Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1971 augusztus

2021. augusztus 06. - fovarosi.blog.hu

Bemutatták a Traubisodát, átadták a Volga Szállót, megnyitott a Vadászati Világkiállítás és elindult a 3-as metró fúrópajzsa - ez történt 1971 augusztusában Budapesten.

Augusztus 1: Új típusú, nagyméretű forgalomirányító lámpák szerelését kezdik meg rövidesen a Villamos Automatikai Intézet dolgozói. A főváros közlekedésének irányításában már bemutatkoztak a 300 milliméteres futurit lámpák. Első ízben a Filmmúzeum közelében levő ötös útkereszteződésben szerelték fel próbaképpen. Még az idén a főváros valamennyi kereszteződésében, ahol az úttest fölött függő forgalomirányító lámpa van, felszerelik az új "óriás" lámpákat. (Magyar Nemzet)

kiarusitas-197108-magyarnemzetkarikatura.jpg Augusztus 5: A Csikágótól a Mihalkovics-telepig - Folytatják a budapesti barlanglakások lebontását. A fővárosi tanács végrehajtó bizottságának szerdai ülésén a lakásügyi, valamint a városrendezési és építészeti főosztály adott tájékoztatást a szociális követelményeknek nem megfelelő budapesti lakótelep felszámolásáról. E lakótelepek bontásának programja a második ötéves tervben kezdődött el, a többi között akkor szüntették meg a budafoki barlanglakásokat, lakóik számára háromszázhatvanöt egészséges családi otthont adtak át. Eltüntették a Kőbányai úti, úgynevezett Emigráns-telepet, a három-három és fél ezer deszkabódéból álló Valéria-telepet és a Bécsi úti barakklakásokat. 1965-1970 között összesen 909, a szociális közvetelményeknek nem megfelelő lakásból költöztettek ki családokat, a többi között Újpesten a Baross utcai barakktelepről és a Károlyi uradalmi cselédlakásokból. Kőbányán a Bihari úti telepről, Angyalföldön a Tomori úti és a népszigeti barakklakásokból, valamint a Hungária körúti cirkuszkocsisorból.

mariavaleriatelep-1957-fortepan_hu-103816.jpgMária Valéria-telep, 1957. (fortepan.hu, 103816, adományozó: BFL)

(...) A BUVÁTI tervei alapján 1971-1975 között a VII. kerületi, úgynevezett "Csikágóban", a Százház és Jobbágy utcákból 324, a IX. kerületi Vágóhíd utcából és Mihálkovics-telepről 309, Kőbányán, a Ceglédi út 5-7., illetve 6-26. szám alatt levő telepeken 689 megszüntetendő lakásból költöztetik ki a lakókat, a kerületi és a fővárosi tanács együttesen gondoskodik számukra megfelelő családi otthonokról. A XIII. kerületben, a hírhedt Tripoliszt 1974-ben szüntetik meg véglegesen, 118 lakást biztosítva az ott élőknek. Ugyancsak sor kerül a legrosszabb körülmények között élő lakók elköltöztetésére Zuglóban, a Fogarasi út 26. és a Pillangó utca 13/b. alatti házakból. (...) (Népszabadság)

Augusztus 5: Tervpályázat a rádió új központjára. A Magyar Rádió mai elhelyezési körülményei között csak nagy nehézséggel tudja ellátni egyre növekvő feladatait. E helyzet felszámolása sürgős, és ennek érdekében határozták el új székháztömb építését. A nagyszabású tervpályázatot a Magyar Rádió és Televízió, az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, Budapest Főváros Tanácsa és a Magyar Építőművészek Szövetsége közösen hirdette meg. Az új rádióközpont a meglevő épületek korszerű átépítésével és természetesen új épületek létesítésével a Bródy Sándor utca - Szentkirályi utca - Múzeum utca - Pollack Mihály tér által határolt területtömbön valósul meg. Terkintettel a nagy költségeket is igénylő feladatra, a beruházást hét ütemben kívánják vérehajtani.

magyarradio-20120218-02.jpg2012-ben

A kijelölt területen tíz olyan épület áll, amely a rádió tulajdona, ezenkívül hat idegen épület. A tervpályázat az új rádióközpont létesítésének lehető legjobb megoldásait hivatott feltárni. (...) Zenei felvételekre és előadásokra nyolc stúdiót terveznek, berendeznek sajtóbemutató termet, lehallgatóhelyiségeket, színházstúdiót, több, különböző méretű hangjátékstúdiót, felolvasó termeket, műsorszerkesztő szobákat, különböző dokumentációs helyiségeket, éttermet, klubtermeket.

A rádióközpont forgalmának megfelelően a teljes kiépítés befejeztével kétszáz gépkocsi parkolásának lehetőségét kell megteremteni. Ennek egy része a Pollack Mihály tér szintje alatt garazsírozhat. (...) (Magyar Nemzet)

Augusztus 7: Bevásárló központok létesülnek a főváros peremén. A következő években megkezdődik a budapesti bevásárló központok külső gyűrűjének kialakítása: az óbudai, pesterzsébeti, kőbányai, Örs vezér téri, valamint a lágymányosi bevásárló centrumok létrehozása. Valamennyi telepítési helyen iparcikkáruház épül, a hozzá tartozó szakhálózattal együtt. Az új lakótelepek bevásárló központjai mellett a helyi szükségletek kielégítésére - ellátási körzetenként - 600-800 négyzetméter alapterületű ABC-áruházak, gyors és olcsó étkezést nyújtó bisztrók építését tervezik.

budaiskala-1980asevek-01.jpgflorianuzletkozpont-1985korul-fortepan_hu-93466.jpgsugaruzletkozpont-1986-egykor_hu.jpgA Budapestről kivezető főútvonalakon és a keresztező külső körutakon, továbbá a forgalmi csomópontokban nagy alapterületű - 2000 - 4000 négyzetméteres - ABC-áruházak építését kezdik meg. A nagy kapacitású ABC-áruházak gyűrűjéhez tartozik majd a Baross téri 7000 négyzetméteres áruház is. (Magyar Nemzet)

Augusztus 7: Kisebb lakótelep - vállalati támogatásból. Újabb kis lakótelep építését tervezik Kőbányán - jelentették be a X. kerületi tanács végrehajtó bizottságának pénteki ülésén. A csaknem 400 új lakás kerületi gyárak és üzemek összefogásával kerül tető alá - az OTP beruházásában - a Gitár utca, a Mádi utca, a Téglavető utca és a Sörgyár utca által határolt részen. A kivitelező, a Budapesti Lakásépítő Vállalat, a tervek szerint jövőre lát hozzá a munkához. (Népszabadság)

Augusztus 11: Új üdítő italt mutatott be kedden a Duna Intercontinental szállóban a Badacsonyi Állami Gazdaság és az osztrák Moser cég. A Traubisoda nevű ital csemegeszőlő levéből, cukorból, citromsavból és szénsavas vízből készül, kémiai tartósítás nélkül, pasztörizálással, s korlátlan ideig eltartható. (Magyar Nemzet)

Augusztus 11: Toronyházak a Józsefvárosban. Régi józsefvárosi házak mellett, a Tömő utcai lakásépítkezésen már a harmadik toronyházat építik a Budapesti Lakásépítő Vállalat dolgozói. A Szigony utca sarkán épülő 192 lakásos házat - amelynek most a 11. emeletén dolgoznak - a jövő év első felében adják át. (Népszabadság)

Augusztus 11: ABC-áruházak könnyűszerkezetekből. (...) A negyedik ötéves terv időszakában a kormányprogram 300 ezer négyzetméter alapterületű, áruértékesítést és szolgáltatást nyújtó épületek, üzletek építését írta elő. A program szerint iparcikkáruházak, ABC-áruházak, és szolgáltatóházak létesülnek ezzel a korszerű építkezési eljárással. A tervezőkre bízzák, hogy egyszintes vagy többszintes épületterveket nyújtanak-e be. (...) (Magyar Nemzet)

Augusztus 12: Jó ütemben épül a földalatti, elhúzódnak a Füredi úti építkezések. (...) A főváros vezetői megelégedéssel értesültek, hogy a földalatti vonal már 1973. december 31. előtt néhány hónappal elkészül.

A Déli pályaudvaron folyó munkálatok helyzetéről tájékozódva megtekintették a pályaudvar jövendő háromemeletes fogadócsarnokát. Területi nagyságát tekintve ez ötszöröse lesz a lebontott épületnek.

furediutilakotelep-1970esevek-egykor_hu.jpgA Füredi úti telep a hetvenes években. Kép: egykor.hu

A látogatási körút végső állomása a Füredi úti lakótelep és környéke volt. Itt összesen 10300 új lakás épül, eddig 3500 otthont már átadtak, az év végéig további 1500 lakás készül el, de az építkezést akadályozza, hogy a terület egy részét a Faipari Ktsz szétszórt telephelyei foglalják el, s a kitelepítés még hónapokig eltart. Az is hátráltatja a munkát, hogy az Örs vezér téri terveket a földalatti vonal miatt át kell dolgozni.

Nem készültek el a múlt évi átadásra tervezett óvodák, bölcsődék, iskolák, élelmiszerüzletek és más kiszolgáló létesítmények. Kétséges az Álmos vezér úti általános ikola, s a Füredi úti óvoda és bölcsőde szeptemberi megnyitása is

Németh Károly felhívta a főváros vezetőinek s a beruházó és kivitelező vállalat képviselőinek a figyelmét: vizsgálják meg, hogy a Füredi úti lakótelepen hol lehetne még újabb lakásokat építeni. A főváros vezetői ezután a vadászati világkiállítás előkészületeit szemlélték meg. (Magyar Nemzet)

Augusztus 12: Új művelődési központot létesítenek a következő években Kőbányán, a Pataky István tér - Halom utca - Halom köz és a Bánya utca által határolt részen. A kultúrcentrum 1800 személy befogadására lesz alkalmas. Külön termet rendeznek be az irodalmat és zenét kedvelő ifjúság részére, helyet kapnak a különféle szakkörök, a tizen- és huszonéveseket pedig automata játékokkal felszerelt játékcsarnokkal örvendeztetik meg. (Magyar Nemzet)

Augusztus 13: Megnyílt az ország legnagyobb szállodája, a Volga. Csütörtökön délelőtt Somogyi Jenő, a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat vezérigazgatója bemutatta az újságíróknak Budapest legújabb, egyben az ország legnagyobb szállodáját, a Váci út és a Dózsa György út sarkán rekordidő alatt felépült Volgát. Az új szállodában 316 szoba és azokban 740 ágy van, az étterem 360, a cukrászda-eszpresszó száz, a bár 150, a teraszok száz férőhelyesek.

volgaszallo-1970esevek-01.jpgFinta József Ybl-díjas és Király László, a LAKÓTERV fiatal építészmérnökei tervezték a modern szállodát, amely az 1. számú Budapesti Házgyár előre gyártott paneljeiből, a 43. számú Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében épült. A tízszintes szálloda minden szobája fürdőszobás, a loggiákról szép kilátás nyílik a budai hegyvidék tájaira. Minden emeleten változik a szobák és a folyosók tapétáinak színe. A bútorokat a BUVIV készítette, az ülőbútorokat pedig Jugoszláviából importálták.

A szállodaszárny lábakon áll és ez lehetőséget nyújt a autók fedett parkolására. Az előtte levő "lepény-épületben" az idegenforgalmi és utazási vállalatok helyiségei állanak szolgáltatásaikkal a vendégek rendelkezésére. A szálloda árai szerénynek mondhatók: kétágyas fürdőszobás 240 forintba kerül, télen még ezt az árat is 15-20 százalékkal mérséklik.

volgaszallo-20100511-01.jpgSomogyi Béla vezérigazgató a sajtótájékoztatón közölte, hogy a Belkereskedelmi Minisztérium a napokban hagyta jóváá a további szállodaépítkezések tervét, ennek keretében a Pannonia beruházásaként a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán, a volt postaépület helyén, a most megnyílt Volgához hasonló típusú és nagyságú újabb szállodát építenek. A következő napokban nyílik meg Visegrádon a Silvanus, Szekszárdon a Gemenc, Tata-Remeteségpusztán pedig a Diana kastélyszálló. Ezek az új idegenforgalmi létesítmények már fogadják a vadászati világkiállításra hozzánk érkező vendégeket. (Magyar Nemzet)

Augusztus 13: Felnőttek kertje a Margitszigeten. Új, a lakosság pihenését, szórakozását szolgáló parkokat ad át augusztus 20. tiszteletére a Fővárosi Kertészeti Vállalat.

Mint a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták, a vállalat az új létesítményekkel a nagyvárosi ártalmaknak "üzen hadat". (...) A kertet a Vörösmarty szabadtéri mozi mellett levő, volt parkfenntartó üzem és a teniszpálya helyén építik fel. Az idén már kétharmad részét átadják.

A park főbejáratánál hangulatos, díszesen kialakított pihenőtér fogadja a látogatókat. A meglevő, idős fák alatt is pihenőhelyeket alakítottak ki, nyugágyakkal. A téren lesz még kétszáz méteres aszfaltos futó ("kocogó") pálya, gyepbiliárd, krokett-játék, tollaslabda-pálya. Farönkökből, illetve szálfákból készült tornaszereken és a nyújtón hát- és hasizom erősító gyakorlatokat is végezhetnek majd a munka utáni testmozgást igénylő pestiek. (...) (Magyar Nemzet)

Augusztus 13: Városközpontot kap a XVI. kerület. A negyedik ötéves terv időszakában városközpont épül ki a XVI. kerületben, és az ezzel kapcsolatos elképzeléseket, valamint már kerületfejlesztési célkitűzéseket csütörtökön tanácsülésen tárgyalták meg. Az új centrumot a József Attila utca , a Szabadság útja, a Borotvás utca és az Üzbég utca által határolt területen alakítják ki. Itt 1300 gázfűtéses lakás épül, de járulékos beruházásként 16 tantermes általános iskolát, 150 személyes óvodát, bölcsődét, ABC-áruházat, zöldség- és gyümölcsboltot és vendéglátóhelyeket építenek. (...) (Magyar Nemzet)

hev-szentendre-1964korul-fortepan_hu.jpgA HÉV végállomása a Margit hídnál 1964 körül

Augusztus 13: Nincs késés a Margit-híd budai hídfőjénél - Jó ütemben halad a nagy építkezés. (...) A szentendrei HÉV-végállomása ezen a tájon kéreg alá bújik és a Batthyány térre költözik, természetesen akkor, amikor ott a földalatti állomása is elkészül. Tehát 1972-ben. (...)

- Ez az út egyelőre a legtöbb gondot okozza - mondja Petik Ernő, aztán mégis elsimulnak arcvonásai, mert kifejti, hogy ez a sokunknak tűrhetetlenül nagy nyár, a tartós szárazsággal és a Duna alacsony vízállásával a legnagyobb kedvezmény a Margit-híd munkásainak. Itt, a Duna mentén ugyanis hét méter mélységben kell a talajvíz szintje alatt dolgozni. A Siemens-rendszerű vízgyűjtő gépsorral szívják a vizet, s ha történetesen a Duna vízállása magasabb lenne, akkor bizony gondok adódnának. De így minden simán megy, egész évben egyszer sem kellett külön harcolni a Dunával. (...)

Az Üstökös utcától, népszerűen a Lukács-park sarkától indulva, a Batthyány tér felé, már kibontakozik a HÉV jövendő vonala. Nyolcszáz métert fut majd a HÉV a föld alatt. Itt, a kezdetén mintegy 220 métert vágtat a kéreg felé, mélységben, de fedetlenül. Utána a hetvenméteres vonalalagút következik U-alakban, majd a Batthyány térig, a szakemberek nyelvén, négyszögletes zárt vonal, a kéreg alatti vasútrész.

(...) Jövő ilyenkorra már közelekedési dugó sem lesz a Margit-hídfőnél. (Magyar Nemzet)

Augusztus 14: A nagyszabású patkánymentesítési akció első szakasza végéhez közeledik Budapesten. A megállapított ütemterv szerint először a budai oldalra és a dunai szigetekre került sor. A munka első szakaszát napokon belül befejezik. A pesti oldal mentesítése októberben kezdődik. Egyébként első ízben került sor a világon egy kétmilliós nagyváros egész területének teljes patkánymentesítésére. (Magyar Nemzet)

bp50-1971.pngHa tetszik a blog, kérlek támogasd munkámat anyagilag is - 1000 forintot elérő támogatásodért ajándékba kapsz tőlem egy letölthető könyvet (pdf), benne az 1971. év legfontosabb fővárosi híreivel! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Nagyobb adományodat most könyvvel hálálom meg, részletek a Patreon oldalon. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>

Augusztus 17: Megnyílt a Vörösmarty téri hanglemezszalon. Hétfőn megnyílt a Vörösmarty téri kultúrpalota hanglemezszalonja. Bors Jenő, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatója köszöntötte a vendégeket, köztük a magyar zenei élet és művészvilág sok ismert személyiségét. A magyar hanglemezgyár két évtizedes tevékenységének fontos állomása a hanglemezszalon létrejötte, ahol negyedmillió lemez várja a vásárlókat. A korszerűen berendezett szalonban a legtökéletesebb hangtechnikával felszerelt sztereo-lehallgatókat vehetnek igénybe a vásárlók. További érdekessége a most megnyílt mintaboltnak: szabadpol-rendszerrel katalogizálták a hanglemezek tasakjait, s így könnyítik meg a válogatást. A több nyelvet beszélő elárusítók felvilágosítással szolgálnak majd a hanglemezgyárban megjelenő új felvételekről is. (Népszabadság)

Augusztus 19: NDK-ból behozott szerkezetekből épülnek az új áruházak. Tarján István, a Centrum Áruházak vezérigazgatója elmondotta, hogy a hálózatfejlesztési program során már a közeljövőben megkezdik a Kelenföldi pályaudvar mellett, az Etele téren egy 2000 négyzetméter alapterületű áruház építését. Nem hagyományos módszerrel, hanem előre gyártott elemekből épül az áruház és valamennyi alkatrészét az NDK-ból importálják, a szállító vállalat szakemberei végzik majd a szerelési munkálatokat is. Mintegy 15 millió forintba kerül az építkezés és a jövő év első felében az áruházat már át is adják rendeltetésének. (...) (Magyar Nemzet)

Augusztus 20: Budapest új coca-cola üzemét csütörtökön avatták fel. Az új nagy teljesítményű gépeket a Kőbányai Likőrgyárban szerelték fel. A berendezéssel óránként 12 ezer palackot tölthetnek meg, s ezzel lehetővé válik, hogy az elmúlt évi 26 millió palackkal szemben ez idén már 45 millió üveg coca-colát hozzanak forgalomba. A létesítmény elsősorban a budapestieket szolgálja majd ki. (Magyar Nemzet)

Augusztus 20: Tervezőasztalon az új Budapest. (...) Az egyik legérdekesebb munka éppen Kiss Alberté. Sokan még nem is tudják : új lakótelep épül a Józsefvárosban, méghozzá két szempontból is teljesen új módon. Először is, a főváros belső területén egyszerre még sohasem bontottak le annyi lakást, mint amennyit a Baross utca - Illés utca - Práter utca - Szigony utca által határolt területen fognak. Kétezer régi lakás helyébe kétezer új épül, s megszűnik a zsúfoltság: a mostani két-három emeletes házakat a földig rombolják, a kétezer lakást 9-13 emeletes házakban helyezik el, és közben még bőven marad hely üzleteknek, iskolának, óvodának, bölcsődének, orvosi rendelőnek, sőt még tornateremnek és uszodának is.

Kőbánya: garázs minden ház alatt

Mint ahogyan várni kell egy másik lakótelepre is, amelynek tervei nemrég készültek el az irodában. Helye Kőbánya-Újehegy és hatezer család költözhet majd évek múltán az itt épülő házgyári lakásokba. A tervezők szerint ennek a lakótelepnek is több említésre méltó érdekessége lesz.

kobanya-ujhegy-regi06.jpg

(kép: Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény)

Részben, mivel az építkezést a II. számú Házgyár rekonstrukciója után kezdik meg - tehát újfajta sablonok alkalmazására nyílik lehetőség -, a kőbányai lakások mások és bizonyára jobbak lesznek, mint a mostaniak. De nem is annyira a lakások, mint inkább a lakótelep különbözik az eddigiektől: a terület adta lehetőségeket kihasználva, a telep hosszában egy keresztezésmentes gyalogosútvonalat alakítanak ki. és ennek két oldalán helyezik el az üzleteket, szolgáltatóházakat, iskolát, óvodát, bölcsődét és a mozit. Itt tehát csak a gyalogosok járhatnak, a járműforgalmat pedig keresztirányú utakon bonyolítják majd le. S ha már a járműveknél tartunk: a kőbányai lesz Budapest - és talán az ország - első olyan lakótelepe, ahol kivétel nélkül minden ház alá garázssort építenek.

12 ezer lakás Zuglóban

furediutilakotelep-1970esevek-egykor_hu.jpgHogy Zugló jövendő arculatára pillantást vethessünk, a BUVÁTI III. számú tervezőirodájába kell ellátogatni. A végül is 12 ezer - 13 ezer lakásos telep északi felén, a Füredi út mentén már épülnek a házak, és megkezdték a Kerepesi út mellett húzódó építési terület előkészítését is. (...) - A hatalmas lakótelep építését három ütemre terveztük. Természetesen ez főképp a lakásokra vonatkozik, tehát előfordulhat, hogy már a harmadik ütemben is elkészülnek a lakások, de az északi oldal - az első ütem - kommunális létesítményeit csak akkor fogják építeni. Hiába, lakásokra van a legnagyobb szükség. (...)

Duna-parti lakótelep

Hely híján nehéz választani: miről is írjunk még a BUVÁTI most készülő lakótelepi tervei közül. A tervezők ajánlják az őrmezői munkájukat, Pesterzsébet központját, a belvárosi üzletközpontot, végül mégiscsak egy újabb, érdekes lakótelep mellett döntünk.

dravautcailtp-1950es-60asevek-bvtv-rendezesiterv.jpgEgy korábbi rendezési terv makettje a BVTV-től

Régen kihasználatlan, szinte kopár terület a Szent István parktól a Dráva utcáig húzódó Duna-part. Mindössze 2200 lakást tartalmaz a most készülő terv - építkezés 1973-tól -, de ezek a lakások olyan csodálatos környéken épülnek, amihez hasonló kevés akad a városban. És bár ezeket a lakásokat is házgyári blokkokból állítják össze, a tervezők nem győzik hangoztatni, hogy az "előregyártottságot" nem érezni majd az új telepen. Mert csak a házgyári blokkok készülnek sablonokban, a tervezők azonban - szerencsére - nem azokban gondolkoznak. És ez mind gyakrabban meg is látszik az újabb lakótelepeken. (Népszabadság)

Augusztus 24: Nyitás előtt a Vadászati Világkiállítás - Megérkezett az első külföldi küldöttség. A magyar kormány, a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter és a Vadászati Világkiállítás kormányfőmegbízottja meghívására augusztus 27-én számos ország közéleti személyisége, minisztere és miniszteri küldöttsége látogat el a Budapesten megnyíló világkiállításra. Dr. Dimény Imre mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszter vendégeként hétfőn délután megérkezett az első küldöttség, a Zambiai Köztársaság delegációja, Solomon Kalulunak, a természeti kincsek és földbirtokügyek miniszterének és Sikota Wina tájékoztatási és idegenforgalmi miniszternek a vezetésével. (...)

A Vadászati Világkiállítás Albertirsai úti területén utolsó szakaszhoz érkeztek a hivatalos megnyitót megelőző előkészületek. (...) A központi bemutató keretében valóságos mini-erdőgazdaságot varázsoltak a kiállításra. A terület egy másik részén az erdei turisztikát népszerűsítik a rendezők és egy erdei sétautat is kialakítottak. (...) Helyére került a magyar trófea-bemutató igen változatos anyaga is. A központi csarnokban összesen ezernyolcvan, hazánkban zsákmányolt trófeát láthatnak majd a vendégek, többek között a Szálkán 1891-ben elejtett sokáig világrekorder-trófeáját. Ez a pompás trófea egészen az 1940-es évekig őrizte első helyét a világon, ezután azonban több külföldi megelőzte. Most ismét magyar területen lőtték ki a világrekorder szarvast, amelynek "fejdísze" a kiállítás központi dísztermében lesz látható.

A fegyverbemutató pavilonjában 300, páratlan értékű vadászfegyver-ritkaságot mutatnak be. Köztük szerepel a gyűjtemény egy különösen értékes darabja, az a XIX. századból származó vadászpuska, amely Kirner József, egykori világhírű fegyverműves tehetségét dicséri.

Hétfőn ünnepélyesen felavatták a Vadászati Világkiállítás előkészületeinek jegyében egy év alatt felépített szekszárdi Gemenc szállót és vendéglátóipari kombinátot. (...) (Magyar Nemzet)

Augusztus 24: Új szakaszhoz érkezett az észak-déli metró építése. Az észak-déli metróvonal építői hétfőn a nagyszabású beruházás egyik legjelentősebb állomásához érkeztek: a Kun Béla térről a Kálvin tér irányába megindul a fúrópajzs. (...) A pajzsindító szekrényt a terepszint alatt 21 méter mélységben helyezték el, s a több mint 6 méter átmérőjű alagút első 26 méterével már elkészültek. Ezt a szakaszt, amelynek kifúrása nehéz fizikai munkát igényelt, a Közlekedési Építő Vállalat metróépítő brigádja készítette el. Az "előalagútra" azért folt szükség, hogy a szakemberek nagyjából pontos képet kapjanak a talaj összetételéről. A talajmechanikai vizsgálatok, illetve a fúrások eredményeként állapítják meg ugyanis, hogy a metrópálya építésére kijelölt szakaszon milyen pajzzsal lehet dolgozni. A viszonylag kis távon végzett fúrásokból kitűnt, hogy változékony összetételű, agyagos homokos földdel lesz dolguk az építőknek. A meglehetősen kedvezőtlen talajviszonyok miatt ezért most nem a szovjet mechanikus pajzzsal dolgoznak majd, hanem a Ganz-Mávag készítette fúrópajzzsal, amely alkalmasabb az ilyen jellegű földmunkára.

ferenckorut-1970esevek-epul-fortepan_hu-25645-ferencvarosihelytortenetigyujtemeny.jpgÉpül a metró a Ferenc körútnál (kép: fortepan.hu, 25645, adományozó: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

Néhány érdekesebb műszaki adat: a pajzs 6,60 méter hosszú, 5,5 méter átmérőjű, súlya 100 tonna s 2200 tonnás nyomóerőt fejt ki. A hatalmas vasszerkezettel most a bal oldali alagút fúrásához láttak hozzá; a jobb oldalit szeptember végén, október elején kezdik el. A fúrópajzzsal viszonylag lassan, naponta átlagosan két métert haladnak előre. A Kun Béla tér és a Kálvin tér közötti szakaszon a két, egyenként csaknem két kilométer hosszú alagútból csillékkel, lifttel 120-150 ezer köbméter földet hoznak majd felszínre. Ezután a tübbingek - az öntöttvas szelvényekből álló falazóelemek - összeszereléséhez látnak hozzá, amelyek valóságos vasgyűrűt alkotnak a föld alatt. (...)

Az észak-déli vonal legmélyebb pontja egyébként ezen a részen lesz: a terepszint alatt mintegy 40 méter mélységben robognak majd a metrószerelvények a Ferenc körút és a Kálvin tér közötti szakaszon. (A mélységi rekord a kelet-nyugati vonalé: a Deák tér és a Kossuth tér közötti részen 50 méter mélyen fognak haladni a szerelvények.) (...)

metro3-ferenciektere-20170501-04.jpgAz észak-déli metrópálya négy ütemben épül meg. Elsőként - mint ismeretes - a Nagyvárad tér - Deák tér közötti szakasz készül el, hat állomással: Nagyvárad tér, Klinikák, Ferenc körút, Kálvin tér, Felszabadulás tér és Deák tér, mindenütt mozgólépcsővel. Ezután kerül sor a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakasz, majd a Deák tér és Árpád-híd közötti rész kiépítésére, végül pedig az Árpád-hidat Újpesttel összekötő szakasz elkészítésére. A becslések szerint az észak-déli vonalat naponta - oda-vissza - több mint egymillióan veszik majd igénybe, s a kelet-nyugati vonallal együtt a főváros tömegközlekedésének mintegy húsz százalékát a metró fogja lebonyolítani. (Népszabadság)

Augusztus 24: Nagyarányú építkezések Budapesten az év hátralevő részében. Az év hátralevő részében a budapesti beruházók és kivitelezők egyaránt nagy feladatok előtt állnak. (...) Fő feladat idén is a metró építése. A kelet-nyugati , illetve az észak-déli vonal építkezésein szerzett tapasztalatok biztatóak: mindkét szakaszon programszerűen haladnak az építők, sőt, a kelet-nyugati vonalon várhatóan meggyorsul a munka. A kis földalatti vasút meghosszabbítása viszont vontatottan halad. Az év első felében alig több, mint 5 millió forint értékű munkát végeztek az építők, s a szerződés megkötésének elhúzódása miatt további elcsúszással kell számolni.

feherutijarmutelep-20100320-02.jpgA budapesti kerületek szintén több jelentős létesítménnyel gyarapodnak a következő hónapokban. A X. kerületben várhatóan az év végén helyezik üzembe a BKV Fehér úti főműhelyét öltözővel, fürdővel, konyhával és étteremmel. Cinkotán új autóbusz forgalmi telep, Zuglóban pedig szerviz épül a buszoknak. Ugyancsak a XIV. kerületben, az Örs vezér téren kerül tető alá a Budapesti Közlekedési Vállalat új épülete. (...) Újpesten jó ütemben halad az István téri piac korszerűsítése, Budafokon hamarosan átadják rendeltetésének az Ady Endre út 99. szám alatt berendezett ABC-áruházat, s várhatóan novemberben nyílik meg a józsefvárosi Baross utca 88-90. szám alatti fűszerbolt is. Rákoskeresztúron viszont meglehetősen lassan épül az ABC-áruház. (...) (Magyar Nemzet)

ujpestiltp-arpadut-1967.jpgÚjpest, Árpád út, 1967 körül

Augusztus 25: Húszezer új lakás épül Újpesten. Újpest negyedik ötéves tervében jelentős helyet foglal el a lakásépítési program. (...) A negyedik ötéves terv időszakában megkezdik az újpesti városközpont rekonstrukcióját, amely három szakaszban kerül majd megvalósításra. Ezen a területen 12486 lakást lebontanak, és helyükre 19925 új lakást építenek. A szanálási arány tehát 63 százalék lesz.

Ha a számokat figyelembe vesszük, Újpesten jelentős lakásszaporulattal nem lehet számolni, mert az új lakások csupán pótolják a lebontásra kerülőket. Ha azonban a lakások minőségét hasonlítjuk össze, már lényegesen más képet mutat a helyzet. A lebontandó lakások alapterülete átlag 30 négyzetméter, az újonnan épülőké 53 négyzetméter. 3700 lebontandó lakásban 4400 szoba van, míg ugyanilyen számú új lakásban 9300 szoba létesül. (...)

Újpesten több vállalat végez saját hatáskörében dolgozói részére lakásépítkezést. Ezek közül a legjelentősebb az Egyesült Izzó akciója, amely a tervidőszakban 450 lakás építését tartalmazza. Más vállalatok 150 lakás építését tervezik. Ezek együttes költségét 172,4 millió forintban irányozták elő. (Magyar Nemzet)

csepeliltp-19710826-nepszabadsag.jpg(Népszabadság, 1971. augusztus 26.)

Augusztus 28: Megnyílt a vadászati világkiállítás. Pénteken délelőtt ünnepélyesen megnyitotta kapuit Budapesten az első vadászati világkiállítás. Színpompás, látványos műsor előzte meg a hivatalos ünnepséget: kilenc népi együttes vonult tel, a Magyar Néphadsereg központi zenekara Weber: "A bűvös vadász"-ából intonált; solymászokkal és kutyákkal vadászok érkeztek a kiállítás jelvényével, színes léggömbök emelkedtek tel, bábolnai lovasok vonultak a főtérre és ezer galamb röppent a magasba. (...)

Pontosan tíz órakor felhangzott a Himnusz, majd dr. Dimény Imre mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter mondott ünnepi beszédet. (...) A beszéd elhangzása után Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnöke megnyitotta a kiállítást. Ebben a pillanatban erdészek sortüze dördült el, megszólaltak a harsonák és felvonták az árbocra a kiállítás lobogóját. A kiállítás megnyitójára érkezett vendégek ezután körsétára indultak a kiállítás területén. Először a díszcsarnokba mentek, ahol valamennyi kiállító állam színes mozaikokkal adott ízelítőt országának vadászati kultúrájáról és természet- védelméről. A Szovjetunió pavilonját B. N. Bogdánon nemzeti megbízott mutatta be. Innen Irán, majd Olaszország pavilonjába látogattak el a vendégek. Ezt követte a kubai, a bolgár, a svájci, a mongol, az NSZK, a román, az NDK, a lengyel és a francia pavilon. (...) A körséta befejeztével a vendégek a lovaspálya dísztribünjén foglaltak helyet és megtekintették a nagyszabású ünnepi műsort. A bemutatót lovas harsonások menete vezette be, majd színpompás felvonulással csikósok érkeztek, s látványos produkciókkal szórakoztatták a megnyitó ünnepség részvevőit. A mozgalmas műsorban egyebek között nagy sikert aratott a Mátyás király korabeli kosztümös vadászjelenet, amelynek keretében „lovagi tornát”, íjász- és solymászbemutatót tartottak. A vendégek nagy tapssal fogadták a dísztribün előtt felvonuló „fekete sereget” is. A kosztümös vadászjelenetet trojkabemutató és fogatfelvonulás követte. A műsor a Rákóczi-induló hangjaival ért véget. (...)

vadaszativilagkiallitas-1971-fortepan_hu-112589.jpgA vadászati világkiállítás indiai pavilonjának közelében levő hatalmas ketrec előtt senki nem halad el anélkül, hogy ne szentelne néhány percet lakójának, Rádzsának, a hatalmas fehér tigrisnek, amely nemcsak különleges színével, hanem hatalmas termetével is magára vonja a kiállítás látogatóinak figyelmét. Amikor mi is leviziteltünk nála, éppen hanyatt feküdt ketrecében és önfeledten nyalogatta lapulevél nagyságú "talpacskáit", akár egy jóllakott ráérő cica, pillantásra se méltatva vendégeit. Amikor elkészült az egyikkel, a másikat vette sorra, majd a ritka szép fehér, fekete csíkozású bunda következett gondos alapossággal, s csak akkor emelte ránk zöld szemeit. amikor már mindezzel elkészült. Az első fehér tigrist 1951-ben fogta be az indiai Rewa erdejében a rewai maharadzsa, s azóta tenyésztik. Ritkaság számba megy még a dzsungelekben is. (...) (Magyar Nemzet)

Augusztus 28: Új típusú házgyári épületek. A közelmúltban új típusú lakóépületek szerelését kezdték meg a Füredi téri lakótelepen. Előre szerelt fürdőszoba térelemeket építenek be a lakásokba, s a régi középfolyosós megoldás helyett szintenként négy lakás nyílik a lépcsőházból. (Népszabadság)

Augusztus 31: Megnyílt az első mosószalon Budapesten. A gyorstisztító és vegytisztító szalonok után új szolgáltatást vezetett be a Fővárosi Patyolat Vállalat: hétfő délelőtt nyílt meg a Rákóczi út 8/b. szám alatt az első budapesti önkiszolgáló mosószalon. A külföldi mintára berendezett üzletben a hat svájci mosógép mindegyike automatikusan végzi - óránként ötkilónyi - ágynemű, fehérnemű áztatását, kétszeri mosását, öblítését és szárítását, a mosószerrel együtt 22,50 forintért. A szalonban dolgozó szakemberek tanácsokkal szolgálnak a vevőknek, akik a mosás időtartama alatt bevásárolhatnak vagy olvasással tölthetik el idejüket. (...) (Népszabadság)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása