Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Így épül a Liget Budapest a Városligetben

2022. március 14. - fovarosi.blog.hu

2022. március 15-én megtartották a Néprajzi Múzeum szűk körű megnyitóját. Ennek kapcsán átnéztem a Liget Budapest projekt legújabb fejleményeit.

milleniumhaza-olofpalmehaz-20191124-04.jpg

A projekt kezdetei oda vezethetők vissza (részletesen lásd itt: A Városliget beépítésének sztorija: a kezdetek), amikor 2011-ben Szőcs Géza akkori kultuszminiszter javaslatot tett egy, a Várnegyedből az Andrássy úton át a Városligetig tartó kulturális tengely kiépítésére, röviddel azután, hogy lefújták a Szépművészeti Múzeum korábban tervezett bővítését. Akkor még csupán az egykori Felvonulási tér beépítése merült fel, ám a következő években - számos kanyarral és visszalépéssel tarkítva (részletek: A Városliget beépítésének sztorija, 2014-2016) - a projekt a Városliget beépítésének projektjévé alakult át. A 2017-18-as évek áttekintése után (részletesen lásd itt: A Múzeumi Negyed építése, 2017-2018) az elmúlt bő három év tervmódosításai, építkezései és milliárdjai következnek.

2019 tavaszán a tervek alapos újragondolása következett. Addigra már több, mint 300 milliárd forint elköltésén voltak túl. A 2013-ban beindult projekt megvalósításához egy külön törvénycsomagot is elfogadtak, ez lett a "VÉSZ", azaz Városligeti Építési Szabályzat. Eszerint a Városliget [Ingatlanfejlesztő] Zrt. rendeli meg a terveket, szerzi be az építési engedélyeket, folytatja le a közbeszerzéseket, szerződéseket köt és a teljesítéseket is igazolja. Tehát náluk van a kassza kulcsa. A megépült új épületek állami tulajdonban maradnak, a beköltöző múzeumok tehát nem válnak új otthonuk tulajdonosává. Bár a Városliget a kerület, a főváros és az állam osztatlan közös tulajdona, Zugló és Budapest egyetlen fillért sem kapott. A fővárosnak gyakorlatilag semmibe semmilyen beleszólása nincsen a projekt kapcsán, egyetlen kiskapu maradt csak nyitva: az építési engedéllyel még nem rendelkező épületeknél van beleszólásuk az ügyekbe.

"2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és teljes szépségében készen lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is - tájékoztatott a beruházást végző Városliget Zrt." (2019, forrás)

Gyenge lábakon áll az az érvelés is, hogy a ligeti építkezések helyénvalók, hisz 1896-ban is számos épület állt itt. Azok egy-két kivételtől eltekintve ideiglenes, egy tavasztól őszig álló, így fűtés nélküli, faszerkezetes épületek voltak (még a Vajdahunyadvár is!), és - amint arra Majkó Zsuzsanna helytörténész is rámutatott - a fennmaradási kérelmeket el is utasították. Ahogy az 1960-as években is úgy döntöttek, hogy a BNV nem való a Városligetbe - így jött létre a mai Hungexpo területe Kőbányán. A Városliget parkját a város mindig is akkor találta jobb, szebb állapotában, amikor a beépítések megszűntek, nem akkor, amikor túlságosan is beépítették. Akkor is csak veszített, amikor Rákosi Mátyás idején a parkból kihasítottak egy szeletet, hogy ott Felvonulási tér jöhessen létre a parádéikhoz. Azzal, hogy a helyére mélygarázs és múzeum épült, újjabb évtizedekre elveszett az a lehetőség, hogy a kihasított tér visszatérjen a parkhoz. Érdekes, hogy a Tarlós István vezette főváros "Budapest 2030" programjában is arról van szó, hogy a park túlterhelt, újabb épületek és funkciók ide telepítése helyett a zöldterület arányának növelése kell, hogy cél legyen. Ehhez képest a Városliget korábbi 3%-os beépíthetőségét 7%-ra emelték, miközben a legnagyobb engedélyezett épületmagasságot is 25 méterre növelték. A hivatalos kommunikáció szerint összességében nő a zöldfelület, de ez úgy jön ki, hogy zöldfelületnek számítják be a Városligeti-tó kibetonozott medrét is.

muzeuminegyed-201807.jpg

A tervezett fejlesztések térképe 2018 júliusi állapot szerint - azóta több tétel is kikerült a programból

A park

A Városliget zöldfelületeinek, úthálózátónak, közvilágításának megújítását gyakorlatilag mindenki - a legelvetemültebb ligetvédő is - üdvözölte, ennek szükségességéről nem is voltak nagy viták. A park déli részén, az Ajtósi Dürer felőli részeket a Colas Alterra újította fel 2,5 milliárd forintért. 11 négyzetméter aszfaltburkolat, új csatorna- és elektromos hálózat épült ki, a régi utak aszfaltját feltörték, új utakat építettek, 290 közvilágítási oszlopot helyeztek el a zöldfelület rendezése mellett. Az Olof Palme sétány 14 méter széles útját 6 méteresre leszűkítve kb. 1600 négyzetméternyi területet adtak vissza a parknak - miközben újabb, a korábbiaknál jóval nagyobb épületeket húznak fel a parkban.

Az egyik fő attrakció a hatalmas, 13 ezer négyzetméteres játszótér lett. Ezen belül is a léghajót formázó hatalmas mászóka lett a legismertebb elem - ez Szinyei Merse Pál "Léghajó" c. festménye ihletésében készült. Nyáron számos vizes játék is a gyerekek rendelkezésére áll.

varosliget-20191124-jatszoter-04.jpg

Egyes vélemények szerint nem jó, hogy egyetlen, ilyen méretű játszótér épült, hisz egy elcsatangolt gyereket 13 ezer négyzetméteren igencsak nehéz feladat megtalálni. Jobb lett volna több kisebb játszóteret kialakítani. (Az már lassan a múlt ködébe vész, hogy megépítése előtt, a 2019-es ideiglenes játszótér milyen problémákat okozott a szülőknek.)

muzeuminegyed-20200318-kutyaselmenypark.jpg

A kutyások viszont nem jártak jól. Míg korábban az egész Városligetben szabadon szaladgálhattak a kutyák, az új felállásban több területről ki lettek tiltva. Cserébe kaptak egy túlzsúfolt, túlhasználattól szenvedő kutyafuttatót. Ez hamar meg is hozta az eredményét: a fű hónapokon belül eltűnt. A megoldás: a kutyafuttató létrehozása előtt még a park részét képező, zöld területet műfűvel burkolták le. Ez sem volt hosszú életű megoldás, ma már a műfű helyén is csak a földet látni.

Épült egy új, 2 kilométer hosszú futókör is, rekortán borítással. A Kis Botanikus kert megújítása során mintegy 35 ezer tő, 335 fajtájú új növényt ültettek el, a Mőcsényi Mihályról - a tájépítészeti szakma magyarországi oktatásának megalapozójáról - elnevezett parkrészt 2020 decemberében adták át a futókörrel együtt. A botanikus kert egyébként 1967-ben létesült a FŐKERT századik évfordulójára. Akkor egy kis esőbeállót is építettek, most a leromlott állapotú, elhanyagolt ház helyett, és arra hivatkozva egy vendégláthely nyílt a kertben. Egy új, 18 ezer négyzetméteres sportcentrumban egy műfűves focipálya, egy gumi burkolatú - kosárlabdázásra, röplabdázásra és lábteniszre használható - pálya, valamint három multifunkcionális pálya épült.

A park beépítésének egyik nagy kritikusa, Garay Klára városvédő elmondása szerint a korábban vizenyős, mocsaras terület felszín alatti vizeit nagyon is megzavarta a mélygarázs építése és a Magyar Zene Háza melletti talajszonda erdő telepítése, ami a talajvíz megemelkedését okozta. Így egy nagyobb esőzés után még sokáig áll a víz a gyepen, mert nem tud elszivárogni a víz.

Tervbe vették a Városligeti-tó "átépítését" is: helyreállítanák az 1894-ben megszüntetett Páva-szigetet is, ahová négy híd vezetne be. Ennek megvalósítását hátráltatja, hogy a sziget létrehozása érdekében építendő új csatornaág a földalatti alagútjának útjába esik. (A földalatti ott megy el a tó alatt, ahol a tó magasabb és alacsonyabb része között a határfal húzódik a Robinson étterem közelében.)

milleniumhaza-olofpalmehaz-20191124-10.jpg

A már meglehetősen romos állapotú Olof Palme ház egy teljes körű felújítást követően Millenium Háza néven nyitotta meg újra a kapuit. Az épület új főbejárata átkerült a korábbihoz képest a túloldalra, elé pedig rózsakertet építettek - 300 millió forintért.

Dózsa György úti mélygarázs

Az Épszerk-Pannónia Invest Kft. kivitelezésében, 3 felszín alatti szinttel épült meg a Dózsa György úti mélygarázs, 27 ezer négyzetméter alapterülettel, közel 6 milliárd forintból. Az építkezés 2018 júniusában kezdődött meg, 2019 nyarára érte el legmélyebb pontját. 2019 júniusában még 2020 nyári átadást ígértek. Az építkezést hátráltatta, hogy a súlyos szakmunkás hiány miatt át kellett tervezni az építkezést, úgy, hogy kevesebb élőmunkára legyen szükség.

dozsagyorgyutimelygarazs-varosliget-20200318.jpg

A mélygarázs építése 2020. március 18-án (fotó: Fővárosi Blog)

A 800 férőhelyes mélygarázsban 12 magyar művész - többek között Moholy-Nagy László, Kassák Lajos és Victor Vasarely - geometrikus, nonfiguratív műveinek reprodukcióit helyezték el a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből, ezzel is segítve a tájékozódást a hatalmas föld alatti térben. A felszínt nagyobb részt térkővel burkolták, de több növényágyást is létrehoztak. Itt azért magasra növő fákra ne számítsunk, hisz a gyökérzetek nem tudnak mélyre lehatolni.

A Magyar Zene Háza

A meghirdetett program ennél az épületnél sokáig homályos volt. Milyen "zene háza" épül? Milyen tartalommal? Miért van rá szükség, amikor a Zeneakadémiától a Budapest Music Centeren át a MüPa hangversenyterméig rengeteg helyszín tud zenei programokat befogadni? A Liget Budapest blogja és Gőz László harsonaművész szerint: "Az volt a cél, hogy a Magyar Zene Háza olyan múzeumszerű intézmény legyen, ahol a látogatók az állandó kiállításon megismerhetik a zene születését, történetét, fizikáját, és ezt a palettát tovább színesíthetik a különféle tematikus időszaki tárlatok. Fontos volt, hogy legyen a háznak egy hangsúlyos oktatási profilja is, illetve egy olyan előadóterem, ahol minden zenei műfaj helyet kaphat". Végül három fő irányban kristályosodott ki: múzeumi, előadóművészeti és ismeretterjesztési-oktatási funkció.

magyarzenehaza-20220122-02.jpg

A földszintre koncert- és előadóterem, valamint szabadtéri színpad került. De van itt egy kis bolt is a látogatóknak, egy jókora fogadótér, és szinte minden szinten van egy vendéglátóhely is. Az állandó és az időszaki kiállítások a felszín alatt kaptak helyet, akárcsak a Hangdóm, ahol körkörös vetítéssel kiegészítve a hangok, zajok, zörejek, zenék is több tucat hangszórón keresztül hallhatók.

varosliget-20150922-01-voltbnvepuletek.jpg

varosliget-20150922-03-voltbnvepuletek.jpg

Az 1960-as években még a Városligetben volt a BNV, ennek maradványai voltak a fenti képeken látható irodaépületek. Ezek helyére került a Magyar Zene Háza

2019 áprilisában kezdődtek meg a magasépítési munkálatok a Hungexpo földszintes épületeinek helyére, de annál jóval nagyobb méretben megvalósuló új épületnél. 2019 nyarán az építész, Sou Fujimoto is ellátogatott a helyszínre - akkoriban még 2021 végi átadást ígértek. Az épület kivitelezését 17,5 milliárd forintról 19,2 milliárd forintra emelte az, hogy a kivitelező legyártott egy üvegfalat, de a megrendelő Városliget Zrt. úgy döntött, hogy az összes elemet módosítani kell, ami költségemelkedéssel is járt. Szám szerint 500 ezer forinttal lett drágább minden egyes négyzetméter üveg az épületen. Ez az átadási határidőt is jócskán, közel egy évvel kitolta. 2020 nyarán tovább drágult a kivitelezés, immár 23 milliárd forintra - indoklásnak ennyit mondtak: "olyan körülmények adódtak, amelyeket a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre". Bár még 2021 februárjának végén is az év végi átadásról beszéltek, végül csak néhány hónappal később nyitott meg az intézmény. Az állandó kiállítás létrehozására kiírt pályázatot a Magyar Építő Zrt. nyerte el 2 milliárd forintért. Ezzel együtt a végösszeg tehát már 25 milliárdnál járt.

Az épület elnyerte az International Property Awards egyik díját is - hogy ez a díjkiosztó, ez a verseny mennyire kamu, arról a korábbi éveket taglaló posztban korábban már írtam. Nyert valódi díjat is, mégpedig az amerikai Music Cities Awardson "a világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése" lett 2020 őszén. A Városliget Zrt. azt is gyakran hangoztatja, hogy a korábbi, 10000 négyzetméteres Hungexpo telek helyére 7000 négyzetméteres alapterületű új épület került, így nő a zöldfelület. Hogy ez mennyire valós, azt jól mutatja ez a Google Earth képpár:

magyarzenehaza-2019-medium_com_ligetvedok-lapja.jpg

A szomszédos Nagyrét területén 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják. Az épület hűtését a szomszédos jégpálya szolgáltatja majd.

"A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi, felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyek a ligeti fák átbújnak, de ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásai egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, melyek egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.” - nyilatkozta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a ház egyedi tetőszerkezetéről. Érdekesség, hogy a tető középpontjában egy időkapszulát is elhelyeztek, ebbe egy adathordozón zenei műveket, az épületről szóló sajtóanyagokat, az intézmény terveivel kapcsolatos dokumentumokat helyeztek el.

Az épület akusztikai tesztelése 2021. október 20-án zajlott le: a Korossy Quartet Beethoven egyik késői vonósnégyesét szólaltatta meg a koncertteremben. A könnyű- és komolyzenére is használt terem ültetve 280, álló vendégekkel 550 főt tud befogadni. Az üvegfal alapból nem jó egy zenei előadásnál, mivel nagyon visszaveri a hangokat - ezt az akusztikai tervező, a Nagata Acoustics úgy oldotta meg, hogy a színpad mögé nem egy nagy üvegtábla, hanem cikk-cakkban elhelyezett üvegezés került, ezzel csökkentve a visszhangzást. Egy másik, kisebb terem előadások, worshopok megtartására lesz használható. A bejáratnál egy kis szabadtéri színpad is épült. (Ami számomra kicsit zavaró volt a helyszínen, az az, hogy a környező járdák nagy négyszögletei nem követik a közlekedési útvonalat, ezért vagy cikkcakkban mozgásra kényszerülnék, vagy lelépek a járdáról a zöldre. A bennem élő képzeletbeli Marika néni azt sem érti, hogy a 34 ezer aranyló kis biszbasszal díszített mennyezetet hogyan lehet majd egy ilyen járda felett letakarítani.)

A Magyar Zene Háza 2022. január 23-án nyitotta meg kapuit.

Ha tetszik a blog, kérlek támogasd munkámat anyagilag is! Támogatásod segítségével tudom fizetni a fotók szerkesztéséhez szükséges Photoshop előfizetést, könyvtári tagságot, szakkönyveket tudok beszerezni antikváriumokból, és egy új laptop megvásárlását is segíted. Cserébe mindenféle jó kis posztokat olvashatsz Budapest jelenéről és múltjáról. Nagyobb adományodat most könyvvel hálálom meg, részletek a Patreon oldalon. Segítségedet nagyon köszönöm! >>> Patreon >>>

A Millenium Háza

A Városliget ma is álló legrégebbi épülete az 1885-ös Országos Kiállításra épült képzőművészeti csarnokként, Pfaff Ferenc tervei szerint. Működött itt a Fővárosi Múzeum is, de volt hadikórház is, majd a Képzőművészeti Alap és a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye. Az egykori Olof Palme ház teljes felújításon esett át. Kb. 4500 kerámia elemet mentettek meg a helyszínen vagy restauráltak a műhelyekben. Az eredeti belső tér a számos átalakítás során megsemmisült, így itt szabadon alkothattak a belsőépítészek. 2019-ben még éttermet és rendezvénytermet álmodtak az épületbe. Mivel parkolóhely egyáltalán nem épült ide, ezért erősen kérdéses volt, hogy hogyan is lehetne itt egy néhány száz fős rendezvényt megtartani. Így nem nagy csoda, hogy végül egy kiállítás nyílt az étteremmel átellenben.

olofpalmehaz-20200318.jpg

A közel 3 milliárd forintba kerülő rekonstrukció során a ház utólagos bővítményeit visszabontották, új üvegtetőt emeltek az épület fölé és restaurálták a Zsolnay-kerámiákat is. Az épület egyik szárnyában a Zsolnay Kávéház, a másik oldalon a millenium korát megidéző kiállítás nyílt, a kiszolgáló helyiségek és egy vetítőterem a felszín alá bújt el. Az épület átadására 2019. október 26-án került sor.

Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont

2019 februárjában hirdették ki a közbeszerzés eredményét a Néprajzi Múzeum új épületének kivitelezésére. A tendert ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. nyerték el nettó 25,9 milliárd forint értékben. A terveket a NAPUR Architect építésziroda készítette. 226 fős konferenciaterem, múzeumpedagógiai terek, látogatóközpont, food court is épül a könyvtárral is kiegészülő múzeumi épületben. Az előcsarnok a pinceszintre került, innen érhetők el a kiállítóterek: 3000 négyzetméter állandó kiállítási tér, 275 négyzetméter interaktív kiállítótér, 800 négyzetméter ifjúsági kiállítás, és 161 négyzetméter kerámiatér. Összesen kicsivel több, mint 4200 négyzetméter. Ehhez jön még 2300 négyzetméter az időszaki kiállításokhoz. Ez jóval több, mint a Kossuth téren rendelkezésre állt terület, ám itt összesen 33 000 négyzetméternyi épület épül, azaz a kiállítóterek aránya viszonylag alacsony lett. Hogy ez a hatalmas épülettömeg mégsem tűnik nyomasztónak, annak az az oka, hogy az épülettömeg kb. 60%-a a földfelszín alá került.

Hogy mindez milyen méreteket eredményezett, azt mutatja, hogy még az UNESCO tiltakozását is kiváltotta. A Néprajzi Múzeum és a Biodóm aggasztó méretei miatt érte leginkább kritika a projektet.

Az épület jelentős része felszín alatti, így a műtárgyvédelem biztosítása érdekében egy, az amerikai rakétasilók építéséhez kifejlesztett szigetelési módot vetettek be a víznyomás ellen.

Az épület homlokzati díszítése már messziről szemet szúr. Ehhez először kiválasztottak a gyűjteményből 150 tárgyat, ebből aztán kiválasztottak 20-at, majd ezek mintáit karakterizálták, jegyeiket egymás mellé állították. Így alakult ki a pixeles fémrács háló, ami az íves épülettömeg mellett a másik meghatározó eleme lett az épület külső megjelenésének. Vannak hazai és kárpát-medencei minták is, de mongol, kínai, venezuelai stb. is. A gyűjtemény legnagyobb darabja, a Balatonról Herman Ottó által begyűjtött, 7 méter hosszú, egyetlen fatörzsből kifaragott bödönhajó is végre bemutatható lesz, de kiállítják a legöregebb ismert székelykapu másolatát és a több ezer darabos kerámiagyűjtemény jelentős részét is. Az ívesen emelkedő, háromezer köbméter földdel létrehozott zöldtető két oldalán egy-egy szűk lépcső is vezet majd, ezen feljutva mintegy kilátóból nézhetünk szét a környékre. És a szerencsésen megmenekült, finoman szólva nem vidám körülmények között átadott 56-os emlékműre. (Ennek szimbolikája érthetőbbé válik ebben a posztban.)

Ez az elem sem úszta meg a drágulást: 2020 júliusában jelentették be, hogy előre nem látható körülmények felmerülése miatt az építés 32 milliárdra drágult. 2021 márciusában ez újabb 2,8 milliárd forinttal emelkedett. Egy 2020 év végi interjúban Gyorgyevics Benedek, a Liget Zrt. vezérigazgatója már úgy nyilatkozott, hogy a végszámla tokkal-vonóval, kiállítással, informatikai eszközökkel és konyhatechnikával együtt közel 50 milliárd forint lesz.

Közvéleménykutatások
2019 márciusában a Greenpeace megbízásából a Závecz Research készített 800 fős, budapesti reprezentatív felmérést a Liget Budapest program támogatottságáról. Az eredmények szerint 13 százalék szerint van csak szükség új múzeumokra a Ligetben, míg 83 százalék szeretné megőrizni annak közpark jellegét. A válaszadók 88 százaléka szerint nincsen elég zöldterület a fővárosban. Korábban a Városliget Zrt., mint projektgazda az Ipsos-szal készíttetett felmérést, abból az jött ki, hogy 69 százalék egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. 2019 októberében a 24.hu megrendelésére a Závecz Research által készített felmérés eredményeit ismertették: eszerint a megkérdezettek közül az ellenzéki szavazók 89 százaléka, míg a kormánypárti szavazók mindössze 26 százaléka ellenzi a projektet. A teljes budapesti lakosságot tekintve mindössze 32 százalékos a projekt támogatottsága - a legalacsonyabb a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek körében. 2019 decemberében a Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group készített felmérést. " A megkérdezettek 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe úgy, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontottak vagy parkolók helyén építik fel. A válaszadók 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják a projekt keretében felépítendő új épületek." - írta a PestBuda.hu. Hiába, kérdezni tudni kell...

OMRRK

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Városligethez közeli Szabolcs utcában épült fel, 2019. május 14-én adták át. A 37 000 m2-es épületegyüttesben restaurátor-műhelyek, műtárgyraktárak, kutatószobák, egy látogatóközpont és irodák kaptak helyett. Itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. Az OMRRK a Néprajzi Múzeumot és az egyesített Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria intézményét szolgálja ki. Nyitvatartási időben a Bókay-kertnek elkeresztelt parkba be lehet sétálni, ajánlott! (Bókay János a korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtője volt.) A korábbi kórházi épületekből kettőt hagytak meg, ezeket még Freund Vilmos tervei szerint építették, most pedig az új funkciónak megfelelően újították fel. Az új épületeket a Narmer Építész Stúdió tervezte. A közel 30 ezer négyzetméteres központi épület több mint 300 ezer műtárgy megőrzéséhez és feldolgozásához ad teret. Az épület azért nem tűnik ennyire kolosszális méretűnek, mert csak 3 szintje van a felszín felett, további 4 szint a mélyben rejtőzik. Az eredetileg a kórház izraelita imaházának épült, majd felvételi épületnek használt épületben látogatóközpontot is építettek.

Ezt az épületet is benevezték a meglehetősen kamu International Property Awards versenyre, ahol az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat nyerte el. Arról már hallgattak a Zrt. sajtóanyagai, hogy az OMRRK kategegóriájában nem is volt más európai versenyző.

Nem a Városligetben, még csak nem is Budapesten, de a Liget Budapest projekthez kapcsolódóan 2019-ben átadták a komáromi Csillagerődöt is, ahol a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményét mutatják be.

Autómentesítés

A Liget Budapest projekt keretében cél az autóforgalom korlátozása is - az eredmények egyelőre nem egyértelműek, de legalább a kijelölt irány alapvetően jó. Távlati célnak mondható az autóforgalom megszüntetése a Hősök terén a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok előtt, valamint a Kós Károly sétányon - azaz az M3 bevezető - Hungária körgyűrű csomóponttól a Hősök teréig. Az állatkerti kerülőúton lesz autóforgalom, de időben korlátozva. Ennek érdekében tervben van (megj.: már évtizedek óta) a Nagy Lajos király útja meghosszabbításában, Rákosrendezőnél egy új felüljáró építése is. A Mexikói úti földalatti végállomásnál továbbra is tervben van egy P+R parkoló építése.

muzeuminegyed-202105-automentesitesiterv-bfk.jpg

Autómentesítési terv, 2021 május (forrás: BFK)

A Dózsa György úti mélygarázs már elkészült, használatban van. A másik, a Biodóm közelébe tervezett mélygarázst viszont kihúzták a programból. A cél az, hogy a liget belsejében ne legyen autóforgalom. A fentieknek megfelelő tartalmú tervezési pályázatot 2022. január 21-én írták ki. Hogy a Kós Károly sétány aszfaltjának mi lesz a sorsa, az még nem ismert. Vonalvezetése egyértelműen az autóforgalmat szolgálja: a Hungária felüljáróhoz visz ki. Gyalogosan, a parkban sétálva vagy futva ilyen cél viszont nem létezik, egy ilyen vonalvezetésnek ilyen funkció esetén semmi értelme, hisz a végén egy bedőlt Biodóm projekt, egy autópályavégi csomópont és az egykori Közlekedési Múzeum hűlt helye áll csupán.

Ezzel a céllal nyilván ellentétes az, hogy a Millenium Házához, az új múzeumokhoz továbbra is rendszeres gépjárműforgalom érkezik: a megnyitókra beengedett VIP vendégek, a szemétszállítás, a karbantartás, a vendéglátóhelyeket és az új intézményeket ellátó gépjárműforgalom továbbra is terheli a ligetet. Ezért nem jó, hogy ezek az intézmények a park területének belsejében épülnek, épültek fel, miközben a főváros számos, erre alkalmas területe és épülete "barnaövezet"-ként várja a megújulást. A Millenáristól az egykori Borjúvásárcsarnokból lett irodaházon át az új Közlekedési Múzeumig számos példát lehet arra találni, hogy milyen remek lehetőségeket kínálnak ezek a helyek, ha értő tervezők kezében újulnak meg. A főváros nem szorul rá arra, hogy az új intézményeit a zöldfelületek kárára helyezze el.

És ami nincs...

Több fejlesztés építkezése el sem indult. A Fotómúzeum és az Építészeti Múzeum terveit például csendben ejtették a projektből. Utóbbi talán mégis megépül, de más helyszínen. 

A legnagyobb bedőlés egyértelműen a Biodóm lett. A 2013-ban bezárt Vidámpark területének egy részére hatalmas fedett csarnokot álmodtak.

biodom-20200318-02.jpg

A Biodóm építkezése 2020 márciusában (fotó: Fővárosi Blog)

biodom-201909-latvanyterv-zoobudapest_com.jpg

A Biodóm látványterve 2019-ből (via zoobudapest.com)

Az épületet egy hatalmas acél tetőszerkezet határozza meg: 1505 acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll össze a négy, egymásba folyó domborulat, összesen 964 háromszögletű mezőből szerkesztve. Erre a vázra kerültek fel a fóliamembrán elemek. A megrendelő eredetileg a Fővárosi Állatkert volt, a kivitelezést a Market Építő Zrt. nyerte el. Az 1,7 hektáros fedett terület alatt édesvizi és tengeri akváriumok, hatalmas pálmafák idéznék meg azt, hogy milyen volt a Föld e szegletén az élővilág az ember előtt, a miocén korban. Mertek nagyot álmodni: a legnagyobb medence 3 000 000 literes lenne, ezzel ez lenne Közép-Európában a legnagyobb. Még a korábbi rekorder lipcsei Gondwanalandnál is nagyobbat álmodtak. 2019-ben még 2021-es átadást ígértek. A bajok 2019 decemberében kezdődtek, amikor kiderült, hogy az építés költségei masszívan elszálltak: a 15,7 milliárd forintról induló program 2015-ben 25 milliárd, 2017-re már 55 milliárd forintnál tartott, 2019 végére pedig a költségszámláló már 62,8 milliárd forintnál járt. 2020 szeptemberében - baktériummal fertőzött kútra hivatkozva - további 0,2 milliárd forinttal nőtt a költség. Az is egyre nagyobb fejtörést okozott, hogy ki és miből fogja fizetni az átadás után a fenntartás költségeit - az energiafogyasztás Budapest egy kisebb kerületével vetekszik majd, ha egyszer átadják. Az energia, a vízdíj és a bérek együtt évi több milliárd forintos terhet rónának a fenntartóra. Úgy, hogy az épület élettartamát 2015-ben még 25 évre, 2019-ben már csak 20 évre becsülték. Bár a korábban a park e szegletébe tervezett Hermina garázst lehúzták, és ennek 5,4 milliárd forintját is a Biodóm projekt megmentésére irányították át, az építkezés 2020 októbere óta áll, és senki nem tudja, hogy egyáltalán befejeződik-e valaha. 2021-ben azt is felajánlotta a főváros, hogy a projektet vegye át és fejezze be az állam. A helyzet tehát a "Concorde-effektus" néven ismert: bár így már nincs értelme folytatni, mégsem tudják elengedni, mert már annyi pénzt öltek bele.

A Közlekedési Múzeum lebontása után először a régi helyére terveztek egy új múzeumot felépíteni, amely megjelenésében az 1896-os kiállítás pavilonját idézte volna meg. Csakhogy ez múzeumi célra lényegében alkalmatlan lett volna. Vitézy Dávid végül kilobbizta, hogy a Közlekedési Múzeum kerüljön ki a Liget Budapest projektből, így az Kőbányán, az egykori Északi Járműjavító területén valósulhat meg. A városligeti helyszínen azóta egy nagy körbekerített semmi látható. Volt ugyan egy olyan ötlet, hogy épüljön fel a régi Közlekedési Csarnok mai másolata, és ebben nyíljon meg az Innováció Háza, de ebből láthatóan nem lett semmi.

A Magyar Nemzeti Galéria új épülete sem épül. Egyáltalán. A Petőfi Csarnok - egyébként már újkorában is végtelenül szegényesnek mondható - épületének elbontása után ide költöznének le a Várból:

Talán az ennek az oka, hogy már egyáltalán nem olyan fényes az anyagi helyzet, mint 2013-ban, amikor a nagyszabású tervek megszülettek? A frissen megválasztott új főpolgármester sem rajongott a projektért: az új fővárosi közgyűlés legelső közgyűlésén már azt javasolták, hogy a Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház ne épüljön meg - pontosabban épüljenek meg nyugodtan, csak ne a Városligetben. A kijelölt helyüket pedig parkosítsák vissza. Az épületterv további különlegességét adja, hogy bár még egy kapavágás sem történt, az épület költsége az eredetileg tervezett 26 milliárd forintról 72 milliárdra, azaz közel háromszorosára drágult.

2020-ban még szó volt arról is, hogy egy hőlégballont is beállítanak a park egyik szegletébe, mint turistalátványosságot. A ballon a Hermina út - Kós Károly sétány találkozásánál, azaz a Biodóm közelében emelkedhetne 150 méter magasra, akár 30 utassal. Az ötletet az adta, hogy egy hasonló ballon szórakoztatta a közönséget az 1896-os Ezredéves Kiállításon is. A pályázati felhívást 2020 áprilisában tette közzé a Liget Budapest honlapján, ezen a 2020 áprilisában bejegyzett BallonKilátó Zrt. nyert. Vezérigazgatója Závodszky Zoltán János, akinek egy másik cége, a Show & Game a TV2 és a közmédia számára gyárt műsorokat. Mindebből egyelőre csak egy beton körgyűrű látható a helyszínen.

milleniumileghajo-1896-01.jpg

A milleniumi léghajó plakátja, 1896

Két, alacsony henger formájú épület viszont már ma is áll. Az egyik egy 71 négyzetméteres mosdó blokk, a másik egy 83 négyzetméteres sörcsarnok (lenne), ezek 660 millió forintért épültek. Ez a 4,3 millió forintos négyzetméter ár tartalmazza a terület tereprendezését, a konyhai gépeket, utcabútorok telepítését is. Az építésre kiírt pályázaton az egyetlen induló nyert. Az sem segít a helyzeten, hogy míg a beruházónak érvényes építési engedélye van, addig ez a beruházás a VÉSZ-ben egyáltalán nem is szerepel - ami jogi vitákhoz vezetett. A főváros nem szeretne sem sörcsarnokot, sem ballon felszállóhelyet látni itt, de az építkezés - kordonok és biztonsági kamerák gyűrűjében - folytatódik. (A Ligetvédők ebben az ügyben már nem nyilatkoztak, mivel 2018-ban a szervezett feloszlott.)

varosligetiszinhaz-1909-magyepmuv-02.jpg

varosligetiszinhaz-1909-magyepmuv-03.jpg

A Városligeti Színház 1909-ben, a Magyar Építőművészetben

Bizonytalannak mondható az 1952-ben elbontott Városligeti Színház visszaálmodása is. A Liget Zrt. szeretné, ki is molinózták a mélygarázs végében, a park szegletében. Gyerekszínház működne benne a tervek szerint. A főváros viszont ellenzi, mondván, a számos fővárosi színház támogatását kellene inkább növelni, azokat kellene inkább támogatni. Ellenzői azzal is érvelnek, hogy a múlt századi állapotok már rég elmúltak, ma ott egy végtelenül forgalmas kereszteződés van, ami a Kós Károly sétány autómentessé tétele után még forgalmasabb lesz. Ha színházat akar valaki építeni, akkor ez az egyik legrosszabb, legzajosabb helyszín hozzá.

A főváros nem gáncsoskodni, ellenezni és akadályozni szeretne a Liget ügyében. Ezt jelzi, hogy 2021 tavaszán egy vitairatot is közzétettek, amelyben alternatív helyszíneket javasolnak a Ligetbe tervezett intézmények elhelyezésére. (Itt letölthető a pdf.) Azt szeretnék elérni, hogy az új intézmények kapjanak helyet, de ne a közpark kárára.

A Liget Budapest projekt még nem zárult le. A park megújítása a Széchenyi fürdő közelében jelenleg is zajlik, a PeCsa és a Közlekedési Múzeum telke rendezetlen, a Biodóm torzóként hullámzik a projekt felett. A történet még biztosan folytatódni fog.

 

Források:
https://bozotharc.blog.hu/2019/01/15/kozel_haromszazmilliobol_epitenek_rozsakertet_a_verosligetben
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/01/utak-epitesevel-szepul-meg-a-varosliget
http://pestbuda.hu/cikk/20190128_ilyen_lesz_a_magyar_zene_haza
https://www.octogon.hu/epiteszet/leghajo-fossziliak-es-sebessegjelzo-epul-a-liget-jatszotere/
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/02/kiderult-ki-epiti-fel-az-uj-neprajzi-muzeumot
https://magyarnarancs.hu/lokal/a-budapestiek-negyotode-meg-mindig-nem-akar-muzeumokat-latni-a-ligetben-117816
https://magyarhang.org/kultura/2019/03/12/alaposan-ujratervezik-a-liget-projektet/
https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/03/befejezodtek-a-restauratori-munkak-a-varosliget-legregebbi-epuleten
https://www.youtube.com/watch?v=IU3y9kfB8dA
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/04/merfoldkohoz-erkezett-a-magyar-zene-hazanak-epitese
https://444.hu/2019/05/01/egy-ev-utan-mar-semmi-sem-latszik-a-nagy-csinnadrattaval-atadott-fuves-kutyafuttatobol
https://www.youtube.com/watch?v=XCfpBD4Sr60
https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/05/europa-elvonalaba-lepett-a-muzeumi-mutargyak-kozpontja
https://tervlap.hu/cikk-nezet/elkeszult-az-orszagos-muzeumi-restauralasi-es-raktarozasi-kozpont
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/05/haromszintes-melygarazs-epul-a-varosliget-szomszedsagaban
https://infostart.hu/kultura/2019/06/02/megszolalt-a-magyar-zene-haza-japan-sztarepitesze
http://varosliget.info/index.php/85-cimlap/836-hasznalhatatlanok-a-ligeti-jatszoterek
https://www.travelo.hu/csaladbarat/20190611-budapest-helyukre-kerulnek-a-nagyjatszoter-jatekelemei.html
http://pestbuda.hu/cikk/20190611_megkezdodott_a_jatekelemek_telepitese_a_varosligetben_az_uj_nagyjatszoterre
https://www.youtube.com/watch?v=W8153jx2T7Q
https://index.hu/belfold/2019/06/24/az_unesco_keresere_se_allitja_le_a_kormany_a_liget-projektet/
http://epiteszforum.hu/a-liget-projekt-es-a-mol-torony-epitesenek-leallitasat-keri-az-unesco
http://pestbuda.hu/cikk/20190628_jovo_nyaron_mar_hasznalhatjak_a_dozsa_gyorgy_uti_a_melygarazst_a_liget_latogatoi
http://varosliget.info/index.php/85-cimlap/845-3-5-mrd-ert-epitettek-egy-ettermet-a-ligetbe
https://turizmus.com/desztinaciok/2023-ra-az-osszes-uj-intezmeny-megnyilik-a-varosligetben-1165159
http://pestbuda.hu/cikk/20190722_liget_budapest_projekt_2019_mar_az_atadasok_eve
https://www.youtube.com/watch?v=GdcYXDCCu_g
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/09/itt-tart-a-bidom-epitesevel-a-market
https://www.youtube.com/watch?v=P6qs_x6VeiQ
https://www.youtube.com/watch?v=6Gjlc-K9oxA
http://epiteszforum.hu/tisza-helyett-rozsaviragzas-elkeszult-a-millennium-haza
https://www.youtube.com/watch?v=-pptvApgYwA
https://index.hu/belfold/2019/10/10/a_budapestiek_nem_akarjak_a_liget-projektet/
https://mfor.hu/cikkek/makro/megakaszthato-a-varosliget-beepitese.html
https://index.hu/kultur/2019/10/21/a_birosag_donthet_a_varosliget_sorsarol/
http://varosvedo.hu/2019/10/24/megakaszthato-a-varosliget-beepitese/
http://pestbuda.hu/cikk/20191025_europa_legjobb_kozepulete_dijat_nyerte_el_a_magyar_zene_haza
https://444.hu/2019/10/25/17-milliarddal-lett-dragabb-a-magyar-zene-haza-mert-rossz-uveggel-szamolt-a-kivitelezo
https://g7.hu/kozelet/20191028/karterites-nelkul-felmondhatok-a-liget-projekt-gigafejlesztesei-de-igy-sem-eri-meg/
https://artportal.hu/magazin/ligeti-jovokep/
https://index.hu/kultur/2019/11/04/karacsonyek_nem_kerik_az_uj_nemzeti_galeriat_a_ligetbe/
http://www.varosliget.info/index.php/85-cimlap/862-felhagy-a-kormany-az-eropolitikaval-a-fovarosban
https://www.valaszonline.hu/2019/11/22/majko-zsuzsanna-liget-projekt-vita/
https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/11/ikonikus-epitkezessel-gazdagitja-a-130-eves-magyar-epito-a-varosligetet
http://pestbuda.hu/cikk/20191203_a_legjobb_nemzetkozi_kozepulet_lett_a_magyar_zene_haza
https://medium.com/ligetvedok-lapja/%C3%ADgy-z%C3%B6ld%C3%BCl-a-liget-a-liget-projekt-nyom%C3%A1n-f1813001d242
https://greenfo.hu/hir/akar-gigabukta-is-lehet-az-allatkerti-biodom/
http://pestbuda.hu/cikk/20191213_a_budapestiek_ketharmada_tamogatja_a_liget_projektet
https://www.youtube.com/watch?v=IfYpqIW71eE
https://www.youtube.com/watch?v=WCSgvzChnlQ
https://www.youtube.com/watch?v=90nQvOCTjbQ
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/02/meg-iden-szerkezetkesz-lesz-a-magyar-zene-haza
http://pestbuda.hu/cikk/20200204_tavasszal_elkeszul_a_magyar_zene_haza_tetoszerkezete
https://turizmus.com/desztinaciok/a-varosliget-sokoldalu-rendezvenyhelyszin-lesz-1168847
https://turizmus.com/desztinaciok/multifunkcios-sportpalyakkal-es-promenaddal-is-gyarapodik-a-varosliget-1170348
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/06/liget-budapest-oszre-befejezodik-a-kert-es-tajepiteszeti-felujitas-masodik-uteme
https://444.hu/2020/06/25/17-milliardrol-indult-23-milliardra-dragult-a-magyar-zene-haza-kivitelezese
https://blog.atlatszo.hu/2020/07/hatmilliard-forinttal-dragult-az-uj-neprajzi-muzeum-epitese-a-varosligetben/
https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/automentes-lesz-a-varosliget-atalakul-a-kornyek-kozlekedese-1170883
https://www.travelo.hu/budapest/20200727-magyarorszag-budapest-magyar-zene-haza-egyedi-tetoszerkeszete-elkeszult.html
https://index.hu/kultur/2020/08/12/erthetetlenul_kicsi_lesz_az_allando_kiallitoter_a_neprajzi_muzeumban/
https://g7.hu/kozelet/20200828/annyira-megepitene-a-kormany-az-uj-nemzeti-galeriat-a-varosligetbe-hogy-26-rol-72-milliardra-dragult/
https://tervlap.hu/cikk-nezet/a-varosligetbe-tervezett-nemzeti-galeria-epitesenek-ara-maris-haromszorosara-not
https://turizmus.com/desztinaciok/megnyilt-a-35-hektaros-varosligeti-sportcentrum-1171483
https://index.hu/belfold/2020/09/09/megint_dragul_a_biodom/
https://pestbuda.hu/cikk/20200925_ujabb_nemzetkozi_dijat_nyert_el_a_magyar_zene_haza
https://atlatszo.hu/2020/10/09/164-milliard-forint-kell-a-biodom-befejezesehez-a-melygarazs-helyere-hotel-epulhet-a-ligetben/
https://magyarnarancs.hu/lokal/mugyepszonyeget-telepitenek-a-varosligetben-ott-ahol-korabban-termeszetes-novenyzet-volt-135109
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/12/ujabb-harom-projektet-adtak-at-a-varosligetben
https://tervlap.hu/cikk-nezet/elkeszult-a-botanikus-kert-egy-ujabb-kutyas-elmenypark-es-a-ket-kilometeres-fut
https://pestbuda.hu/cikk/20201207_atadtak_a_muzeum_melygarazst_a_varosligetben
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2020/12/setannyal-zold-terulettel-es-melygarazzsal-gazdagodott-a-varosliget
https://tervlap.hu/cikk-nezet/a-parkolas-muveszete
https://tervlap.hu/cikk-nezet/vasaros-zsolt-az-omrrk-rol-ami-most-nyilt-meg
https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/zarszamadas-a-varsoligetben.html
https://turizmus.com/desztinaciok/varosligetben-fotytatodnak-atadasok-elkeszul-magyar-zene-haza-1173063
https://pestbuda.hu/cikk/20210108_mar_tervezes_alatt_az_automentes_varosliget_a_gyalogosoke_lesz_a_hosok_tere
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/02/feloltotte-latvanyos-uj-kontoset-az-epulo-neprajzi-muzeum
https://magyarepitok.blog.hu/2021/02/05/hatalmas_elismeres_a_ligetnek_es_a_kivitelezonek_a_restauracios_palota_megkapta_a_legrangosabb_nemze
https://azonnali.hu/cikk/20210208_mi-ertelme-van-a-varosligetbe-telepitendo-gazballonnak
https://magyarnarancs.hu/lokal/a-tv2-nek-es-a-koztevenek-gyart-musorokat-a-varosligeti-holegballon-leendo-uzemeltetoje-235808
http://realista.hu/ingatlanpiac/celegyenesben-a-varosliget-uj-ikonikus-epulete/138996
https://turizmus.com/desztinaciok/idokapszulat-helyeztek-el-a-magyar-zene-hazaban-1173742
https://nepszava.hu/3111217_varosliget-az-elmeny-felzabalja-a-zoldet
https://pestbuda.hu/cikk/20210227_karacsony_elott_elkeszul_a_magyar_zene_haza
https://24.hu/kultura/2021/03/06/varosliget-tervezesi-koncepcio-budapest-fovaros-kozpark-tajepiteszeti-foosztaly-tajepiteszet-nebbien/
https://444.hu/2021/03/16/csuszik-es-persze-dragul-a-neprajzi-muzeum-epitese-a-varosligetben
https://turizmus.com/desztinaciok/varosliget-parkfejlesztes-holegballon-kilato-rondo-1174060
https://pestbuda.hu/cikk/20210322_helyreallitjak_a_rondot_es_ujabb_parkok_epulnek_a_varosligetben
https://www.origo.hu/gazdasag/20210322-fovaros-varosliget-budapest-ligetprojekt.html
https://www.travelo.hu/budapest/20210324-budapest-varosliget-holegballon-kilato-rondo-promenad.html
https://blog.atlatszo.hu/2021/03/2-milliardert-epitenek-kiallitast-a-magyar-zene-hazaban-ami-meg-kesz-sincs/
https://444.hu/2021/03/31/negy-hid-vezet-majd-az-uj-szigetre-a-varosligetben
https://blog.atlatszo.hu/2021/04/kozel-35-milliard-forintra-dragult-az-uj-neprajzi-muzeum-epitese/
https://iho.hu/hirek/ujjaszuleto-varosliget-csak-a-gyalogosoke-es-az-autosoke-lesz-a-tortenelmi-park
https://turizmus.com/desztinaciok/celegyenesbe-ert-a-magyar-zene-haza-epitese-video-1176657
https://www.youtube.com/watch?v=T67kJH0F2Ew
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/08/magyar-zene-haza-ev-vegere-elkeszul-a-vilag-egyik-legfigyelemremeltobb-kortars-epulete-video
https://realista.ingatlan.com/designandbuild/mire-jo-kozep-europa-central-parkja/140018
https://www.travelo.hu/budapest/20211013-magyarorszag-budapest-varosliget-uj-nemzeti-galeria-latvanyterv-video.html
https://telex.hu/belfold/2021/10/20/atadna-a-biodom-ingatlanat-a-fovaros-a-kormanynak-csak-fejezzek-be-vegre
https://turizmus.com/desztinaciok/budapest-atadna-a-biodomot-az-allamnak-1177695
https://realista.ingatlan.com/urban/sikerrel-zajlott-le-magyar-zene-haza-akusztikai-tesztelese/140068
https://pestbuda.hu/cikk/20211122_az_utolso_simitasokat_vegzik_a_magyar_zene_hazan
https://turizmus.com/desztinaciok/filmszeru-elmenyt-iger-a-magyar-zene-haza-allando-kiallitasa-1178245
https://atlatszo.hu/kozpenz/2021/11/29/660-millio-forintba-kerul-a-sorpavilon-es-a-wc-a-varosligeti-holegballon-mellett/
https://telex.hu/belfold/2021/12/01/matyomintas-pixelcsikokat-kapott-az-uj-neprajzi-muzeum
https://g7.hu/kozelet/20211208/patyomkin-biodom-le-kell-bontani-ha-csak-legvar/
https://telex.hu/belfold/2021/12/16/gigantikus-varazsgomba-nott-ki-a-varosligetbol
https://pestbuda.hu/cikk/20211216_elkeszult_a_magyar_zene_haza_impozans_epulete_a_varosligetben
https://epiteszforum.hu/aranylo-levelek-es-uvegfalak--elkeszult-a-magyar-zene-haza
https://pestbuda.hu/cikk/20220121_setannya_alakitjak_a_varosligetet_legforgalmasabb_utjat
https://turizmus.com/desztinaciok/atadtak-a-magyar-zene-hazat-1179186
https://realista.ingatlan.com/designandbuild/atadtak-magyar-zene-hazat-varosligetben/140481
https://24.hu/kultura/2022/01/23/magyar-zene-haza-atadas-karacsony-gergely-baan-laszlo-orban-viktor-beszed-fudzsimoto-szu/
https://telex.hu/kult/2022/01/30/magyar-zene-hazas-varos-liget-liget-projekt
https://www.valaszonline.hu/2022/01/31/magyar-zene-haza-budapest-kiallitas-zenetortenet/
https://www.travelo.hu/rendezveny/20220206-magyarorszag-budapest-magyar-zene-haza-epiteszet-fujimoto-muvei.html


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2022.03.15. 11:46:30

Éppen két napja barangoltuk be az egész ligetet – mindent megnéztünk, bejártunk, ami a posztban felsorolásra került így meglehetősen friss élményhez kapcsolódik a téma. Gratulálok. Korrekt, tartalmas, informatív poszt: felismerem a munkamódszert, igyekeztél utánajárni mindennek, a tökéletességre törekedtél. Így helyes. Ugyan kissé bátor vállalásnak tűnik, hogy ezt a sokféle projektet/épületet/kertet/tervet egy poszton belül mutasd be (szinte minden eleme önálló, fotó-és videogalériás posztot is elbírna), de építészeti áttekintésnek hibátlan.

Építészetinek.

A politikai része pedig elég szomorú és heves érzelmekkel telített utat járt be, de ezt mindannyian tudjuk, már régről.

zordidok.blog.hu/2016/07/07/viktor_houdini

Alick 2022.03.15. 12:28:47

A vegyes benyomásokkal együtt a végeredmény elég jó lenne, ha a PeCsa és a Közlekedési múzem helyén végre zöldterület lenne. A "végterméket" be nem gyűjtő kutyasétáltatásnak (-vécéztetésnek) már ideje volt véget vetni (?).
A beszűkített aszfaltutakon a kerékpáros és gyalogos forgalmat külön kelett volna választani, minimum kijelölő felfestéssel.
Az '56-os emlékműnek nevezett ""rozsdatemetőt" fel se lett volna szabad építeni. Önmagában a formai kifogásokon túl történelemhamisítő az a jelkép, amely szerint acélos egységet képeztek a Rákosi-rendszer elleni felkelők (Mindszenty Nagy Imrét a "bukott rendszer örököseként" kezelte, stb.).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.03.15. 12:31:55

Húúbakker, a források felsorolása duplázta a poszt hosszát!
:D
De az is húbakker számomra, hogy a biodóm projekt így, elismerten bedőlt.Én aszittem, hogy csak a vírus miatt van egy ideiglenes szünet a folyamatban.
:-oo
(Mentségemre szolgáljon, hogy külföldiában élve ezexerint nem vagyok képben mindennnel az otthoni dolgokat illetően.)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.03.15. 12:35:52

@Alick: "formai kifogásokon túl történelemhamisítő az a jelkép, amely szerint acélos egységet képeztek a Rákosi-rendszer elleni felkelők"
Hát miért, dehogynem, simán elképzelhető, hogy a mocskos szovjetek behívása/bentléte nélkül megtörténhetett volna a rezsimváltás...

Kyria 2022.03.15. 16:09:57

A Biodómot én sem tudtam, hogy leállították, én azt hittem, a járvány miatt szüneteltetik egyelőre azt is. Az viszont botrányos, hogy 25 évre tervezték ezt a kolosszust, pláne ennyi milliárdért. A fenntartási költségek átgondolása sem kíván gazdasági-pénzügyi szakembert, elég csak ránézni. Nem kellett volna ott sem ekkora "lufit" fújni, de persze felelős ilyenkor nincs.

humorpalanta 2022.03.15. 20:09:20

A Biodóm totális csőd lett, pedig azt tartottam az egészből a legjobb projektnek. Az eredeti cél esztelen ár lenne, de szerintem egy kis akarattal (meg pénzzel) ki lehetne belőle hozni az állatkert számára hasznos területet.

A Közlekedési Múzeumról hasonlóképpen le kell mondani. Nincs jó helyen ott, ahova Vitézyék tervezik. Az eredetileg azért felelt meg a vasútnak, mert Józsefváros irányából be lehetett járni. Na most, amint Józsefváros helyén felszedik a síneket, a múzeum elszigetelődik a nagyvasúttól, illetve marad 1 db vágány, aminek a végén ott a tolópad, s esetleg pár mozdonyt néha ki lehet mozgatni. De ennyi. Amúgy meg a telek által biztosított felhasználható hely is kevés. Csak autóból, motorból és kerékpárból annyi van a múzeumnak, hogy be tudnák teríteni a területet. És akkor még se nagyvasút, se villamos, se busz, se kiállítási hely nincs... A tervezett "épület" pedig egy kihasználhatatlan üvegpalota...

McKay 2022.03.15. 22:18:41

2015 áprilisban bezárták a Közlekedési Múzeumot. Egy évig semmi sem történt. Majd 2016-ban kiköltöztették, utána lebontották.
És csak ekkor kezdtek el ötletelni.
Eközben az Operának "elherdálták" a régi üzemcsarnokot. Az Opera nem győzi befedni a tolópad árkát.
Ugye ezt a legnagyobb jóindulattal sem lehet tervszerű, átgondolt folyamatnak nevezni?
Most az a helyzet, hogy a legoptimistább becsülések szerint is legalább 10 évig nincs múzeum. Több generáció gyerek marad ki abból az élményből.
A régi múzeumért nem fáj a szívem, de a létező és a nem létező múzeum között van némi külömbség.

Nzoltan 2022.03.16. 04:28:01

Amit a baloldal fel akart építeni, azt nem tudták, most a kormányra lőcsölnék. Amit a kormány akar építeni, azt az ellenzék vezette Budapest mosogatólé feje gáncsolja ott, ahol tudja.
Ha a ligetvédők nem szarhatnak a gyepre, visznek kutyaszart.

Ez egy politikai vita. Hogy az ellenzék mennyire volt sikeres, az jól fog látszani a következő választáson.

Nzoltan 2022.03.16. 04:37:12

@Nzoltan: És azt még hozzátenném, hogy a baloldal leglátványosabb városligeti projektje a homokóra volt. Nagyon jól jelképezve a Demszky korszakot. Jelképezte a teszetoszaságot, hogy alattuk megállt az idő és még a homokot sem tudják szárazon tartani. Még a villamosokban sem....
süti beállítások módosítása