Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Szobormustra

2009. február 18. - fovarosi.blog.hu

Budapesten eszméletlen mennyiségű szobor található. Most egy szubjektív szemlével kezdek, néhány személyes kedvencemmel.

Hofi szobra

http://geocaching.hu/poiimages/2005-08/3039_20050828_165743.jpg
Hofi-szobor a Nagymező utcában. (Forrás)

2004. december 28-án avatták fel a szobrot. Stremeny Géza alkotása a Színház nevet viseli. Tulajdonképpen egy kifigurázott Hamletet láthatunk: Hofi fejét tartja a kezében a halál.

A szoborcsoport egésze H betűt formáz a lábaktól kezdve az összefonódó testeken - ruhákon át az egymásra néző fejekig. És a téma is egy csomó H betűt ad ki: Halál, Hofi, Humor, Hamlet. Egy remek embernek, egyik kedvenc humoristámnak méltó emléket állítottak.

 

Bajcsy-Zs. Endre szobra a Deák téren

http://zmrzlina.freeblog.hu/files/Bajcsy.jpg

A hely adja magát, hisz innen indul a róla elnevezett út. Korábban is állt már itt Bajcsy emlékmű, ezt 1986-ban avatták fel, aztán Budapest Tarpának ajándékozta a szobrot - ott temették el Bajcsy-Zsilinszky Endrét. A jelenleg is látható alkotást 2006. június 6-án avatták fel, ez Illyés Antal alkotása. A szobor nagy poénja, hogy Bajcsy tulajdonképpen levegőből, "negatív térből" lett megalkotva. A kőtömbből kivájt anyag adja ki az alakot. Könnyen lehet, hogy korábban már volt ez a - mondjuk úgy - poén, de akkor is poén.

Westend előtti pegazus szobor

http://farm4.static.flickr.com/3005/2899258315_1365883e8d_b.jpg
(Forrás)

Kevesen tudják, hogy ez a szobor eredetileg a 2000-es hannoveri Expo magyar pavilonjához készült. Veres Kálmán Szárnyas Pegazus c. alkotása ma a Westend északi végénél látható. Amit szeretek benne, az a finom részletek, a feszülő izmok kidolgozottsága. Az Expo után nem csak ez a szobor került Budapestre, de 76 darab TW6000-es villamos is. Ezeket az Expo után árusította ki Hannover városa.

Mackó úrfi szobra

 

(A kép forrása)

Erre egy Vár alatti bóklászásom alkalmával, tök véletlenül találtam rá. Mackó úrfit ugyanis egy kicsit eldugták. Amikor kijössz a Várból a Bécsi kapun át, akkor fordulj jobbra. Ott kezdődik egy kis liget, az a neve, hogy Európa liget, mert különböző városoktól kapott fákat ültettek itt el. Innen még egy lépcsőn lejjebb kell menni, és ott rejtőzik a szobor. Mackó úrfi afféle elfeledett mesehős, még a 30-as évekből. 1936-ban a Lukács fürdőnél állították fel Maugsch Gyula alkotását a mese szerzőjének, Sebők Zsigmondnak az emlékére, aztán 1970-ben hozták át a Vár alá. A talapzaton az alábbi szöveg fut körbe: "Emlékezésül Sebők Zsigmondra, Mackó úrnak a gyermekek barátjának megteremtőjére." Jó volt rátalálni, jó, hogy van egy ilyen szobrunk. Kár, hogy Mackó úrfit és Róka komát mára teljesen elfelejtettük.

A világban egyébként a kedvenc szobrom a Bonnban található Beethoven szobor. Zseniális ötlet. Nem lövöm le a poént, tessék élőben megnézni! Neked melyik a kedvenc Budapesti szobrod?
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása