Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1971 május

2021. május 07. - fovarosi.blog.hu

Műanyag lakások bemutatója Újpesten, a Nagyvárad téri SOTE torony alapkő letétele, uszoda építés Újpesten - ez történt 1971 májusában Budapesten.

Május 1: Az élő marxizmus szelleme hatja át mindazt, amit elértünk s tervezünk - Ünnepélyesen felavatták a Marx-Engels emlékművet. Péntek délben az ünnepi díszbe öltözött Jászai Mari téren új emlékmű avatására gyűltek össze a budapestiek. Föléjük magasodott Segesdi György Munkácsy-díjas szobrászművész és Schall József Ybl-díjas építőművész alkotása, a szürke gránitba vésett monumentális Marx-Engels emlékmű. (...)

jaszaimariter-1971.jpgMagyarországon ez az első köztéri emlékmű, amely Marxnak és Engelsnek közösen állít emléket. A művészi forma, amely alakjukat és eszméiket kifejezni hivatott, újszerű. De újat teremtő forradalmárok voltak ők is, akiknek emléket állít. Az alkotóművész nem tudja megszokott ruhába öltöztetni, hiszen nem a megszokottat ábrázolja. Ez az emlékmű egyfajta Marx- és Engels-ábrázolás. (...) Ez a szobor a maga határozott, kemény és tiszta vonalaival a valóság tényeire figyelő marxizmus forradalmi szellemének kifejezésére hivatott. A művész, az anyag természetéhez alkalmazkodva, gránitból faragott alkotásával nemcsak Marx és Engels közös életművének kifejezéséhez találta meg a megfelelő formát, hanem kőbe vésve e két nagy forradalmár alakját, egyben ki tudta fejezni elméletünk, mozgalmunk erejét, lendületét és időállóságát. (...) (Népszabadság)

sote-nagyvaradter-1980korul-fortepan_hu-74605.jpgMájus 1: A Semmelweis Orvostudományi Egyetem új elméleti tömbjének alapkőletételi ünnepsége. A Nagyvárad tér és Mező Imre út sarkán levő telken épül 268 millió forintos költséggel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem új elméleti tömbje. Az 1975-76-os tanévre elkészülő 24 emeletes toronyház, amely fővárosunk legmagasabb épülete lesz, korszerű otthont ad az egyetem nyolc elméleti intézetének, s a hozzájuk tartozó laboratóriumoknak, tantermeknek, a központi díszteremnek.

A negyedik ötéves terv egyik kiemelkedő egészségügyi és felsőoktatási beruházásának alapkőletételi ünnepségét pénteken délelőtt tartották. Az ünnepségen jelen voltak a magyar egészségügy vezető személyiségei, az egyetem professzorai.

Dr. Zoltán Imre rektor az egyetemi tanács és oktatói kar nevében köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Szabó Zoltán egészségügyi miniszter mondott ünnepi beszédet. A miniszter ezután az elméleti tömb alapítólevelét, illetőleg az egyetemi kitüntetések egy-egy példányát őrző fémhengereket tartalmazó ládákat helyezett el az alapkőben. (Népszabadság)

Május 1: Elkészült a SZOT rózsadombi üdülője. Elkészült a SZOT 250 szobás rózsadombi gyógyüdülője, amelyet pénteken adtak át az építők. A Duna felől négyszintes épület tetején helyezték el a konyhát, a kilátó-éttermet és presszót. A kisebb, kör alakú épületet szintén presszónak rendezték be - ennek a beutaltakon kívül mások is vendégei lehetnek. A főépület kultúrterme, könyvtára, olvasó- és klubterme, valamint több játékszoba teszi kellemessé a hűvösebb vagy esős napokat.

Az első alkalommal július elsején érkező beutaltak kényelmét szolgálja az épületben elhelyezett hat lift, egy kis áruda, fodrászat, orvosi rendelő, s az építtetők arról is gondoskodtak, hogy a betegeket három-három mikrobusz szállítsa a Lukács gyógyfürdőbe. (Népszabadság)

Május 4: Az angol sajtó a magyar koronáról és a koronaékszerekről. Az angol sajtóban a hét végén két érdekes cikk jelent meg I. István király koronájának és a magyar nemzeti örökséghez tartozó egyéb ékszerek sorsáról. A Times nagy cikkben foglalkozott a Magyarország című hetilap legutóbbi cikkével, amely ismertette a koronaékszerek viszontagságos sorsát és azt, hogy az Egyesült Államok kormánya jogtalanul tartja birtokában a nemzeti ereklyét.

(...) Vasárnap megszólalt az ügyben a baloldalisággal egyáltalán nem vádolható Sunday Express, mégpedig nem is akármilyen glosszában, hanem vezércikkben. A lap követelte, hogy Nixon elnök azonnal adja vissza a koronaékszereket a Magyar Népköztársaság kormányának. "Nem lehet kétséges, hogy a korona a magyar nép jogos tulajdona. Az amerikaiak mégis megtagadták visszajuttatását, bár ez ügyben kérések áradata érkezett hozzájuk. Vajon miért? Lehetséges, hogy nincs ínyükre a magyar kormány színezete, de bele kell nyugodniuk, hogy ez a kormány fenn fog maradni. Nixon elnöknek el kell rendelnie, hogy a koronát azonnal adják vissza, különben országát közönséges lopás vádja ellen kell majd védenie - hangzik a vezércikk. (Népszabadság)

Május 6: Az észak-déli metró. A Kun Béla téren megkezdődött az észak-déli metróvonal építése. Elkészült a 21 méter mély vasbeton indítóakna, mellette már szerelik az első fúrópajzsot: júniusban lesüllyesztik, s hozzákezdenek az alagút fúrásához a Kálvin tér irányába. (Népszabadság)

obudailtp-19710507-rendelo-nepszabadsag.jpg(Népszabadság, 1971. május 7.)

Május 8: Elkészült a szabadtéri múzeum. Utolsó simításokat végzik a Március 15. téri szabadtéri múzeum építésén. A római kori falmaradványok körül kialakított parkot medencék, szökőkút, szobor díszítik. A munkákat néhány nap múlva befejezik. (Népszabadság)

Május 11: Tizenkétezer fővárosi lakást építenek a kisipari szövetkezetek. A fővárosban 90 ezer épül fel az 1975-ig tervezett négyszázezer lakásból. A kilencvenezer budapesti lakás felépítéséből 12 ezer elkészítését vállalták építőipari szövetkezetek. (...) A tervezett 12 ezer lakásból úgynevezett blokkos technológiával 4200 lakás épül fel, és ugyanennyi készül a hagyományos módszerekkel. A lakások 30 százalékánál azonban a korszerű, térzsalus építési módot alkalmazzák. A francia Outinord-technológia legfőbb előnye, hogy míg a hagyományos téglafalak felhúzásával 2000 óra alatt épül fel egy lakás, ezzel a módszerrel mindössze 700 órára van szükség. A térzsaluzásnál sablonokba öntik a betont, és ezeknek a sablonoknak a mérete, elhelyezése - különösen kisebb társasházaknál - az igényeknek megfelelően alakítható.

Budán, a Rózsadombon, a Csatárka és a Törökvész út határolta területen épülő lakótelepen a francia technológiával készülnek már az új otthonok, és ugyancsak ezzel a módszerrel építkeznek a XVII. kerületi városközpont kialakításánál is. (...) (Népszabadság)

Május 11: Új szálloda Keszthelyen: a Helikon. (...) Vasárnap Keszthelyen megnyitották a Balaton-part legújabb szállodáját, a Helikont. (...) Másik idegenforgalmi vállalatunk, a Pannónia, jelenleg kilenc új szállodát építtet, ezekből nyolc még az idén nyáron megnyitja kapuit. Mint Somogyi Jenő, a vállalat vezérigazgatója hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján elmondotta: a nyolc új szálló közül a legfontosabb a Volga, a budapesti Váci úton június 20-án nyit. Említésre érdemes, hogy a Volga szállót eredetileg külföldi bútorokkal kívánták berendezni. A Budapesti Bútoripari Vállalat azonban olyan új, korszerű és olcsó szállodaberendezést készített, hogy a Volga szállót végül is hazai, BUBIV gyártmányú bútorokkal rendezik be. A Volgán kívül Budapesten még a következő szállodák készülnek el a nyárig: a Wien a Budaörsi úton, az Emke az Akácfa utcában és az Olimpia a Szabadság-hegyen. A Duna-kanyarban augusztus 10-én nyit a Nagyvillámon a Silvanus szálló, Dobogókőn pedig az év végén a Nimród. (...) (Népszabadság)

Május 12: Utasellátó kombinát épül a Déli pályaudvaron. Az Utasellátó Vállalat tavaly másfél milliárd forint bevételt ért el, 80 millió forinttal többet, mint az előző évben. Emelkedett a melegétel-forgalom, az üdítő italok aránya. Jelenleg négyszáz automatát tart üzemben a vállalat, ezek tavaly 8 millió forint forgalmat bonyolítottak le, 1,7 millióval többet, mint egy évvel előbb. Az automata hálózatot továbbfejlesztik, rövidesen újabb gépsorokat helyeznek üzembe. A Déli pályaudvar rekonstrukciója, bővítése során ott épül fel a legkorszerűbb pályaudvari, többemeletes utasellátó kombinát. Ez idén ismét egy sor pályaudvaron fejezik be az éttermek, bisztrók, büfék modernizálását. (Magyar Nemzet)

bp50-1971.pngHa tetszik a blog, kérlek támogasd munkámat anyagilag is - 1000 forintot elérő támogatásodért ajándékba kapsz tőlem egy letölthető könyvet (pdf), benne az 1971. év legfontosabb fővárosi híreivel! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Nagyobb adományodat most könyvvel hálálom meg, részletek a Patreon oldalon. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>

Május 13: Műanyag lakások bemutatója Újpesten. Újpesten érdekes bemutatót nyitott meg szerdán dr. Szabó János, az építésügyi és városfejlesztési miniszter első helyettese. A hazai építőipar műszaki fejlesztését irányító szervezetek és a budapesti francia műszaki és tudományos tájékoztatási központ irányításával és szervezésével ugyanis csaknem teljesen műanyagból építették fel és bútoroztak be két lakást. (...) A két lakásban többek között műanyag az ajtó, az ablak, a szőnyegpadló, a fürdőkád, a mosogató, a falkárpit, az előszoba-, a konyha- és a lakószobabútor. E francia termékek a hasonló célra gyártott hagyományos hazai anyagoknál szebben "öltöztetik" a lakást, a szakmai célszerűség pedig abban nyilvánul meg, hogy lényegesen megkönnyítik az építés befejező szak- és szerelőipari munkáit. Az újpesti műanyag lakásokat nemcsak a szakemberek, hanem minden érdeklődő, tehát a nagyközönség is megtekintheti szombatig, délelőtt 10 órától délután 5 óráig. (Népszabadság)

tiszacipo-19710513-nepszabadsag.jpg(Népszabadság, 1971 május)

Május 16: Helytörténeti múzeum Óbudán. Óbudán élénk helytörténeti és honismereti tevékenység folyik, amit éleszt és fejleszt az a körülmény, hogy rövidesen ünnepeljük Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 100. évfordulóját. A Hazafias Népfront III. kerületi bizottsága eredményesen támogatja a helytörténeti ismeretek gyűjtésének és propagálásának munkáját.

obudaimuzeum-zichykastely-20100716-01.jpgAz Óbudai Múzeum bejárata 2010-ben

(...) A tervek között szerepel egy óbudai irodalmi antológia kiadása, ennek kézirata elkészült. Bekapcsolódott aktívan a szervezési munkába a Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókja, amely Óbuda történetével összefüggő műveket, kiadványokat gyűjt és vásárol. Több pedagógus nagy ügyszeretettel maga is kutatja Óbuda történetét, gyűjti az írásos és tárgyi emlékeket. A III. kerületi tanács végrehajtó bizottsága határozatában intézkedési tervet fogadott el. A határozat szerint a Fő téren létesítenek kerületi helytörténeti múzeumot, s elhatározták, hogy megjelentetik a kutatómunka eredményeként a kerület történetét bemutató Óbuda című monográfiát. (Magyar Nemzet)

Május 16: Néhány év múlva: forgalmi csomópont Újpalotán. Május 17-től, hétfőtől autóbusz jár Újpalotára. A Bosnyák térről induló és a Gergő utcáig a jelenlegi 24-essel együtt közlekedő 73-asnak egyelőre csak két megállója lesz a lakótelep észak-déli főútvonalán, de később - a beköltözések, illetve az útépítés üteme szerint - folyamatosan egyre beljebb helyezik a végállomást. Ezzel párhuzamosan a kocsik számát is növelik, majd csuklós járművekkel váltják fel a "szóló" buszokat. A BKV forgalomszervezési és fejlesztési főosztályán elmondták, hogy még ebben az ötéves tervidőszakban valóságos forgalmi csomópont lesz az új lakónegyed területén. A Csömöri úti híd megépülése után már a Baross térig közlekedő 73-asén kívül itt lesz a Kőbányára tartó 32/Y jelzésű és az újpesti úticélú 96-os autóbusz végállomása is. A kis fölalattival a Kacsóh Pongrác úti lakótelepig járó, "új" 69-es villamos biztosítja majd a felszíni összeköttetést. (Népszabadság)

ujpestifurdo-1974-epul.jpg1974: épül az újpesti fürdő és uszoda

Május 16: Fürdőt és uszodát építenek Újpesten. Az újpestiek régi óhaja valósul meg: még ezen a nyáron megkezdik az Árpád út - Rózsa utca - Rezi Károly utca által határolt területen az új fürdő építését. A tizenhat kádas tisztasági fürdő, a 80 férőhelyes gőzfürdő és a tetőteraszos napozó mellett, kétszáz személyes uszodát is építenek - 25x12 méteres medencével. Az uszoda lehetővé teszi, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező újpesti úszósport állandó utánpótlást neveljen, miután az iskolákban bevezethetik a rendszeres és tanmenet szerinti úszásoktatást. A fürdő melegvíz-ellátását - egyelőre - gázkazánnal biztosítják. A tervek azonban úgy készülnek, hogy később távvezetéken termálvizet kaphasson a fürdő, amelynek megnyitását 1974-re tervezik. (Népszabadság)

Május 21: Számítástechnikai iskolakombinát épül Budapesten. Másfél évvel ezelőtt létesítették, s ma már 6000 hallgató vesz részt a Számítástechnikai Oktató Központ különböző tanfolyamain. A következő, 1971-72-es oktatási évadban pedig az amerikai Control Data Corporation céggel kötött, hét évre szóló oktatási licencszerződés alapján az eddiginél is magasabb szinten valósítják meg a számítástechnikai szakemberképzést. Ez annál inkább sürgető feladat, mivel a negyedik ötéves terv végére országszerte 400 számítógépet helyeznek üzembe a jelenleg működő 120-szal szemben. (...) A Számítástechnikai Oktató Központban centralizáltan foglalkoznak a szakemberképzéssel. Szakképesítést és oklevelet nyújtó, valamint továbbképző és speciális tanfolyamokon foglalkoznak a hallgatókkal. A közeljövőben megkezdik egy új iskolakombinát építését is, 120 millió forintos költséggel. (Magyar Nemzet)

szamitastechnika-197105-magyarnemzethirdetes.jpgMájus 21: Épül a HÉV föld alatti szakasza. Teljes erővel dolgozik a Hídépítő Vállalat a Margit-hídnál a HÉV vonalalagút, az állomás és a lejáratok építésén. A HÉV pályáját még a híd előtt a föld alá süllyesztik és a Batthyány térig hosszabbítják meg, ahol találkozik majd a metróval. (...) (Népszabadság)

solyom1hajo-regi01-hajoregiszter_hu.jpgMájus 25: Vásári mozaik. Sirály után Sólyom. A MAHART már évek óta nagy sikerrel használja dunai forgalmában a szovjet Rakéta típusú szárnyashajókat. A BNV szovjet pavilonájban most újabb érdekes megállapodást írtak alá egy, az eddigieknél jóval nagyobb, Meteor típusú, óránként 70-75 kilométeres sebességgel haladó, 120 személy szállítására alkalmas hajó vásárlásáról. Az új szárnyashajót máris Sólyomra keresztelték a mahartosok. (Népszabadság, kép: hajoregiszter.hu)

Május 25: Még az idén elkészül a Ferenc körúti aluljáró - Ellipszis alakú lesz - Változások a felszíni forgalomban. Jó ütemben, a terveknek megfelelően halad a munka az Üllői út - Ferenc körút kereszteződésénél: az aluljárót várhatóan még az idén birtokba vehetik a budapestiek. Már áthelyezték a különböző csatornákat, vezetékeket, kábeleket, végeztek a "tereptisztítással". Ennek során a legtöbb gondot egy úgynevezett nagyszelvényű főgyűjtőcsatorna elvezetése okozta, amelynek átmérője jóval meghaladja a három és fél métert. Mintegy 50 méter hosszúságban - 50 centiméteres vasbeton falvastagsággal - meg kellett építeni a csatorna új szakaszát.

ferenckorut-regi01.jpg

(...) Az új aluljáró alapterülette 1800 négyzetméter, 600 négyzetméterrel több, mint az Astoria aluljáróé, s 200 négyzetméterrel kevesebb, mint az Emkéé. Alakja leginkább az ellipszishez hasonlítható, ezt a jellegzetes formát a már említett főgyűjtőcsatorna vonalvezetése, illetve a felszíni forgalom fő iránya miatt választották. A kereszteződés "sarokpontjairól", illetve négy villamosmegállóból lehet majd lejutni a föld alatti csarnokba, amely az eddigi aluljáróknál magasabb, csaknem háromméteres lesz. Padlóját gránitból készítik, az oldalfalakat pyrogránittal burkolják. A lépcsőfeljárók folyosóin kirakatokat helyeznek el, s körülbelül 20 négyzetmétert különböző elárusítóhelyeknek engednek át. (...) (Népszabadság)

Május 26: Centenáriumára készül Budapest. Elkészült a főváros közművelődésének negyedik ötéves terve. Az idei év jelentős eseményének ígérkezik a Pest és Buda egyesítésének századik évfordulója alkalmából megrendezendő helytörténeti konferencia és a Pest-Buda színjátszó vetélkedő. Ugyancsak ebben az évben rendezik meg a budapesti képzőművész körök II. gyűjteményes kiállítását, s a harmadik budapesti amatőrfilmszemlét. (...) Jövőre jelenik meg előreláthatóan az a helytörténeti évkönyv, amely Budapest kerületeinek történelmi emlékeit ismerteti a legújabb kutatások nyomán. (...) A tervben szerepel a Budapest Lexikon megjelentetése is. Ebben a főváros valamennyi építészeti, helytörténeti és egyéb adatát teszik közzé. (Magyar Nemzet)

Május 27: A XII. kerület új körzeti orvosi rendelőjét szerdán a Városmajor utcában átadták rendeltetésének. (Magyar Nemzet)

Május 29: Új ABC-áruházak Budapesten. A Hazafias Népfront budapesti bizottságánál pénteken délután a piacok és vásárcsarnokok problémáiról rendeztek ankétot. (...) Indítványozták, hogy az épülő városközpontok, illetőleg városközpont-rekonstrukciók tervezésénél - Újpesten, Kőbányán, Rákospalotán, Pesterzsébeten és másutt - fontos járulékos beruházásként számoljanak piaci lehetőségekkel is. Bejelentették az ankéton, hogy a negyedik ötéves terv során korszerű bevásárlóközpontot létesítenek Óbudán. (Magyar Nemzet)

Május 30: A metró lejárójába zúdult az esővíz péntek délután a metró Blaha Lujza téri megállójánál. A nagy tömegű víz elárasztással fenyegette a mozgólépcső gépházát, amelyet a Fővárosi Csatornázási Művek helyszínre küldött speciális rohamkocsija szabadított meg a forgalmi zavartól. (Magyar Nemzet)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása