Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Az első bástya

2019. szeptember 10. - fovarosi.blog.hu

Különleges kiállítás látogatható a Várnegyedben, a Táncsics Mihály utca 9. alatt. Az Amerikai Egyesült Államoktól 2014-ben visszakapott ingatlan nem csak Táncsics egykori börtönét rejti, de egy régészeti ásatás eredményeit is megnézhetjük október végéig.

tancsicsmihalyutca9-20190831-03.jpg

Az épület udvarában állt valamikor az Erdélyi bástya, ennek feltárását végezte el a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma 2018 második felében. Ennek során több periódusból kerültek elő egykori várfalak. A legkorábbi fal a plató keleti szélén 13 méter hosszan futó középkori várfal volt, amely a mögötte lévő királyi ház, az egykori Kammerhof épületeit védelmezte. A fent leírt fal nyugati oldalához épült hozzá egy középkori torony. Ennek egyes falszakaszai még a 18. század elején, a lőportár építésekor is magasan állhattak. A kőfal alsó felében egy középkori eredetű vízkifolyó nyílás található.

tancsicsmihalyutca9-20190831-16.jpg

Az Erdélyi bástya feltárásakor a fal egy részén boltíves áthidalásra leltek. Ezt a terepviszonyok tették szükségessé, egy labilisabb talajú részt hidaltak így át. A bástya nyugati falával párhuzamosan, a belső oldalon közel 5 méter hosszan előkerült egy falszakasz, amely az alsó szintre levezető lépcsőhöz tartozhatott. 17. századi lőrések igazolják, hogy a bástya északi részét idővel megújították. Az omladék alatt nagy mennyiségű ép és sérült vas eszköz is előkerült, ez egy kovácsműhely egykori létét jelzi.

tancsicsmihalyutca9-20190831-02.jpg

Az Erdélyi bástyát az 1530-as várostrom tapasztalataiból tanulva, az 1530-as években építették Szapolyai János hadmérnökeinek tervei alapján. Mivel ebből nem lehetett "oldalazni", azaz a várfallal párhuzamosan lőni, ezért nem nevezhető klasszikus olasz bástyának, de ez volt az egyik legkorábbi ilyen típusú erősség az országban. Az ásatások során először itt került elő teljes épségben felvonóhidas gyalogos kapu. Egyedülálló, hogy a felvonóhíd felhúzását segítő bronzcsiga, alatta a felvonókötél mozgatásához vágott nyílás, valamint a reteszelő vályú is az eredeti helyén maradt meg. A lakatot pedig a BTM Vármúzeumában nyílt kiállításon, a második helyszínen tekinthetjük meg. A Táncsics Mihály utcai helyszínen először egy kis információs házikóban lehet jegyet váltani, és az audio guide-okat átvenni, majd először a börtön épületben a kiállítást végigjárni, és utána lemenni a bástya feltárt részeihez. Ahonnan Budapest panorámájában is gyönyörködhetünk egyet, naponta 10-18 óra között. További információ a https://budapopup.hu/ oldalon.

tancsicsmihalyutca9-20190831-17.jpg

(A cikk elkészítéséhez a helyszíni tablók anyagát használtam fel.)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása