Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Megújult a Budai Vigadó

2008. május 06. - fovarosi.blog.hu

053-BudaiVigadoAz 19. század végén a székesfőváros a pesti után Budán is Vigadó épületet kívánt építtetni. A tervezési pályázat egyik nyertese az a Kallina Mór lett, akinek nevéhez fűződik a második világháborúban lebombázott Dísz téri volt Honvéd Főparancsnokság megtervezése is. Ő fogott össze a szakmai társ Árkay Aladárral 1896-ban. Az építkezés 1897 és 1899 között le is zajlott, a kivitelezés Hauszmann Sándor nevéhez kötődik. Eleinte főleg koncertteremként működött, a két világháború között a budai polgárok és egyesületeik gyűltek itt össze. A második világháborúban az épület megsérült, de megmaradt. Az ötvenes évektől kezdve napjainkban is a magyar néprajz és néptánc otthona.

A felújítás ennek megfelelően a második világháborús sérülések előtti állapotot kívánta helyreállítani, pótolva az évtizedeken át hiányzó szobrokat, címereket, homlokzati díszeket. A belső terek részben már értéküket vesztették - sok a rémszoci toldozgatás-foltozgatás, de így is megmaradt az impozáns előcsarnok, és az annak felső szintjéről induló nagy lépcsőház, és a díszterem.

Ha a Batthyány tér környékén jársz, nyájas olvasóm, tégy egy 5 perces kitérőt! Indulj délnek, vagy menj egy buszmegállónyit a 86-os busszal, és már ott is vagy a szépen felújított téren! Nézd meg a felújított Vígadót, a szép középkori házakat, a rendezett parkot!

Forrás:
http://www.epiteszforum.hu/node/8562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása