Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Rövid hírek

2011. november 16. - fovarosi.blog.hu

Új nemzetközi pénztár a Keletiben. 2011. október 21-én a Bp. Keleti pályaudvaron lévő nemzetközi pénztár új helyre költözött. A 6. vágánynál, a főbejárattól 50 m-re található az új pénztár - közölte a MÁV-START Zrt. A régi, aládúcolt rész egyelőre üresen, lezárt marad, a MÁV majd akkor kezd vele valamit, ha megtörténik a teljes épület felújítása.

***

Fürdők éjszakája. November 19-én, szombaton este újra Fürdők éjszakája. Az idei rendezvény alatt a főváros öt gyógyfürdője, a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Király és a Lukács 22 órától másnap hajnali 3óráig látogatható, a változatos programokkal pedig az adott gyógyfürdőhöz illeszkedően széles rétegek elérésére törekszenek a szervezők. A Széchenyiben a BURN party-ján, a Rudasban a 4BRO-, a Gellértben a Radio Bro-, a Királyban pedig a Vízraktér szervezésében megvalósuló bulin vehetnek részt a szórakozni vágyók, míg a Lukácsban mozi és dumaszínház előadások várják az érdeklődőket. Az elővételben 2.490 Ft, a helyszínen 2.990 Ft-os jegyárért cserébe a résztvevők neves DJ-k szettjére bulizhatnak, mint Hawlik G, Jami, Marvin, Soulja, Superman, vagy Vida G, emellett számos élő performanszt és egyéb produkciót élvezhetnek a fürdők gyönyörű műemléki környezetében. A helyszínenkénti pontos program a www.facebook.com/furdokejszakaja http://www.facebook.com/furdokejszakaja oldalon érhető el.

***

Új kutyafuttató. Átadták a Szent István park új kutyafuttatóját. Az október 26-iki programon rágcsálnivalót osztottak a kutyáknak, majd Dr. György István főpolgármester-helyettes átadta a kutyafuttató kulcsát Borszéki Gyula alpolgármester úrnak. (sajtóközlemény)

***

Díjnyertes az Officium. Az Akadémia Park megújult 114 éves klasszicista épületének fogadótere Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett 2011-ben, de az irodaház további két kategóriában (fejlesztői koncepció, építészet) is elismerést szerzett. A nemzetközi zsűri díjazta az Akadémia Park másik beruházását is. A Bauhaus stílusban irodaházként újragondolt, eredetileg elektromos generátorházként funkcionáló háromszintes épület nemzeti építészeti kategóriában ötcsillagos, azaz kiváló minősítést nyert a versenyen. (hg.hu)

***

Módosuló 134-es busz. A Margitszigetre vezető szárnyhíd átadásával a 26-os autóbuszok ismét a Nyugati pályaudvarhoz közlekednek október 20. óta, és novembertől sor került a Margit híd lezárásakor Óbudáról a Margitszigetre terelt 134-es autóbusz útvonalának felülvizsgálatára is. A BKK a járat sorsáról Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata javaslatára és segítségével megkérdezte az óbudaiakat, melynek eredményeként támogató vélemény született, ugyanakkor a beérkezett vélemények is hangsúlyozták, hogy csak forgalmasabb időszakokban érdemes a margitszigeti kitérőt fenntartani. Ennek jegyében tavasztól őszig hétvégi napokon közlekedik a jövőben Óbudáról a Margitszigetre a 134-es, üzemideje esetleges bővítéséről a tapasztalatok és észrevételek fényében dönt a Budapesti Közlekedési Központ. A téli menetrendi időszakban és a nyári munkanapokon a 134-es busz Óbuda, Szentlélek tér és Békásmegyer, Újmegyeri tér között közlekedik, az eddigi 134A busszal megegyező útvonalon. (BKK)

***

Felújítás az 59-es villamos vonalán. Villamospálya-felújítást végez a BKV és a BKK az 59-es villamos vonalán, az Apor Vilmos tér és a Márton Áron tér között, november 2-a és 30-a között. Ezért egy hónapig az 59-es villamosok rövidített útvonalon, a Szent János Kórház és az Apor Vilmos tér között közlekednek, míg az esténként és hétvégén hajnalban közlekedő 59A villamosok csak a Széll Kálmán tér és az Apor Vilmos tér között. A villamosok által nem járt szakaszon – Farkasrét, Márton Áron tér és az Apor Vilmos tér között – villamospótló autóbuszokkal lehet utazni, amelyekre a kijelölt villamospótló-megállókban, illetve a 8-as, 102-es, 112-es illetve 105-ös buszok érintett megállóiban lehet felszállni. (BKK)

***

Könyv a pályaudvarokról. Megjelent Bán Dávid: Utazás a pályaudvarok körül c. könyve. A több mint 200 fényképpel illusztrált kötet igyekszik széles társadalmi perspektívából, kultúrantropológiai megközelítésben vizsgálni és bemutatni a múlt, a jelen és a jövő pályaudvarát, a város és a vasút bő másfél évszázados kapcsolatát, a pályaudvar-épület szimbolikáját és szimbólumait, reprezentatív funkcióit. A munka átfogó nemzetközi kitekintés és számos esettanulmány mellett részletesen megvizsgálja a budapesti pályaudvarokat is, utat mutatva a kutathatósághoz és a térkialakítási módok adaptálásához. (iho.hu)


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása