Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ne bontsátok le!

2010. október 23. - fovarosi.blog.hu

Fővárosi emlékműveink egyikét-másikát időnként le akarják bontani. Hol egy turul-szobor kavar indulatokat, hol egy 56-os emlékmű. Ezek az események is mutatják: egy emlékmű állítása nem csak művészeti, történelmi kérdés, hanem politikai is. Időnként túlzottan is...

fovarosi.blog.hu: 1956osEmlekmu-20100323-01
Ez a cenzúra egyrészt jogilag is elég necces - gondoljunk csak a Turul-szobor körüli, éveken át húzódó politikai háborúzásra a főváros és a kerület között, ami aztán a választások után pikk-pakk megoldódott -, másrészt pedig a művészi alkotómunkát vághatja tönkre. Nem mintha a politika ne érinthetné a szobrok világát: gondoljunk csak arra, hogy ugyanezen a téren mekkora esemény volt a Sztálin-szobor ledöntése! Csakhogy a mostani emlékmű ledöntését nem indokolhatja a politika: a nem tetsző poltikusainkat nem kell megdöntenünk, hisz ki is szavazhatjuk őket.

A tér hazánk történelmének fontos lenyomata. Valamior a Regnum Marianum templom állt a Városliget Dózsa György út felőli végében. Rákosi Mátyás bontatta le - a tiltakozások ellenére. (Érthető, hogy szúrta a szemét: 1919-ben a kommunista diktatúra leverése után, hálából emelték a templomot.) Helyét ma egy kis domb és rajta egy kereszt jelzi. A Felvonulási tér természetesen a felvonulásokhoz jött létre, és ehhez megfelelő díszlet is épült. A Sztálin-szobor 1956 őszén ledőlt, de a talapzata átépítéssel még évtizedeken át szolgálta a Kádár-rezsimet. A rendszerváltás után persze ez a kommunista, felvonulós funkció megszűnt. De az új kor nem tudott igazán mit kezdeni a "mérgezett" térrel. Nagyobbik része parkoló, a sarkába a nagy álmokkal felállított, ám ma nagyjából elfelejtett Időkerék került, közepén a forgalom metszi át a teret. Déli fertályán pedig az 56-os emlékmű áll. A forradalom ötvenedik évfordulóján avatták fel, finoman szólva is nyugtalan körülmények között.
"Sok problémám volt ezzel az emlékművel. (...) Nem érzem a szobor erejét. De nagyobb baj, hogy a mű néma maradt. Hiányzott a nyilvános kibeszélés. Addig tartott a vita, amíg az 56-os szervezetek elmondták, hogy nekik nem tetszik a terv, az alkotók azonban nem válaszoltak. Pedig egy ilyen mű akkor kezd élni, ha a legmagasabb szintig beszélnek róla. (...) Az eltávolítással nem értek egyet. A társadalmi vita, a kibeszélés nem azt jelenti, hogy akkor most viszont lebontjuk az egészet. És történelmi okokból sem értek egyet. Rengeteg szobrot állítottak, az egyik működik, a másik nem. Ezzel meg kell tanulni együtt élni. Vagy válasszunk avantgarde megoldást, távolítsuk el, de akkor viszont a nagy megbeszélés után távolítsunk el a közterekről minden rossz szobrot." (Mélyi József művészettörténész)

"Láttam egyszer egy képet a munkásőrök gyakorlatozásáról, ahol ék alakban felfejlődve készültek a támadáshoz. Valójában tehát nem kérdés, hogy kinek készül az emlékmű. Lehet, hogy 56-nak, de nem a forradalmároknak, hanem a forradalom okán felállított munkásőrségnek." (Wittner Mária)

"Pongrátz Gergellyel, halála előtt, sokat beszélgettünk egy forradalomhoz méltó emlékműről. Gergely álma, elképzelése (emlékműterve) a következő volt: vissza kell építeni a Sztalin-szobor talapzatát, rajta a levágott csizmákkal és benne egy lyukas magyar zászlóval. Mert semmi nem jellemezheti jobban a kommunista- és szovjetellenességet, mint a világ leggonoszabb zsarnokának, Sztalin szobrának ledöntése. A szobor talapzatára pedig a szocializmust dicsőítő domborművek helyett olyan emlékképeket kellene vésni, melyek a forradalom valódi jelképei: pl. benzines palackot hajító fiatal, füstölgő szovjet harckocsi, a gyárról vörös csillagot leverő munkás, paraszt, aki szekérrel élelmet hoz a Pesten harcoló fiataloknak, játszótéren álló ideiglenes sír “Élt 16 évet, meghalt a Hazáért” felirattal stb. A talapzat hátsó falára pedig felvésni a harcok alatt elesett 2500 hősi halott nevét." (Szalay Róbert történelemtanár)

2005 elején hirdettek nyílt, nemzetközi pályázatot az új emlékműre. Több mint 80 pályamű érkezett. A bírálóbizottságban művészeti vezetők mellett delegáltak is részt vettek - köztük Fónay Jenő, a Pofosz alapító elnöke is. (Igaz, később Fónay már kihátrált az emlékmű támogatása mögül, mondván, csak azért szavazta meg, mert ez volt a legkisebb rossz.)

Ebben az emlékműben az is érdekes, ami nincs benne. Nem a forradalmárok hőssé emeléséről szól: senkit nem ábrázol figurálisan - mint mondjuk a Corvin közi pesti srác esetében. Nincs rajta egyetlen klasszikus szimbólum sem: se nemzeti lobogó, se lyukas zászló - mint mondjuk a Széna téri emlékműn. Nem akar szájbarágós lenni, nem akarja lediktálni senkinek a véleményét. (Megjegyzendő, hogy az eredeti terv már így is "felhígult": a lyukas zászlós nemzeti lobogó, a Kossuth-címeres, feliratos márványlap nem szerepelt az eredeti változatban, csupán az ék előtti felgyűrődésnél szerepelt az 1956-os évszám.) Inkább magába hívogat: ismerd meg, fényképezd le alulról, oldalról. Sétálj be az oszlopok közé - ebben hasonlít a berlini holokauszt-emlékhelyhez:

fovarosi.blog.hu: 1956osEmlekmu-20100323-03

A vasoszlopok rondák - mondják az ellenzők. Pedig az oszlopokat "olvasni" is lehetne. 2006 oszlopból áll össze az emlékmű, a méretek 1,9 métertől 8 méterig változnak. Hátul ritkábbak és alacsonyabbak, elől egyre sűrűsödnek az ék alak középpontja felé. Az oszlopok nem a forradalom egy-két vezetőjét, hanem a magyar népet, a nemzetté összeálló, egy irányba mozdulni képes tömegeket jelképezik. Ebben az értelemben az emlékmű nem a halálnak (november 4-ének), hanem az életnek, a forradalmi erőnek (október 23-ának) kíván szimbóluma lenni. Az ék szöge 56 fokos. Légifotón, vagy Google Earthben jól kivehető, hogy az egész kompozíció nem merőleges a Dózsa György útra, hanem (ismét csak 56 fokban) szöget zár vele:

fovarosi.blog.hu: 1956osEmlekmu-GEarth2010

Ez az emlékmű, ha úgy tetszik, a XXI. század nyelvén igyekszik kommunikálni a XX. század egyik legnagyobb történelmi eseményéről. Nem portrékkal, inkább rejtvényekkel, rejtettebb üzenetekkel. Ha úgy tetszik, számmisztikával.

Az Építészfórum 2009-ben arról számolt be, hogy "a World Architecture Community által meghirdetett építészeti pályázat ötödik fordulójában az i-ypszilon alkotócsoport, vagyis Emődi-Kiss Tamás, György Katalin, Horváth Csaba, Papp Tamás által tervezett és 2006-ban felavatott '56-os emlékmű (...) a szakmai zsűri (Honorary members) által 20 legjobbnak ítélt pályamunka közé került." Persze egy emlékmű nyilván nem attól lesz tetszetős, hogy beválogatja egy zsűri a legjobbak közé. De talán egy ilyen eredmény is felhívja arra a figyelmet: nem kellene lebontani. Inkább jól ki kellene beszélni.


Források:
http://mozgovilag.com/?p=3038http://mozgovilag.com/?p=3038
http://index.hu/kultur/klassz/2010/10/04/az_56-osok_sztalin_szobor_meretu_jancsikat_epitenenek/
http://epiteszforum.hu/node/14373
http://epiteszforum.hu/node/11768
http://epiteszforum.hu/node/11769
http://epiteszforum.hu/node/4207
http://erdely.ma/publicisztika.php?id=76514

(Minden kommentelő figyelmébe: kéretik kulturáltan kommentálni.)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kokavec 2010.10.23. 15:57:00

@gloire: nem, nem nagy szakemberek. Ez nem róluk szólt csak általánosan. Az emlékműről ez a véleményem:

"Ez a szobor képzőművész szemmel nézve egy jó-közepes teljesítmény. Persze nehéz műfaj a köztéri emlékmű, hiszen tényleg a többségnek szerethetőt kell létrehozni, miközben a többség vizuális-művészeti kulturáltsága a 19. századot még nem bírta meghaladni.

Az alkotók próbáltak mindkét igénynek megfelelni, egyértelmű szimbolikával fogyaszthatóvá tenni a tömegek számára, ugyanakkor elszakadni a nagyon kínos realista-heroikus sablonoktól. Kicsit úgy fest, hogy a két szék közé ültek. Kortársnak túl didaktikus, túl szájbarágós, egyolvasatú és kinyilatkoztató, 19. századi szemnek viszont érthetetlenül modern."

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.23. 15:58:25

@zarathustra: Engem az érdekelne, hogy erről az alkotásról, ami történetesen a berlini holokauszt emlékmű lenyúlása, egy kipukkadt, üres, és lassan a hátunkmögött hagyott művészeti vonalat hozó, teljnesen személytelen "vasfüggönyről" hogy a fenébe fog egy nyírbátori, miskolci, tatabányai kisiskolásnak eszébe jutni az, hogy hány orosz dezertált az alatt a 4-5 nap alatt, és hányan álltak át a felkelők oldalára?

Szerintem ez így reménytelen. Soha, senkinek, a megfelelően szájbarágott narráció nélkül ez nem fog eszébe jutni arról az építményről.

groggil 2010.10.23. 16:03:03

@karikaV43:
"A 21.sz.-i művészet és építészet nem sztálin szobrozik,nem turul madarazik és nem csinál görög és római díszítéseket az épületeire.A mai modern gondolkodású ember gondolkodik,van saját véleménye és nem hagyja magát meg vezetni,tiszteli hagyományait,de nem azokban él."

Miért, mert te ezen a véleményen vagy?? Megmondtad a frankót? Soha annyi pénzt bankok, biztosítók, cégek, stb. nem fizettek még ki, mint napjainkban, hogy a különböző fővárosok patinásabbnál patinásabb ("görög és római díszítésű épületeiben") legyen székházuk...és nem csak azért, mert -a kurva nagy modernség jegyében született- üvegpaloták fűtése és hűtése (főleg az utóbbi) csillagászati összegekbe kerül, hanem mert újra ez lesz a trend. Még akkor is, ha te nem akarsz ezekben a terekben élni. És igenis, ezektől szép egy város, nem pedig a kockáktól és síkoktól. Gondold el: ma felépülne a Lánchíd az eredeti tervek szerint? Aligha...Lenne helyette egy posztmodern fos, mert az ilyen -jó lobbierővel és érdekérvényesítő képességgel rendelkező- vélemények erősebbek, hogy: "...de nem azokban él". Szerencsére, ebből is vissza fogtok szorulni, mint minden másból! Igen, ez burkolt zsidózás a végén, nem kell rá külön célozgatni, elismerem!!

kokavec 2010.10.23. 16:04:00

@William Kidd: a jobboldali kurzus azért giccs termelő, mert a politikai, világnézeti, hatalmi ideológiáikat megcsináltatják "zs" kategóriás "művészekkel". Plusz a művészeti projektekkel kapcsolatos döntéshozásban is növelik a dilettáns politikai talpnyalók arányát.

A baloldali kurzus ezzel szemben magasan tesz a művészetre, őket csak az érdekelte mennyi pénzt lophat ki a projektekből.

A tolvaj szocik és szdsz-esek még mindig kevesebbet ártottak magának a művészetnek, mint a jobboldali kurzus.

zarathustra 2010.10.23. 16:06:00

Nem a dezertálás volt a lényeg, hanem a gondolkodás. Az emlékmű lényege szerintem az, hogy megtalál valamit benned, és elgondolkoztat. Ehhez lehet ezköz az egyediség is, de nem minden áron persze.

Art Mooney 2010.10.23. 16:10:08

@kokavec: ó igazán? a szociké a szocreál, nézd meg a mátyás-templom melletti szállodát stb.stb.stb.stb., és ők a tettesek a sok környezethez nem illeszkedő igénytelen belvárosi épület ügyében is; ezt gondold már végig, és utána beszéljünk arról h melyik kurzus mennyit ártott a művészetnek.

zarathustra 2010.10.23. 16:13:54

@Art Mooney: Az egy jó szálloda. Egy japán építész mondta egyszer, hogy a multat tisztelni kell, de nem másolni. Én szerintem a mult másolása tiszteletlenség, valahol.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 16:16:11

Azért az "üvegpaloták" is lehet energiatakarékosak, lásd pannon székház a hőszivattyúival.

kokavec 2010.10.23. 16:16:20

@Art Mooney: összekevered! A szocikról írottak az elmúlt évekre vonatkoznak. A korábbi diktatúra, ha már szóba hoztad, viszont éppen azt a modellt valósítja meg, amit most a jobb oldal követ. Tehát a hatalom diktálja miről zengjen az ének.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2010.10.23. 16:17:01

@zarathustra: Oké, elgondolkodtam rajta: az emlékmű azt ábrázolja, ahogy a régi rend, rozsdás, használhatatlan,rosszul összetákolt elemeiből összekovácsolódik egy új, az atomkorszak kihívásaihoz méltó, moderni kommunizmus. Az ék, ami felszánja a kockakövet is ha kell, és bárkit eltapos, ahogy azt az orosz tankok is tették, egy tízemeletes, orosz házgyári lakótelepsorrá, egyszerre lépő munkásőrezreddé, szürke falanszter világgá áll össze.

Nekem ezt sugallja.

Art Mooney 2010.10.23. 16:17:43

@zarathustra: _önmagában_ a kinézetével nincs baj, "csak" megöli a hely látványát. ld. még: vörösmarty tér.

Art Mooney 2010.10.23. 16:20:12

@gloire: hm, valami hasonló motoszkál bennem is, plusz áthallás az élmunkás-kultusz felé; valaki említette korábban h bitófára is hasonlít, sajnos ez is áll. mondjuk kinézem gyurcsányékból feat. havas szófia és a kurzusukból, h nem véletlen ez a sok áthallás.

kokavec 2010.10.23. 16:23:24

@Art Mooney: a Hilton (a Mátyás-templomnál) nem szocreál, de valóban gusztustalan. A Vörösmarty téren viszont igen jól sikerült a modern üveg konstrukció (pláne ha azt is vesszük, mit bontottak le miatta).

zarathustra 2010.10.23. 16:23:41

Oké, nem állítom, hogy nem lehet jobbat oda. Csak ne elvakultan tegyük

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 16:23:59

A másik meg, hogy egyesek mennyire fujjolnak az "új generációs" épületekre/építményekre. Itt Londonban két nagy turistalátványosság is az utóbbi 10 évben épült (London Eye, illetve az Uborka ( vagy otthon ismertebb nevén a Tojás) ) , bőven van benne üveg, mégis szép , látványos, és illeszkedi ka városba. Ahogyan a banknegyed felhőkarcolói, vagy a Liverpool streeten a régi épülethez csatlakozó üveg-fém-márvány épület. Lehet ezt normálisan is mívelni.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.10.23. 16:24:20

“A szovjet rendszer rendkívül gyorsan, nem egészen negyven esztendő alatt járta meg ezt a különös utat. Az alacsonyrendűségi komplexustól eljutottak a felsőbbrendűségi komplexushoz, ahonnan, átmenet nélkül, a nevetségesség komplexusába zuhantak. - Egy nagyhatalom, amely kitűnő tudósok, iparkodó tehetségek és szorgalmas kísérletezők munkáját arra használja fel, hogy türelmetlen hangossággal magának követelje a múlt és a jelen tudományos, művészeti és irodalmi erőfeszítéseinek minden pálmáját, megtagadja az elismerést a saját rendszerével ellentétes világnézetű világ minden szellemi erőfeszítésétől, s nyíltan és hangosan maradinak, társdalomellenesnek, ellenforradalminak, sőt fasisztának minősítsen mindent, amit szellemi munkaterületen nem szovjet emberek alkottak, kétségtelenül félelmetes látvány, de ugyanakkor elgondolkoztatóan, csaknem lehangolóan szánalmas tünemény is.” Márai Sándor

Art Mooney 2010.10.23. 16:24:22

@kokavec:

1. a szocik folytonossága a szoci rendszerrel nehezen vitatható.

2. gondolkodj: a jobbos művészeknek mennyi és milyen megjelenési lehetősége volt a szocik évei során? nocsak, nocsak..

a támogatások osztogatásával nem mindig az aktuális politikai-gazdasági hatalom mondja meg, h "miről zengjen az ének"?

megjegyezném: pld. az arc-kiállítás szerinted milyen beállítottságú? meg volt rendezve a patásorbán 4 éve alatt? nocsak, nocsak...

Dr Milton 2010.10.23. 16:30:54

Undorító, bontanám. Vissza kell állítani a helyére a Regnum Marianumot, és mellé a Stalin-talpak zászlóval nem rossz ötlet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 16:34:38

@Art Mooney: Az elmúlt 20 évben 8at jobboldali kormány vezetett. Az már majdnem a fele. Lehetett volna 90-94 és 98-2002 közt is "jobbos" művészeknek emlékművet állítani, jobb világokban meg tesznek rá, merre felé hajlik a művész, ha egyébkétn tehetséges, simán kerül ki jobboldali művész emlékműve baloldali kormányzás alatt.

szamarhegy 2010.10.23. 16:39:10

@Art Mooney: Mégis milyen beállítottságú egy kiállítás, amelyre bárki pályázhat egy adott témában, és a pályázatok közül kiállítanak közel száz pályaművet?

kokavec 2010.10.23. 16:39:11

@Art Mooney: nézd, te egy bipoláris gondolkozású ember vagy politikai fókusszal. Én meg egy képzőművész, aki a politikusoktól azt várja el, hogy szakmai munkával szolgálják az ország gazdaságát, és ne kínozzanak beteg ideológiáikkal.

A vitatott téma szempontjából éppen nem a szocik követik a diktatúra modelljét, hanem a fidesz. Ettől függetlenül természetesen az mszp a diktatúra utódpártja.

A diktatúrában nem úgy volt, hogy jobbos meg balos művészek. Most sem így van. Aki jobbos vagy balos, az nem is művész, csak helyezkedő kézműves.

winterrain 2010.10.23. 16:54:42

Szerintem egy szobornak önmagáért kell beszélnie.
Hiába fordul 56 fokkal erre-arra, ha azt senki sem veszi észre, és el kell olvasni hozzá valami ismertetőt hogy megtudjuk. A hangulata amit kisugároz számomra nyomasztó.

Art Mooney 2010.10.23. 17:19:32

@tildy:): értem, amit írsz, de nem értem, mik a következtetéseid.

amiket írsz, az pont cáfolja kokavec szavait, aki jobbos művészeti elnyomást vizionál.

amúgy valóban jó lenne, ha mindkét oldal művészei lehetőséget kapnának, kurzustól függetlenül.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.23. 17:20:33

a múlt elrozsdásodott, ez van...

Art Mooney 2010.10.23. 17:21:40

@szamarhegy: a kiállítás beállítottsága megegyezik a bíráló bizottságéval.

Mikrobi 2010.10.23. 17:24:47

Ezt a rozsdás förmedvényt szerintem cinizmusból állíttatta a Gyurcsány-rezsim. Ocsmány, kifejezéstelen, az avatta, akit a magyarok Rákosi óta a legjobban gyűlöltek, akkor avatta, amikor épp lövette a tömeget párszáz méterrel arrébb, úgy avatta, hogy a hazug műpátosztól hányt a maradék, aki a tévéből nézte!

Nem kell ez ide, BONTSÁTOK LE A MÉH-TELEPET!!!!!!!!!

choochoo 2010.10.23. 17:24:52

Kell mellé egy tábla ami leírja, hogy miért annyi az oszlop amennyi, miért akkora a szög amekkora, és hogy miért ék. Ha van egy kis segítség már érthetőbb, hogy miért baromi jó a koncepció. Végre valami, ami nem szájbarágósan, a szokásos kliséket egymásra hajigálva akar valamit mondani ötvenhatról.

Art Mooney 2010.10.23. 17:25:19

@kokavec: szerinted a ballibek nem diktatorikusan uralták a művészetet? szerinted kaptak jobbosok annyi lehetőséget a politikai-gazdasági hatalomtól akkor, mint amit a balosok kapnak a jobbos kormány ideje alatt a politikai-gazdasági hatalomtól?

csak egy példa a sokezerből: van olyan erősen támogatott jobbos kiállítás, mint az arc? nocsak..nocsak..

kokavec 2010.10.23. 17:27:50

@choochoo: akkor miért kéne szájbarágni egy táblával?

kokavec 2010.10.23. 17:38:57

@Art Mooney: Az első kérdést értem, arra az a válasz, hogy: a ballibek nem uralták diktatórikusan a művészetet.

Az utána jövő gondolatot artikulálni kéne, mert így nem jelent semmit.

Az arc nem balos vagy jobbos kiállítás. A plakátok közt vannak politikai témájúak, ezek közt bőven van jobbos és szoci kritika is.

És még egyszer: aki jobbos vagy balos művésznek tartja magát, az nem művész, csak helyezkedő kézműves.

sprenczl 2010.10.23. 17:44:26

Ronda ócskavas. Fellógatni rá néhány komcsit: erre talán jó lenne.

dávidzoli 2010.10.23. 17:46:55

A falumban, Jászszentandráson van egy templom, Abanovák és Chiovini festette benne a szekkókat. 1933-ban a helyiek le akarták verni a vakolattal együtt az egészet, mert nem tetszett. Szerintem jó, hogy nem sikerült nekik, mert egész európából spriccelnek hozzánk a zemberek, hogy lássák. Otthagyva az 56-os emlékművet pár évt(tized) alatt talán lekopik róla a politikai lózung, aztán marad valami örökebb.
Ma Jászszentandrás legfőbb vonzereje a templom festményei. Ma az indulatok lecsengésével minden helyinek tetszik.

balfék 2010.10.23. 17:58:27

@sprenczl: Szerinted hány komcsi hatcolt 56-ban a felkelők oldalán? Őrájuk gondoltál a fellógatásnál?

A szerelő 2010.10.23. 17:59:14

@kokavec: akkor küzdj a flusztrációd ellen és ne forgasd ki a szavam. nem mondtam, hogy nem létezik művészet, csak annyit, hogy ez a rakás vas nem az. akár tetszik, akár nem, a müvészetnek is tömeg igényt kell kielégítenie. ez így volt mindig is és valószínüleg így is lesz. mindenféle belemagyarázással és dimenziókkal nem lesz a szarból vár.

balfék 2010.10.23. 18:02:07

@A szerelő: Az a giccs ,amiről te beszélsz.

smartdrive 2010.10.23. 18:05:24

@A szerelő: "flusztráció" :DDDD

Te akarsz művészetről oktatni, te félanalfabéta?

kokavec 2010.10.23. 18:06:35

@A szerelő:
"akár tetszik, akár nem, a müvészetnek is tömeg igényt kell kielégítenie"
Akár tetszik, akár nem, ez orbitális hülyeség.

Forest (törölt) 2010.10.23. 18:10:23

Én speciel nem vagyok túl bonyolult lélek. Amikor első alkalommal láttam, (mindig csak pillanatokra) én is megdöbbentem, hogy mi ez a félkész rozsdás sz@r (és hát ez egy eléggé preferált tér idegenforgalmi szempontból, gondolom nem kevesen találkoznak vele nap mint nap "első alkalommal")
Amikor másodjára láttam, éppen kezelték "fényesítették" az ék-forma elejét, akkor az jutott eszembe, hogy végül azért csak rendbe teszik ezt, akármi is legyen (bár nem lesz kis munka)
Harmadjára az "jött le" hogy ez valamiféle tao-szerű bölcsességet jelenthet, (mint a nádszál, és a köteg nád, amit az ifjú és hetvenkedő herceg már képtelen volt eltörni) szóval kb azt jelentheti - gondoltam - hogy önmagában az egyén értéktelen, "rozsdás" elpusztítható, együtt azonban értékes, erős és elpusztíthatatlan (csak éppen azt nem tudtam eldönteni, hogy ez most itt a nagy októberi szocialista forradalom, vagy az 56-os forradalomnak állít emléket, merthogy minden forradalom és fegyveres hatalom-átvétel erről szól, egyszer csak a sok elégedetlen ember felvállalja hogy szembeszáll az aktuális hatalommal)
Gondoltam arra is, hogy ez valami jégtörő hajó stilizált mása, (még a Titanic is eszembe jutott róla :) vagy valamilyen nagy áttörést jelentő felfedezésnek állít emléket.
56 egyszer nem jutott eszembe róla, de tudom, egyszerű vagyok mint a faék.
Persze az is igaz, hogy előbb láttam az emlékművet, és utána hallottam az 56-os "magyarázatot", viszont, gondolom, lehet hogy nem én voltam/vagyok ezzel így egyedül.
Az látszik, hogy töméntelen pénzbe kerülhetett, ha csak a vasanyagot számolom akkor is, és gondolom a "művészek" is jócskán részesültek "elismerésben".
Legjobb lenne elvitetni az egészet egy vastelepre, és az árát valamilyen katasztrófa sújtott területre utalni.
Ide meg kerüljön már valami olyan dolog, ami egyrészt kifejezőbb 56-ot illetően, másrészt tényleg legyen már esztétikusabb.
Ha csak egy szép kis kápolnát emelnek a helyére, amit az 56-osok emlékére szentelnek fel (akár a hősök nevének felsorolásával egy márványtáblán) már az is sokat lendíteni a hely esztétikai megítélésén.
De ez csak az én primitív véleményem.

karikaV43 2010.10.23. 18:12:10

@egy derék katona: a megállapításaid nagyon igazak a keresztény üldözésekre is,ott is spicli volt aki csak tehette és arányaiban legalább annyi embert tettek el láb alól mint a komcsik vagy nácik.

bejgli 2010.10.23. 18:12:46

Sajnos, ide vezet az észrevétlen silányulás. 30 évvel ezelőtt úgy tiltottak volna be egy ilyen szobrot (56-os vagy 48-as, lényegtelen), hogy csak úgy csattan. Mert mindenki értette volna, mindenfajta magyarázat nélkül. Igaz, akkoriban nem volt RTL Klub és másik 56 trágyaműsor, ezért MINDENKI olvasott könyvet. A gyerekek pl. nem Pottert, hanem Jókait, és a Gyűrűk Urát sem megnézted, hanem elolvastad. A sajtó nem hozta címlapon, nagyfelbontásban, hogy mi van a lányok szoknyája alatt, ezért kénytelen voltál elképzelni. A boltokban kicsivel szerényebb volt a választék, ezért ha játszani akartál a matchboxaiddal, akkor a szőnyegminták jelentették az utakat, és műanyagkockák a házakat. És az ilyesmi azért hozzásegít az absztrakciós készség kialakulásához. A mai világ viszont kifejezetten hátráltat ebben. 150 évvel ezelőtt egy átlagember simán kivágott egy átlagfát (aztán esetleg még párat), a ma átlagembere erre legfeljebb egy láncfűrésszel lenne képes. Ma az oszlopokat nem értik, ezért követelik a csizmát, és ha így haladunk, 150 év múlva a bácsit fogják hiányolni az üres csizmából az akkori gyerekek.

A szobrot máshová kéne vinni szerintem, de semmiképpen sem szoborparkba. A teret pedig vissza kellene adni a városlakóknak. Szökőkúttal, mindennel együtt.

2010.10.23. 18:13:24

Nekem a Sztálin szobrokkal sincs bajom. Az is történelem. :)

Rotfuchs 2010.10.23. 18:13:57

@doktorur: Teljesen egyetértek.

Szerintem nem kiemelkedő alkotás, inkább egy közepes, amúgy unalmasabb parkba való szobor. Ettől még lehet sokaknak tetszhet, de A, ne ez legyen AZ 56-os szobor, mert annak nem elég kifejező és mert nem szép. Igen lehet prolizni, meg lenézni, de gondoljunk bele, hogy ha 56-ról van szó, olyan szobor kellene, amit egyszerűbb embertársaink és a gyerekeink is megértenek, valamint nem csak egy gondolatot, érzést ad át, hanem szélesebb tömegek számára is megtestesíti azt a katarzist amit 56 jelentett.

Ez egy réteg szobra, azoké, akiknek tetszik, és nem le kell nézni azt aki "nem érti", mert ez nem értelem kérdése, hanem érzelmi és esztétikai beállítottságé. Olyan szobor kellene, ami univerzálisabb és nagyobb tömegek által méltányolható, erre pedig az absztrakt művészeti stílusként kevéssé alkalmas.

Másrészről pedig rossz helyen van. Azt a területet sokkal értelmesebb módon lehetne hasznosítani, és habár ennek jelenleg nem a szobor az akadálya, de ott nem maradhat, ha valóban lesz terv és pénz a tér berendezésére.

vakvarju 2010.10.23. 18:14:09

@Aradebil: Szerintem hagyják a helyén és hegesszék rá a XII. kerületi turul szobrot.
@egy derék katona: Köszönhetően a 800 ezer mszmp tagnak, a kiszeseknek, az ifjú gárdistáknak, akik most olyan nagyon jobboldaliak, hogy majdnem leesnek. Remélem a párttagkönyvüket, és kisz-tagkönyvüket még nem dobták el, most nagy hasznát vehetik ismét. Tudom, őket megvezették, átverték. Érdekes, 10 millió embert nem tudtak átverni, megvezetni.
@sprenczl: Na ne! Mi lenne velünk, elfogyna a kormány!
Bár sokat nem vesztenénk velük. De azért mégse!
@Mikrobi: Drága! Voltam én már Svájcban és Olaszországban is amikor tömegoszlatás volt. Na az volt a tömegoszlatás!

szita szita péntek 2010.10.23. 18:16:17

Egy szónak is száz a vége: Az átlag magyar (miképp a kommentekből is kitűnik) nem képes összetettebb szimbólumot felismerni, mint a pisilő kisfiú a wc ajtón. Az ilyen kulturális analfabétáknak olyan emlékmű kell, ami egy szoborba öntött pillanat: lánglelkű fiú molotov koktélt dob egy tankra. Ez kell vazze, mer' egyébként nem érti. Az átlagember nagyonhülye.

Mondjuk az más kérdés, hogy szimbólum ide, vagy oda az a rozsdás oszlopsor tényleg nem túl szép... Lehet nem az a dolga, hogy szép legyen, elismerem.

Megintmás: Jómagam pld. annyira lesz*rom 56-ot, hogy szerintem rakjunk a helyére még 20 parkolót. Annak legalább naponta örülne vagy 80 ember - amit az emlékmű SOHA sem lesz képes elérni.

szamarhegy 2010.10.23. 18:18:59

@Art Mooney: Megnéztem honlapjukat, az idei díjakat 'Hol élsz Te?' , 'Leszokásvonal – No more cigi' téma "Velünk is megtörtént:bEUgrottunk" ,"iwiwen élsz?" témákban osztották ki. Ezek úgymond liberális témák? Hogy állt össze különben a fejedben egy civil szervezésű kulturális rendezvény a 98-02 közötti kormánnyal? Mo.-on nincs civil élet, mindenki liberális, szocialista, fideszes, meg jobbos, nem gáz ez a gondolati panel?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.23. 18:23:35

Már miért lenne baj, hogy ék alakú?
Igen, jelképezheti az összeálló magyar népet, de ha valaki a munkásőröketlátja bele, az se baj, mert emléket állít egy gyűlölt mozgalomnak. A nácikra is intő pédakéne emlékezünk, a komcsikra is lehet így.

groggil 2010.10.23. 18:24:28

@vakvarju:
"Drága! Voltam én már Svájcban és Olaszországban is amikor tömegoszlatás volt. Na az volt a tömegoszlatás!

Ez egy tipikus -rohadt, szemét, cinikus- kilincsorrúakra jellemző, abszolút számonkérhetetlen, bizonyíthatatlan megszólalás! Olyan tömegoszlatás valószínűleg sehol a világon nem volt még (ún. demokráciákban), ahol egy nemzeti ünnep 50. évfordulóján kb. egytucat embernek szándékosan kilövik a szemét (fejmagasságban lőtt gránátokkal), és símaszkos rendőrök ÁVS terrorlegényeket megidézve összevernek minden szembejövőt az utcán....és mindezt pont 56-nak az 50. évfordulóján!..és mindezt politikai elvárásra! Ilyen sehol a világon (demokráciákban) nem volt, ne hazudj, kilincsorrúkám!! Az akkor és ott a Fidesz szimpatizánsok megfélemlítése...lett volna. Nem jött be, mint 2010 igazolta.

Rotfuchs 2010.10.23. 18:28:01

@Martian: ekkora ótvar hülyeséget.

Most újabban divatos lett a középkori kereszténységet rendőrállamként elképzelni. Csakhogy azt, hogy valakit megöltek ezért azért azt nem a kereszténység miatt tették, hanem annak ellenére. Hasonló társadalmi és technológiai/gazdasági körülmények között teljesen mindegy milyen vallás ugyanúgy megölték volna.

Ez ugyanaz a baromság, minthogy a fejlett antik világot is a kereszténység rombolta le, meg a keresztes háborúkkal gyilkolták a semmit sem sejtő ártatlan muzulmánokat a saját földjükön.

A kereszténységgel ellentétben a kommunizmus már ideológiai atyái többségénél is erőszakos mechanizmusként fogalmazódott meg. Meg is látszik a világban tett diadalmenetén. Viszont ettől függetlenül számtalan jó akaratú kommunista van.

A bűn mindig egyéni döntés következménye, nem ideológiák gyilkolnak és buzdítanak gyilkosságra, hanem emberek. Akik a forradalmat leverték sem azért azért voltak bűnösök, mert kommunisták voltak, vagy bármilyen más nézetekért, különösen mivel Nagy Imre is meggyőződéses kommunista volt. Azért bűnösök, mert gyilkosok, elnyomók és árulók.

groggil 2010.10.23. 18:31:44

@szita szita péntek:
De képzeld el, felismerem/felismertem az első pillanatban a szobor szimbolikáját...értem az éket, a feltúrt kövezetet..értem, de ettől még nem kell, kohóba vele! Nem kell, mert olyanok avatták, akik közben gumilövedékkel lövették a népet onnan pár száz méterre. Nem kell, mert a -valószínűleg, erősen gyaníthatóan- ballib döntnökök egyik célja az volt ezzel a szarral, hogy borsot törjön, fricskát adjon a még élő 56-osok szervezeteinek (sikerült is azzal, hogy akaratuk ellenére rájuk erőszakolták ezt a szart). E két ok elég a bontásra, a kohóba penderítésre, elvi okokból...és akkor még esztétikumról nem is szóltunk.
Javaslom: legyen mellette egy Sztálin csizmás emlékmű is...versenyeztessük meg a két emlékművet! (verseny...ahhh, igaz ballibkéim!) Ami elfogadott lesz (amelyiknél több 56-os ünnepséget tartanak, jobban beépül a köztudatba) mondjuk az elkövetkező 5 évben, az marad, a másik takarodik! Ennyi!

szamarhegy 2010.10.23. 18:37:34

@groggil: Azért ez a történet egy csöppet árnyaltabb volt (a rendőrök természetesen nagyot hibáztak, akit kell ítéljenek el), a másik oldalon viszont nem csupa tiszta, lánglelkű forradalmár volt, és a Fidesznek is megvolt a lehetősége, hogy ne a kocsi gyújtogató csürhétől 1 km-re rendezzen nagygyűlést. Az MTV-nél annyira magas szellemi szinten volt a a 'forradalmi' hangulat, hogy amikor 'győztek', nem volt senki, akinek értelmes mondanivalója lett volna. Ott tipródtak, hogy a rombolás megvolt (Gyurcsány megbosszulva...) , de most akkor mi van...

Rotfuchs 2010.10.23. 18:38:17

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: a második világháborúról is megemlékeznek, és többnyire azzal a boldog tudattal, hogy sikerült szétrúgni a nácik seggét.

Pedig ott is volt a szovjet katona aki a forradalom előtt rablógyilkos volt, az Nagy Honvédő Háborúban meg már altiszt, aztán a lázadó tatár és ukrán lakosságot gyilkolta és irtotta, nőket erőszakolva masírozott végig Európán. Valamint ott van a két háború között elnyomott, megfélemlített, ellehetetlenített kelet-európai német akit kisebbségiként besoroztak az SS-be, két gyermeket és feleséget hagyott hátra, akiket a háború után deportáltak, de először még az asszonykát a gyerekek szeme láttára..., a férfi pedig azért élte túl a borzalmas háborút, hogy gulágban rohadjon meg.

De azért mégiscsak összességében jó, hogy Hitler vesztett és megünneplik a fejlett Nyugaton a háborús hős veteránokat?

smartdrive 2010.10.23. 18:38:25

@groggil: mondom, hogy győzikés szobor kell. azt imádná a nép. még értené is

acsa77 2010.10.23. 18:39:08

Aki ismeri az emlékmű hátterét, annak kettős jelentése fontos ('56 és Gyurcsány-korszak), ráadásul a későbbiekben is. Aki újonnan találkozik vele (külföldi), annak elég végül is az első jelentés, azt átadja. A későbbi korszakok pedig vagy tudják, hogy miért van, vagy pedig buta rombolóknak néznek minket. A korai keresztények saját magukból kiindulva "helyesen" rombolták le a görög-római emlékműveket. Ugye ma nem így gondoljuk? Szerintem fontos, hogy a teljes történelmét vállalja egy ország a köztereken. Persze tény, hogy eddig az összes újkori magyar kormány (belértve önkormányzatokat is) béna szobrok tömkelegét ontották a közterekre, de hát ezt termeljük ki. Tabula rasa-ra nincs lehetőség.

Pl. a vaskefe sokkal intelligensebb emlékmű lenne, ha labirintust tette volna bele, egy saválló nemesacél tükörrendszerrel, egyfajta bonyolult megvilágításként. A társadalom bonyolultságát kitűnően ábrázolná. És ekkor bevésésekkel még mondanivalót is lehetett volna rátenni bent. Tudom, álom az ilyen szofisztikált művészet manapság, amikor Kertész Imrére műveire is felnéznek...

Rotfuchs 2010.10.23. 18:39:11

Arról, hogy kik és milyen módszerekkel dolgoztak a francia Ellenállásban, meg szó se essék...

Ma Baker 2010.10.23. 18:39:22

És mi a helyzet az MSZP 23.-ai megemlékezésével? Sehol nem adnak róla hírt, mert senki sincs ott?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.23. 18:40:19

@gloire: Nem a kisiskolásoknak készült. A kisiskolásoknak belefér, hogy elmagyarázzák mi van.

A szájbarágás meg a hülyéknek való. Ha valaki nem fogja fel, hogy azt lát bele, amit akar, az menjen X-Faktort nézni.

karikaV43 2010.10.23. 18:54:39

@groggil: nem sok eszed van,azért mert gyucsány avatta azért még nem szar,nézd meg a fidesz filmjeid azok szarok.Fröcsögsz mint a vörösiszap.Próbálj meg gondolkozni önállóan,ne a propagandát szajkózd.

groggil 2010.10.23. 18:57:16

@smartdrive:
Egyetértek: a következő holokauszt emlékmű ábrázolja Győzikét...természetesen a zebramintás pléddel, valamint egy plazmatévével a lábai előtt...
Értem én a humort, csak már tele van a tököm, hogy mindig mindig a magyarok dolgain folyik a poénkodás...legyen győzikés a következő holokauszt emlékmű! Vagy legközelebb ne "papok és kurvák" rendezvény legyen Bp.-en (nézz utána, mire gondolok), hanem "rabbik és kurvák". Ugye, így már nem is annyira vicces?? Ugye?

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.10.23. 18:57:53

Nem tudja valaki, hogy az oszlopokon lévő vékony fényes csíkok mit jelentenek? Van egyáltalán jelentésük?

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2010.10.23. 18:59:45

Ennek igazából tényleg csak a Google Maps-en van értelme. Közelről randa. Magányvélemény.

groggil 2010.10.23. 19:03:54

@karikaV43:
Miről beszélsz, agyatlankám?!? A saját meggyőződésem mióta propaganda, te hígagyú?

@ColT:
Nem értem, miért kellene elfogadnom/elfogadnunk, hogy amire te azt mondod, hogy "szájbarágás", az onnantól kezdve megfellebezhetetlenül az. Mégegyszer kérdem: miért nem mondjuk a Duna parti cipőknél ábrázolnak elvontan, szimbólumokban? Mondjuk: pálcikákkal vagy kis gömbökkel, vagy mittudoménmivel! Ott miért nem "szájbarágás" az, ami itt az lenne...szerintetek. Ott miért plasztikus és fényképszerű a szoborkompozíció? Itt miért nem lehet ugyanúgy az? Ami itt "szájbarágás" lenne, ott miért nem az? Ugye, ugye?

groggil 2010.10.23. 19:06:10

De mégegyszer:
Javaslom: legyen mellette egy Sztálin csizmás emlékmű is..ahogy az 56-osok elképzelték...versenyeztessük meg a két emlékművet! (verseny...ahhh, igaz ballibkéim!) Ami elfogadottabb lesz (amelyiknél több 56-os ünnepséget tartanak, jobban beépül a köztudatba, többen látogatják) mondjuk az elkövetkező 5 évben, az marad, a másik takarodik! Ennyi! Ennyire egyszerű, döntsön a verseny!!

karikaV43 2010.10.23. 19:07:15

@groggil: nem vagyok zsidó,inkább te vagy fasiszta.A lánchíd azért nem épülne fel mert iszonyatos költség lenne felépíteni,ettől még szép.A modern épületek fűtése és hűtése hála a passzívház koncepciónak lényegesen olcsóbb mint a régieké.Gondolom erről még nem is hallottál.Az orbánc viki irány a régi irányzatok erőltetése,de az nem azt jelenti,hogy az lesz az világ művészete.A nemzeti színház is világ röhej,ha ez az új jó irány hát hajrá,lakjál te benne csak fizesd ki az irdatlan mennyiségű giccset a házon.Valami le másolása az nem művészet hanem más tollával való ékeskedés.Erre lehet büszkének meg nagy pofájunak lenni,zsidózni,komcsizni csak gondolkodni ne kelljen majd a fityesz vagy a jobbikok meg mondják a frankót.IQ nuku.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.23. 19:18:58

@kokavec: épp az a baj, hogy szerintem a többség nem látja, mert deszépis hősies forradalomként nézni azt a cirkuszt.

Mi van pl. amikor a magukat '56-os forradalmárnak nevezők véres szájjal komcsiznak, miközben Nagy Imrét éltetik? Sírjak rajta vagy röhögjek?
A szüleim átélték. Feléjük csak az üzleteket fosztották ki a hős forradalmárok (leszámítva, hogy az egyik nagypofájú párttitkár elvtársat állítólag valami szénaboglya alól ásták elő - ami Budapesten nem tudom, mennyire lehetett szokásos... mármint a boglya :D )

groggil 2010.10.23. 19:20:05

@karikaV43:
Ne fasisztázz, te nyomorult! Ezzel kezdünk! Megértetted, nyomorult?

@szamarhegy:
Nem pusztán csak nagyot hibáztak, hanem elvetették egy olyan lehetséges precedens alapjait a 2006-os oszlatással, ami példátlan. Gondolj bele (elméleti példa lesz, mert az Mszp nyilván soha nem lesz képes mégegyszer annyi embert utcára vinni, mint 2006-ban az Andrássy útra): ha a Fidesz hasonlóan végigveretne egy mszp-s rendezvényt, akkor addig az Mszp részéről senkinek még csak erkölcsi alapja sem lehetne ezt szóvá tenni, amíg mondjuk 1 halott nem lenne (mert 2006-ban az mondjuk éppen nem volt). Egy szavuk sem lehetne. Az más kérdés, hogy ekkora bűnt a Fidesz nem fog elkövetni, ebben biztos vagyok. Mégis azok "antidemokratázzák", akik üttették/verették/lövették a népet...amire -fordított esetben- az első halottig nem lenne joguk, mert akkor az valóban egy újabb dimenzió meghaladását jelentené. Elképesztő cinizmus, hihetetlen szemtelenség! A Gyurcsányizmus kvintesszenciája ez a pimaszság! És hogy kapcsolódjunk ehhez a szoborhoz: ezek avatták, tehát mennie kell onnan! Túl azon, hogy csúnya is, és a mondanivalója is rohadtul közhelyes.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.10.23. 19:24:20

Wittmer Mária (érdemei elismerése mellett) egy bunkó. Ettől persze még lehet véleménye.

karikaV43 2010.10.23. 19:26:17

@Art Mooney: hát barátom egyáltalán tudod mikor volt a szocreál korszak?És a szociknak ahhoz aztán semmi köze.
A magyar szocreál meg világszinten is példaértékű.Ezt benézted.

kokavec 2010.10.23. 19:26:40

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: nem tudom miért nekem írtad, de szerintem 56 az első számú nemzeti ünnepünk. Az a kivételes pillanat, (talán az egyetlen) amikor nem birkaként viselkedett az ország

felfújta a szél 2010.10.23. 19:30:45

Kár idekeverni a politikát, egyszerűen arról van szó hogy ez az emlékmű qrva ronda és idétlen, esztétikumban a teljesen szétvert Műjégpályával vetekszik. Legközelebb ha arra visz az utam nem akarom látni

zsírvezér 2010.10.23. 19:31:54

Szerintem sem illik oda ez a rakás szar, egyáltalán ezt szobornak nevezni. A modernekedő művészkék modernkedjenek valami , ratyi vezette galéria négy fala között. De ezt hadják meg a plebsnek :) Érthető szobrokkal pl. Vera Muhina - Munkás paraszt asszony :)

vakvarju 2010.10.23. 19:34:58

@William Kidd: Kicsit nyugodjál le, aztán lehet hozzászólni. Nem kell mindig az idegtől rángatózni. Különben is nemsokára itt lesz Jerry Lee Lewis! És megyek a koncertjére. Ez ám a fontos dolog, nem a kurvanyázás.
@imperial: 56-nak nem voltak hősei, csak áldozatai. Például lehetne egy olyan szobor is Budapesten, amikor az 56-os hős forradalmárok könyveket égetnek, vagy fejjel lefelé felakasztanak egy kiskatonát és kivágják a szívét. Köztársaság tér 1956. Borzalom! Ott laktunk a környéken, tudom, hogy miről beszélek. Vagy amikor a tömeg elordította magát, ott megy egy ávós és a szerencsétlen embert ott helyben meglincselték. Lehet érdeklődni Miskolcon, igazat beszélek-e! Persze ilyenkor szokták azt mondani, hogy és amit az ÁVO művelt. Az is tragédia volt, de a kiskatonák nem voltak ávósok. És ugye tudjuk, hogy a háború után az ÁVO-ba nagyon sok volt nyilas belépett, így már érthető az a téboly, amit műveltek.
Én úgy látom, hogy 45-ben mindenki partizán volt, 56-ban forradalmár, 89-ben rendszerváltó. Érdekes országban élünk. De én nagyon szeretem. Magyarország a világ közepe. Legalább is nekem. Pedig nem voltam sem partizán, sem forradalmár, sem rendszerváltó, de még KISZ tag sem. Egyszerűen boldog vagyok és kész. Van ilyen! További kellemes estét mindenkinek!

safranek 2010.10.23. 19:36:15

A rómaiak is rohamoztak ék alakban, sőt karlendítéssel köszöntek. Akkor most mi van???
Csináljanak szétszedhető emlékműveket, akkor a választások után az egyiket be lehet vinni a raktárba, a másikat meg a helyére lehet tenni.

Egyébként meg amit akarnak, mármint a "molotovkoktélt-hajító-szabadságharcos-és-a-T55-ös" az tipikus "szocreál" stílus lenne.
Fel kellene már fogni a konzi oldalnak, hogy az idő szalad és nem hátra, hanem előre. pl vannak új modern templomok, miért nem bontjuk le ezeket és építünk gótikus stílusúakat?

nemfiatal 2010.10.23. 19:37:54

Hiszem, hogy: az ember a földön nem véletlenül él nemzetekben.
Hiszem, hogy: mindenkinek kötelessége nemzetének fenntartása, fejlesztése, jobbítása.
Hiszem, hogy: szabad szeretni a nemzetet és a hazát.
Hiszem, hogy: a szeretet és a megértés mellett a tudás a legnagyobb érték.
Hiszem, hogy: nincs olyan ember, aki mindenhez egyformán ért.
Hiszem, hogy: el kell fogadni a hozzáértők véleményét.
Hiszem, hogy: a művészet egyetemes.
Hiszem, hogy: a művészet értése ugyanúgy tehetség kérdése, mint a műalkotások létrehozása.
Hiszem, hogy: nyitottság nélkül nincs emberi fejlődés.
Hiszem, hogy: a művészetnek semmilyen külső tényezőhöz nem szabad alkalmazkodni, tennie kell a saját dolgát.
Hiszem, hogy: a szobor és az emlékmű nem ugyanaz.
Hiszem, hogy: egy emlékművet mindig az utókor állítja, és az ő kifejezésmódján kell megjelennie.
Hiszem, hogy: az internet adta véleményszabadság nem azt jelenti, hogy a hozzánemértők erőszakosan, durván és kategorikusan támadhatnak olyan értékeket, amelyek értéséhez nem elég tájékozottak, tehetségesek.
Hiszem, hogy: egyszer meg fog szűnni az ostobák gőgje.
Hiszem, hogy: a különböző politikai, világnézeti oldalak akkor tudnak párbeszédben kommunikálni, ha tudásuk, kulturáltságuk azonos szinten van.
Hiszem, hogy: okos, művelt, kulturált, széles látókörű, tájékozott jobboldalra van szükség.
Hiszem, hogy: az 56-os emlékmű értékes alkotás.
Hiszem, hogy: rozsdás vashalomként való minősítése megalázó az egyetemes művészettel szemben is.
Hiszem, hogy: a művészetnek nem a közízlést kell kiszolgálnia.
Hiszem, hogy: a művészet az egyetlen út az ember emberségének fejlődésében.
Hiszem, hogy: stb….

karikaV43 2010.10.23. 19:38:02

@A szerelő: tömeg igény egy Picasso.Szerintem tízig sem bírsz számolni.Végig nézted viktátor beszídjit azt jöttél fröcsögni a haverjaiddal.Délutánig normális hangnem volt itt egész addig még a fidesznyik brancs be nem esett.Pedig elég sok az ellen vélemény.Lehet el húzni a bunkóknak.

karikaV43 2010.10.23. 19:43:18

@bejgli: az első komolyan meg fontolandó ötlet.

nahát-nahát 2010.10.23. 19:46:22

-Nem mindegy, ki avat fel egy emlékművet! Gyurcsány egy '56-os emlékműnél olyan, mint Hitler unokája a gázkamráknál.

-Esztétikailag borzalom! Nem érdekel, hogy a "modern" "művészet" hívei mit akarnak belelátni és láttatni. Egy közpénzből finanszírozott emlékmű mellé ne kelljen tájékoztató füzetet adni, mire is emlékeztet! Mindenki a saját pénzén, a saját műtermében azt csinál amit akar, de ha közterületre kerül valami közpénzből, ahhoz a köz-nek is van szava!

Egyetértek, bontsák le!

nahát-nahát 2010.10.23. 19:50:02

@nemfiatal: "Hiszem, hogy: a művészetnek nem a közízlést kell kiszolgálnia"

...de ne is tartson igényt közpénzre!

szamarhegy 2010.10.23. 19:55:24

@groggil: Az Mszp semennyire sem érdekel, és lazán átugrottad azt a részt, ami megelőzte a gumilövedéket, (amit persze nem mentenek az előzmények), de nem lehet kiemelni kontextusból a dolgokat. Számomra 2006 már a 2002-es választás környékén kezdődött és a 2006-os választással ért a csúcsra, azaz a politika populáris, demagóg vonulatával. Nehezen tudom megérteni, hogy aki értelmes felnőttként, 2004-ben lekövette Gyurcsány hatalomba kerülését és látta a 2005-ös, majd a 2006-os költségvetés szerkezetét, azt mi lepte meg a 2006-os Gyurcsány beszédben, mert már 2004 végén világos volt, hogy Gyurcsány nem fog bele az állam elkerülhetetlen átalakításába. Az meg külön bónusz, hogy annak az Orbánnak, akik vállvetve nyomatta Gyurcsánnyal a 13,14-ik havi nyugdíjat, sikerült a hazudtunk éjjel-nappal felháborodás élére állni és Gyurcsány hazugságaira és illegitimációjára építve lázítani a népet. Nem sajnálom az Mszp-t, megérdemlik a jelenlegi helyzetüket (sőt remélem teljesen eltűnnek), de azért több mint érdekes, hogy ha jobboldali kormány van hatalmon, akkor milyen nyugi van, pedig a társadalmi feszültségek fő okozói mit se változtak...

karikaV43 2010.10.23. 20:09:09

@nemfiatal: hiszem,hogy a sok kommentelő ezt elolvassa és meg érti.Baromi jó komment.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.10.23. 20:09:48

nahát-nahát: "Nem mindegy, ki avat fel egy emlékművet! Gyurcsány egy '56-os emlékműnél olyan, mint Hitler unokája a gázkamráknál."

Hát, ez elég necces kijelentés. Gondolj pl. Spree-re. Az apa Hitler főépítésze volt. Ma a fia sikeres német építész. Nem vágják a fejéhez az apja múltját. Hasonló módon nem lehet egy emlékművön leverni, hogy milyen miniszterelnök volt Gyurcsány. Ha lebontják ezt az emlékművet, akkor nem fog megszépülni a múlt. Csak megint el lehet majd költeni egy valag pénzt értelmetlenül egy új pályázatra, műre stb.

acsa77 2010.10.23. 20:10:28

@nahát-nahát: és akkor Wittner Mária milyen alapon alapít terror házát? Megnézted a rokonságát?

Szerintem pont a az tanulság egy emlékműnél, hogy kettős vagy többes jelentése van. Bontsuk le a citadellát, mert Mo. börtönbe zárását jelképezi? Bontsuk le a szabadságszobrot, mert szocreál bénaság, mely a nők és a szabadság megalázása? Ennyi erővel szinte az összes, politikai, történelmi utalású Mo.-i szobrot le kell bontani, mert a hatalmasok hülyeségei. Sajnos ezt fel kell vállalni, rombolás nélkül. Olyan dolgokat kell létrehozni mellé, melyek túlmutatnak rajtuk. Rajta, állj neki.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.10.23. 20:42:50

@Art Mooney: Egyszerű, ha megnézi az ember, mi megy a minisztériumokban és egyéb állami helyeken: pártkatonákat ültetnek be, tök lényegtelen ért-e hozzá vagy sem, az a lényeg, hű legyen a párthoz. Van olyan ismerősöm, aki minisztériumban dolgozott, már az előző fidesz kormány idején, viszont mivel tudják róla, hogy nem fidesz szimpatizáns ( nem is mszps, de az lényegtelen) , ezért akármennyire is jó volt szakmailag: most kirakták.
Csak emiatt. ez nem tetszik. Ismerjék el a tehetséget pártfüggetlenül , és ne sógor koma jóbarát, de legalábbis haver üljön be olyan helyekre, amihez fingja sincs. Érvényes ez pályázatoknál, művészeknél és egyéb helyeken is.

bejgli 2010.10.23. 23:23:17

groggil 2010.10.23. 19:03:54
"Mégegyszer kérdem: miért nem mondjuk a Duna parti cipőknél ábrázolnak elvontan, szimbólumokban? Mondjuk: pálcikákkal vagy kis gömbökkel, vagy mittudoménmivel! Ott miért nem "szájbarágás" az, ami itt az lenne...szerintetek."

Talán azért nem, mert az egyik egy "egyszerű" történet. Kivitték őket, felsorakoztatták, belelőtték. Ezen nincs mit cizellálni, árnyalni, absztrahálni. Viszont egy 56-os emlékmű ennél jóval bonyolultabb, mivel a történések is sokfélék voltak. Pl. egy A WTC áldozatai nevű szobor szintén egyszerű: repülő, torony, beletrafál, készpassz. Ezzel szemben ha úgymond A terrorizmus emlékművét akarnánk megjeleníteni, rögvest egy 56-nál is bonyolultabb feladatot kapnánk, benne az USA mindenkori kormánya és viselt dolgai, összeesküvés-elméletek, arabok, izraeliek stb. Nehéz lenne egyetlen szoborba belevenni mindenkit és minden árnyalatot, így valószínűleg csak egy vezérmotívumot emelnének ki, amit aztán valahogy stilizálnak, és rögtön kész is az oszlopcsarnok. Persze, mit tudom én, nem értek hozzá.

Frick László Emlékzenekar 2010.10.24. 07:38:59

Nem beszélve arról, hogy az emlékmű egyik fő haszna: Pompásan lehet húgyozni a ritkásában, aki nem hiszi, járjon és szagoljon utána. Én benne jártam, élvezni akartam a látványt s erre kelllett rádöbbennem. Szerintem a fotós is látta, aki szépen fölfelé vetet, a művészi lényegét.
Az a helyzet, hogy vannak jó meg rossz emlékművek, de megmagyarázni, koncepcionálni [-> römbrandbarna] szavakkal bármit lehet. A rossz elmlékművekkel aztán az idő elbánik rendesen.

miskabá 2010.10.24. 13:29:23

Az Árpád híd budai oldalán voltak lerakva jókora vasroncsok amikor még gyerek voltam, azokból áradt hasonló szag, meg a látvány is hasonló volt

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.10.24. 21:58:19

igazítok akkor: hiába, a múlt művészien berozsdásodott, ez van...

Aranylab6 2010.10.25. 09:26:21

nincs időm végig olvasni az összes kommentet, szóval bocs, ha ez már volt: szerintem ez az emlékmű nagyon rendben van. zseniális. nincs mit magyarázni ahhoz képest, mint ami a bejegyzésben olvasható. tök jó. ne bontsák le!

Aranylab6 2010.10.25. 09:31:08

na mégis elkezdtem végigolvasni.... volt egy kis érzelmi töltet a srácokban... örülök, hogy nem voltam itt. fovarosiblog - mindenképpen gratulálok, amúgy. jó bejegyzés, jókor, jó helyen :)

orv 2010.10.25. 09:53:54

Ennyi indulatot esztétikai vitába ágyazva....!!? Amúgy lehet Sztálin-csizmás emlékmű is, meg kápolna is,meg Turulos is, satöbbi, csak azok más műfajt képviselnek.Ha megmaradt volna a talapzat, meg a csizma, akkor az emlékmű lehetne, ha holnap odaépítik, az inkább giccs.Kápolnát 30 méterrel odébb, azonnal!Turult is!Legyen mindenkinek saját emlékműve ott, elég nagy az a tér! De ez az absztakció is elfér ott.Ja, hogy nem vidám??!(valaki túl nyomasztónak találta fentebb)Hát mi a bánatos munkásőrtől lenne egy 56-os emlékmű nem nyomasztó, esetleg felemelő vagy vidám?!Legalább fényképeket nézegessen mindenki,pl. a Kossuth téren apróhússá lőtt gyerekekről,anyákról,vagy a 12 évvel a világháború után ismét rommá lőtt Budapestről!Ébresztő emberek, és nyugi.Próbáljuk meg jobban kedvelni egymást és nem csak a flaszteron csatázva!Különbenis forradalom van, ilyenkor a magyarok szeretni szokták egymást!

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.10.25. 12:22:15

@fovarosi.blog.hu: simän bontando. Uj emlekmü nem kell, ott a Kossuth teri Forradalom Längja. Az egyesz Gyucsäny szinpadi kelleke volt, mehet a kukäba.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 12:30:02

Fárasztó ez a selejtes blogmotor...
Valaki itt írta előttem (de csak a radaron látszott, itt nem látom :( ), hogy a legnagyobb baj az emlékművel, hogy Gyurcsányék műve. Azért ezt a hozzáállást egy kissé szánalmasnak tartom.

felfújta a szél 2010.10.25. 19:06:15

Az ellentétek lecsillapítása okán javaslom, nevezzük eztán '56-os emlékmű helyett Demszky Gábor emlékműnek. Rozsdás, úgy néz ki mintha félbemaradt volna mint a 4-es metró, de akinek Demszky 20 éves regnálása tetszett annak ez az emlékmű is tetszeni fog

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.25. 19:18:26

@felfújta a szél: hülyeséget írsz. Ez az ócskavas gyűjtemény nekem nem tetszik. Demszky húsz évéből tán az utolsó három-négy volt, ami nagyon nem tetszett. És még ezt az utolsó pár évet is jobbnak tartom, mint ami Tarlós "úr" őfüggetlenségétől várható.

Salsa · http://gondolatimunkafazis.blog.hu/ 2010.10.27. 17:39:48

Szerintem a Nemzeti Múzeum előtti Arany János szobor óriási tévedés. Sem Arany jelleméhez, sem pedig művészetéhez nem passzol, és nyilvánvalóan elutasította volna. bontsuk el?

Quick_6 2010.10.31. 14:06:25

Mondjuk ez jobban mutatna:
204.188.204.67/akos111.awardspace.com/56_Langja_2008_07_01/Pages/index.html

Ezt az emlékművet meg vigyék át a szoborparkba, hogy legyen ott is egy emlékmű, ami az elvakult komcsikat emlékeztetni 56-ra akik lenin szobát mennek csókolgatni. A felmerülő bontási és újjáépítései költségeket, természetesen az MSZMP utódpárja fogja állni 100%-ban.

Vaandor 2010.11.21. 23:15:59

Marad, mert maradnia kell!

"Kortársnak túl didaktikus, túl szájbarágós, egyolvasatú"
Ez azért butaság. Nem csak azt szabad kortársnak nevezni, amit senki nem ért! :-)

Készülhetett volna olyasmi is, ami "elgondolkodtatás" címén nem mond semmit: az legfeljebb MŰalkotás lenne, de nem EMLÉK. Készülhetett olyan is, ami 19. századi alkotást (ma: giccs) utánozva utal egy 20. századi eseményre a 21. sz-ban. EMLÉK lehet, de a MŰvészethez kevés köze van.

Az Ötvenhatosok Emlékműve épp ezért tökéletes: ereje van, mondanivalója van, és mégis a mai művészet alkotása. EMLÉKMŰ.
süti beállítások módosítása