Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Új ortodox templomtorony

2009. április 22. - fovarosi.blog.hu

Bár a második világháború már 64 éve véget ért, hatása máig érezhető Budapesten. Nap mint nap találnak második világháborús lövedékeket, gránátokat, bombákat, és ma is vannak olyan épületek, amelyek magukon viselik a háborús sérülések nyomait. A legismertebb közülük a volt Honvéd Főparancsnokság épülete, amely ma is romosan áll a Dísz téren. Hadtörténészek szerint a budai hegyekben ma is vannak még feltáratlan tömegsírok - legutóbb a Moszkva téren találtak csontokat. 2009-ben a háborús sebek száma eggyel csökken: a Petőfi téren álló ortodox templom visszakapja a háborúban leomlott tornyát.

http://magyarorthodoxia.org/controls/imageview.aspx?id=15-8-5-1&s=500

A tavalyi állapot. (Forrás)

A 18. században sok görög és macedovlach kereskedő telepedett le Pesten, akik 1785-ben határozták el, hogy templomot emelnek. 1790-re sikerült megszerezniük az engedélyt. A templomot Jung József tervei alapján építették 1791-94 között, copf stílusban. A belső terek díszítményei közül kiemelkednek a Nikolaosz Ioánnu Talidorosz (Jankovics Miklós) egri mester által készített fafaragványok, pl. a gazdagon díszített ikonosztázion (képállvány). Az ikonok megfestésére Anton Kuchelmeister bécsi festő kapott megbízást, aki a miskolci és az egri ortodox templomban is dolgozott hazánkban. 1809-re már készen állt a templom, de tornyai befejezetlenek maradtak. Az egyházközség felkérésére Ybl Miklós készíttette el a két toronysisakot 1872-73-ban.

1945-ben érte bombatalálat a templomot, a déli torony azóta is hiányzott. Már a következő évben nekiálltak a helyreállításnak, az azonban 1949-ben abbamaradt. A fő állagmegóvási munkákat elvégezték, és az ólomüveg ablakok is helyükre kerültek. 1953-ban a homlokzatot tatarozták, 1972-től pedig teljesen helyreállították a templomot, csak a déli torony maradt csonka. A rendszerváltás utáni első évtizedben az ikonosztáz is megújult, a legutóbbi felújításkor pedig a tetőszerkezetet is rendbe tették.

A templom körül sokáig folyt a jogvita. A második világháború előtt ugyanis a görögöké volt a templom (érdekesség, hogy a templomban 1949-ig a görög volt az istentiszteletek nyelve), utána viszont az orosz ortodoxia kapta meg az ötvenes évek elején. A templom hivatalos neve ma is Nagyboldogasszony orosz ortodox székesegyház. A templomot Putyin elnök is meglátogatta magyarországi látogatása alkalmával, és egy ikont adományozott a templom javára. A magyarok visszakapták a sárospataki könyvtár 136 kötetét, cserébe a magyar állam pénzéből és az ortodox egyház által gyűjtött adományokból közösen finanszírozzák e templom helyreállítását. Pontosabban: a magyar állam finanszírozta a szakmai anyagok, tervek elkészítését.

Érdekes, de az újjáépítés előtti képeken látható torony-csonk sem eredeti: az az 1970-es évek elején történt felújításkor építették vissza. A jelenlegi felújítással sem készül el teljesen a templom. A toronysisak külön projekt lesz, addig egy ideiglenes tető védi a tornyot az időjárástól. A jelenlegi építkezés 200 ezer euróból valósul meg, a toronysisak ennek a háromszorosába is kerülhet majd. Ehhez ma is keresnek támogatókat. A templom teljes felújítását is szeretnék elérni, ennek teljes költségét félmilliárd forintra becsülik.

A cikk átszerkesztett változata a hg.hu-n is megjelent.

 

Források:
http://magyarorthodoxia.org/page/3/4/1.aspx
http://www.evangelikus.hu/okumene/ujjaepul-a-petofi-teri-ortodox-szekesegyhaz-elpusztult-tornya
http://www.hirszerzo.hu/cikkprint.99706
http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=2111&articleID=176660&ctag=articlelist&iid=1
http://muma.freeblog.hu/archives/2008/12/07/Megkezdodott_a_Petofi_teri_prpsz_ortodox_templom_helyreallitasa/
http://belfold.ma.hu/tart/rcikk/a/0/28696/1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása