

2016. november 20. - fovarosi.blog.hu

A hideg idő ellenére egy csomó izgalmas programot találhatunk Budapesten - nézzünk szét a novemberiek között! Az alábbi válogatásban olyan programokat ajánlok, amelyeken keresztül jobban megismerhető Budapest múltja és jelene.

A Tabán egyik jelentős, ma is álló épülete Semmelweis Ignác szülőháza. Azt sokan tudják, hogy itt működik a Semmelweis Orvostudományi Múzeum. Azt már kevesebben, hogy maga a névadó orvos földi maradványai is itt találhatók, az épület udvarán. A múzeum 50 éves lett, ennek apropóján nyílt meg a "Tabáni titkok. 50 éves a SOM." című kiállítás.

201611-som.jpg

Az Imagine Budapest egyik legújabb sétája a kenyérsütés témája köré épült fel (november 26-án és december 10-én):

"Ha nem is harapjuk, de kóstoljuk a frissen kisült kézműves kenyereket, megnézzük, hogy ma hol és hogyan készülnek a legjobb pékáruk, miből lehet manapság egyáltalán kenyeret sütni, s közben bebarangoljuk a várost: a régi malomépülettől, az évszázados pékkemencén át a high-tech sütödéig ismerkedünk a pékségek és sütödék életével, történetével."

A Beyond Budapest eredetileg Józsefvárost igyekezett bemutatni a nagyközönségnek, de az elmúlt években már kibővült a kínálata. Egyik "klasszikus" túrájuk a józsefvárosi zsidóság múltjába kalauzol el. Tudtad, hogy van egy kis zsidó imaház a Teleki téren? November 27-én, az "A nyócker csillagai" túrán ennél sokkal több is kiderül!

A Hosszúlépés csapata a két világháború közötti modern építészet luxus világába repíti el látogatóit. Pasarét nem csupán templomáról és buszvégállomásáról híres, megbújik egy egész utcányi villa is azon a környéken. Hogy hogy épültek fel ezek és más korabeli épületek, azt a "Bauhaus fordulat" című sétán mesélik el. A november 26-iki séta már betelt, de sebaj, december 10-én is lesz túra.

"Fehér köpeny és rajzasztal" címmel beszélgetéssorozatot indított a Lechner Tudásközpont az 1945-1990 közötti korszak építészetéről. Elsőként Dragonits Tamás, a budai vári polgárváros ostrom utáni helyreállításának kulcsszereplője lesz a vendég november 29-én 18 órakor a Budafoki út 59. szám alatti épületbokor belsejében, a Lechner Tudásközpontban.

Végül a Mai Manó Ház egy érdekes fotókiállítását ajánlom. A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház a “Budapest 1 napja” elnevezésű fotóprojekt folytatásaként 2016. őszén a víz motívumát középpontba helyezve szervezett fotózást. A projektben résztvevő fotográfusok a kijelölt napon, szeptember 29-én hajnaltól a következő nap pirkadatáig örökítették meg a víz jelenlétét a mindennapokban, Budapesten. A képekből rendezett tárlat január 8-áig tekinthető meg, és már csak a remek épület megtekintése miatt is érdemes ellátogatni a Nagymező utcába:

201611-magyarfotografusokhaza.jpg

További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sapka 2016.11.21. 12:35:13

a beyond budapestnek vannak ezen kívül is elég jó kis túrái, érdemes megnézni a facebook oldalukat.
mi már voltunk a gázgyárin is, a bicajoson, és nagyon fsza volt!
süti beállítások módosítása