Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

2009 irodaházai 3.

2009. november 30. - fovarosi.blog.hu

Az előző rész itt olvasható.

-Promenade Gardens irodaház: A Váci út 82-84. szám alatt, a Révész utca sarkán épül a Promenade Gardens irodaház. Az építését 2009 nyarán elkezdték - a beruházó Horizon Development nyilván úgy gondolkodott, hogy mire 2012-ben átadják az épületet, már túl leszünk a válság nehezén, és lesz elég bérlő egy új irodaházban. A helyszínnel nem vállaltak nagy kockázatot, a "jól bevált" Váci úti irodaház-folyosót választották. Az építész tervező iroda a Finta Stúdió, a vezető tervező az a Fekete Antal, akinek a nevéhez a Bank Centert, a Nyugati Bevásárlóközpontot, és az Eiffel irodaházat is köthetjük.
A ház(sor) nem lesz kicsi, ha elkészül: 32 000 nm bérbeadható területet kínál majd. A hatékony energiafelhasználás itt is szempont: a 3 méteres belmagasság mellett épülő üvegfalak sok természetes fényt engednek be, a közös területeken mozgásérzékelős világítás lesz, a fűtést pedig helyiségenként lehet majd szabályozni. A 120 kerékpárt ellátó tárolóhoz zuhanyozó is épül, hogy ne kelljen mindenkinek autóval dugózi vagy metrón zsúfolódni. Azért persze lesz 460 autós parkoló hely is a Promenade Gardens mélygarázsában.

PromenadeGardens.jpg A Horizon egyik partnere szerint: "A Promenade Gardens tervezésénél mindenre gondoltunk. A koncepció része volt, hogy a környék számára is újat nyújtsunk. A földszinten éttermek és kávézók lesznek. A Révész utcai oldalon egy fedett promenád lesz kis kertekkel. A bérlőink részére exkluzívan használt belső kertet alakítunk ki, mely nemcsak pihenésre, hanem kötetlenebb megbeszélésekre is kiválóan alkalmas."

-Erzsébet irodaház: Ismét egy kakukktojás a telefonközpont után. Ez sem mostani építés, ám idénre teljesen átalakították. A felújítás tervezője a Kolba és Társai Építészstúdió volt. Eredetileg a 60-as években épült a VEGYTERV székházának, Lehoczky Pál és kollegái tervei alapján. Ennek B épülete az, amelyik a Városliget és a Hungária körút között tornyosul 45 méteres magasságával. Az épület tetejéről remek a kilátás, szépen ellátni a budai hegyekig. A panorámának a Groupama biztosító alkalmazottai örülhetnek, ők költöztek be az 5807 nm irodából, 370 nm raktárból és 1085 nm egyéb területből álló irodaházba.

ErzsebetIrodahaz.jpgPince+földszint+13 emelet


A földszinten állt egy "lepényépület", ami az A és a B épületeket kötötte össze, ez elbontásra került, mivel a B épület önálló funkciójúvá vált az irodaházzá alakítással. Új nyílászárók kerültek beépítésre, leverték a régi kőburkolatot is. Helyére először új szigetelés, majd süttői mészkő burkolat került fel, Az ablaksorok közé új lemezborítás került, ez alatt is van már hőszigetelés. Sajnos nem álltak még át zöld energiákra: új gépészetet telepítettek, ezek azonban még a régi technika újszerű képviselői.

A felújítás során a szerkezetig vissza lett bontva az épület, először azt hittem, elbontják. Rendesen át lehetett rajta látni... Érdekesség, hogy ma már 30 méter a maximálisan engedélyezett magasság a területen, így a ház felső emeletei garantáltan panorámásak maradnak. Viszont a tetővel pont emiatt nem lehet semmit sem kezdeni: úgysem kapna építési engedélyt még egy fabódé sem.
 

-Millenáris irodaházak: A 20. század elején épült ez az épületegyüttes is, és már akkor is irodai funkcióra. Eredetileg a Ganz gyár irodái voltak itt. Most a gyár helyén a Millenáris áll, annak szélén pedig A kategóriás irodaházzá alakultak az épületek. A második világháborúban megsérült épületet egy emlettel nagyobbra építették újjá. A rendszerváltás után megszűnt gyár területén 2000-ben nyílt meg a Millenáris.kulturális központ. Az irodaházzá alakítást nehezítette, hogy eredetileg egy sor belső teherhordó fal állt a szintek belsejében, ami a belső terek átalakíthatóságát erősen rontotta. Ezeket ki kellett váltani. Az épületegyüttes három részből áll: az új építésű Avantgarde irodaház, a régi felhasználásával épült Modern, és az alattuk húzódó kétszintes mélygarázs alkotják. Utóbbi építése miatt kellett ideiglenesen szétbarmolni a parknak a szélét, benne a Zöld Péter játszótérrel.

Az Avantgarde a Fény utca felé tömörebb, lyuggatott, míg a park felé hagyományosabb ablaksávos homlokzatot kapott, ez a kettősség határozza meg külső képét. A tömörebb részen 3 mm vastag porcelán lapburkolatot ragasztottak a hőszigetelő rétegre. A ragasztott üvegszerkezetbe fehér fényű LED lámpák lettek integrálva, melyek sötétedés után is dekoratív megjelenést adnak az épület parkra néző oldalának. A földszinten van a recepció és két üzlethelyiség, az 1-5. szintek az irodáké, a legfelső szinten pedig egy exkluzív tárgyalóterem található, amely körül burkolt terasz fut körbe.

MillenarisAvantgardeIrodahaz.jpg
Millenáris Avantgarde


A Modern épületben is van külön recepció, a park felé pedig éttermnek alkalmas üzlethelyiség épült, amelynek akár egy galériaszintje is lehet. A 2. emelettől vannak az irodák, a legfelső emeleten pedig egy exkluzív tárgyalóterem panorámás terasszal. A mélygarázs úgy épült meg, hogy egy részét a környéken lakók is igénybe vehessék.

MillenarisModernIrodahaz.jpg
Millenáris Modern


-RiverPark Irodaház: 1920-ban épült fel Györgyi Dénes tervei alapján a Hangya székház, ami később sokáig ÁFOR, majd MOL székházként volt ismert. Az épület a Boráros tér közelében, a Közraktár utca 30-32. alatt helyezkedik el. (Innen jön az épület másik neve, a K30-32.) A MOL kiköltözött, az épületet átalakították. A 30-as szám alatt a régi épületet alakították át, a 32. szám alatti foghíjtelket pedig beépítették. Az új épület a 30-as szám alattihoz a párkányával, a 34. szám alattihoz pedig tömegével és arányával igazodik.

RiverParkIrodahaz.jpg

A függőleges falsávok homokkővel burkoltak, míg a vízszintes falbordák zömében fémburkolatúak. Az épület alatt háromszintes mélygarázs épült, amiben parkolóhelyeken túl gépészeti helyiségek is helyet kaptak. A föld feletti szintek száma hét, illetve öt. A felújítás során megőrizték a régi épület 5. emeletén látható szoborsort is. Az irodaház neve arra utal, hogy a homlokzat a Dunára néz (River...), míg a belső udvarban zárt kert (...Park) létesült. Nekem a ház előtti téren hiányzik még több zöld, a telepített kis ágyások helyett nagyobb zöldfelületeket kellett volna létrehozni. Ugyanakkor a régi épület felújítása és kibővítése örvendetes. A tervező a Kertész Építész Stúdió volt. Az épület összterülete most 15261 nm, ennek kb. kétharmada van a földfelszín felett. A bokrétaünnepséget 2008. november 12-én tartották, az átadás 2009-ben volt. RiverPark képgaléria itt látható.
 

Ezzel elértünk a sorozat végére. Tudom, nem teljes a lista, de azt hiszem, hogy az igazán fontos felújítások és új építések szerepelnek a listában. És hogy mit hoz majd az irodapiacon 2010 és 2011? Talán elhúzódó válságot és tovább csökkenő bérleti díjakat, talán lassan újra emelkedő gazdaságot. Az irodaháznak alkalmas telkek lassan betelnek a Váci úton, ezért a jövőben egyre több épül majd az Üllői úton (Ferihegy vonzáskörzetében), az újra felfedezett Hungária körúton és az M0 környezetében. Egyre több lesz a megújuló energiaforrásokkal gazdálkodó, zöld épület. És remélhetőleg még több felújított, új funkcióval továbbélő régi pesti épületet is láthatunk majd.

 

Források (a cikksorozathoz):
http://www.capitalsquare.hu/epulet
http://epiteszforum.hu/?q=node/2304
http://www.skanska.hu/hu/Projektjeink/Display-project/?pid=503
http://epiteszforum.hu/?q=node/2304
http://deakpalota.hu/
http://epiteszforum.hu/node/10725
http://deakpalota.hu/
http://epiteszforum.hu/node/10725
http://www.biggeorges-nv.hu/index.php?m=project&id=25
http://hg.hu/cikk/design/6570-alternativ-loftirodahaz-a-zeneakademia-egykori-nyomdajaban-
http://www.helyitema.hu/Budapest/Kereskedelmi-kozpont-lesz-a-tozsdepalota.html
http://www.helyitema.hu/2009030217377/Budapest/Kereskedelmi-kozpont-lesz-a-t-337zsdepalota.html
http://epiteszforum.hu/node/12421
http://epiteszforum.hu/node/12604
http://epiteszforum.hu/node/13250
http://hg.hu/blog/7236-peldamutato-helyreallitas-egy-szocreal-irodahaznak
http://hg.hu/blog/5972-ket-uj-irodahaz-epul-a-millenaris-parkban
http://epiteszforum.hu/node/13804
http://www.kerteszepitesz.hu/index.php?page=megepultek&b_id=70
http://epiteszforum.hu/node/13648

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása