Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Molnár János barlang

2008. december 04. - fovarosi.blog.hu

Korábban már írtam arról a versenyről, ami barlangászok, természetvédők és a beruházni szándékozó rallis között folyt a Malomtó területéért. Szávay Balázsék az ál-törökfürdő helyén szállodát építettek volna, ennek alapozása viszont barlangászok szerint súlyosan veszélyeztetné az ott kezdődő barlangot.

http://index.hu/cikkepek/0811//belfold//mjbarlang.jpg

(Forrás)

2008 novemberében szenzációs képeket és hírt közölt a sajtó: a világ legnagyobb termálvizes barlangtermét fedezték fel a Rózsadomb alatti területen. A József-hegy lábánál található Molnár János-barlang hazánk legnagyobb víz alatti üregrendszere. A világ legnagyobb termálvizes terme 86 méter hosszú, szélessége 16-26 méter, és ecocén mészkőben alakult ki. Ez kb. 23,5 ezer köbméter vizet jelent - a Gellért hegyi víztározóban 2 x 40 ezer víz tárolható. A víz kellemes, 27 fokos termálvíz. A világon nincs még egy olyan főváros, amelynek a szívében melegvizű földalatti tó lenne. A felfedezés Adamkó Péter és Leél-Őssy Szabolcs sokéves munkájának eredménye. Érdekes, hogy a korábbi évszázadokban tudtak az értékes víz jelenlétéről, mert a repedésben római kori falazatot találtak. Később a Nyulak szigetének (Margit-sziget) apácái működtettek itt malmot, innen jön a Malomtó elnevezés. A török időkben kissé arrébb épült egy fürdő - ma is látható a mai Irgalmasredi kórház épületei között megbújva. 1890 óta a Lukács fürdő is innen nyeri vizét. Molnár János, a névadó pedig 1858-ban a barlang száraz részét tárta fel - akkoriban nem létezett megfelelő könnyűbúvár technika a vízzel borított részek felfedezéséhez.

 


(Forrás)

A feltárás az 1970-es években kezdődött el, az igazi fordulatot a 2002-es év hozta el: ekkor egy új nyílásra bukkantak, amely egy kiterjedt járatrendszer bejáratának bizonyult. A barlang legnagyobb termét csupán 8-10 méter választotta el az 1977-ben elkészült tárótól. Ez év tavaszán ez az átvágás készült el. A 2008. november 3-án megtalált teremből nagy mennyiségű szén-dioxidot kellett eltávolítani. A feltárások még folytatódhatnak, a kutatók szerint a II. kerületben eddig megismert 50 kilométernyi barlangon túl még kb. 20 kilométernyi rejtőzhet a föld alatt.

http://www.cave.hu/buvarok.jpgJelen állapot szerint a minisztérium 1 millió forintos "gyorssegélye" arra elegendő, hogy a jelen állapotot megóvják, és egy megerősített vasajtóval lezárhatóvá tegyék a területet. A kutatás maga a barlangászok saját költségén folytatódik. Szép hazai történet: a magánvállalkozó nyomul, a lelkes barlangász szinte semmi támogatást nem kap, de munka után este 6-tól éjfélig a feltáráson dolgozik, az állam nem finanszíroz érdemben semmit. Az ide tervezett szálloda tervét a Rózsadombi Kinizsi Barlangkutató és Hegymászó Sportegyesület megtámadta, jelenleg a bíróság felülvizsgálatnál tartunk. A törvény értelmében minden barlang védett, ezért szakértői vélemények dönthetnek majd arról a jövőben, hogy a barlang látogathatóvá tehető-e a nagyközönség számára. Budapest területén 180 barlang található.

A Molnár János barlang honlapja: 
http://www.cave.hu/



Források:

http://www.fn.hu/zold/20081118/oriastavat_talaltak_rozsadomb_alatt/?action=nyomtat
http://www.mno.hu/portal/printable?contentID=59814&sourceType=MNO
http://www.origo.hu/print/tudomany/20081118-molnar-janosbarlang-egyedulallo-hevizes-barlang-budapesten.html
http://index.hu/politika/belfold/budapest/mjbarl1118/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása